iziula1 14.11.14, 13:00 Jest to imię pochodzenia łacińskiego, pierwotnie oznaczało Vitalis 'życiowy, zdolny do życia'. Wyrażało ono życzenie rodziców, żeby dziecko dobrze się chowało. Imię to jest w Polsce znane, choć rzadko używane. W średniowieczu brzmiało u nas Witalisz. Dobrze znają je dzieci z żartobliwych wierszyków o lisie Witalisie. Formą spieszczoną jest Witek, Wituś. Co sądzicie o tym imieniu? A ja pierwszy raz spotkałam dziś osobę o tym imieniu. Przedstawił się jako Witali, może tego "j" na końcu nie dosłyszałam ale znalazłam tylko imię WITALIJ. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
liliowewzgorze Re: Witalij 14.11.14, 13:11 imię "chyba" często spotykane w Rosji czy na Ukrainie... brzmi jak Wita Lij, podoba mi się umiarkowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Witalij 14.11.14, 14:49 >Jest to imię pochodzenia łacińskiego, pierwotnie oznaczało Vitalis 'życiowy, zdolny do życia' W Polsce mamy imię Witalis - które zresztą bardzo mi się podoba. Witalij to jego rosyjski/ukraiński odpowiednik. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Witalij 14.11.14, 22:30 Za bardzo mi sie z witaniem kojarzy, nie podoba mi sie. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Witalij 15.11.14, 16:22 W dokumentach doczytałam, że to Witali. bez S czy J na końcu. Ciekawe czy zarejestrowane w naszym USC czy raczej miejsce urodzenia za wschodnią granicą Moje pierwsze skojarzenia z tym imieniem to , że to człowiek wyznania prawosławnego. Ze względu na rejon Polski imiona typowo wschodnie spotykane sa u osób własnie tego wyznania czyli Zyta, Zina, Nadia itp. Teraz już chyba rzadziej można po imieniu rozpoznać wyznanie Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Witalij 16.11.14, 17:19 izula napisała: Ze względu na rejon Polski imiona typowo wschodnie spotykane sa u osób własnie tego wyznania czyli Zyta, Zina, Nadia itp. Nie mogę się z tym zgodzić, bo znam 3 Zyty i 3 Nadie, żadna z nich nie jest ani ze wschodu ani tego wyznania. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Witalij 16.11.14, 17:22 Dodatkowo Zyta imię żeńskie wywodzące się od pospolitego włoskiego słowa zitta, z łac. zita, oznaczającego 'dziewczynę'. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Witalij 16.11.14, 22:33 Polska wersja to niestety Witalis. Niestety, bo Witalij/Witali podoba mi sie znacznie bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Witalij 19.11.14, 10:14 Z podobnie brzmiących imion bardziej podobają mi się Witold oraz Wit. Choć Witalis też niezgorszy. Odpowiedz Link Zgłoś