geraldyna 16.03.15, 23:44 Opiszcie, proszę, swoje odczucia związane z tymi imionami. Wybieram imię dla jesiennego dziecka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malga.p Re: Michalina czy Marcelina? 17.03.15, 00:46 Mnie podobają się oba te imiona, choć bardziej Marcelina. Głównym minusem Michaliny IMO jest brak krótszej formy imienia, która będzie odpowiednia zarówno dla małej dziewczynki, jak i nastolatki czy dorosłej kobiety. Misia jest uroczym zdrobnieniem, ale dla małej dziewczynki. Marcelina ma taką pośrednią formę- Marcela. Poza tym wolę przedrostek ""Marce"" niż "Micha". Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Michalina czy Marcelina? 17.03.15, 01:17 Bardziej podoba mi się Michalina, która oprócz Misi może być zdrabniana do Michasi i Michalinki, a nawet Aliny. Odpowiedz Link Zgłoś
nataszaasza Re: Michalina czy Marcelina? 17.03.15, 07:02 Oba są piękne, jednak ja wybrałabym Michalinę Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Michalina czy Marcelina? 17.03.15, 08:09 Wolę Marcelinę, jeśli już musiałabym wybrać. Bo mnie nie zachwycają... Michalina jest dla mnie zbyt misiowata, nie tylko ze względu na potencjalne zdrobnienie Misia. No nie podoba mi się. Wolę Michała . Marcelina brzmi dla mnie bardziej "charakternie", lubię dość twarde imiona. Mogłaby być, gdybym musiała wybierać tylko z tych 2. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Michalina czy Marcelina? 17.03.15, 09:07 Wybrałabym Michalinę. Od Marceliny wolę Marcjannę. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Michalina czy Marcelina? 17.03.15, 09:11 Oba mi się podobają, znam jedną dorosłą Michalinę, całe życie zdrabnianą do Miśki, co niezbyt mnie zachwyca, dlatego dla córki wybrałabym Marcelinę. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Michalina czy Marcelina? 17.03.15, 13:58 Wybralabym Michaline. Marceliny nie lubie. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Michalina czy Marcelina? 17.03.15, 14:21 Oba ładne aczkolwiek Michalina kojarzy mi się trochę męsko, imię Michał jest popularne, dlatego wolę Marcelinę, również samo brzmienie bardziej mnie przekonuję. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Michalina czy Marcelina? 17.03.15, 14:46 Oba są ładne, ale ja wolę Michalinę. Byłaby to zresztą mocna kandydatka na imię dla mojej córki, gdyby nie rosnąca popularność i Michał w bliskim otoczeniu Marcelina, jak już pisałam, obiektywnie jest ładnym imieniem, ale znam jedną niefajną, która skutecznie mi je obrzydziła. Odpowiedz Link Zgłoś
geraldyna Re: Michalina czy Marcelina? 17.03.15, 15:00 Dziękuję za Wasze przemyślenia. Czasami ktoś zwróci uwagę na coś, co mnie nie przyszłoby w ogóle do głowy . Chciałabym, żeby imię ułatwiało człowiekowi życie, budziło szacunek, posiadało naturalne zdrobnienia, nie ośmieszało, dodawało pewności siebie, żeby właściciel imienia nosił je z dumą od najmłodszych lat. Mamy jeszcze dużo czasu i tyle imion do wyboru... Te dwa od razu wpadły mi w oko... i trzecie: Klarcia. Jak Wam się to imię kojarzy? Nie znam żadnej małej Klary. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pomoc . Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Michalina czy Marcelina? 17.03.15, 16:26 Mnie się Klara doskonale kojarzy, bo planuję nadać, jeśli to dziewczynka (niedługo się dowiem) Znam tylko ze słyszenia jedną dorosłą Klarę, nauczycielkę. Zawsze jak słyszę to imię, widze oczyma wyobraźni piękną, dystyngowaną kobietę. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Michalina czy Marcelina? 17.03.15, 16:51 Klara też jest świetnym imieniem, ale nie tak bardzo jak Michalina Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Michalina czy Marcelina? 18.03.15, 08:12 geraldyna napisała: >i trzecie : Klarcia. Jak Wam się to imię kojarzy? Klara podoba mi się najbardziej! Bardzo lubię to imię, choć martwi mnie jego rosnąca popularność. Jest w moim stylu- krótkie, konkretne, dość twarde, nie wymagające skracania i zdrabniania. Choć i tak większość zdrabnia . A mi zdecydowanie lepiej brzmi Klara niż Klarcia, ale nadałam córce na drugie i nie ma kłopotu. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Michalina czy Marcelina? 19.03.15, 15:12 Klara ładnie, ale rośnie jej popularność, poza tym trudną ją ładnie zdrabniać, wybrałabym Marcysię Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Michalina czy Marcelina? 19.03.15, 15:42 Z tym, że jeśli chodzi o popularność, to Marcelina już jest dwa razy bardziej popularna od Klary Odpowiedz Link Zgłoś
nowalij_ka0 Re: Michalina czy Marcelina? 17.03.15, 16:39 Mój typ to Marcelina, sama rozważałam to imię. Następnie Klara, za Michaliną natomiast nigdy nie przepadałam zawsze wydawała mi się taka "ciężka". Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Michalina czy Marcelina? 17.03.15, 17:33 Marcelina, ale Michalina też ładna. Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Michalina czy Marcelina? 17.03.15, 17:36 Klara też cudna, ale tu zdrobnień mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Michalina czy Marcelina? 17.03.15, 18:40 Z tych dwóch chyba Michalina. Zdrobnienia Misia, Miszka, Michasia, Alinka, Linka. Natomiast Marcelina kojarzy mi się z Marcelem a to imię juz mi się nie podoba. I tym samym "rzuca cień" na Marceline Odpowiedz Link Zgłoś
mistlemi Re: Michalina czy Marcelina? 17.03.15, 19:21 Mam na imię właśnie Michalina, bardzo je lubię. Zdrabniają mnie najczęściej do Misi, Miśki i Miszki. Nie lubię formy Michasia. Jedyny problem z tym imieniem jaki zauważyłam już w dorosłym, pracowym życiu jest taki że pani Misia brzmi kuriozalnie ale pani Kasia czy pani Asia są używane notorycznie a pani Misiu malo kto się zagalopuje )) Odpowiedz Link Zgłoś
lus.sia Re: Michalina czy Marcelina? 17.03.15, 21:39 Obydwa mi się bardzo podobają , Klara juz nieco mniej. Ja wybrałabm Marcelinę zdrabiną do Marcysi ale Michasia tez kusi Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Michalina czy Marcelina? 17.03.15, 21:54 A gdyby ktoś się tak do ciebie zwracał, to miałabyś coś przeciwko? W sensie "pani Misiu"? Bo raz do mnie kobieta się zwróciła (na modłę "pani Kasiu/Asiu") "pani Dominisiu" i poczułam się dziwnie... ona chyba zresztą też, ale było już za późno Odpowiedz Link Zgłoś
mistlemi Re: Michalina czy Marcelina? 18.03.15, 21:42 Nie, ja lubię zdrobnienie Misia, ale rozumiem, że ktoś mógłby się głupio poczuć zwracając się tak do mnie. Szczerze mówiąc nigdy nie przedstawiałam się jako Michalina. Zwykle mówię że jestem Miśka, czasami wyjaśniam że to od Michaliny. Do "pani Michaliny" musiałam się dosyć długo przyzwyczajać. Ale ja w ogóle nie lubię używania pelnych form na co dzień, wydaje mi się to jakieś nadęte i pretensjonalne szczególnie do dzieci. Ale życie"pracowe" rządzi się jednak swoimi prawami. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Michalina czy Marcelina? 17.03.15, 21:57 Bardzo lubię imię Michał, ale Michalina nie do końca mi podchodzi. Dlatego wybrałabym Marcelinę. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Michalina czy Marcelina? 17.03.15, 22:11 Wybrałabym Michalinę, nie lubię imion zaczynających się od "marc". Klarę kiedyś lubiłam, obecnie za nią nie przepadam, poza tym zaczęła mi się źle kojarzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Michalina czy Marcelina? 17.03.15, 23:06 Klara tez mi sie podoba, najmniej z tej trojki Marcelina . Wybralabym Klare, albo Michalinke. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Michalina czy Marcelina? 18.03.15, 10:49 Bardzo podoba mi się i Michalina, i Marcelina. Klara na trzecim miejscu. Jedynym minusem Michaliny jest brak zdrobnień pośrednich. Zdrobnienie Misia czy Michasia jest urocze dla małej dziewczynki, ewentualnie do używania przez najbliższych. Pełna forma doskonale pasuje do dorosłej kobiety. A jak się będzie rówieśnikom przedstawiała gimnazjalistka? Nastoletnia Marcelina nie będzie miała tego kłopotu, bo dla znajomych będzie Marcelą. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Michalina czy Marcelina? 18.03.15, 11:09 Znam 3 Michaliny, wszystkie zawsze były nazywane Michalinami. Czy to w gimnazjum, liceum czy na studiach. Marcelinę znam jedną. Marcelą była nazywana tylko przez pewną nauczycielkę, ale Marcelina tego nie lubiła i zawsze ją poprawiała. Nikt ze znajomych nie zdrabniał Marceliny. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Michalina czy Marcelina? 18.03.15, 15:55 Hm, myślę, że gimnazjalistka Michalina będzie się przedstawiała po prostu "Michalina" - dokładnie tak jak Paulina czy Karolina Jedyna znana mi osobiście Michalina dobija już do 30-stki, a dla wszystkich jest Michaśką, czasem Michasią - nie razi mnie to szczególnie, może przywykłam. Odpowiedz Link Zgłoś
mistlemi Re: Michalina czy Marcelina? 18.03.15, 21:44 A czemu nastolatka nie mogłaby się przedstawiać jako Miśka? Odpowiedz Link Zgłoś
mikolajka85 Re: Michalina czy Marcelina? 18.03.15, 15:45 Zdecydowanie Marcelina. Bardzo podobają mi się zdrobnienia tego imienia. Jest ich dużo i brzmią pięknie. Odpowiedz Link Zgłoś
geraldyna Re: Michalina czy Marcelina? 18.03.15, 17:34 Dzięki, Dziewczyny. To jednak trochę stresujące, wybierać imię dla dziecka. Na szczęście nie musimy się śpieszyć. Kiedy byłam w ciąży z synem, mieliśmy wybrane imię, a i tak przed narodzinami zmieniliśmy na inne - i to była bardzo dobra decyzja. I jeszcze jedno: nie radzimy się rodziny w temacie imienia. Nie mamy ambicji zadowalać wszystkich. Pozdrawiam cieplutko. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Michalina czy Marcelina? 18.03.15, 17:47 Może również być tak, że popatrzycie na malutką i dopiero wtedy zobaczycie, które imię do niej pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Michalina czy Marcelina? 19.03.15, 17:57 Jeżeli bierzecie pod uwagę też Klarę , to jestem za Klarą Odpowiedz Link Zgłoś
geraldyna Re: Michalina czy Marcelina? 20.03.15, 12:03 Na dzień dzisiejszy Klara na pierwszym miejscu . Pozostaje wybór drugiego imienia. Na FB widziałam Klarę Anastazję -robi wrażenie... Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Michalina czy Marcelina? 20.03.15, 12:33 Cieszę się, że Klara wygrywa! Choćby tylko aktualnie i miałoby się to zmienić. A drugie może po kimś z rodziny, bliskich, kimś dla was istotnym? Ja mam Matyldę Klarę, więc mnie te 2 imiona razem dobrze brzmią . Zamiast Anastazji (nie przepadam) wolałabym Aurelię. Choć pewnie zaraz ktoś napisze, że za dużo "r" i trudno wymówić- mi nietrudno i podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
geraldyna Re: Michalina czy Marcelina? 20.03.15, 14:02 paula.anna, jedyne imię po przodkach, które by się nadawało dla dziewczynki to Helena, ale z babcią nie łączyły mnie jakieś wyjątkowe relacje -może dlatego, że mieszkała daleko. Twoja córka ma piękne imiona Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Michalina czy Marcelina? 20.03.15, 16:53 geraldyna napisała: > paula.anna, jedyne imię po przodkach, które by się nadawało dla dziewczy > nki to Helena, ale z babcią nie łączyły mnie jakieś wyjątkowe relacje -może dla > tego, że mieszkała daleko. To masz większy wybór . Którego jestem bardzo ciekawa. >Twoja córka ma piękne imiona Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Michalina czy Marcelina? 20.03.15, 12:40 Klara Anastazja bardzo mi się podoba. A może Klara Michalina albo Klara Marcelina? Odpowiedz Link Zgłoś
neollaa Re: Michalina czy Marcelina? 20.03.15, 12:45 Michalina jest pięknym imieniem jak dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
geraldyna Re: Michalina czy Marcelina? 20.03.15, 13:41 Klara Misia -super . Klara Marcelina - za dużo "r" jak dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
malga.p Re: Michalina czy Marcelina? 20.03.15, 22:42 Klara Anastazja? Wg mnie brzmi cudnie Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Michalina czy Marcelina? 20.03.15, 19:09 Odrzucilabym Klarę Anastazję skoro już ją u kogoś widzialaś. Po co się powtarzać? Pomyślą , że cały zestaw po nich spapugowalaś. Klara Helena brzmi równie pięknie i zostalabym przy tych imionach Odpowiedz Link Zgłoś
geraldyna Re: Michalina czy Marcelina? 21.03.15, 09:26 dasza_dm napisała: > Odrzucilabym Klarę Anastazję skoro już ją u kogoś widzialaś. Po co się powtarza > ć? Pomyślą , że cały zestaw po nich spapugowalaś. Klara Helena brzmi równie pię > knie i zostalabym przy tych imionach Klara Helena też jest na FB...Wśród milionów ludzi, zawsze może się zdarzyć ktoś o tych samych imionach, a nawet jak go dziś nie ma, to jutro może się dopisać Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Michalina czy Marcelina? 20.03.15, 20:18 Z 3 (Michaliny, Marceliny, Klary) wybrałabym Marcelinę. Ale wszystko zależy od nazwiska. Może podasz??? A jeśli jesteście zdecydowani na Klarę to Klara Anastazja ładnie brzmi choć przeszkadza mi obok siebie dwa razy ,,a" Odpowiedz Link Zgłoś
geraldyna Re: Michalina czy Marcelina? 21.03.15, 09:35 olinininka napisał: > Z 3 (Michaliny, Marceliny, Klary) wybrałabym Marcelinę. Ale wszystko zależy od > nazwiska. Może podasz??? Trzysylabowe, zaczyna się na "W" kończy na "K", bez "R" w środku. > A jeśli jesteście zdecydowani na Klarę to Klara Anastazja ładnie brzmi choć prz > eszkadza mi obok siebie dwa razy ,,a" Słuszna uwaga... Odpowiedz Link Zgłoś
geraldyna Klara Michalina :) 21.03.15, 17:53 Klara Michalina lub Klara Michaela na dzień dzisiejszy . O imieniu Michaela założyłam osobny wątek, bo chcę poznać Wasze zdanie na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Klara Michalina :) 24.03.15, 13:27 Klara Michalina brzmi bardzo ładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Klara Michalina :) 24.03.15, 14:34 Dla mnie Klara Michalina brzmi rewelacyjnie. Znajoma Michalina mieszka w Irlandii, obcokrajowcy jakoś sobie radzą z wymową, więc ta Michaela mnie nie bardzo przekonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Klara Michalina :) 28.03.15, 12:12 Bardziej podoba mi się Klara Michalina, niż Klara Michaela. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Klara Michalina :) 07.04.15, 15:16 Zdecydowanie z tych dwóch - wersja polska drugiego imienia. Wymówcie sobie też imiona z nazwiskiem, czy nie lepiej pasowałoby jeszcze jakieś inne drugie imię. Ja osobiście nie do końca "czuję" zestawy z inicjałami "M.W." albo "W.M." (i oczywiście nie o inicjał tu chodzi). Odpowiedz Link Zgłoś
geraldyna Re: Klara Michalina :) 10.04.15, 21:28 Moje inicjały to właśnie M.W. Da się przeżyć Odpowiedz Link Zgłoś