ingryd 13.04.15, 11:16 odszedl, w rytm blaszanego bebenka, a lzy jak przy obieraniu cebuli Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
incubus_0 Re: Gunter Grass 13.04.15, 11:22 Naprawdę płaczesz po śmierci człowieka znanego Ci tylko z autorstwa książek? Szkoda mi jego śmierci jako człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
elle-hivernale Re: Gunter Grass 13.04.15, 11:27 Parę tygodni temu też by mnie to dziwiło, ale przyznam, że uroniłam łzę po śmierci Pratchetta i się nie wstydzę. Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Gunter Grass 13.04.15, 11:44 Hmmmmm, jakby ci tu powiedziec, incubus, Nie bierz doslownie tego co mialo byc gra slow (podpowiadam ze chodzi o tytuly jego ksiazek) Odpowiedz Link Zgłoś
incubus_0 Re: Gunter Grass 13.04.15, 11:50 Wiesz, ja Grassa czytałam, nawet dużo (z obowiązku raczej niż z zamiłowania), domyśliłam się, ale jeśli piszesz o łzach, to biorę to dosłownie. Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Gunter Grass 13.04.15, 11:57 No cos ty, jakie by to byly lzy wywolane obieraniem cebuli, gdzie tu zalosc ? À zalosc jest bo wg mnie to wielka literatura, choc o smaku zolci (zolci ludzkich, nieludzkich losow) Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Gunter Grass 13.04.15, 11:55 Urodzilismy sie w tym samym szpitalu . Pamietam krecenie "Blaszanego bebenka", nawet jakies pieniadze przy tym zarobilem. www.cda.pl/video/1423753f/Blaszany-bebenek-Lektor-PL Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi wklejone porzez moderatora 13.04.15, 12:07 jan.kran 13.04.15, 11:16 Własnie sie dowiedziałam ze odszedł...Bardzo mi smutno,moj ukochany pisarz .Lubilam Go tez jako człowieka. arista80 13.04.15, 11:18 Zapal mu świeczkę, ale nie rób z siebie tradycyjnej płaczki, boś ty nowoczesna kobieta jest. jan.kran 13.04.15, 11:26 Oprócz świeczki przeczytam jakaś Jego książkę , mam prawie wszystkie. atena12345 13.04.15, 11:56 jan.kran napisała: > .Lubilam Go tez jako człowieka. a za co konkretnie ? Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: wklejone porzez moderatora 13.04.15, 12:11 Zona , bardzo dziękuje ze skomasowalas obydwa watki. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: wklejone porzez moderatora 13.04.15, 12:27 Isebil saltzte nach... To zdanie z Der Butt uznane za jedno z najpiękniejszych zdań w literaturze niemieckiej. Der Butt to ostania książka Grassa jaka przeczytałam. juz mi niewiele zostało ... Przeczytałam prawie wszystkie. W kolejce czekają Hundejahre , trzecia cześć gdańskiej trylogii . A potem zacznę czytać na nowo , zreszta kilka Jego książek czytałam kilkakrotnie. Pierwsza jaka przeczytalam był Blaszany Bębenek po francusku bo niemieckiego wtedy jeszcze nie znałam . To moje ulubione dzieło Grassa a zaraz obok stawiam Beim Häuten der Zwiebel.Ta ostatnia to bardzo Ciekawe rozliczenie sie z własna biografia i piękny portret Jego mamy.O tym czem lubiłam Grassa jako człowieka napisze potem . Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: wklejone porzez moderatora 13.04.15, 12:39 Szkoda człowieka, ale miał długie życie i do dziś pamiętam, jak podobał mi się jego "Blaszany bębenek" i to, jak umiał zobaczyć siebie "w prawdzie" i przerobić to: o sobie samym Odpowiedz Link Zgłoś