dolcevita007 16.01.14, 16:42 Tak sobie dzis przechodzilam kolo cmentarza i zwrocilam uwage na to wlasnie imie. Uwazam, ze jest calkiem ladne i moze komus spodobaloby sie dla potencjalnego potomka. Wg Wikipedii:" imię męskie pochodzenia germańskiego. Wywodzi się od słów waltan i heri oznaczająch "panować" i "lud". Co myslicie i jak Wam sie podoba? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
florianne Re: Walter imie dla chlopca 16.01.14, 16:47 Podoba mi się coraz bardziej.Bałabym się jednak,że inni robiliby z niego "Łoltera".Poza tym lubię głównie pełną formę-zdrobnienia typu Waltek,Waltuś-chociaż ładne-nasuwają mi Waldemara,za którym nie przepadam. Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Walter imie dla chlopca 16.01.14, 16:49 Znałam kiedyś jednego Waltera. Imię dla mnie może być ale swojego syna tak nie nazwałabym. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Walter imie dla chlopca 16.01.14, 18:04 Podoba mi się. W czasach szkolnych znałam Waltera i imię sprawdzalo się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
sangrita Re: Walter imie dla chlopca 16.01.14, 18:28 Po polsku podoba mi się bardzo średnio, więc sama bym nie nadała. Innym zdecydowanie bym odradzała, bo IMHO ryzyko "Łoltera" jest chyba zbyt duże... a to daje imieniu wydźwięk "Brajanowaty sprzed 50. lat" Aczkolwiek po angielsku kojarzy mi się całkiem przyjemnie z synen Ani z Zielonego Wzgórza. Odpowiedz Link Zgłoś
misselene Re: Walter imie dla chlopca 16.01.14, 21:16 Imię samo w sobie bardzo lubię, ale bałabym się stosowania jego angielskiej wymowy. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Walter imie dla chlopca 16.01.14, 23:24 Nie skojarzylo mi sie, z wersja ang, oczywiscie znam ja jednak Walter istnieje u nas w wersji czyt jako Walter tylko i wylacznie. Imiona zach sa pisane jak sie czyta chyba? Znalam rodzine o takim nazwisku. Mysle, ze w Polsce nie powinno czytane byc inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Walter imie dla chlopca 17.01.14, 11:23 Po pierwsze mam skojarzenia dziadkowate, bo to imię w Niemczech wśród starszych panów jest dość popularne, a jeszcze nie wraca by przełamać te skojarzenia. A po drugie to mi się kojarzy z pewnym Waltem White Odpowiedz Link Zgłoś
sangrita Re: Walter imie dla chlopca 17.01.14, 13:10 > Nie skojarzylo mi sie, z wersja ang, oczywiscie znam ja jednak Walter istnieje > u nas w wersji czyt jako Walter tylko i wylacznie. Imiona zach sa pisane jak si > e czyta chyba? Nie jestem pewna, czy dobrze Cię zrozumiałam, ale kiedy ja pisałam o "Łotlerze", to miałam na myśli to, że jak ma się czytać po polsku, a jak ludzie będą czytać, to dwie zupełnie różne sprawy. Rodzice nie zawsze mają na to wpływ. Nauczyciel może np. tylko zdagywać, czy maluch to Walter, bo rodzice świadomie mu takie imię nadali, czy Łolter, bo miało być tak z amerykańska Nauczyciel, potem pani z kadr itp. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Walter imie dla chlopca 17.01.14, 15:40 Ja domyslilam sie, ze o to chodzilo w Twoim poscie, ale mam wrazenie, ze w Polsce tak sie rejestruje jak sie czyta te zach imiona wlasnie. Problem, ze Walter jest znany jako Walter i o takie imie mi chodzilo. Moze ktos bedzie na wlasna reke probowal rozszyfrowac to jak wlasnie (Wolter) skutki uboczne mody na imiona zagraniczne, szkoda byloby deformowac, ale nie ma chyba wplywu na to? Odpowiedz Link Zgłoś
sangrita Re: Walter imie dla chlopca 17.01.14, 15:55 > ale mam wrazenie, ze w Pols > ce tak sie rejestruje jak sie czyta te zach imiona wlasnie. Niekoniecznie. Nawet nie szukając jakichś "odjechanych" przykładów - rejestrowanie Angeliki to chyba swego rodzaju norma, a nikt chyba nawet nie wpadnie, żeby to wymawiać przez "g" w środku. > Moze ktos bedzie na wlasna > reke probowal rozszyfrowac to jak wlasnie (Wolter) skutki uboczne mody na imion > a zagraniczne, szkoda byloby deformowac, ale nie ma chyba wplywu na to? Właśnie na tym polega mój problem z tym imieniem - nie ma się na to wpływu, a wskutek "mody" imię może być (i pewnie przynajmniej od czasu do czasu będzie) deformowane. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Walter imie dla chlopca 17.01.14, 13:08 Coraz bardziej mi się podoba. Znam kilku mężczyzn o tym imieniu, i żaden z nich nie został przerobiono na Łoltera. Kojarzy mi się z napami urodzonymi na przełomie lat 50. i 60. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Walter imie dla chlopca 17.01.14, 13:27 Ostatnio bardziej się do niego przekonałam, ale nadal gdy słyszę "Walter" to w głowie dopowiadam sobie "Melon" I mimo że bajka była bardzo sympatyczna, to jednak skojarzenia przekreślają mi to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Walter imie dla chlopca 17.01.14, 15:44 Nie znam tej bajki. Jaki to tytul? Imie Walter wydaje mi sie takie troche chlopiece i ma wg mnie duzo wdzieku , ale wiadomo skojarzen nie da sie czasem przeskoczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Walter imie dla chlopca 17.01.14, 23:47 Zobaczylam. Nie przeszkadza mi tak bardzo ten przydomek. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Walter imie dla chlopca 17.01.14, 23:29 W Polsce to chyba ze Swierczewskim wciaz sie kojarzy . Odpowiedz Link Zgłoś
mmk9 Re: Walter imie dla chlopca 19.01.14, 08:52 annajustyna napisała: > W Polsce to chyba ze Swierczewskim wciaz sie kojarzy Wygląda na to, że się nie kojarzy. Trza nieść oświatę. .W listopadzie 1917 roku, jako 20-latek, zgłosił się do bolszewickich formacji wojskowych, brał udział w pacyfikacjach antybolszewickich ruchów powstańczych na Ukrainie. W 1920 roku jako dowódca batalionu w 510 pułku piechoty Armii Czerwonej brał udział w walkach przeciw Polsce na froncie zachodnim. W grudniu 1936 roku pod ps. „Walter” został skierowany przez Stalina do Hiszpanii, gdzie najpierw był dowódcą francusko-belgijskiej XIV Brygady Międzynarodowej, potem dowódcą dywizji m.in. na froncie madryckim. Realizował tam działania zlecone i nadzorowane bezpośrednio przez sowiecki wywiad zagraniczny. Zarówno w Hiszpanii, jak i na frontach w ZSRR, w Polsce i w Niemczech Świerczewski nie odniósł sukcesów na polu walki. Szczególnie tragiczna w skutkach była operacja łużycka 2 Armii WP, gdzie jego błędy w dowodzeniu doprowadziły do tragicznych porażek i olbrzymich strat wśród żołnierzy. Trudności w dowodzeniu w tym okresie były spowodowane m.in. nieustannym spożywaniem alkoholu i konfliktami z podwładnymi, którzy byli zmuszeni odmawiać wykonania niektórych niedorzecznych rozkazów. Do końca był w pełni dyspozycyjny wobec Stalina i jego przedstawicieli. Po śmierci stał się ikoną komunistycznej propagandy. Jako „generał Walter” został wykreowany na bohatera wielu legend i mitów niewiele mających wspólnego z historycznymi realiami. Świerczewski zatwierdzał wyroki wydane za „przestępstwa polityczne” na jego podkomendnych, m.in. wywodzących się z szeregów AK. Mimo że przysługiwało mu prawo łaski, wielokrotnie zatwierdzał wyroki śmierci, wydane za tego rodzaju „przestępstwa”. Był w ten sposób współodpowiedzialny za zbrodnie sądowe. Tylko między 9 grudnia 1944 roku a 26 marca 1945 roku złożył swój podpis na 39 wyrokach śmierci, wydanych z przyczyn politycznych – z tego 29 zostało wykonanych. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Walter imie dla chlopca 22.01.14, 00:51 Trza nieść oświatę, a zatem poinformuję Cię, że imię Walter było notowane w polskich dokumentach od XII wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: Walter imie dla chlopca 20.01.14, 14:05 niemieckie imie,nalezy do imion pokolenia 70 i wiecej latkow.Moj niezyjacy tesc tak mial na imie,jest to tez 2 imie mojego meza. Walter nadawany byl rownolegle z imionami Hermann,Wilhelm,Helmut np. Mnie sie podoba mimo ze jest twarde,wole jednak imie Karl,rowniez stare imie,rzadko obecnie nadawane. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Walter imie dla chlopca 20.01.14, 16:10 Na cmentarzu widzialam daty narodzin ok 1920 wczesniej i pozniej ale w tym mniej wiecej czasie, kraj nadawania Szwajcaria. Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Walter imie dla chlopca 15.06.14, 23:33 kasiak37 napisała: > wole jednak imie Karl,rowniez stare imie,rzadko obecnie nadawane. Za to w Polsce Karolków jak mrówków... Odpowiedz Link Zgłoś
milleys Walter Benjamin 22.01.14, 07:15 Mi się to imię kojarzy własnie z tym filozofem,który bardzo jest mi cenny. Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Walter imie dla chlopca 24.01.14, 02:44 Imię podoba mi się, ale czytane jako Łolter, a przez to nie pasuje wg mnie do polskiego nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
polixena Re: Walter imie dla chlopca 14.06.14, 15:01 Pozytywnie odbieram, ale raczej na drugie, niż na pierwsze, Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: Walter imie dla chlopca 14.06.14, 22:16 Bardzo pozytywnie odbieram to imię, przecież to imię syna Ani z Zielonego Wzgórza Ileż się upłakałam przez Waltera w części "Rilla ze Złotego Brzegu", ech.. Odpowiedz Link Zgłoś
sera.starlight Re: Walter imie dla chlopca 14.08.15, 22:44 Odświeżam. Staram się oswajać Waltera. Przyznaję z ogromnym trudem. Imię jak dla mnie..."kanciaste". Zdrobnienia??? Nic mi nie przychodzi do głowy. W tym momencie jedynym plusem dla mnie jest to, że występuje w kilku językach, również w tym samym zapisie i w tej samej wymowie. Potencjalne imię dla dzieci z rodzin mieszanych i dla dzieci, których rodzice szukają międzynarodowe imię. Znam dwóch Włochów o tym imieniu. Mimo, powiedzmy, względnej sympatii do noszących te imiona, do samych imion nie jestem najlepiej nastawiona. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Walter imie dla chlopca 16.08.15, 10:29 Jeśli chodzi o zdrobnienia to może być: Walek, Waluś, Walcio, Walko, Walterek-Terek, Walterko-Terko, Teruś, Tercio, Alek, Altek. Odpowiedz Link Zgłoś
angelina7-83 Re: Walter imie dla chlopca 18.08.15, 18:33 Mi się podoba, brzmi tak dostojnie i poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś