Dodaj do ulubionych

Gunter Grass

13.04.15, 11:16
odszedl, w rytm blaszanego bebenka, a lzy jak przy obieraniu cebuli sad
Obserwuj wątek
    • incubus_0 Re: Gunter Grass 13.04.15, 11:22
      Naprawdę płaczesz po śmierci człowieka znanego Ci tylko z autorstwa książek?

Szkoda mi jego śmierci jako człowieka.
      • elle-hivernale Re: Gunter Grass 13.04.15, 11:27
        Parę tygodni temu też by mnie to dziwiło, ale przyznam, że uroniłam łzę po śmierci Pratchetta i się nie wstydzę.
      • ingryd Re: Gunter Grass 13.04.15, 11:44
        Hmmmmm, jakby ci tu powiedziec, incubus,
        Nie bierz doslownie tego co mialo byc gra slow (podpowiadam ze chodzi o tytuly jego ksiazek)
        • incubus_0 Re: Gunter Grass 13.04.15, 11:50
          Wiesz, ja Grassa czytałam, nawet dużo (z obowiązku raczej niż z zamiłowania), domyśliłam się, ale jeśli piszesz o łzach, to biorę to dosłownie.
          • ingryd Re: Gunter Grass 13.04.15, 11:57
            No cos ty, jakie by to byly lzy wywolane obieraniem cebuli, gdzie tu zalosc ?
            À zalosc jest bo wg mnie to wielka literatura, choc o smaku zolci (zolci ludzkich, nieludzkich losow)
    • baltycki Re: Gunter Grass 13.04.15, 11:55
      Urodzilismy sie w tym samym szpitalu smile.
      Pamietam krecenie "Blaszanego bebenka", nawet jakies pieniadze przy tym zarobilem.
      www.cda.pl/video/1423753f/Blaszany-bebenek-Lektor-PL

https://2.static.s-trojmiasto.pl/zdj/c/9/12/600x0/123771__kr.jpg
    • zona_mi wklejone porzez moderatora 13.04.15, 12:07
      jan.kran 13.04.15, 11:16

Własnie sie dowiedziałam ze odszedł...Bardzo mi smutno,moj ukochany pisarz .Lubilam Go tez jako człowieka.

arista80 13.04.15, 11:18
      Zapal mu świeczkę, ale nie rób z siebie tradycyjnej płaczki, boś ty nowoczesna kobieta jest.

jan.kran 13.04.15, 11:26
      Oprócz świeczki przeczytam jakaś Jego książkę , mam prawie wszystkie.

atena12345 13.04.15, 11:56
      jan.kran napisała:

> .Lubilam Go tez jako człowieka.

a za co konkretnie ?
      • jan.kran Re: wklejone porzez moderatora 13.04.15, 12:11
        Zona , bardzo dziękuje ze skomasowalas obydwa watki.
        • jan.kran Re: wklejone porzez moderatora 13.04.15, 12:27
          Isebil saltzte nach... To zdanie z Der Butt uznane za jedno z najpiękniejszych zdań w literaturze niemieckiej. Der Butt to ostania książka Grassa jaka przeczytałam. juz mi niewiele zostało ... Przeczytałam prawie wszystkie. W kolejce czekają Hundejahre , trzecia cześć gdańskiej trylogii . A potem zacznę czytać na nowo , zreszta kilka Jego książek czytałam kilkakrotnie. Pierwsza jaka przeczytalam był Blaszany Bębenek po francusku bo niemieckiego wtedy jeszcze nie znałam . To moje ulubione dzieło Grassa a zaraz obok stawiam Beim Häuten der Zwiebel.Ta ostatnia to bardzo Ciekawe rozliczenie sie z własna biografia i piękny portret Jego mamy.O tym czem lubiłam Grassa jako człowieka napisze potem .

• marzeka1 Re: wklejone porzez moderatora 13.04.15, 12:39
            Szkoda człowieka, ale miał długie życie i do dziś pamiętam, jak podobał mi się jego "Blaszany bębenek" i to, jak umiał zobaczyć siebie "w prawdzie" i przerobić to:
            o sobie samym

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka