malgoska18 06.09.04, 20:00 Niedawno urodziłam synka, któremu dałam na imię ALAN. Jednak nie każdemu to imię się podoba poniewaz nie jest polskie. Ale wkońcu ważne jest żeby imię ładnie brzmiało i pasowało do nazwiska. Mi się to imię bardzo podoba!!! A co wy sądzicie o tym imieniu???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Alan 06.09.04, 20:05 Odświezyłam Ci wątek o tym imieniu. Jest bardzo kontrowersyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
gracja111 Re: Alan 07.09.04, 11:40 twoje dziecko twoj wybor a mnie sie podoba imie jakie wybralas Odpowiedz Link Zgłoś
kubuspuchatek18 Re: ALAN- CO SĄDZICIE O TYM IMIENIU? 06.09.04, 21:32 napisze tak: Panie Boże uchowaj mnie od wszelkich Alanów, Kevinów, Brianów, Markusów, Dżesik, Nicoli itede, itepe... Pozdrawiam, Jula Odpowiedz Link Zgłoś
chuda_w-w Re: ALAN- CO SĄDZICIE O TYM IMIENIU? 06.09.04, 22:21 No to bedę pierwszą osobą która napisze ze BARDZO mi sie to imie PODOBA. Jesli bede miała synka, mam zamiar go tak nazwac )) kubuspuchatek18 napisała: > napisze tak: Panie Boże uchowaj mnie od wszelkich Alanów, Kevinów, Brianów, > Markusów, Dżesik, Nicoli itede, itepe... > > Pozdrawiam, Jula Alan nie brzmi tak pretensjonalnie jak Markus, Brian czy Kevin. Wole to imie 100 razy bardziej niz Mateuszka, Łukaszka, Sebastianka, Piotrusia czy Pawełka Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: ALAN- CO SĄDZICIE O TYM IMIENIU? 06.09.04, 23:15 chuda_w-w napisała: > Alan nie brzmi tak pretensjonalnie jak Markus, Brian czy Kevin. Wole to imie Jak dla kogo )) Dla mnie brzmi dokładnie tak samo, piramidalnie pretensjonalnie... Odpowiedz Link Zgłoś
ginny22 Re: ALAN- CO SĄDZICIE O TYM IMIENIU? 07.09.04, 09:15 gaudencja napisała: > chuda_w-w napisała: > > > Alan nie brzmi tak pretensjonalnie jak Markus, Brian czy Kevin. Wole to i > mie > > Jak dla kogo )) Dla mnie brzmi dokładnie tak samo, piramidalnie > pretensjonalnie... Dokladnie. Nie jestem jakąś wielką zwolenniczką nadawania dzieciom tylko polskich imion (bo to bardzo ogranicza ich libę), ale nie lubię imion w stylu Dżesiki, Kewina i Alana. Choć Alan ma nad pozostalymi taką przewagę, że nie wygląda glupio "na piśmie". Odpowiedz Link Zgłoś
kubuspuchatek18 Re: ALAN- CO SĄDZICIE O TYM IMIENIU? 07.09.04, 19:08 gaudencja napisała: > Jak dla kogo )) Dla mnie brzmi dokładnie tak samo, piramidalnie > pretensjonalnie... a ja dorzucę jeszcze że tak nowobogacko brzmi to imię w otoczeniu Kaś, Baś, Aś, Mart, Natalek... Pozdrawiam, Jula Odpowiedz Link Zgłoś
avarja Re: ALAN- CO SĄDZICIE O TYM IMIENIU? 07.09.04, 07:07 Jedno z niewielu zagranicznych imion, które mi się podoba! Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: ALAN- CO SĄDZICIE O TYM IMIENIU? 07.09.04, 09:22 malgoska18 - Trzeba było pytać za nim nadałaś imię. Teraz może Ci być przykro, gdy poczytasz te opinie, a dziecku i tak imienia nie zmienisz. Odpowiedz Link Zgłoś
magdaaa73 Re: ALAN- CO SĄDZICIE O TYM IMIENIU? 07.09.04, 11:24 Nieprawda-ja już tyle opinii się tu naczytałam na temat Alana,że powinnam zmienić imię nienarodzonemu synowi.Stwierdziłam jednak,że opinie tutaj są tak nieznaczące,że nie są w stanie zmienić decyzji podjętej ponad 10 lat temu.Na pewno nie nazwałabym córki Gaudencja albo syna Stasi czy Franek.Nie należę również do tzw.nizin społecznych,a wręcz przeciwnie-do inteligencji(z dziada pradziada).Imię ma swoje korzenie dalej niż Brajan i Kewin i porównywanie go do tych imion również świadczy o niewiedzy.Kiedyś było wyjątkowe-oznaczało coś innego niż dziś-przy fascynacji zachodem zmieniło znaczenie-ale dla mnie ono nadal jest atrakcyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: ALAN- CO SĄDZICIE O TYM IMIENIU? 07.09.04, 13:18 magdaaa73 napisała: > nieznaczące,że nie są w stanie zmienić decyzji podjętej ponad 10 lat temu.Na > pewno nie nazwałabym córki Gaudencja Do mnie pijesz?? A wiesz, tak sie składa, że ja też bym nie nazwała córki magdaaa73 > pradziada).Imię ma swoje korzenie dalej niż Brajan i Kewin i porównywanie go do > > tych imion również świadczy o niewiedzy. Korzenie może i ma, ale nie tradycję stosowania w Polsce. A poniewaz jesteśmy w Polsce (a przynajmniej większosć z nas jest), to rozmawiamy o tym, jak dane imię jest postrzegane w warunkach polskich. Imię Ruben jest na przykład biblijne, ale dla mnie wyrażnie latynoamerykańskie i nie wybrałabym go dla swojego dziecka. Kiedyś było wyjątkowe-oznaczało coś > innego niż dziś-przy fascynacji zachodem zmieniło znaczenie-ale dla mnie ono > nadal jest atrakcyjne. No własnie - teraz zmieniło znaczenie, poza tym jesteśmy już troche starsi (jak miałam 14-15 lat też podobało mi się imię Jessica, u Bene Gesserit w "Diunie", czy Sandra, ale od tego czasu gust mi się trochę zmienił). Nie neguję wczesnych fascynacji tego rodzaju imionami, tylko ze realia w tej chwili są inne i dobrze by było to uwzględnic. Odpowiedz Link Zgłoś
skylight Re: ALAN- CO SĄDZICIE O TYM IMIENIU? 09.09.04, 13:51 To moje ulubione męskie imię !!!!! Teraz jestem drugi raz w ciąży i po ciuchu nastawiałam się, ze będzie chłopiec ale los chciał inaczej - dziewczynka, i od razu pomyślałam, ze takie piękne imie się zmarnuje ;-( Gratuluję !!! Odpowiedz Link Zgłoś