Dodaj do ulubionych

seria Syreny

15.08.11, 19:56
Wspominana na naszym forum tylko pobieżnie.
Wydana przez Zieloną Sowę.
Pisała o niej Zorro.
W jej skład (na razie i nie wiem, czy będzie kontynuacja) wchodzą biografie trzech kobiet:
Virginii Woolf, Indiry Gandhi i Fridy Kahlo.

Właśnie kupiłam na wyprzedaży w matrasie dwie części za 6,90 i 9,90 (Kahlo chwilowo niedostępna).

Przeczytałam najpierw część o Gandhi. Książka pokazuje jej dzieciństwo, młodość, drogę do wieloletniej władzy w Indiach oraz opisuje jej rządy. Autorka, Paola Capriolo, stara się pokazać ludzką twarz kontrowersyjnej Matki Indiry, wyjaśnić motywy jej polityki. Książka napisana zrozumiałym dla dziesięciolatków językiem prowokuje do rozmowy nie tylko o polityce.

Właśnie czytam część o Virginii Woolf. Ma o wiele trudniejszą formę, jakby miała przygotować młodego czytelnika do książek samej VW. Jest zbiorem obrazów, migawek z jej życia. Dla oczytanych gimnazjalistów.

Frieda Kahlo czeka (już od dawna, pożyczyła mi ją Bea zimą:)

Znacie? I, co ważniejsze, czy znają je Wasze dorastające dzieci?
Obserwuj wątek
    • anna_mrozi Re: seria Syreny 16.08.11, 10:07
      Ja mam i znam tylko tę o Virginii Woolf.
      Nie mam porównania z innymi. Lecz z tego co pamiętam faktycznie styl narracji daleki jest od tonu "tradycyjnej" biografii.
      Dzieci jeszcze nie znają. I nie mam jeszcze pod ręką "dorastających", żeby zapytać o opinię.
    • bea-sjf Re: seria Syreny 16.08.11, 11:07
      Opowieścią o Virginii jestem oczarowana, taka narracja jak dla mnie jest po prostu mistrzowska. Subtelna i bogata. Historia Fridy również wspaniale opisana. Najsłabiej wypada tu ksiązka o Indirze, jest dość "sucha". Moja córka oczywiście zna serię i chciałaby-podobnie jak ja- więcej tych opowieści.
      • abepe Re: seria Syreny 16.08.11, 22:27
        Kończę zaraz Virginię i zaczynam Fridę (patrz, Bea, nie przewidziałyśmy, że nie uda nam się w wakacje spotkać na wymiany!). Zainteresowały mojego prawie ośmiolatka, ale nie mam zamiaru mu dawać.
        Virginia także ze względu na kilka faktów nie jest dla takiego młodzieńca.
        • bea-sjf Re: seria Syreny 19.08.11, 09:35
          abepe napisała:

> Kończę zaraz Virginię i zaczynam Fridę (patrz, Bea, nie przewidziałyśmy, że nie
          > uda nam się w wakacje spotkać na wymiany!).
          Ano, kto by pomyślał, chlip, chlip :(
          • abepe Re: seria Syreny 19.08.11, 10:09
            bea-sjf napisała:

> abepe napisała:
            >
            > > Kończę zaraz Virginię i zaczynam Fridę (patrz, Bea, nie przewidziałyśmy,
            > że nie
            > > uda nam się w wakacje spotkać na wymiany!).
            > Ano, kto by pomyślał, chlip, chlip :(

Ja nawet nie mam czasu przysiąść porządnie do maila:(( Może dzisiaj z okazji deszczowej pogody? Ale na razie walczę z tonami rysunków moich dzieci, z których żadnego (nawet najmniejszego portretu klona) nie pozwalają dać na makulaturę. A miejsce na następne się skończyło!!!

A wracając do Syren - przeczytałam wszystkie i pomyślałam, że 3/4 książek z serii (bo jeszcze planowana była Kleopatra) pokazuje, że wielkość, wolność kobiety koreluje z pewną rozwiązłością seksualną. I czy to słuszny kierunek?
            I jakie jeszcze kobiety widziałybyście w tej serii? Nie mówię, żeby zaraz dla kontrastu wciskać tam Matkę Teresę z Kalkuty...
            Jakie jeszcze byłyby odpowiednio wielkie? Maria Skłodowska-Curie?
            • bea-sjf Re: seria Syreny 19.08.11, 14:03
              Zgłaszam do serii Mariannę Orańską. Na Dolnym Sląsku postać znana i ceniona.
              • poppy76 Re: seria Syreny 22.08.11, 02:58
                Marianna to postac b ciekawa. Ale raczej do b cnotliwych nie nalezala.
                Potrafila za to walczyc o swoje, i o swoja milosc.
            • steffa Re: seria Syreny 19.08.11, 15:33
              Może zahamowania seksualne wiążą się z ogólną ''skromnością'', która nie pozwala zawalczyć świata zdominowanego przez mężczyzn.
              • abepe Re: seria Syreny 19.08.11, 20:40
                steffa napisała:

> Może zahamowania seksualne wiążą się z ogólną ''skromnością'', która nie pozwal
                > a zawalczyć świata zdominowanego przez mężczyzn.

Nie nazwałabym monogamii zahamowaniem, ale to już dyskusja na całkiem inne forum:)

W sumie - szalała Frida, Virginia była bardziej wierna, może nie mężowi, ale przynajmniej w tym samym czasie kochała (w sensie erotycznym) raczej jedną osobę.
                I w sumie 2 - "rozwiązłość" Fridy była właściwie reakcją na podobne zachowania męża, czyli jej miłostki (niestety) były dowodem na to, że świat się jednak kręci wokół (tu konkretnego) mężczyzny. Hmmm...
                • abepe Re: seria Syreny 19.08.11, 20:45
                  Mój typ -malarka Sofonisba Anguissola.
                  • bea-sjf Re: seria Syreny 19.08.11, 21:52
                    Coco Chanel , Hypatia , Elżbieta I , dodatkowo historia każdej z wymienionych pań doczekała się wersji filmowej.
                    • bea-sjf Re: seria Syreny 19.08.11, 23:51
                      Seria Syreny w wersji włoskiej miała sporo bohaterek, wg wydawnictwa EL i księgarni ibs :
                      Christina Belgioioso, Peggy Guggenheim, Artemisia Gentileschi , Margaret Mead , Mata Hari , Maria Montessori , Marlene Dietrich , Margarete Buber-Neumann , Sissi , Anita Garibaldi , Maria Callas , Marilyn Monroe , Penelopa, Isadora Duncan .

• abepe Re: seria Syreny 20.08.11, 09:02
                        Dzięki, Bea. Pewnie nie ma szans na wszystkie u nas. Szkoda:(
                      • steffa Re: seria Syreny 20.08.11, 23:52
                        Właściwie nic konkretnego tu nie proponowałam, bo miałam świadomość, że to seria do nas przenoszona, więc nie ma co liczyć na realizację życzeń. Fajnie, że wyciagnęłaś wszystkie kobiety na światło dzienne. :)
                        • bea-sjf Re: seria Syreny 22.08.11, 10:43
                          No właśnie, szkoda, że takie trafione wydania zamierają, w amazonie nie znalazłam angielskich wersji, wyglada na to, że z tymi trzema tytułami jesteśmy do przodu ;). Ale jest ksiązka o Hypatii, którą planuję kupić gdy otrząsnę się z zakupów podręcznikowych.
                          Spoza serii, ale jednak z cyklu o kobietach niezykle silnych polecam "Kwiat pustyni", film również, i dla mnie i dla córki bardzo dużo znaczą.
                • steffa Re: seria Syreny 19.08.11, 21:25
                  A takie tam łapanie za słówka.
                  Chodzi mi o to, że kobiety o rozbuchanych potrzebach erotycznych atakują także inne domeny życia. :)
                  • violik Re: seria Syreny 22.08.11, 11:55
                    Bardzo ciekawy wątek. Może się skuszę, ale na razie mam inne potrzeby książkowe.
                    Ze smutkiem donoszę, że moje oczytane dziecko w okresie przedgimnazjalnym wpadło w sieć wampirzą i zaczęło kiepski cykl "Zmierzch", który odradzam, a własnego dziecka nie mogłam przekonać :(
                    Czy takie dziecko przeczyta potem biograficzną książkę? Może mi ktoś odpowie...
                    Ja kolekcjonuję (nieomalże maniacko) audycje z dwójki - Klub Ludzi Ciekawych Wszystkiego - o kobietach z cyklu "Kobiety na tronach świata".
                    Ostatnio było o Lukrecji Borgii. Ale bardzo ciekawe są także o Elżbiecie I, o Marii Tudor, o Sygrydzie Storadzie, o Krystynie Wazównie, o Marynie Mniszkównie, o carycy Katarzynie - w ogóle to są bardzo ciekawe audycje, które polecam gorąco.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka