niwius 07.12.13, 21:47 Co sądzicie o Indirze? Czy na gruncie języka polskiego byłaby odbierana jako pretensjonalna? Przyznam, że podoba mi się brzmienie. Ma pochodzenie indyjskie i sanskryckie. Oznacza "piękna, wspaniała". Tak nazywała się żona hinduskiego boga Wisznu. Nosiła je słynna indyjska premier, Indira Ghandi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dolcevita007 Re: Indira 07.12.13, 23:00 Poznalam jedna Indire hinduske, mi nie wydaloby sie pretensjonalne, ale ja mieszkam za granica. Brzmienie podoba mi sie i pisownia nie jest trudna w Polsce. Dlaczego to imie ? Fascynacja krajem, kultura czy pochodzenie? Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Indira 07.12.13, 23:07 niwius napisała: > Co sądzicie o Indirze? Czy na gruncie języka polskiego byłaby odbierana jako pr > etensjonalna? Przyznam, że podoba mi się brzmienie. Dzisiaj widziałam sklep pani, która się nazywa Karina Buława - moim zdaniem z takimi typowo polskimi nazwiskami (typu Kowal, Baran, Szewczyk) Indira może dać podobny efekt. Nie mówię, że brzmi źle Ale ważne jest połączenie z nazwiskiem, zwłaszcza że imię brzmi twardo i nie ze wszystkim zagra. Mnie się od razu narzuca Indira Gandhi, pewnie dlatego, że nie znam żadnej innej Indiry ze słyszenia. Pomyślałabym, że Gandhi z jakiegoś powodu był bliski rodzicom dziecka i nie rozstrząsałabym całej sprawy Pomyśl też o zdrobnieniach - Inka? Dirka? Indi? Indzia? Obawiałabym się trochę problemów z wymową i przekręcania - mała Indira będzie Indilą, a później Irminą, a może i Ireną. Może więc na drugie? Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Indira 07.12.13, 23:25 W moim odczuciu nie brzmi pretensjonalnie a egzotycznie co nie oznacza nic złego Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Indira 07.12.13, 23:51 Pierwsze skojarzenie to oczywiście Indira Gandhi. Samo imię wg mnie ładnie brzmi, jest takie tajemnicze, egzotyczne - coś jak Arabella. Ale podobnie jak ta Arabella wg mnie średnio pasuje do polskich nazwisk i polskich warunków - to imię bardziej dla lalki albo jakiejś egzotycznej księżniczki Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Indira 08.12.13, 10:15 Mnie nie zachwyca.Zbyt egzotyczne jak na polskie warunki. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Indira 08.12.13, 11:34 Brzmieniowo ok, ale chyba zbyt odległe kulturowo, żeby dobrze komponować się z polskimi nazwiskami. I nie mam nawet na myśli zestawów typu Indira Baran. Indira Wójcik, Indira Dąbrowska, Indira Zielińska - nawet z tak neutralnymi nazwiskami to imię w moim odczuciu nie brzmi dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Indira 10.12.13, 11:03 annthonka napisała: > Brzmieniowo ok, ale chyba zbyt odległe kulturowo, żeby dobrze komponować się z > polskimi nazwiskami. I nie mam nawet na myśli zestawów typu Indira Baran. > Indira Wójcik, Indira Dąbrowska, Indira Zielińska - nawet z tak neutralnymi naz > wiskami to imię w moim odczuciu nie brzmi dobrze. Ale już Indira Kuc czy Indira Gaj nie brzmią aż tak źle Ktoś tu porównał Indirę do Arabelli - u Musierowicz była Arabella Rojek Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Indira 09.12.13, 21:15 Wydaje mi się, że pretensjonalne nie, raczej jako imię ciekawie-obco-brzmiące. Raczej córka miałaby często zadawane pytanie czy któryś z rodziców nie jest Polakiem.. Mi się ono nie podoba i bym go swojemu dziecku nie nadała. Mam koleżankę (rodzice Polacy, ale ona urodzona w Grecji) - Korinę i też wszyscy zawsze się pytali skąd takie 'inne' imię Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Indira 17.12.13, 22:12 Właśnie, powinna być Koryna. A Indira średnio mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
misselene Re: Indira 09.12.13, 22:36 Bardzo lubię to imię. Ma ono ciekawe, egzotyczne brzmienie. Uważam jednak, że w polskich warunkach nie ma ono szansy zyskania popularności. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Indira 10.12.13, 20:10 Znam dwie Indry i jedna Jindre. Chyba bym wolala Indre od Indiry. Odpowiedz Link Zgłoś