anusia_magda 14.11.14, 13:15 Ostatnio spotkałam się w okolicy z takim imieniem , dla dziewczynki oczywiście , zastanawiam się czy takie imię można normalnie zarejestrować? Rodzice są polakami, od dziecka mieszkającymi w Polsce ( chyba). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Vivienne 14.11.14, 13:50 Wiesz, jeszcze kilka lat temu nikt by nie zarejestrował np. Neli - bo to zdrobnienie. Dziś nie ma tym problemu I rejestrują zdrobnienia czy właśnie takie "kwiatki" jak Vivienne czy inna Jessica. Odpowiedz Link Zgłoś
anusia_magda Re: Vivienne 14.11.14, 14:00 tylko coś mi po głowie chodzi że imię żeńskie miało kończyc się na literkę a , do tego tylko obcokrajowcom rejestrowali takie zagraniczne imiona, no ale jak widac za chwile i u nas pojawią się imiona typu Apple Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Vivienne 14.11.14, 14:46 "Normalnie" to nie wiem, ale zarejestrować można wszystko, jak się ma dużą siłę przebicia i/lub znajomości w USC. Niemniej nie jest to polskie imię, u nas jest Wiwina, (Wiwiana?), Bibiana, Bibianna. Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Vivienne 19.11.14, 10:12 To nie tak do końca. Są różne przypadki. Chociażby taki, że rodzice rejestrują dziecko urodzone za granicą danym imieniem, tamże, a potem wracają do Polski i składają wniosek o zarejestrowanie dziecka urodzonego za granicą w polskich księgach stanu cywilnego. Urzędnik może jedynie wpisać takie imię jakie widnieje na zagranicznym akcie urodzenia. Znam taki jeden przypadek, że rodzice zarejestrowali córkę, poza krajem imieniem w zdrobnieniu i w Polsce także w tej formie można było tylko to imię wpisać. Pozostaje tylko nadzieja, że dziecko za kilkanaście lat, wystąpi o zmianę imienia na pełną formę, tym bardziej, że na stałe mieszkają w Polsce i zapewne będzie dochodzić w przyszłości do pomyłek i dopytywań. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Vivienne 19.11.14, 10:48 A to się zgadzam Chodziło mi raczej o taki prosty przypadek - polskie dzieckom rejestrowane przez polskich rodziców i w Polsce - niby można nadać Vivienne, jak się człowiek uprze, ale są polskie odpowiedniki tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś