Dodaj do ulubionych

Kosma czy Iwo?

17.03.14, 12:10
dla brata Mieszka smile

Obserwuj wątek
    • abiela Re: Kosma czy Iwo? 17.03.14, 12:44
      Trudny wybór, oba podobają mi się tak samo. Może dopasuj do nazwiska?
    • olianka Re: Kosma czy Iwo? 17.03.14, 12:59
      Kosma
    • liliowewzgorze Re: Kosma czy Iwo? 17.03.14, 13:47
      Na wstępie chciałabym powiedzieć, że bardzo ładne imię wybrałaś dla swojego synka - Mieszko smile Do niego bardziej pasuje Kosma, ale wg mnie brzmi zbyt dziewczęco przez tą końcówkę "a" no i skojarzenia z "kosmatym" dlatego wybrałabym Iwa.
      • lus.sia Re: Kosma czy Iwo? 17.03.14, 14:03
        Mam takie samo zdanie co moja poprzedniczka, dlatego głos mój na Iwa smile
        • betty842 Re: Kosma czy Iwo? 17.03.14, 15:44
          us.sia napisała:

> Mam takie samo zdanie co moja poprzedniczka, dlatego głos mój na Iwa smile

Ja też wiec również oddaję głos na Iwasmile
    • sangrita Re: Kosma czy Iwo? 17.03.14, 14:04
      żadne nie jest w moim guście, ale IMO do Mieszka zdecydowanie bardziej pasuje Kosma.
    • dalenia Re: Kosma czy Iwo? 17.03.14, 14:40
      Kosma.
      Iwona nie lubię, ze względu na niejednoznaczną odmianę (osobiście nie zniosłabym Iwa/Iwem/Iwowi, a tak ludzie w większości pewnie będą odmieniać).
      • betty842 Re: Kosma czy Iwo? 17.03.14, 15:51
        dalenia napisała:

> Kosma.
        > Iwona nie lubię, ze względu na niejednoznaczną odmianę (osobiście nie zniosłaby
        > m Iwa/Iwem/Iwowi, a tak ludzie w większości pewnie będą odmieniać)

Taka odmiana jest dopuszczalna w języku polskim. Prawidłowo powinno odmieniać się z literką "n" na końcu ale odmiana Iwa/Iwem/Iwowoi jest dopuszczalna i również poprawna. Ja z koleji nie trawię jeśli ktoś wogole nie odmienia imienia konczącego sie na "o".Moja koleżanka ma syna o imieniu Bruno i wogole tego imienia nie odmienia,mówi np z Bruno.
        • dalenia Re: Kosma czy Iwo? 17.03.14, 17:12
          betty842 napisała:
          > Taka odmiana jest dopuszczalna w języku polskim. Prawidłowo powinno odmieniać s
          > ię z literką "n" na końcu ale odmiana Iwa/Iwem/Iwowoi jest dopuszczalna i równi
          > eż poprawna.

Ale ja nigdzie nie napisałam, że nie jest smile Tylko że na mnie działa jak płachta na byka. Po prostu gotuje się we mnie, gdy słyszę taką, a nie inną odmianę. I o ile mam na swojej liście Brunona w wersji z "-n" na końcu, przy której IMO zdołałabym uniknąć skróconej odmiany, o tyle Iwon mnie wcale nie przekonuje - dlatego całkowicie bym z niego zrezygnowała.

> Ja z koleji nie trawię jeśli ktoś wogole nie odmienia imienia konc
          > zącego sie na "o".Moja koleżanka ma syna o imieniu Bruno i wogole tego imienia
          > nie odmienia,mówi np z Bruno.

Po pierwsze to tak - zgadzam się, że taka opcja nieodmieniana jest najgorsza ze wszystkich 3 wink Sama czytałam kiedyś w internecie o chłopcu imieniem Iwo, który był nieodmieniany wcale ... Masakra.
          A po drugie - nie chcę się czepiać, ale "z kolei" i "w ogóle" wink
          • betty842 Re: Kosma czy Iwo? 17.03.14, 19:59
            dalenia napisała:
            > A po drugie - nie chcę się czepiać, ale "z kolei" i "w ogóle"

Jakoś tak z rozpędu pisałam i nie zważałam na błędy,ale mimo wszystko akurat z "w ogóle" od zawsze mam problem i nigdy nie wiem czy pisze się razem czy osobnowink. W tej chwili to wiem bo mnie poprawiłaś ale pewnie za jakiś czas znów zapomnę i albo napiszę poprawnie albo źle.
          • lily-beth Re: Kosma czy Iwo? 19.05.14, 21:37
            Hmm, a ja właśnie czytałam, że przez "n" odmienia się imiona pochodzenia francuskiego, np. Hugo, Hugona, a Iwo jest celtyckie (bodajże) i powinno się odmieniać Iwo, Iwa, z Iwem, zwłaszcza że dopełniacz Iwona mógłby wprowadzać w błąd co do płci.
            Ja chciałam Iwo dla pierwszego dziecięcia, które okazało się być Elizą smile A teraz się waham, czy dać potencjalnemu następnemu, bo jak to zdrabniać? Iwek, Iwuś mi się straszliwie nie podoba, nie wiem czemu. Iwko? Iwcio?
    • aledziwok Re: Kosma czy Iwo? 17.03.14, 15:15
      Wybrałabym Kosmę.
    • panna_turkus Re: Kosma czy Iwo? 17.03.14, 15:16
      Iwo smile super imię
    • rosynanta Kosma! n/t 17.03.14, 15:42
      • dolcevita007 Re: Kosma! n/t 17.03.14, 17:21
        Zdecydowanie Kosma, piekne imie.
    • annthonka Re: Kosma czy Iwo? 17.03.14, 18:43
      Kosma, zdecydowanie.
    • polifonia1983 Re: Kosma czy Iwo? 17.03.14, 19:54
      Bardzo lubię oba, ale do Mieszka bardziej pasuje mi Kosma.
    • patrysha1 Kosma 17.03.14, 20:17
      ale Iwo też mi się podoba. Nieważne co wybierzecie, oba są fajne!
    • misselene Re: Kosma czy Iwo? 17.03.14, 20:46
      Iwo bardziej mi do Mieszka pasuje.
      • aka10 Re: Kosma czy Iwo? 17.03.14, 20:51
        Iwo.
    • florianne Re: Kosma czy Iwo? 17.03.14, 21:32
      Zdecydowanie Kosma.W Iwonie nic mnie nie zachwyca,poza tym byłyby pewnie kłopoty z odmianą.
    • ksiezna_pani1 Re: Kosma czy Iwo? 17.03.14, 22:41
      Kosma.
    • agjato Re: Kosma czy Iwo? 22.03.14, 22:47
      Również Kosma.
    • sanydel Re: Kosma czy Iwo? 23.03.14, 11:56
      Zdecydowanie Kosma.
    • luska.s Re: Kosma czy Iwo? 23.03.14, 16:13
      Kosma wyjątkowo mi się nie podoba..
      Iwo też mnie nie zachwyca ale o niebo lepiej

może Bruno?
    • vi0let Re: Kosma czy Iwo? 23.03.14, 16:25
      Zupełnie nie w moim guście, ale gdybym była przyparta do muru, postawiłabym na Kosmę.
      • rose01 Re: Kosma czy Iwo? 26.03.14, 11:35
        szczerze to żadne, a Kosma to już wyjątkowo nie w moim środowisku to byłby raczej kosmos takie imię, szukałabym dalej
    • marcinija Re: Kosma czy Iwo? 28.04.14, 08:32
      Oczywiście, że Kosma! Nasz ma już 3,5 miesiąca i bardzo mu to imię pasuje smile
      Czasem używamy zdrobnienia Kosmyk, które też bardzo lubię.
      Pozdrawiam!
    • nastka1980 Re: Kosma czy Iwo? 01.05.14, 14:39
      Kosma.
    • paula.anna Re: Kosma czy Iwo? 02.05.14, 10:56
      Raczej Kosma...
    • iziula1 Re: Kosma czy Iwo? 02.05.14, 19:43
      Do Mieszka nie pasuje żadne z powyższych. To moje zadanie.
      Może Ziemowit, Bolesław ? Mają świetne zdrobnienia, są rzadkie i dzięki temu oryginalne.

Ale z tych dwóch co pisałaś to TYLKO Kosma choć z bólem bo imię mi się nie podoba. Kojarzy mi się z kosmatym wink
    • aganioq Re: Kosma czy Iwo? 20.05.14, 09:01
      Kosma smile
      bardzo lubię to imię...
    • adriankaa.s Re: Kosma czy Iwo? 28.05.14, 18:05
      Ziemowit

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.