Dodaj do ulubionych

Wojtek i .... Staś?

04.11.14, 22:06
Tak, tak wiem - wątków "stanisławowych" jest od groma, ale co powiecie na taki zestaw rodzeństwa? Różnica wieku - 3 lata. Z jednej srony: dwóch głównych partonów Polski, imiona polskie, słowiańskie, zakorzenione, z tradycji chrześcijańskiej. Z drugiej: Wojtków wszędzie jak mrówków. Natomiast na pytanie jak też będzie nazywał się braciszek (Staś) w większości jednak wymowny brak komentarza, albo jakiś taki komentarz wymuszony. Ja jestem bardzo na tak: imię podoba mi sie ogromnie, już Wojtek miał być Stasiem - zabrakło mi odwagi. Moja mama przeżywa strasznie (na nie!) przyszłego Staszka. Wiem że dla pokolenia około 50 - letniego imię kojarzy się jakoś tak... rolniczo/przaśnie. Dla mnie główne skojarzenie to Staś Tarkowski z "Pustyni i w puszczy"
I do rzeczy - jak odbieracie Staszka (nieuniknionego w wieku 10+)? I co powiecie na taki "zestaw" jak Wojtek i Staś? Jak inaczej nazywać nastoletniego Staszka?
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: Wojtek i .... Staś? 04.11.14, 22:23
      Ej, no ale przecież Staś też jest teraz dość popularny smile Bardzo mi się to imię podoba, ale dla mnie - no właśnie - zbyt popularne. Staszka odbieram na plus. A nastoletni pewnie będzie Staśkiem - przynajmniej ja znam nastoletnich Stanisławów-Staśków właśnie. A do Wojtka IMO jak znalazł smile
    • lily-beth Re: Wojtek i .... Staś? 04.11.14, 22:26
      Wydaje mi się, że Staś jest teraz pod względem popularności na miejscu zbliżonym do Wojciecha (czyli wysokim), więc nie sądzę, żeby spotykał się z wieloma negatywnymi komentarzami. W licznym gronie Jasiów, Antosiów i Franków nie będzie się wcale odróżniał. Mnie się podoba, mimo popularności, i pasuje do Wojtka. Jeśli już pierwszy syn miał nosić to imię, zdecydowanie nie ociągała się z nadawaniem. A nuż więcej okazji nie będzie wink
      Nastoletni to chyba tylko Staszek, inne zdrobnienia byłyby dla mnie dość wysilone.
      • lily-beth Re: Wojtek i .... Staś? 04.11.14, 22:27
        * nie ociągałabym się
        • jagus84 Re: Wojtek i .... Staś? 04.11.14, 22:39
          też tak myślałam - imię osłuchane i popularne. Chyba należę do nurtu "umiarkowanego" bo za Chiny Ludowe nie nadałabym Filipa, Kacpra czy innego Bartka, ale Edwarda i Kazimierza też nie (choć to ostatnie podoba mi się). Tymczasem właśnie okazuje się, że pomimo wszystko w zalewie Kacprów i Szymonów w moich okolicach Staś wydaje się ewenementem i przyznam się bez bicia, że wolałabym słyszeć opinie in plus, a takie jednak zdarzają się rzadko. Pomimo to - na tyle Staś mi się podoba - że będzie Staś i koniec smile I szczerze mówiąc przyturlałam się tu głównie żeby usłyszeć mądre opinie od osób zainteresowanych imiennictwem i się podbudować smile smile smile

• dalenia Re: Wojtek i .... Staś? 04.11.14, 22:51
            Staś przepiękny, nie zastanawiałabym się! smile A kiedy pojawi się na świecie? Mam nadzieję, że się pochwalisz! smile
            • jagus84 Re: Wojtek i .... Staś? 04.11.14, 22:54
              Dziękuję big_grin Końcem lutego przewidujemy pojawienie się małego Stanisława Jerzego smile (opcja odwrotna też była brana pod uwagę, jednak Stasio jest bardziej "po sercu" ) smile
          • czarna.perla Re: Wojtek i .... Staś? 04.11.14, 23:56
            ale gdybyś słyszała same opinie na plus to najpewniej Stanisław podobałby sie wszystkim innym i byłby tak bardzo popularny jak np. Jakub albo Jan
    • czarna.perla Re: Wojtek i .... Staś? 04.11.14, 23:53
      Staśków teraz jest masa więc nie rozumiem zdziwienia osób postronnych . Mój syn miała w grupie przedszkolnej Stasia, teraz trenuje piłkę z innym Staśkiem, z córką do przedszkola chodzi Staś a zaznaczę, że mieszkam w małym mieście.
      Twoja mama tez do imienia się przyzwyczai i po kilku tygodziach nie będzie mogła sobie wyobrazić, żeby ukochany wnuczek miał na imię inaczej.
      • dolcevita007 Re: Wojtek i .... Staś? 05.11.14, 00:08
        Stas i Wojtus bardzo ladne imiona. Popieram Stasia.
    • olinininka Re: Wojtek i .... Staś? 05.11.14, 09:00
      Dla mnie Staś już się bardzo, bardzo osłuchał. Więc dziwne, że taka reakcja. Jeśli pasuje do nazwiska to śmiało nadawaj. Do Wojciecha pasuje, choć dla mnie Wojciech- nie jest retro tak jak Staś. Ale nie jest zupełnie z ,,inne bajki" więc zestaw w miarę ok.
      A co do Staszka - mam tak samo brakuje formy dla nastolatka, bo Staszek jakoś mi nie podchodzi.
    • czarna.perla Re: Wojtek i .... Staś? 05.11.14, 11:10
      jeszcze co do zdrobnień... koledzy moich dzieci (nawet 8 i 9 l) nie są nazywani Staszkami tylko Staśkami. Wg mnie Stasiek jest super ale ja lubię takie zadziorne zdrobnienia.
    • essi23 Re: Wojtek i .... Staś? 05.11.14, 21:02
      Ja zrezygnowałam z wymarzonego Stasia na rzecz Macieja ( było to jedno z naszych kompromisowych imion) z powodu dezaprobaty narzeczonego. Zasadniczo jestem zadowolona z wyboru, chociaż czasem zastanawiam się czy nie powinnam być bardziej stanowcza. Przy ewentualnym drugim synku zamierzam postawić na swoim U mnie więc będzie Maciej i Stanisław smile
      Uważam,że Wojtek i Staś to udane połączenie, nie jest oczywiste czy sztampowe ( jak np Piotr i Paweł), a jednoczenie imiona te bardzo fajnie razem brzmią. Znam dwóch dwudziestokilkuletnich Staszków- tak się do nich zwracają rówieśnicy, dziewczyny używają również zdrobnienia Staś. Chyba nie szukałabym innego zdrobnienia.Staśka nie lubię.Może Stanis ( jak z Gry o tron )?
    • makuffka Re: Wojtek i .... Staś? 05.11.14, 21:25
      Serio? Jestem zdziwiona, że Twoje otoczenie się dziwi. Staś jest w moim odczuciu baardzo popularny, znam kilku małych Stasiów i wydaje mi się to raczej zachowawczy wybór niż rewolucyjny. Myślę, że to imię nosi się dobrze, miałam kiedyś bliską osobę o tym imieniu (a w pokoleniu roczników 80tych było to rzadkie imię) i bardzo polubiłam funkcjonalność tego imienia, ma dużo fajnych wariantów. No i w jego wypadku - imię było rozpoznawalne i wyjątkowe, wraz z modą na imiona retro utraciło już ten walor, bo Stasiów jest naprawdę dużo.
      Dałabym tak na imię i już.
    • abiela Re: Wojtek i .... Staś? 05.11.14, 23:29
      Mnie ten zestaw bardzo się podoba. Małych Stasiów znam kilku i mnie wcale nie dziwi to imię. Staszek mnie nie odrzuca, IMO jest fajnych, może też być Stach. Ale znałam też Stasia, na które zawsze mówiło się Stasiu.
    • vi0let Re: Wojtek i .... Staś? 05.11.14, 23:49
      Dla mnie to jest taki "góralski" zestaw, do kompletu brakuje jeszcze sióstr Zosi i Marysi. :p Co do Staszka, to tak właśnie funkcjonuje Stanisław Karpiel-Bułecka. smile
    • agjato Re: Wojtek i .... Staś? 06.11.14, 18:10
      Bardzo lubię Wojtka i Stasia. Oba te imiona bardzo dobrze współgrają ze sobą. W rodzinie do mojego trzydziestoletniego już kuzyna nadal zwracamy się zdrobnieniem Staś.
    • aka_nina Re: Wojtek i .... Staś? 07.11.14, 09:49
      a może Jaś?
    • polixena Re: Wojtek i .... Staś? 25.11.14, 11:26
      Oba imiona są popularne od wieków, co ma także plusy np. to, że nikt w Polsce nie przekręci tych imion i nie pomyli z żadnym innym imieniem. Moim zdaniem zestaw imion dla braci bardzo dobry. I raczej nie wymaga spejalnej odwagi, taka może byłaby potrzebna gdybyś wybrała imię mniej znane takie jak Mścisław czy Gniewomir.smile Toteż jak ktoś z rodziny będzie kręcił nosem na Stasia, powiedz że jako alternatywę masz Gniewomira (zresztą lubię także to imię, ale ono wymaga większego oswojenia).
    • milamala Re: Wojtek i .... Staś? 26.11.14, 19:37
      Brak Ci odwagi na Stanislawa? No prosze cie. Stas Stasiem pogania a Tobie brak odwagi.
      Mamie powiedz prawde, ze taka sie moda zrobila i nazwij dziecko swoim ulubionym imieniem. Bo zadnej odwagi to tego nie potrzeba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.