hanna73 07.08.04, 18:28 Moja mama ma na imie Kazimiera. Kiedys mowilam jej, że Kazimiera jest chyba jedna na swiecie. Pozniej okazalo sie, ze w mamy pokoleniu to bylo dosc popularne imie. Gaudencjo, mozesz zajrzec do slownika i powiedziec mi, ile jest obecnie osob o tym imieniu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Kazimiera 07.08.04, 19:14 hanna73 napisała: > Gaudencjo, mozesz zajrzec do slownika i powiedziec mi, ile jest obecnie osob > o tym imieniu? Jasne. Nosi je 152289 osób, ale w drugiej połowie XX wieku nadano je tylko około 23 tysięcy razy. Niemniej ta ilość nadań była i tak większa, niż ilośćnadań np. Mai (15 tysięcy razy) czy Malwiny (18 tysiecy razy). Kazimiera jest 96. co do popularnosci imieniem, a wśród imin żeńskich - 45., tuż za Agatą i tuż przed Anetą. Niemniej myślę, że ilosć osób noszących to imię będzie spadać, choć mam wrażenie, że moda na to imię wróci (tak jak już zaczynają się pojawiać mali Kazikowie). Odpowiedz Link Zgłoś
hanna73 Re: Kazimiera 08.08.04, 20:38 Wielkie dzieki, Gaudencjo. Przekaze mamie. Ciekawe informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Kazimiera 07.08.04, 19:26 Moja babcia miala tak na imie. Byla stanowcza, pracowita i bardzo dobra. Ja polecam))! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Kazimiera 07.08.04, 22:00 Zapomnialam kompletnie o tym imieniu. Nie znam nikogo kto by sie tak nazywal, ale wiecie co, podoba mi sie! Ania Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Kazimiera 09.08.04, 09:32 Ja bardzo bardzo lubię imię Kazimierz, Kazimiera mniej mi się podoba, ale na pewno jest lepsza od Dżesiki czy Wioletty. Pozdrawiam Cysia Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Kazimiera 09.08.04, 10:05 abiela napisała: > Zapomnialam kompletnie o tym imieniu. Nie znam nikogo kto by sie tak nazywal, > ale wiecie co, podoba mi sie! Kasia Figura podobno tak nazwala swa corke. Ja znalazlam w necie Koko Claire Figura-Schoenhals. Wiec Figura raczej nie ma malej Kazi...?! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kazimiera 18.12.04, 17:46 abiela napisała: > Zapomnialam kompletnie o tym imieniu. Nie znam nikogo kto by sie tak nazywal, > ale wiecie co, podoba mi sie! Od pewnego czasu imię to coraz bardziej mi się podoba! Powiedziałabym, ze powoli staje sie jednym z moich ulubionych imion żeńskich. I myślę sobie, ze jako Casimira może być bardzo dobrą propozycją dla emigrantów, którzy chcą zaznaczyć swój związek z ojczyzną. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Kazimiera 18.12.04, 18:52 Zgadzam sie z gaudencja, tylko nie przychodza mi do glowy zadne rozsadne zdronbnienia, bo Kazia jakos..... Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Kazimiera 28.03.05, 20:13 Odswiezam, bo to imie coraz bardziej mi sie podoba. I tak sobie mysle, ze rodzice Szczuki swietnie zrobili nadajac jej takie imie. Od razu jest wyrozniona, ale w pozytywny sposob. Ja tak to odczuwam. Kazimiera, to brzmi tak dumnie, nieustepliwie. Ciekawe czemu nadali jej to imie?! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kazimiera 28.03.05, 20:22 szczekuszka napisała: > Odswiezam, bo to imie coraz bardziej mi sie podoba. I tak sobie mysle, ze > rodzice Szczuki swietnie zrobili nadajac jej takie imie. Od razu jest > wyrozniona, ale w pozytywny sposob. Ja tak to odczuwam. No właśnie, nam też się coraz bardziej podoba, może kiedyś będziemy mieli małą Kazię Zdrobnienie podoba mi się również, jak najbardziej! Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: Kazimiera 28.03.05, 20:55 Piękne imię - od dawna mi się podoba. Zdrobnienie Kazia też . Miałam koleżankę Kazimierę, która stasznie nie lubiła swojego imienia i uparcie nazywała się Katarzyną - a ja nie rozumiałam dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Kazimiera 29.03.05, 13:38 Mi tez bardzo podoba sie Kazimiera, Kazia, ale imienia Kazimierz nie lubie Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Kazimiera 29.03.05, 13:41 Nadal podtrzymuje moja opinie, naprawde swietne imie! Ania Odpowiedz Link Zgłoś
meggi82 Re: Kazimiera 29.03.05, 23:48 Okropnie imię.. Kazia.. normalnie jak chłopak.. Moja koleżanka ma tak na drugie.. oczywiście w dokumentach typu legitymacja czy indeks ma to imię wpisane.. i biedaczka zawsze się musi tłumaczyć, ze rodzicom odbiło.. Nienawidzi tego imienia.. cieszy się,ze na szczęcie to jej drugie imię.. ale jak ktoś sie o nie pyta, zwraca uwage,to sie robi czerwona jak burak i sie denerwuje.. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Kazimiera 30.03.05, 12:16 meggi82 napisała: ale jak ktoś sie o nie pyta, zwraca uwage,to sie robi czerwona > jak burak i sie denerwuje.. Jakas nadwrazliwa... Moja kolezanka miala na drugie Gertruda i moze troche sie wstydzila, ale nie az tak jak Twoja Odpowiedz Link Zgłoś
hanna73 Re: Kazimiera 30.03.05, 18:21 mysle, ze ta twoja kolezanka jest jeszcze mloda bardzo. moze kiedys dojrzeje do tego pieknego imienia. a moze nie. moja mama za nim chyba tez nie przepada, mnie kiedys tez sie wydawalo przestarzale, a teraz mysle ze to piekne imie. i gdyby moj pierwszy syn byl dziewczynka to bylby Marią Kazimierą. a co do zdrobnien, to moja mama na Katarzyne przerabiana nie jest, ale widzialm, ze w mlodosci zamiast Kazia podpisywala sie czasem Kasia. Odpowiedz Link Zgłoś