abiela Re: Kosma czy Iwo? 17.03.14, 12:44 Trudny wybór, oba podobają mi się tak samo. Może dopasuj do nazwiska? Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Kosma czy Iwo? 17.03.14, 13:47 Na wstępie chciałabym powiedzieć, że bardzo ładne imię wybrałaś dla swojego synka - Mieszko Do niego bardziej pasuje Kosma, ale wg mnie brzmi zbyt dziewczęco przez tą końcówkę "a" no i skojarzenia z "kosmatym" dlatego wybrałabym Iwa. Odpowiedz Link Zgłoś
lus.sia Re: Kosma czy Iwo? 17.03.14, 14:03 Mam takie samo zdanie co moja poprzedniczka, dlatego głos mój na Iwa Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Kosma czy Iwo? 17.03.14, 15:44 us.sia napisała: > Mam takie samo zdanie co moja poprzedniczka, dlatego głos mój na Iwa Ja też wiec również oddaję głos na Iwa Odpowiedz Link Zgłoś
sangrita Re: Kosma czy Iwo? 17.03.14, 14:04 żadne nie jest w moim guście, ale IMO do Mieszka zdecydowanie bardziej pasuje Kosma. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Kosma czy Iwo? 17.03.14, 14:40 Kosma. Iwona nie lubię, ze względu na niejednoznaczną odmianę (osobiście nie zniosłabym Iwa/Iwem/Iwowi, a tak ludzie w większości pewnie będą odmieniać). Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Kosma czy Iwo? 17.03.14, 15:51 dalenia napisała: > Kosma. > Iwona nie lubię, ze względu na niejednoznaczną odmianę (osobiście nie zniosłaby > m Iwa/Iwem/Iwowi, a tak ludzie w większości pewnie będą odmieniać) Taka odmiana jest dopuszczalna w języku polskim. Prawidłowo powinno odmieniać się z literką "n" na końcu ale odmiana Iwa/Iwem/Iwowoi jest dopuszczalna i również poprawna. Ja z koleji nie trawię jeśli ktoś wogole nie odmienia imienia konczącego sie na "o".Moja koleżanka ma syna o imieniu Bruno i wogole tego imienia nie odmienia,mówi np z Bruno. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Kosma czy Iwo? 17.03.14, 17:12 betty842 napisała: > Taka odmiana jest dopuszczalna w języku polskim. Prawidłowo powinno odmieniać s > ię z literką "n" na końcu ale odmiana Iwa/Iwem/Iwowoi jest dopuszczalna i równi > eż poprawna. Ale ja nigdzie nie napisałam, że nie jest Tylko że na mnie działa jak płachta na byka. Po prostu gotuje się we mnie, gdy słyszę taką, a nie inną odmianę. I o ile mam na swojej liście Brunona w wersji z "-n" na końcu, przy której IMO zdołałabym uniknąć skróconej odmiany, o tyle Iwon mnie wcale nie przekonuje - dlatego całkowicie bym z niego zrezygnowała. > Ja z koleji nie trawię jeśli ktoś wogole nie odmienia imienia konc > zącego sie na "o".Moja koleżanka ma syna o imieniu Bruno i wogole tego imienia > nie odmienia,mówi np z Bruno. Po pierwsze to tak - zgadzam się, że taka opcja nieodmieniana jest najgorsza ze wszystkich 3 Sama czytałam kiedyś w internecie o chłopcu imieniem Iwo, który był nieodmieniany wcale ... Masakra. A po drugie - nie chcę się czepiać, ale "z kolei" i "w ogóle" Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Kosma czy Iwo? 17.03.14, 19:59 dalenia napisała: > A po drugie - nie chcę się czepiać, ale "z kolei" i "w ogóle" Jakoś tak z rozpędu pisałam i nie zważałam na błędy,ale mimo wszystko akurat z "w ogóle" od zawsze mam problem i nigdy nie wiem czy pisze się razem czy osobno. W tej chwili to wiem bo mnie poprawiłaś ale pewnie za jakiś czas znów zapomnę i albo napiszę poprawnie albo źle. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Kosma czy Iwo? 19.05.14, 21:37 Hmm, a ja właśnie czytałam, że przez "n" odmienia się imiona pochodzenia francuskiego, np. Hugo, Hugona, a Iwo jest celtyckie (bodajże) i powinno się odmieniać Iwo, Iwa, z Iwem, zwłaszcza że dopełniacz Iwona mógłby wprowadzać w błąd co do płci. Ja chciałam Iwo dla pierwszego dziecięcia, które okazało się być Elizą A teraz się waham, czy dać potencjalnemu następnemu, bo jak to zdrabniać? Iwek, Iwuś mi się straszliwie nie podoba, nie wiem czemu. Iwko? Iwcio? Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: Kosma czy Iwo? 17.03.14, 19:54 Bardzo lubię oba, ale do Mieszka bardziej pasuje mi Kosma. Odpowiedz Link Zgłoś
patrysha1 Kosma 17.03.14, 20:17 ale Iwo też mi się podoba. Nieważne co wybierzecie, oba są fajne! Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Kosma czy Iwo? 17.03.14, 21:32 Zdecydowanie Kosma.W Iwonie nic mnie nie zachwyca,poza tym byłyby pewnie kłopoty z odmianą. Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Kosma czy Iwo? 23.03.14, 16:13 Kosma wyjątkowo mi się nie podoba.. Iwo też mnie nie zachwyca ale o niebo lepiej może Bruno? Odpowiedz Link Zgłoś
vi0let Re: Kosma czy Iwo? 23.03.14, 16:25 Zupełnie nie w moim guście, ale gdybym była przyparta do muru, postawiłabym na Kosmę. Odpowiedz Link Zgłoś
rose01 Re: Kosma czy Iwo? 26.03.14, 11:35 szczerze to żadne, a Kosma to już wyjątkowo nie w moim środowisku to byłby raczej kosmos takie imię, szukałabym dalej Odpowiedz Link Zgłoś
marcinija Re: Kosma czy Iwo? 28.04.14, 08:32 Oczywiście, że Kosma! Nasz ma już 3,5 miesiąca i bardzo mu to imię pasuje Czasem używamy zdrobnienia Kosmyk, które też bardzo lubię. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Kosma czy Iwo? 02.05.14, 19:43 Do Mieszka nie pasuje żadne z powyższych. To moje zadanie. Może Ziemowit, Bolesław ? Mają świetne zdrobnienia, są rzadkie i dzięki temu oryginalne. Ale z tych dwóch co pisałaś to TYLKO Kosma choć z bólem bo imię mi się nie podoba. Kojarzy mi się z kosmatym Odpowiedz Link Zgłoś