Dodaj do ulubionych

ALAN- CO SĄDZICIE O TYM IMIENIU?

06.09.04, 20:00
Niedawno urodziłam synka, któremu dałam na imię ALAN. Jednak nie każdemu to
imię się podoba poniewaz nie jest polskie. Ale wkońcu ważne jest żeby imię
ładnie brzmiało i pasowało do nazwiska. Mi się to imię bardzo podoba!!!
A co wy sądzicie o tym imieniu????
Obserwuj wątek
    • gaudencja Alan 06.09.04, 20:05
      Odświezyłam Ci wątek o tym imieniu. Jest bardzo kontrowersyjne.
      • gracja111 Re: Alan 07.09.04, 11:40
        twoje dziecko twoj wybor a mnie sie podoba imie jakie wybralas
    • kubuspuchatek18 Re: ALAN- CO SĄDZICIE O TYM IMIENIU? 06.09.04, 21:32
      napisze tak: Panie Boże uchowaj mnie od wszelkich Alanów, Kevinów, Brianów,
      Markusów, Dżesik, Nicoli itede, itepe...

Pozdrawiam, Jula
      • chuda_w-w Re: ALAN- CO SĄDZICIE O TYM IMIENIU? 06.09.04, 22:21
        No to bedę pierwszą osobą która napisze ze BARDZO mi sie to imie PODOBA. Jesli
        bede miała synka, mam zamiar go tak nazwac smile))

kubuspuchatek18 napisała:

> napisze tak: Panie Boże uchowaj mnie od wszelkich Alanów, Kevinów, Brianów,
        > Markusów, Dżesik, Nicoli itede, itepe...
        >
        > Pozdrawiam, Jula
        Alan nie brzmi tak pretensjonalnie jak Markus, Brian czy Kevin. Wole to imie
        100 razy bardziej niz Mateuszka, Łukaszka, Sebastianka, Piotrusia czy Pawełka tongue_out
        • gaudencja Re: ALAN- CO SĄDZICIE O TYM IMIENIU? 06.09.04, 23:15
          chuda_w-w napisała:

> Alan nie brzmi tak pretensjonalnie jak Markus, Brian czy Kevin. Wole to imie

Jak dla kogo smile)) Dla mnie brzmi dokładnie tak samo, piramidalnie
          pretensjonalnie...
          • ginny22 Re: ALAN- CO SĄDZICIE O TYM IMIENIU? 07.09.04, 09:15
            gaudencja napisała:

> chuda_w-w napisała:
            >
            > > Alan nie brzmi tak pretensjonalnie jak Markus, Brian czy Kevin. Wole to i
            > mie
            >
            > Jak dla kogo smile)) Dla mnie brzmi dokładnie tak samo, piramidalnie
            > pretensjonalnie...

Dokladnie. Nie jestem jakąś wielką zwolenniczką nadawania dzieciom tylko
            polskich imion (bo to bardzo ogranicza ich libę), ale nie lubię imion w stylu
            Dżesiki, Kewina i Alana. Choć Alan ma nad pozostalymi taką przewagę, że nie
            wygląda glupio "na piśmie".
          • kubuspuchatek18 Re: ALAN- CO SĄDZICIE O TYM IMIENIU? 07.09.04, 19:08
            gaudencja napisała:

> Jak dla kogo smile)) Dla mnie brzmi dokładnie tak samo, piramidalnie
            > pretensjonalnie...

a ja dorzucę jeszcze że tak nowobogacko brzmi to imię w otoczeniu Kaś, Baś, Aś,
            Mart, Natalek...

Pozdrawiam, Jula
    • avarja Re: ALAN- CO SĄDZICIE O TYM IMIENIU? 07.09.04, 07:07
      Jedno z niewielu zagranicznych imion, które mi się podoba!
    • milenium5 Re: ALAN- CO SĄDZICIE O TYM IMIENIU? 07.09.04, 09:22
      malgoska18 - Trzeba było pytać za nim nadałaś imię. Teraz może Ci być przykro,
      gdy poczytasz te opinie, a dziecku i tak imienia nie zmienisz.
      • magdaaa73 Re: ALAN- CO SĄDZICIE O TYM IMIENIU? 07.09.04, 11:24
        Nieprawda-ja już tyle opinii się tu naczytałam na temat Alana,że powinnam
        zmienić imię nienarodzonemu synowi.Stwierdziłam jednak,że opinie tutaj są tak
        nieznaczące,że nie są w stanie zmienić decyzji podjętej ponad 10 lat temu.Na
        pewno nie nazwałabym córki Gaudencja albo syna Stasi czy Franek.Nie należę
        również do tzw.nizin społecznych,a wręcz przeciwnie-do inteligencji(z dziada
        pradziada).Imię ma swoje korzenie dalej niż Brajan i Kewin i porównywanie go do
        tych imion również świadczy o niewiedzy.Kiedyś było wyjątkowe-oznaczało coś
        innego niż dziś-przy fascynacji zachodem zmieniło znaczenie-ale dla mnie ono
        nadal jest atrakcyjne.
        • gaudencja Re: ALAN- CO SĄDZICIE O TYM IMIENIU? 07.09.04, 13:18
          magdaaa73 napisała:

> nieznaczące,że nie są w stanie zmienić decyzji podjętej ponad 10 lat temu.Na
          > pewno nie nazwałabym córki Gaudencja

smile Do mnie pijesz?? smile A wiesz, tak sie składa, że ja też bym nie nazwała córki
          magdaaa73 big_grin

> pradziada).Imię ma swoje korzenie dalej niż Brajan i Kewin i porównywanie go
          do
          >
          > tych imion również świadczy o niewiedzy.

Korzenie może i ma, ale nie tradycję stosowania w Polsce. A poniewaz jesteśmy w
          Polsce (a przynajmniej większosć z nas jest), to rozmawiamy o tym, jak dane
          imię jest postrzegane w warunkach polskich. Imię Ruben jest na przykład
          biblijne, ale dla mnie wyrażnie latynoamerykańskie i nie wybrałabym go dla
          swojego dziecka.

Kiedyś było wyjątkowe-oznaczało coś
          > innego niż dziś-przy fascynacji zachodem zmieniło znaczenie-ale dla mnie ono
          > nadal jest atrakcyjne.

No własnie - teraz zmieniło znaczenie, poza tym jesteśmy już troche starsi (jak
          miałam 14-15 lat też podobało mi się imię Jessica, u Bene Gesserit w "Diunie",
          czy Sandra, ale od tego czasu gust mi się trochę zmienił). Nie neguję wczesnych
          fascynacji tego rodzaju imionami, tylko ze realia w tej chwili są inne i dobrze
          by było to uwzględnic.
    • skylight Re: ALAN- CO SĄDZICIE O TYM IMIENIU? 09.09.04, 13:51
      To moje ulubione męskie imię !!!!! Teraz jestem drugi raz w ciąży i po ciuchu
      nastawiałam się, ze będzie chłopiec wink ale los chciał inaczej - dziewczynka, i
      od razu pomyślałam, ze takie piękne imie się zmarnuje ;-(

Gratuluję !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.