20.03.14, 22:42
Na zajecia przybyl do nas Herbert. Zwrocilam na to imie uwage, co myslicie? Moze sie komus spodoba.
pl.wikipedia.org/wiki/Herbert
Obserwuj wątek
    • liliowewzgorze Re: Herbert 21.03.14, 00:01
      Podoba mi się znacznie bardziej od podobnego Huberta!
    • panna_turkus Re: Herbert 21.03.14, 05:35
      mam wrażenie, że wiele osób nie wie, że herbert to imię (a nie nazwisko) więc pewnie bym się nie zdecydowała... a i skrót "bercik" jakoś do mnie nie przemawia.
      • abiela Re: Herbert 21.03.14, 09:56
        Nie jest złe ale bez zachwytu.
      • rosynanta Re: Herbert 21.03.14, 10:35
        panna_turkus napisała:

> mam wrażenie, że wiele osób nie wie, że herbert to imię (a nie nazwisko) więc p
        > ewnie bym się nie zdecydowała...

Może chcieli uhonorować pana Zbigniewa nie nadając imienia Zbigniew smile
        Ja to w sumie rozumiem - gdybym była fanką Miłosza, raczej nadałabym Miłosz niż Czesław. To ostatnie bezpowrotnie zniszczyli dla mnie "Włatcy móch" uncertain

A imion funkcjonujących jako nazwiska (i vice versa) jest naprawdę bardzo dużo.
        Ostatnio założyłam o tym wątek.

Mnie się Herbert też bardziej podoba od Huberta, choćby ze względu na brak zdrobnień zakończonych na -i wink Lubię też Gilberta. Za Robertem, Hubertem i Norbertem nie przepadam.
        • polifonia1983 Re: Herbert 21.03.14, 11:04
          > Mnie się Herbert też bardziej podoba od Huberta, choćby ze względu na brak zdro
          > bnień zakończonych na -i ;-

Optymistko! A Herbi??

Ale samo imię mi się podoba, choć sama bym go nie nadała.
          • rosynanta Re: Herbert 28.03.14, 11:40
            polifonia1983 napisała:

> > Mnie się Herbert też bardziej podoba od Huberta, choćby ze względu na bra
            > k zdro
            > > bnień zakończonych na -i ;-
            >
            > Optymistko! A Herbi??

Mam znajomą, która ma nicka Herbi (od herbaty smile), więc w mojej świadomości to jest żeńskie słowo smile
        • florianne Re: Herbert 21.03.14, 11:36

> Mnie się Herbert też bardziej podoba od Huberta, choćby ze względu na brak zdro
          > bnień zakończonych na -i wink Lubię też Gilberta. Za Robertem, Hubertem i Norber
          > tem nie przepadam.

Mi niestety przyszedł do głowy Herbi...I obawiam się,że fani tego typu zdrobnień wpadliby na to.
    • florianne Re: Herbert 21.03.14, 11:33
      Bardzo mi się podoba(w przeciwieństwie do Huberta),ale nie wiem,czy bym nadała.Skojarzenie z poetą jest chyba jednak zbyt oczywiste.No i brakuje mi ładnych zdrobnień-chyba tylko Bert i Herbek mi podchodzą.
      • gaudencja Re: Herbert 21.03.14, 12:10
        A Herbuś? wink
        Herbert w pełnej wersji ogromnie mi się podoba i tylko na pełnej wersji bym poprzestała.
        • florianne Re: Herbert 21.03.14, 13:01
          Herbuś jest super,ale z Edytą Herbuś mi się kojarzy uncertain.
    • bardzo_luba Re: Herbert 21.03.14, 14:22
      Zobaczyłam małego chłopca z muszką pod szyją wink
      Bardzo poważnie brzmi, może dlatego, że wyobraźnia podsuwa statecznego mężczyznę, nie chłopca.
    • misselene Re: Herbert 21.03.14, 14:41
      Nie wiem czy nazwałabym tak syna, ale imię od dawna bardzo mi się podoba. Chyba najbardziej ze wszystkich "Bertów".
    • dalenia Re: Herbert 21.03.14, 17:22
      Tak jak Miłosz to dla mnie tylko Czesław, tak i Herbert to dla mnie jedynie Zbigniew smile I o ile u Miłosza takie czystko literackie skojarzenia lekko odchodzą (pewnie przez popularność samego imienia), tak u Herberta nie - tylko poeta.
    • agjato Re: Herbert 22.03.14, 22:45
      Podoba mi się, jak właściwie wszystkie z końcówką - bert.
    • vanilde Re: Herbert 29.04.17, 21:47
      Ostatnio usłyszałam to imię i bardzo mi się spodobało. Jest rzadkie, a jednocześnie nieudziwnione. Jedyne, co mnie martwi, to że mały Herbert mógłby mieć problem, żeby się przedstawić, bo dzieci często nie wymawiają "r".

A Wam jak się podoba?
    • chayah Re: Herbert 11.11.20, 14:44
      Kiedyś podobało mi się to imię, dzisiaj już bym nie nadała, bo za bardzo kojarzy mi się z pewnym poetą tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.