Dodaj do ulubionych

Imię dla dziewczynki

13.02.14, 20:39
Jak odbieracie imię Walentyna? Podoba Wam się czy nie bardzo?
To aktualnie mój numer 1 dla dziewczynki i chciałabym poznać Wasze opinie na temat tego imienia.
Dajcie znać co o nim sądzicie.
POZDRAWIAM
Obserwuj wątek
    • m.rabow Re: Imię dla dziewczynki 13.02.14, 20:45
      Parę/paręnaście lat temu w Walentynki przyszła na świat siostra mojej koleżanki. Nie jestem pewna, ale chyba miała na imię Oliwia albo Julia, a na drugie, z racji święta, dostała imię Walentyna.
      Oliwia Walentyna
      Julia Walentyna
      Brzmi całkiem nieźle, ale na pierwsze nie nadałabym. IMO to imię nie pasuje dla małej dziewczynki.
    • olinininka Re: Imię dla dziewczynki 13.02.14, 21:11
      Na pewno oryginalnie w czasach Julek, Lenek i Amelek, choć nie ukrywam, że dla mnie osobiście na powrót Walentyny za wcześnie. Znam kilka starszych kobiet o tym imieniu i jakoś nie mogę wyobrazić sobie małej Wali. Wersja obcojęzyczna Valentina bardziej mi się podoba, choć tylko jako dziecko obcokrajowców. A może Waleria? Dla mnie jest bardziej retro.
      Ale jak Ci się podoba i pasuje do nazwiska to nadawaj śmiało. Bo to Twoje dziecko i imię musi Tobie pasować, a nie sąsiadce.
    • olianka Re: Imię dla dziewczynki 13.02.14, 21:28
      Podoba mi się.
    • florianne Re: Imię dla dziewczynki 13.02.14, 21:29
      Lubię pełną formę,ale nie mogę przekonać się do Wali czy Walki uncertain(podobnie mam z Walerią).Mimo wszystko baaardzo bym się ucieszyła,gdybym spotkała małą Walentynę.
    • dalenia Re: Imię dla dziewczynki 13.02.14, 21:40
      Mnie się podoba. Swego czasu miałam ją na liście, ale nie wiem, czy dla mnie nie jest zbyt jednoznacznie rosyjska. Swoją drogą - czy uważacie, że Walentyna i Ludmiła są w podobnym stopniu rosyjskie? Może jednak wpisałabym ponownie tę Walentynkę na listę, bo w sumie naprawdę ją lubię wink

A jedną Walentynę znam, 20-letnią Rosjankę (albo Ukrainkę, pewności nie mam). Mówią do niej Wala - nawet młodzież gimnazjalna nie ma z tym zdrobnieniem dziwnych skojarzeń.
    • nati_28 [...] 13.02.14, 22:20
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • annthonka Re: Imię dla dziewczynki 13.02.14, 22:30
      Zdrobnienie Wala niestety przekreśla dla mnie to imię sad
      • dolcevita007 Re: Imię dla dziewczynki 14.02.14, 06:40
        Bardzo podoba mi sie to imie. Moze Lenka , Tysia, Walentyka etc omijac ta forme Wala nie wiem jak bylaby odbierana, ale to ladne imie.
    • rosynanta Re: Imię dla dziewczynki 14.02.14, 08:46
      Nawet mi się podoba, choć zazwyczaj nie lubię imion z głoską Y.
      Jeśli pasowałoby do nazwiska, to mogłabym rozważać nadanie smile
      Zdrobnienie Wala też jest ładne.
      Lubię też Walerię.
    • a.lena86 Re: Imię dla dziewczynki 16.02.14, 16:25
      To w takim razie jeszcze jedno pytanie z mojej strony.
      Które z tych imion pasuje bardziej do Fryderyka. Walentyna czy Krystyna?
      (Krystyna jest naszą drugą opcją)
      • adriankaa.s Re: Imię dla dziewczynki 16.02.14, 18:45
        Krystyna bardziej pasuje.
      • florianne Re: Imię dla dziewczynki 16.02.14, 18:52
        Walentyna.
      • liliowewzgorze Re: Imię dla dziewczynki 17.02.14, 15:15
        a.lena86 napisała:

> To w takim razie jeszcze jedno pytanie z mojej strony.
        > Które z tych imion pasuje bardziej do Fryderyka. Walentyna czy Krystyna?
        > (Krystyna jest naszą drugą opcją)

Zdecydowanie Walentyna bardziej pasuje do Fryderyka wink
        • gaudencja Re: Imię dla dziewczynki 21.02.14, 22:32
          Uważam podobnie.
      • dalenia Re: Imię dla dziewczynki 17.02.14, 15:41
        Chyba lepiej Walentyna. Ale Krystyna też nie razi w oczy wink
    • agjato Re: Imię dla dziewczynki 16.02.14, 17:06
      Walentyna i Waleria - oba ładne, ale mnie także trochę "męczy" zdrobnienie Wala. Sama znam jedną dorosłą Walentynę, która Wali wśród znajomych też nie uniknęła. Już nawet z tym nie walczy tongue_out
    • adriankaa.s Re: Imię dla dziewczynki 16.02.14, 18:42
      Kiedyś mi się nie podobało.. Od kiedy się dowiedziałam, że moja koleżanka ma tak na drugie, od razu jakby stało się fajnym imieniem... Ze względu na dziwne (moje) skojarzenie i brak ładnych skrótów, mogła bym je nadać tylko i wyłącznie na drugie, ale ogólnie imię ok.
    • liliowewzgorze Re: Imię dla dziewczynki 17.02.14, 15:12
      Odbieram je neutralnie, ani mi się nie nie podoba ani na odwrót, ale plus za oryginalność i bezpretensjonalność, chociaż swojej córce bym go nie nadała.
    • olinininka Fryderyk i 17.02.14, 16:39
      Moim zdaniem ani Krystyna ani Walentyna nie pasują do Fryderyka. Dla mnie to nieco inna bajka. Krystyna i Walentyna były modne w latach 50-tych wiec na ich powrót moim zdaniem za wcześnie (wrócą ale moim zdaniem za ok. 25-30 lat)
      Do Fryderyka moim zdaniem pasuje:
      Konstancja, Waleria, Cecylia, Ludwika, Salomea, Felicja
    • iziula1 Re: Imię dla dziewczynki 17.02.14, 16:49
      Myśle,że to lepsze imię od popularnej Wiktorii.

Walentyna, Walentynka, Tysia, Wala..... To imię ma coś w sobie smile
      • dolcevita007 Re: Imię dla dziewczynki 17.02.14, 17:38
        Walentyna i Fryderyk super. Krystyna mi sie nie podoba.
    • misselene Re: Imię dla dziewczynki 20.02.14, 21:56
      Bardzo lubię to imię. Do Fryderyka może nie pasuje idealnie, ale przynajmniej się nie gryzie. Jeśli jest to Twój numer jeden to nadawaj śmiało.
    • angelina7-83 Re: Imię dla dziewczynki 21.02.14, 10:44
      Podoba mi się Walentyna i Fryderyk smile
    • a.lena86 Będzie Valentina! :) 24.04.14, 15:36
      Zdecydowalismy sie na ta pisownie ostatecznie smile

Przy okazji inne pytanie:
      Jakie imie pasuje dla brata Nikodema?
      Propozycje mamy Nikodema (ale bez przekonania): Dorian lub Natan? A może coś innego?
      Podrzućcie jakieś pomysły

• dolcevita007 Re: Będzie Valentina! :) 24.04.14, 16:38
        Gratuluje, ze udalo sie Wam znalezc imie dla corci.
        Dla brata Nikodema Tymon, albo Tymoteusz, Milosz, Ksawery, Kajetan, Erwin. Dorian tez pasuje.
      • liliowewzgorze Re: Będzie Valentina! :) 25.04.14, 00:42
        zarówno Dorian jak i Natan nie podobają mi się, odbieram je jako pretensjonalne...
        myślę, że do Nikodema pasuje Jerzy, Eryk...
        co do imienia córki to korci mnie, żeby zapytać dlaczego chcecie nazwać ją Valentina nie Walentyna? Nie mam nic przeciwko, bo sama dam dzieciom arabskie imiona, ale to ze względu na tatusia. U dzieci obojgu rodziców pochodzenia polskiego odbieram zeuropeizowane imiona jako pretensjonalne, niestety...
      • dalenia Re: Będzie Valentina! :) 25.04.14, 12:03
        Pisownia mnie nie przekonuje (zakładając, że oboje jesteście Polakami), ale nie musi przecież wink Samo imię bardzo ładne, cieszę się z Waszego wyboru!

Samego Nikodema odbieram pretensjonalnie, więc zarówno Dorian jak i Natan, bardzo mi do niego pasują. Dla swojego syna wybrałabym Natana, ze względu na ładne znaczenie. Może jeszcze:
        Aleksy, Bruno(n), Beniamin, Błażej, Cyprian, Eryk, Ernest, Edgar, Fabian, Igor, Joachim, Jonatan, Jeremi, Kornel, Ksawery, Olaf, Tobiasz, Tymon
        • a.lena86 Re: Będzie Valentina! :) 25.04.14, 18:49
          Nie jesteśmy oboje Polakami i nie mieszkamy w Polsce wink

Dziękuję za propozycje dla chłopca! Przekaże - zobaczymy czy coś się spodoba smile
          • quasi.modo Re: Będzie Valentina! :) 25.04.14, 19:14
            Gratuluję fajnego wyboru! Mi to imię bardzo się podoba, czy to w polskiej, czy to "zagranicznej" wersji. Trochę jednak peszy mnie zdrobnienie Wala. I to nawet nie tyle na gruncie polskim, co niemieckim (niem. Wal - wieloryb). I choć mogłabym sobie zdrobnienie w Niemczech darować, to jakoś nie wyobrażam sobie nazywania dziecka zawsze pełnym imieniem.

W sprawie Nikodema jakoś nie mam zdania, oprócz tego że Natan i Dorian podobają mi się chyba jeszcze mniej niż imię starszaka. Może Hieronim?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.