dolcevita007 30.04.14, 22:25 torun.gazeta.pl/torun/1,35575,15315866,Mike__Pia__Sofija__imiona_torunskich_dzieci_2013.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iziula1 Re: Mike, Pia, Sofija 30.04.14, 22:48 Sofija - rozumiem. Brzmi ładniej od Zofia. Reszty nie rozumiem, chyba że to związki z obcokrajowcem. Mike chyba też jest skrótem od pełnego Michaela. Sambor oryginalny i rzadki. Pia....., znam imię Mia. Pia nie podoba mi się. Lubię jak imię coś znaczy lub można je modyfikować, w zależności od wieku dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Mike, Pia, Sofija 01.05.14, 09:15 Cóż, dla mnie takie imiona u polskich dzieci, mieszkających w Polsce, mających polskich rodziców, są pretensjonalne i już. Sofija Bomba! Jakże dumniej brzmi niż zwykła Zośka Ale jeśli ktoś im to zarejestrował, albo ktoś ma zakurzony ZAGRANICZNY paszport i ma potrzebę tak wyróżnić swoje dziecko- jego sprawa. Ważne, żeby imię podobało się rodzicom. I żeby dzieci były kiedyś równie dumne ze swoich imion, jak zapewne byli rodzice, kiedy je nadawali . Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Mike, Pia, Sofija 01.05.14, 09:17 Aha, odniosłam się do imion z tytułu, nie do wszystkich wymienionych w tekście. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Mike, Pia, Sofija 01.05.14, 18:42 Będąc w Hiszpanii poznałam Sofije i bardzo podoba mi się brzmieniem tego imienia. Takie melodyjne. Gdybym mieszkała za granicą, kto wie... Natomiast w Polsce nadanie tego imienia może być odbierane jako pretensjonalna próba bycia oryginalnym. Ale nie mnie oceniać. Może ktoś " kocha " to imię tak mocno ze nadal je córce. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Mike, Pia, Sofija 01.05.14, 22:58 iziula1 napisała: > Będąc w Hiszpanii poznałam Sofije i bardzo podoba mi się brzmieniem tego imieni > a. Takie melodyjne. Gdybym mieszkała za granicą, kto wie... > Natomiast w Polsce nadanie tego imienia może być odbierane jako pretensjonalna > próba bycia oryginalnym. > Ale nie mnie oceniać. Może ktoś " kocha " to imię tak mocno ze nadal je córce. Tyle, co znalazlam to ten artykul. Nie mam pojecia dlaczego takie imiona. Mysle, ze bardzo prawdopodobne, ze rodzice nie sa Polakami, albo jedno z rodzicow. W tej sytuacji trzeba uszanowac ich wole zreszta tak czy inaczej. A jesli chodzi o nasza Zofie bardzo mi sie podoba brzmienie wersji polskie. Ma duzo uroku. Pozostale wersje Zosi te zagraniczne, tez niczego sobie ladne imie i swietne znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Mike, Pia, Sofija 02.05.14, 10:08 > Tyle, co znalazlam to ten artykul. Nie mam pojecia dlaczego takie imiona. Mysle > , ze bardzo prawdopodobne, ze rodzice nie sa Polakami, albo jedno z rodzicow. W > tej sytuacji trzeba uszanowac ich wole zreszta tak czy inaczej. Toteż napisałam, że dla mnie pretensjonalne są w innym przypadku- gdy rodzice są Polakami, mieszkają w Polsce itp. A wybór szanuję, ich dziecko, ich sprawa, ich gust, niezależnie od pochodzenia . Co nie zmienia faktu, że mam swoje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Mike, Pia, Sofija 02.05.14, 18:07 Po to jest dyskusja, zeby swoje zdanie wyrazic. Ja je wyrazilam rowniez. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Mike, Pia, Sofija 02.05.14, 03:16 "Cóż, dla mnie takie imiona u polskich dzieci, mieszkających w Polsce, mających > polskich rodziców, są pretensjonalne i już. ' Powinno byc wrecz zabronione. Nieustannie mnie zadziwia polskie piekielko: oby tylko kazdego do swojego malutkiego poziomu sciagnac. I wiecej Polakowi do szczescia nie potrzeba: oby tylko sasiadowi nie bylo lepiej lub inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Mike, Pia, Sofija 02.05.14, 10:10 nudna jesteś milamala, wiesz? Każdy moze mieć swoje zdanie, kiedy to wreszcie pojmiesz? Ty swoja, ja swoje. Takie trudne? Nie ściągaj więc innych do "swojego malutkiego poziomu", daj żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Mike, Pia, Sofija 07.05.14, 22:12 "nudna jesteś milamala, wiesz?" Madre tresci nigdy nie staja sie nudne, wiesz ... No chyba, ze dla kogos madrosc jest nudna, ale to juz jego problem. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Mike, Pia, Sofija 02.05.14, 17:48 milamala napisała: > "Cóż, dla mnie takie imiona u polskich dzieci, mieszkających w Polsce, mających > > > polskich rodziców, są pretensjonalne i już. ' > > Powinno byc wrecz zabronione. > ??? Zabronione? A dlaczego? Dla Ciebie pretensjonalne, a dla tych co je daja moze piekne. Na tym polega roznica zdan. Odpowiedz Link Zgłoś