14.11.14, 13:00
Jest to imię pochodzenia łacińskiego, pierwotnie oznaczało Vitalis 'życiowy, zdolny do życia'. Wyrażało ono życzenie rodziców, żeby dziecko dobrze się chowało.
Imię to jest w Polsce znane, choć rzadko używane. W średniowieczu brzmiało u nas Witalisz. Dobrze znają je dzieci z żartobliwych wierszyków o lisie Witalisie. Formą spieszczoną jest Witek, Wituś.

Co sądzicie o tym imieniu?
A ja pierwszy raz spotkałam dziś osobę o tym imieniu. Przedstawił się jako Witali, może tego "j" na końcu nie dosłyszałam ale znalazłam tylko imię WITALIJ.

Obserwuj wątek
    • liliowewzgorze Re: Witalij 14.11.14, 13:11
      imię "chyba" często spotykane w Rosji czy na Ukrainie... brzmi jak Wita Lij, podoba mi się umiarkowanie.
      • olinininka Re: Witalij 14.11.14, 13:49
        Znam pana o imieniu Witalis
    • dalenia Re: Witalij 14.11.14, 14:01
      Dla mnie zbyt wschodnie.
    • lily-beth Re: Witalij 14.11.14, 14:49
      >Jest to imię pochodzenia łacińskiego, pierwotnie oznaczało Vitalis 'życiowy, zdolny do życia'
      W Polsce mamy imię Witalis - które zresztą bardzo mi się podoba. Witalij to jego rosyjski/ukraiński odpowiednik.
      • dolcevita007 Re: Witalij 14.11.14, 22:30
        Za bardzo mi sie z witaniem kojarzy, nie podoba mi sie.
    • iziula1 Re: Witalij 15.11.14, 16:22
      W dokumentach doczytałam, że to Witali. bez S czy J na końcu.
      Ciekawe czy zarejestrowane w naszym USC czy raczej miejsce urodzenia za wschodnią granicą smile

Moje pierwsze skojarzenia z tym imieniem to , że to człowiek wyznania prawosławnego. Ze względu na rejon Polski imiona typowo wschodnie spotykane sa u osób własnie tego wyznania czyli Zyta, Zina, Nadia itp.
      Teraz już chyba rzadziej można po imieniu rozpoznać wyznanie smile
      • olinininka Re: Witalij 16.11.14, 17:19
        izula napisała: Ze względu na rejon Polski imiona typowo wschodnie spotykane sa u osób własnie tego wyznania czyli Zyta, Zina, Nadia itp.

Nie mogę się z tym zgodzić, bo znam 3 Zyty i 3 Nadie, żadna z nich nie jest ani ze wschodu ani tego wyznania.
        • olinininka Re: Witalij 16.11.14, 17:22
          Dodatkowo Zyta imię żeńskie wywodzące się od pospolitego włoskiego słowa zitta, z łac. zita, oznaczającego 'dziewczynę'.
    • quasi.modo Re: Witalij 16.11.14, 22:33
      Polska wersja to niestety Witalis. Niestety, bo Witalij/Witali podoba mi sie znacznie bardziej.
    • agjato Re: Witalij 19.11.14, 10:14
      Z podobnie brzmiących imion bardziej podobają mi się Witold oraz Wit. Choć Witalis też niezgorszy.
      • iziula1 Re: Witalij 19.11.14, 13:22
        Ja też zdecydowanie wolę Witolda.
        smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.