03.05.14, 21:41
Imię arabskie oznacza - urodzoną w nocy, zachwyt, podniecenie...

Jak Wam się podoba?
Mój partner mówi że wydziwiam z tymi imionami i wolałby jakieś powszechniejsze, dlatego pomyślałam o Leili, bo z tych bardziej popularnych imion podoba mi się no może nie najbardziej bo moim numerem 1 jest Fatima z której niestety zrezygnuję ze względu na ten trzon "fat" który niezmiernie kojarzy mi się z otyłością uncertain Tak więc pomyślałam o Leili, chociaż w rodzinie jest już jedna i to z tym samym nazwiskiem w dodatku nie pałamy do niej sympatią... ale trudno nie będę rezygnowac z imienia tylko dlatego że ktoś już się tak nazywa a owa kuzynka wyjdzie niedługo za mąz więc może zmieni nazwisko. I jeszcze jedno pytanie ładniej mówić Leila czy Laila, a graficznie Laila / Layla / Leila / Leyla ???
Obserwuj wątek
    • dolcevita007 Re: Leila 03.05.14, 23:30
      Imie nie jest brzydkie, ale dla mnie uprzedzenia do osob te imiona noszacych czesto przyczyniaja sie do odrzucenia z listy. W dodatku skoro osoba nosi to samo nazwisko. Oczywiscie jesli Tobie to nie przeszkadza to je nadaj. Mi to przeszkadzaloby. A wracajac do zdrobnien, mam pytanie sa uzywane przez Arabow?
      Potrzebujesz zdrabniac Fatime? Ewentualnie Tima mozna. Jest duzo pieknych imion arabskich dla dziewczynek.

liliowewzgorze napisała:

> Imię arabskie oznacza - urodzoną w nocy, zachwyt, podniecenie...
      >
      > Jak Wam się podoba?
      > Mój partner mówi że wydziwiam z tymi imionami i wolałby jakieś powszechniejsze,
      > dlatego pomyślałam o Leili, bo z tych bardziej popularnych imion podoba mi się
      > no może nie najbardziej bo moim numerem 1 jest Fatima z której niestety zrezyg
      > nuję ze względu na ten trzon "fat" który niezmiernie kojarzy mi się z otyłością
      > uncertain Tak więc pomyślałam o Leili, chociaż w rodzinie jest już jedna i to z tym s
      > amym nazwiskiem w dodatku nie pałamy do niej sympatią... ale trudno nie będę re
      > zygnowac z imienia tylko dlatego że ktoś już się tak nazywa a owa kuzynka wyjdz
      > ie niedługo za mąz więc może zmieni nazwisko. I jeszcze jedno pytanie ładniej m
      > ówić Leila czy Laila, a graficznie Laila / Layla / Leila / Leyla ???
      • liliowewzgorze Re: Leila 04.05.14, 00:26
        Tak arabowie również zdrabniają imiona ale nieco inaczej niż my tutaj np ja w kraju mojego m jestem Asiya ale mozna ją zdrabniać jako Asiyati, a np. Bassem - Bassemti itp.

Fatima to piękne imię, już sama nie wiem, jest tyle imion które na swój sposób mnie urzekły ale jakoś nie czuje żadnego aby powiedzieć "Tak to jest to"

dolcevita007 jakie jeszcze byś mi zaproponowała? smile
    • polifonia1983 Re: Leila 04.05.14, 20:01
      Chyba wybrałabym Layla.

Fatima z kolei w ogóle mi się nie podoba, jeśli już to Fatya (może dlatego, że poznałam kiedyś przemiłą dziewczynę o tym imieniu).
    • liliowewzgorze a Layali ? 04.05.14, 23:03
      Pomyślałam jeszcze o alternatywie tegoż imienia - Layali która dosłownie oznacza noc
      brzmieniowo chyba nawet lepsza niż Leila/Laila, co myslicie ??
      • dolcevita007 Re: a Layali ? 04.05.14, 23:28
        Oba sa ladne. L to wdzieczna litera sa wg mnie takie zwiewne, kobiece.
        Tak na szybko jeszcze dorzuce:
        Aida
        Galija
        Jasmin
        Nadia
        Ranija
        Sabira
        Salima
        Thara
        Tahira
        Zahra
        Jesli zrobilam blad w pisowni z gory przepraszam
        • liliowewzgorze Re: a Layali ? 05.05.14, 22:20
          Zgadzam się bardzo lubie literkę L w imieniu smile swojego czasu szukałam właśnie czegoś rozpoczynającego się na L ale stwierdziłam że nic na siłę... Jest tyle pieknych arabskich imion że trudno się zdecydować. Z Polskich lubie Ingę, Kalinę, Klementynę, Adelę, Larysę, podobają mi się tez imiona zawierające "lina" (arabskie imię) np Kalina, Alina, Halina.... oraz takie które można zdrabniać do "mai" "nai" np Sumaya, Inaya, lubie też Sureyę zdrabnianą do wdzięcznej "suri" smile tak więc pomysłów co niemiara, ale póki co to tylko rozważania, jeszcze mam czas, na dzień dzisiejszy jest to Layali Fatima i Ismael Omar, z chłopcem nie miałabym problemu, imię ustalone od 12 roku życia big_grin
    • nastka1980 Re: Leila 05.05.14, 18:52
      Bardzo lubię to imię. Sama wybrałabym formę Layla lub ew Laila.
    • abiela Re: Leila 06.05.14, 13:53
      Mnie nie zachwyca niestety.
    • dalenia Re: Leila 06.05.14, 18:14
      Lubię to imię. Bardziej pasuje mi chyba wymowa przez "A", bo gdy słyszę "Leila" to od razu dośpiewuję sobie dalej Claptona wink Graficznie chyba bardziej odpowiada mi Laila.
    • misselene Re: Leila 17.05.14, 22:38
      Imię fajne, krótkie i wdzięczne, jednak jeśli nosi je osoba z Twojego bliskiego otoczenia i w dodatku o tym samym nazwisku to ja bym z niego zrezygnowała. Jeśli chodzi o wymowę to dużo bardziej lubię Leilę. Z pisownią nie mam takiego problemu, ale chyba wybrałabym wersję z "y" w środku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.