syksy 17.10.14, 14:12 Rüdiger (English Ruediger, Rudiger, Roger) is a German given name. The meaning comes from Old High German: hruod (fame) and ger (spear). Co sądzicie o tym imieniu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
liliowewzgorze Re: Rydygier 17.10.14, 14:55 Przypomina bardziej nazwisko, poza tym brzmi twardo, nie podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Rydygier 17.10.14, 14:56 poza tym jak zdrabniać Ryduś, Rydzyk? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Rydygier 17.10.14, 15:30 Ten drugi "y" mi nie pasuje, jakoś zgrabniej by brzmiał Rydgier. A sam Rydygier kojarzy mi się ze szpitalem. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Rydygier 18.10.14, 19:53 Twarde, dużo "r". Nie podoba mi się. Kojarzy mi się z powieścią Sienkiewicza "Krzyżacy" i pasuje do tamtych czasów Natomiast jako nazwisko i owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Rydygier 19.10.14, 22:07 Nawet ładne, ale wydaje się być potencjalne trudne w wymówieniu przez to "gier". Pewnie często byłby Rydygerem. Odpowiedz Link Zgłoś
azazella Re: Rydygier 20.10.14, 21:02 To ten Niemiec, ktorego Wanda nie chciala i wolala sie utopic. Nazywal sie Rydygier Mialam taka ksiazeczke w dziecinstwie. Rydygier mial tam dluga, plomienną rudą brodę. Więc tak mi się to ładne skądinąd imię kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
hersylijka Re: Rydygier 22.10.14, 14:53 Kojarzy mi się z takim skeczem kabaretowym "Wizyta księdza". Nie pamiętam tylko, jaki to kabaret... Ksiądz: Będziesz nosił figurę św. Rydygiera... Facet: A ile waży ten granadier? Odpowiedz Link Zgłoś
syksy Re: Rydygier 25.10.14, 10:20 Dziękuję za odpowiedzi. Cóż, mnie się to imię podoba od wielu lat, a znam je z serii książek, którą uwielbiałam w dzieciństwie, więc dodatkowo mam do niego sentyment. Nigdy jednak nie rozpatrywałam go przez pryzmat zdrobnień (czy też ich braku), Rydygier to Rydygier. Ale może Dyzio, Dyziek? Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Rydygier 25.10.14, 13:26 Bardzo podobałoby mi się takie nazwisko, ale nie widzę Rydygiera w roli imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Rydygier 31.10.14, 23:18 Mi tez pasuje jedynie w roli nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Rydygier 25.10.14, 13:42 Niestety nie podoba mi się. Kojarzy mi się ze słowem rygor. nomenomen.blog.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rydygier 31.10.14, 22:01 Całkiem ładna forma, choć kojarzy mi się głównie nazwiskowo. Roger to skrócona forma tego imienia, więcej tu: www.deon.pl/imieniny/imie,2665,roger-ruger.html W średniowiecznej Polsce występowało m.in. w formach Redeger, Rodeger, Roder, Rodger, Rudeger, Rudiger, Rudgierz. Odpowiedz Link Zgłoś
syksy Re: Rydygier 06.11.14, 12:13 Dziękuję, Gaudencjo, za link. O tym Rogerze już wiedziałam, ale o pozostałych nie. Odpowiedz Link Zgłoś
vi0let Re: Rydygier 31.10.14, 23:44 Mi się kojarzy i z ulicą i ze szpitalem. Łatwo może zostać Rydgierem. Super np. dla bohatera literackiego. Odpowiedz Link Zgłoś