14.11.14, 13:15
Ostatnio spotkałam się w okolicy z takim imieniem , dla dziewczynki oczywiście , zastanawiam się czy takie imię można normalnie zarejestrować? Rodzice są polakami, od dziecka mieszkającymi w Polsce ( chyba).
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: Vivienne 14.11.14, 13:50
      Wiesz, jeszcze kilka lat temu nikt by nie zarejestrował np. Neli - bo to zdrobnienie. Dziś nie ma tym problemu smile I rejestrują zdrobnienia czy właśnie takie "kwiatki" jak Vivienne czy inna Jessica.
      • anusia_magda Re: Vivienne 14.11.14, 14:00
        tylko coś mi po głowie chodzi że imię żeńskie miało kończyc się na literkę a , do tego tylko obcokrajowcom rejestrowali takie zagraniczne imiona, no ale jak widac za chwile i u nas pojawią się imiona typu Apple smile
    • lily-beth Re: Vivienne 14.11.14, 14:46
      "Normalnie" to nie wiem, ale zarejestrować można wszystko, jak się ma dużą siłę przebicia i/lub znajomości w USC. Niemniej nie jest to polskie imię, u nas jest Wiwina, (Wiwiana?), Bibiana, Bibianna.
      • agjato Re: Vivienne 19.11.14, 10:12
        To nie tak do końca. Są różne przypadki. Chociażby taki, że rodzice rejestrują dziecko urodzone za granicą danym imieniem, tamże, a potem wracają do Polski i składają wniosek o zarejestrowanie dziecka urodzonego za granicą w polskich księgach stanu cywilnego. Urzędnik może jedynie wpisać takie imię jakie widnieje na zagranicznym akcie urodzenia. Znam taki jeden przypadek, że rodzice zarejestrowali córkę, poza krajem imieniem w zdrobnieniu i w Polsce także w tej formie można było tylko to imię wpisać. Pozostaje tylko nadzieja, że dziecko za kilkanaście lat, wystąpi o zmianę imienia na pełną formę, tym bardziej, że na stałe mieszkają w Polsce i zapewne będzie dochodzić w przyszłości do pomyłek i dopytywań.
        • lily-beth Re: Vivienne 19.11.14, 10:48
          A to się zgadzam smile Chodziło mi raczej o taki prosty przypadek - polskie dzieckom rejestrowane przez polskich rodziców i w Polsce - niby można nadać Vivienne, jak się człowiek uprze, ale są polskie odpowiedniki tego imienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.