betty842 06.03.14, 19:48 Co sądzicie o tym imieniu? Do grupy syna chodzi dziewczynka o imieniu Miriam. Jeszcze miesiąc temu imię to kojarzyło mi się z facetem przerobionym na kobietę ale akurat jestem w trakcie czytania "arabskiej serii" w której pojawia się Miriam/Marysia. I tak się teraz zaczęłam zastanawiać dlaczego rodzice Miriam z grupy syna wybrali akurat Miriam a nie Marię,skoro Miriam to nasza Maria? Jest tak czy się mylę? Ja sama mam mieszna uczucia co do imienia Miriam...Lubię oryginalne i nieoklepane imiona ale nie wiem czy Miriam mi się podoba...Dla mnie chyba za "arabskie" (nie mam nic przeciwko Arabom ale odbieram Miriam trochę jak Vanessę czy Jessicę). Poza tym chyba nie da sie zdrobnić tego imienia.Dla mnie zdrobnienie nie jest bardzo ważne ale jednak chciałabym,żeby imie mojego dziecka szło jakoś zdrobnić a nie tylko Miriam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dolcevita007 Re: Miriam 06.03.14, 20:14 Znalam dziewczynke, o tym imieniu jak mieszkalam w Polsce. Samo brzmienie mi sie podoba. Pochodzenie hebrajskie , postac bibilijna. Polska wersja Maria. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Miriam 28.10.14, 10:00 Mam podobne zdanie. Znam jedną osobę o tym imieniu, ale bez fajerwerków. Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: Miriam 06.03.14, 21:45 Mnie się to imię szalenie podoba, gdybym miała kolejną córkę, poważnie bym się nad tym imieniem zastanawiała. Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: Miriam 06.03.14, 22:34 I taksię teraz zaczęłam zastanawiać dlaczego rodzice Miriam z grupy syna wybrali akurat Miriam a nie Marię,skoro Miriam to nasza Maria? Byc moze dlatego ze im sie ta wersja podoba. Jest wiele wersji i nie ma obowiazku wyboru akurat jednej. To rzecz gustu. Znam osoby o tym imieniu w wersji Mariam, Maryam (te sa z pochodzenia azjatyckiego - Pakistan), Marie (nie Maria) Maritza, Marita, Moira. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Miriam 06.03.14, 22:45 Ładne, nietypowe ale nie nazwałbym tak córki, choć imię budzi skojarzenia z kimś milym i dziewczecym. Zdrabnialabym do Miri, Miry, Riri ( lubię własne zdrobnienia). Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Miriam 07.03.14, 10:26 betty842 napisała: > Dla mnie chyba za "arabskie" (nie mam nic przeciwko Arabom Lubię tę HEBRAJSKĄ wersję Marii. Gdybym miała pochodzenie żydowskie, które chciałabym podkreślić, na pewno brałabym pod uwagę to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Miriam 07.03.14, 11:27 Ja chodziłam do jednej klasy z Miriam, wołali na nią np. Mimi to prawda z arabskiego Miriam a raczej Mariam to polska Maria Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Miriam 16.04.14, 23:38 Ostatnio "odkryłam" to imię na nowo oglądając film w którym jedna z głównych bohaterek nosiła to imię, bardzo mi się podoba, niestety chodziłam do jednej klasy z Miriam i przyznam że niezbyt się lubiłyśmy więc imię kojarzy mi się z tą osobą, ale abstrahując od jakichkolwiek uprzedzeń brzmieniowo jest śliczne i również kojarzy mi się z piękną młodą dziewczyną o śniadej cerze i ciemnych lokach... Myśę że mogłabym tak nazwać córkę. Miriam zajmuje obecnie drugie miejsce na mojej liście I wcale nie odbieram jej jako zagraniczny odpowiednik Marii, bo z arabskiego Maria to Mariem nie Miriam. Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Miriam 17.04.14, 15:12 liliowewzgorze napisała: > I wcale nie odbieram jej jako zagraniczny odpowiednik Marii, bo z arabskiego > Maria to Mariem nie Miriam. Ale z hebrajskiego to Miriam. Wydaje mi się, że nie tak łatwo nadać to imię polskiemu dziecku w Polsce, nie mając podstaw. Odpowiedz Link Zgłoś
illegal.alien Re: Miriam 07.03.14, 14:06 Moze rodzice sa pochodzenia hebrajskiego? Mi sie to imie podoba, chociaz akurat ze wszystkich wersji Marii moja corka ma Mia Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Miriam 07.03.14, 14:32 Mnie średnio przekonuje jej etymologia, ale brzmienie owszem. I muszę przyznać, że na dzień dzisiejszy wolałabym chyba Miriam, niż kolejną Marysię. Skojarzenia ze słynnym kiedyś programem miałam, owszem - ale jakoś tak powoli mi się zacierają. Odpowiedz Link Zgłoś
misselene Re: Miriam 07.03.14, 15:58 Dużo bardziej podoba mi się nasza polska Maria, ale u osób obcego pochodzenia nie razi mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Miriam 07.03.14, 20:04 misselene napisał(a): ale u osób obcego pochodzenia n > ie razi mnie. No własnie mnie by też nie raziło gdyby choć jedno z rodziców Miriam było obcego pochodzenia ale w tym przypadku akurat tak nie jest-oboje rodziców jest Polakami.Poza tym nazwisko mają "bardzo polskie" i wg mnie imię gryzie się z nazwiskiem. Dodam jeszcze,że siostra Miriam ma na imię Noemi a brat.....Mateusz. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Miriam 07.03.14, 21:37 Piekne imiona maja dziewczynki. Najwazniejsze, ze wedlug rodzicow imiona jednak pasuja do polskiego nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: Miriam 08.03.14, 01:06 Mam w rodzinie 7-letnią Miriam, mnie imię nie razi, nie dziwi i nie szokuje bo odkąd pamietam kuzynka chciała dać swojej córce na imię Miriam lub Noemi. Poza tym są to imiona biblijne, sądzę że również to miało znaczenie bo kuzynka jest świadkiem jehowy (ale głowy sobie uciąc nie dam). Brat Miriam to... Kacper. Rodzina mówi na Miriam często Miriamka. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Miriam 08.03.14, 13:32 Nie lubię Marii; Miriam podoba mi się bardziej, ale bez szału i nie w polskich warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
eulalia_przecietna Re: Miriam 12.03.14, 11:34 Spotkałam na studiach Miriam o słowiańskiej urodzie i polskim nazwisku zakończonym na "-ska". Dziwne zestawienie, ale dziewczyna fajna. Mimo to nie jestem zwolenniczką nadawania imion z obcego kręgu kulturowego dzieciom, których rodziny nie mają z tą kulturą nic wspólnego. I tak btw: Znajomy Francuz nakrył się nogami ze śmiechu, gdy poznał polską dziewczynę o imieniu Nicola, we Fr to imię męskie. Pomyślcie - jedziecie do Francji, idziecie na randkę z dziewczyną a ona ma na imię Wiesław. Czad!. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Miriam 01.11.14, 00:18 "Znajomy Francuz nakrył się nogami ze śmiechu, gdy poznał polską dzie > wczynę o imieniu Nicola" A Polka by sie nakryla nogami ze smiechu gdyby poszla na randke w ciemno z Francuzem a ten nazywalby sie Nicola, bo w Polsce to zenskie imie. Czad ... tylko co z tego. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Miriam 01.12.14, 15:15 Oni się nie nazywają Nicola, tylko Nicolas, co jest absolutnie zrozumiałe raczej dla większości Polek. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Miriam 01.11.14, 00:21 Ja w ciemno lubie imiona z tego kregu kulturowego, choc akurat za tym konkretnym to tak srednio przepadam. Znalam w Polsce kilka dziewczyn o imieniu Miriam, wszystkie byly zwiazane mniej lub bardziej luzno z miejscowa synagoga. Nie wiem tylko czy wszystkie tak rzeczywiscie mialy na imie, czy oficjalnie wystepowaly jako Marysie a po przekroczeniu synagogi zmienialy sie na Miriam. Jakos nigdy o to nie zapytalam. Odpowiedz Link Zgłoś
blimpka Re: Miriam 03.11.14, 23:49 Brzmieniowo, historycznie - wszystko pięknie, ale niestety ta nieodmienność w warunkach języka polskiego jest dobijająca. Dla mnie to takie dość smutne mieć imię tylko w jednym przypadku. Minimalnie ratuje moim zdaniem odmieniane nazwisko: "Dam prezent Miriam Kowalskiej" brzmi ciut lepiej niż "Dam prezent Miriam Nowak". Odpowiedz Link Zgłoś
angelina7-83 Re: Miriam 01.12.14, 15:54 Koleżanka ma córkę Miriam i to imię 100 razy bardziej podoba mi się od Marii. Maria w porównaniu do Miriam jest za twarda. A Marysia kojarzy mi się z "Sierotką Marysią". Odpowiedz Link Zgłoś