zaino 14.09.04, 13:51 W marcu urodzi się nasz dzidziuś. I powoli zaczynamy przymierzyć się do wyboru imienia. Z całej listy imion wybraliśmy te, które mogłoby nosić nasze dziecko. Osateczną decyzję podejmiemy gdy maleństwo będzie już na świecie.Proszę Was o opinię co sądzicie o imionach. Imiona dla chłopca: Sebastian- to bardziej faworyt męża Miłosz- zawsze miałam słabość do tego imienia Maciek- obawiam się, że w Krakowie jest spora liczba małych Maćków Błażej- ładne i nieobnoszone imię Alek- bardzo fajne imię, tylko nie podoba mi się forma Aleksander (Aleks i Aleksy odpadają) Dodam, że mały na drugię imię będzie miał Adam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milenium5 Re: Miłosz, Maciek, Alek, Bastek czy może Błażej? 14.09.04, 14:06 Generalnie wszystkie imiona, które wybraliście mi się podobają. Sebastian - mam słabość do tego imienia. Lubię je, bo jest męskie i dość ciekawe, a wśród obecnych maluchów oryginalne. Jego minus to brak ładnych zdrobnień, Bastek mi się nie podoba. Sebastian Adam brzmi nieźle. Miłosz - ładne, też rzadkie ale jakieś takie... dobre dla chłopca, mniej dla mężczyzny. Miłosz Adam - może być. Maciej - miłe ciepłe, dla małego i dużego chłopca, ale trochę za bardzo obnoszone. Maciej Adam - brmzi -o.k. Aleksander - bardzo mi się podoba. Ciekawe tradycje, ładne zdrobnienia, nieoklepane. Aleksander Adam - fajne połączenie. Błażej - oryginalnie i ciekawie, ale ja nie przepadam za tym iminiem Błażej Adam też brzmi dobrze. A które najbardziej pasuje do nazwiska? Odpowiedz Link Zgłoś
mamasebunia Re: Miłosz, Maciek, Alek, Bastek czy może Błażej? 14.09.04, 14:13 Oj prawda Sebastian teraz wsród maluszków jest rzadko spotykanym imieniem. My zdrabniamy Sebuś, Sebciu. Jak będzie większy pewnie będziemy mówić Seba Odpowiedz Link Zgłoś
mamasebunia Re: Miłosz, Maciek, Alek, Bastek czy może Błażej? 14.09.04, 14:11 My jestesmy z Krakowa i mamy Sebastiana Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Miłosz, Maciek, Alek, Bastek czy może Błażej? 14.09.04, 14:47 Sebastian- nie podoba mi sie, brak ladnych zdrobnien Miłosz- podoba mi sie Maciek- przesyt! i niestety troche kojarzy mi sie z "cieplymi kluchami" Błażej- ładne ale mam skojarzenia Alek- ladne Mysle, ze zdecydowalabym sie na Milosza Adama badz Aleksandra Adama przy czym ta druga kombinacja dla mnie gorzej brzmi. A. Odpowiedz Link Zgłoś
kasja311 Re: Miłosz, Maciek, Alek, Bastek czy może Błażej? 14.09.04, 14:59 Milosz Adam lub Blazej Adam Nie podoba mi sie zdrobnienie Bastek , Maciek, Aleksander-pierwsze zbyt zwykle, drugie-oklepane. To pierwsze wrazenie Odpowiedz Link Zgłoś
kachnab Re: Miłosz, Maciek, Alek, Bastek czy może Błażej? 14.09.04, 16:02 Z podanych przez Ciebie imion nie lubie tylko Aleksandra (ze zdrobnieniem Alek wlacznie) - troche za bardzo sie kojarzy... Moim faworytem jest zdecydowanie Blazej. Acha - w Holandii zdrobnieniem od Sebastian jest Bas - tez ladnie. Pozdrawiam Kachna Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Miłosz, Maciek, Alek, Bastek czy może Błażej? 14.09.04, 16:36 kachnab napisała: > Z podanych przez Ciebie imion nie lubie tylko Aleksandra (ze zdrobnieniem Alek > wlacznie) - troche za bardzo sie kojarzy... > Moim faworytem jest zdecydowanie Blazej. Pod tym też się mogę podpisać. Zdeydowanie Błażej, jest najmniej obnoszony, a z drugiej strony wcale nie taki rzadki. To imię z piękne i z charakterem. Maciek kojarzy mi sie z ciepłymi kluchami, Miłosz... sama nie wiem, jednak zanadto kojarzy sie z nazwiskiem i sama wybrałabym Miłosława, Miłowita albo coś w tym stylu, co pozwalałoby na dziecko wołać Miłosz, ale miałoby inną formę główną. Sebastian to bardzo ładne imię, ale żadne zdrobnienia mi się nie podobają. Aleksander - kojarzy mi sie z carami rosyjskimi, albo z Kwaśniewskim. Zdrobnienia Olek po prostu nie trawię. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia25 Re: Miłosz, Maciek, Alek, Bastek czy może Błażej? 14.09.04, 17:52 Sebastian lub Błażej. Miło mi się kojarzą. Miłosz tez ujdzie. Natomiast Maciek ...no trudno przewidzieć,jakie będzie twoje dziecko. Generalnie wszystkie Maćki,jakie znam to osoby powolne, mało przedsiębiorcze...i jakoś niespecjalnie mi się to imię podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Miłosz, Maciek, Alek, Bastek czy może Błażej? 14.09.04, 18:25 Miłosz, Błażej i Aleksy Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Miłosz, Maciek, Alek, Bastek czy może Błażej? 14.09.04, 22:18 Witaj ! Ladne propozycje,ale z tych wszystkich najlepiej podoba mi sie i oczywiscie pasuje do drugiego imienia - BLAZEJ ADAM. Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
anilia Re: Miłosz, Maciek, Alek, Bastek czy może Błażej? 14.09.04, 23:27 Zdecydowanie Błażej lub Miłosz - to moje aktualnie ulubione imiona. Z opisami Maćka (ciepłe kluchy itp.) zgadzam się całkowicie, Sebastiana nie lubię (te fatalne zdrobnienia), Aleksander to trochę 'dziewczyńskie imię'. Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: Miłosz czy Błażej? 15.09.04, 08:28 Dzięki dziewczyny. W życiu nie myślałam, że wybór imienia dla dziecka to taka trudna sprawa. Na szczęście wszystkie imiona pasowały do nazwiska. Ale było kilka "ale...". Mi nie podobało się zdrobnienie Bastek, a mąż twierdził,że jest piękne itd. Na dzień dzisiejszy mamy dwie opcje: Błażej i Miłosz. Zobaczymy jak będzie sytuacja. Czy na popularności tych imiona zaważy "Szpital na peryferiach") i nieżyjący noblista. Ciężki jest żywot przyszłych rodziców)) Odpowiedz Link Zgłoś
amj2 Re: Miłosz czy Błażej? 15.09.04, 16:50 Zdecydowanie Błażej.Ja mam syna Błażeja-świetny chłopak. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Miłosz, Maciek, Alek, Bastek czy może Błażej? 15.09.04, 23:05 Podobają mi się wszystkie te imiona, ale wybrałabym Błażeja, jest rzadko nadawane i ma w sobie taki fajny urok. Super. Jestem za! Pozdrawiam Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: Miłosz, Maciek, Alek, Bastek czy może Błażej? 17.09.04, 00:47 Moj synek na imie ma Milosz, i ciesze sie ze tak jego nazwalam. Latwo jest je zdrobnic: Miloszek, Miloniu, Milosci itp Mogl by byc Milosz Adam Sebastian, lub Milosz Sebastian Adam? Nasz ma Marek Charles Milosz (niestety jedno imie do drugiego imienia nie plynie, ale tak juz jest kiedy maz ma tez swoje ulubione imiona, taka zeszywanka wyszla!) Marek po swoim dziadku (Mark, ale ja uparlam sie wiec jest wersja polska), Charles po swoim pradziadku (tu maz sie uparl, choc i tak podoba mi sie to imie w obu wersjach: Karol czy Charles) i Milosz poniewaz jest to moje ulubione polskie imie dla chlopca (moze byc po Czeslawie Miloszu lub Miloszu Dlugoszu, oba byli zwiazani z Krakowem ) Wiec ja synka wolam Milosz, a maz (Anglik) wola synka Charles. Synek odpowiada na oba imienia. Kiedy podrosnie to wybierze ktore jemu bardziej odpowiada. Daj nam zanc na jakie imie zdecydujecie! Marzena Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: Miłosz, Maciek, Alek, Bastek czy może Błażej? 17.09.04, 00:50 Zdrobnienie do Sebastiana moze byc Sebko, Sebek, Sebcio itp. Odpowiedz Link Zgłoś
aiuola Re: Miłosz, Maciek, Alek, Bastek czy może Błażej? 19.09.04, 18:18 Zdecydowanie Miłosz. Kojarzy się niezwykle ciepło i męsko no i jest najrzadsze pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
amberangel pytanie o Milosza 20.09.04, 07:09 Czy myslicie ze imie MILAN pojawiajace w Jugoslawi i w Czechach to po polsku Milosz? Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: pytanie o Milosza 24.09.04, 21:37 amberangel, kolezanka (Czeszka) mowi ze polska forma Milosz, to po czesku Milosz (przez "L" nie polskie "L") Odpowiedz Link Zgłoś
aga-ewa Re: Miłosz, Maciek, Alek, Bastek czy może Błażej? 20.09.04, 11:03 Ja bym wybrala Alka. Najchętniej w formie Aleksy zresztą (choć wiele osób odradza ją, bo się "rosyjsko kojarzy", ale dla mnie jest najpiękniesza). A poza tym żadne z wymienionych przez ciebie imion nie wzbudza mego zachwytu. Odpowiedz Link Zgłoś
rituniaj Re: Miłosz, Maciek, Alek, Bastek czy może Błażej? 24.09.04, 21:44 ja bym wybrala imie Alek. Bardzo ladne, zadko spotykane. Aleksander Adam podoba mi sie to polaczenie ale osobiscie podoba mi sie nie z tej listy imie Gabriel, ostatnjo zachorowalam na to imie dla doroslwego mezczyzny Gabriel super, a dla chlopca Gabi rozplywam sie... pozdrowionka, napisz jak juz cos wybierzesz Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Miłosz, Maciek, Alek, Bastek czy może Błażej? 24.09.04, 15:10 To nie sa moje ulubione imiona, ale do Adama najbardziej pasuje Sebastian i Błażej. Odpowiedz Link Zgłoś
mamasebunia Re: Bastek? 21.02.05, 23:02 Od Sebastiana. Chciałam jednak zauwazyć, że mamy z forum które, mają Sebastianków nie uzywają zdrobnienia Bastek (Sebuś, Sebek). Dziwne bo dawniej kazdy prawie Sebastian był Bastkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Miłosz, Maciek, Alek, Bastek czy może Błażej? 30.01.05, 22:21 Maciuś, Maciuś i jeszcze raz tak samo. Wszystkich pozostałych imion (a zwłąszcza Błażeja i Sebastiana) niestety nie trawię... Odpowiedz Link Zgłoś
genewianka Alec 01.02.05, 16:54 Piekne imie ALEC. Bo przez -k Alec ma nalecialosci Aleksandra i nie wyglada tak ldnie Odpowiedz Link Zgłoś
elciamiki Re: Alec 21.02.05, 16:19 Witam, mi najbardziej podoba się z tych imion Miłosz Pozdrawiam Ela mama Mikołaja i Kajtusia forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=15493176&a=20277455 Odpowiedz Link Zgłoś
madraszka Re: to będzie dziewczynka 21.02.05, 22:34 Jak mój pies IGA!!!Zabawnie,nie? Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: madracho 21.02.05, 22:54 albo Agnieszka, szkoda, że przeoczyłaś to imię Odpowiedz Link Zgłoś
madraszka Re: madracho 21.02.05, 23:04 Agnieszka!Ty masz chyba zle w głowie dziewczyno-Agnieszka,to tak jakby tobie dali na imie Władka.Ale masz beznadziejny gust!Od razu widać z jakiej jesteś warstwy społecznej... Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: madracho 21.02.05, 23:07 uważaj, bo w przyszłym wcieleniu zostaniesz moim dzieckiem i wtedy dam ci takie przymulaste imię, że hej Odpowiedz Link Zgłoś
madraszka Re: madracho 21.02.05, 23:08 zal mi cie dziewczynko(biedne to twoje dziecko bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: madracho 22.02.05, 09:43 A skad ty możesz o tym wiedzieć?? He?? Na podstawie wyboru imienia?? No cóż... Pozazdrościc intuicji... Odpowiedz Link Zgłoś