Dodaj do ulubionych

Jeremi czy Gustaw

26.05.15, 08:28
Które byście wybrały i dlaczego
Nazwisko troszkę pszczele,Ul na początku,czy to nie gryzie się z Guciem...Dzięki!
Obserwuj wątek
    • nataszaasza Re: Jeremi czy Gustaw 26.05.15, 08:53
      Jeremi! Uwielbiam je. Może nawet tak nazwę kiedyś mojego synka wink
    • olianka Re: Jeremi czy Gustaw 26.05.15, 08:56
      Jeremi
    • lily-beth Re: Jeremi czy Gustaw 26.05.15, 11:12
      Jeśli zaczyna się na Ul, to chyba wybrałabym Jeremiego.
      Pomijając nazwisko, też wybrałabym Jeremiego. Gustaw funkcjonowałby chyba głównie pod skrótami, a Gucio czy Gutek są dla mnie do przyjęcia tylko przez pierwsze kilka lat dzieciństwa. Natomias Jeremiego można zdrabniać do Jaremy, Jaremki, co bardzo mi się podoba (albo do Remika, co mi sie nie podoba).
      U nas będzie chyba Gustaw na drugie.
      • meggan79 Re: Jeremi czy Gustaw 26.05.15, 11:24
        Dzięki za opinięsmileTeż jestem bardziej za Jeremim, i Jeremi Gustaw jest cudny. A na pierwsze jak u Was będzie?
        • meggan79 Re: Jeremi czy Gustaw 26.05.15, 11:25
          Za wszystkie opinie dzięki!
        • lily-beth Re: Jeremi czy Gustaw 26.05.15, 11:46
          Na prowadzenie wyszedł Leon (próbuję forsować Leonarda), ale Olaf, Jeremi i Tytus też mają szansę. Na 100% decyzję podejmiemy dopiero, jak zobaczymy synka.
          • meggan79 Re: Jeremi czy Gustaw 26.05.15, 12:12
            No to trzymam kciuki za Leonarda, już od 2,5 roku cieszę się imieniem synka chociaż niestety tu w Niemczech nie jest tak rzadkie:/Leonów trochę sporo już jest, szczegòlnie w Warszawie.Gustaw wział się stad, że pradziadek Leosia, Leonard, miał brata Gustawasmile i jakoś fajnie według mnie te 2 imiona do siebie pasuja.
            • lily-beth Re: Jeremi czy Gustaw 26.05.15, 13:01
              W moim mieście Leon nie jest aż tak popularny, jak w Warszawie, ale obawiam się, że jego popularność będzie w najbliższych latach rosła. Leonard chyba aż tak bardzo nie podskoczy plus daje więcej możliwości (może być nazywany Leonem, ale jak będzie miał kolegę Leona w klasie, to nauczyciel zawoła pełnym imieniem Leonard, a nie nazwiskiem).
    • paula.anna Re: Jeremi czy Gustaw 26.05.15, 11:45
      A ja wolę Gustawa.
      Jeremi też ok, ale jakiś taki...
      Gustaw Ulanowski na przykład wg mnie jest ok.
      No i ma miłą formę Gutek, Gucio.
      • meggan79 Re: Jeremi czy Gustaw 26.05.15, 12:14
        To głos na Gutka, dziękismileZazdroszczę Ci też Feliksa, tu w Niemczech jest popularny i według mnie świetny, ale maż nie dałby się przekonaćuncertain
        • paula.anna Re: Jeremi czy Gustaw 26.05.15, 12:25
          No, ja też uważam, że Feliks jest świetny.
          Ale Gustaw też. I wiele innych imion.
          Gdybym miała jeszcze jednego syna, miałby duże szanse dostać właśnie imię Gustaw.
    • nowalij_ka0 Re: Jeremi czy Gustaw 26.05.15, 12:30
      Gustawa lubię ale tylko w pełnej formie, zdrobnienia jednak już mnie nie przekonują. Jeremi w pełnej jak i zdrobniałej formie przemawia do mnie bardziej smile
    • florianne Re: Jeremi czy Gustaw 26.05.15, 15:11
      Jeremi, mogłabym tak nazwać ewentualnego syna. Gustaw jest w porządku, ale nie mogę się przekonać do Gucia, Gutka itp.
      • sigalla1 Re: Jeremi czy Gustaw 26.05.15, 21:37
        Jeremi najfajniej. Mam w domu jednego rezolutnego 3,5 latka o tym imieniu.
        Z obserwacji- w przedszkolu jest 2 Gustawow i tak tez funkcjonują, Guciami byli tylko w bardzo wczesnym okresie a teraz juz Gustawy.
        W moim otoczeniu Jeremi jest najmniej popularny z tych trzech barwnych przez ciebie pod uwagę.
    • mossiam Re: Jeremi czy Gustaw 26.05.15, 21:35
      Megi, będzie u Was nr 4? I chłopak nr 2??? smile

Obydwa mi się bardzo podobają. Gustaw jest u mnie nr 1 obecnie.
      Myślę, że u Was nie gryzie się z nazwiskiem, choć Jeremi nieco bardziej pasuje.
      • meggan79 Re: Jeremi czy Gustaw 27.05.15, 08:49
        Cześć MossiamsmileJak Leonek?Nasz już mówi na siebie Lełonard AntonismileNiestety narazie tylko teoretycznie rozważamy, maz skonczyl 40lat i boi się, że jest już "za stary", a ja momentami chciałabym towarzysza zabaw dla Leosia bo dziewczyny już duże, ale też- 4te cięcie, wiek, samiśmy na obczyźnie...W każdym razie 2gi chłopak byłby fajny, a że dla córki jest na bank wybrane(Róża Kornelia),pytam o synka bo tu "nie czuję"do końca żadnego imienia, zestawu jako tego idealnego.A u Was Idalka się nie kroi?smilePozdrawiam
    • martita851 Re: Jeremi czy Gustaw 26.05.15, 22:42
      Jeremi - oh jak mi się podoba. Fajnie brzmi, jest oryginalne. Same plusy smile
    • dalenia Re: Jeremi czy Gustaw 27.05.15, 11:15
      Oba świetne, chyba nie potrafiłabym wybrać wink Dla mojego syna lekko wyżej jest Gustaw, bo zaakceptowany przez mojego faceta (w przeciwieństwie do Jeremiego, niestety).
    • 4emalia Re: Jeremi czy Gustaw 27.05.15, 15:30
      Jeremi to najpopularniejsze imię męskie na tym forum od kilku lat - można przewidzieć, jakie będą odpowiedzi. Przyznam, że gdy odkryłam to forum mnie też urzeklo, ale z czasem mi się już trochę przejadlo. Chyba wolalabym Jeremiasza, jest bardziej plastyczny.
      W pełnej formie Gustaw brzmi dostojnie, nie lubię Gucia i Gutka. Gustlik ciekawy, ale poza slaskiem nie będzie to oczywiste zdrobnienie. Jeśli nazwisko nie jest rzeczownikowe to nie bałabym się skojarzen z ulem.
      • meggan79 Re: Jeremi czy Gustaw 27.05.15, 15:46
        Właśnie to jest takie uczucie-przez ostatnie ponad 10 lat mi też Jeremi odrobinę się znudził nawet przed nadaniem. Nadal jest nr.1 na liście, ale szukam też czegoś świeżego, stad Gustaw. Nie ma tak wielu imion meskich, które podobaja mi sie na tyle aby nadać, w sumie tylko co do Jeremka jesteśmy z mężem zgodni, choć Gustaw też mu się spodobał.
        • meggan79 Re: Jeremi czy Gustaw 27.05.15, 15:49
          No i mimo popularności na forum, jest Jeremi jeszcze dość rzadko nadawany; tak jak imię mojej Idalii, imię-gwiazda na forum, a " w realu" malutko ich...
    • meggan79 Re: Jeremi czy Gustaw 29.05.15, 08:28
      W każdym razie dziękuję wszystkim za opinie!
      Gdyby się udało jeszcze mieć 4te,2giego synka,to najpewniej Jeremi Gustaw.Chociaż myślę,że mąż po tylu latach mojego marudzenia o imionach, mógłby pójśc i zarejestrować np.najprostsze imię,które mu się podoba-Adam-po swoim pradziadku...bo już mnie słuchać nie może jak opowiadam ciągle o imionach...
      Pozdrawiam
      • 4emalia Re: Jeremi czy Gustaw 29.05.15, 09:39
        A mozna zapytać jak nazywają się pozostałe dzieci? smile
        • meggan79 Re: Jeremi czy Gustaw 29.05.15, 09:46
          Lilianna Maja, Idalia Weronika , Leonard Antoni
          • paula.anna Re: Jeremi czy Gustaw 29.05.15, 10:38
            O, nie wiedziałam, że do Idalii dodałaś Maję. Skąd taki pomysł?
            • meggan79 Re: Jeremi czy Gustaw 29.05.15, 10:52
              Maja to 2gie imię Lilianny,zawsze lubiłam Maję oraz zestaw Lily MaesmilePoza tym chciałam by drugie imiona dzieci miały popularne jak pierwsze rzadkie, a 11 lat temu Lilka była b.rzadko nadawana.
              • paula.anna Re: Jeremi czy Gustaw 29.05.15, 11:50
                meggan79 napisała:

> Maja to 2gie imię Lilianny,

No jasne, dobrze przeczytałam, źle napisałam.
                Dla mnie Maja to zupełnie inna bajka niż Lilka czy Ida, dlatego nieco się zdziwiłam wink
                • meggan79 Re: Jeremi czy Gustaw 29.05.15, 12:08
                  Moze i inna bajkasmile Ale jestem zadowolona z wszystkich 3 zestawów...chociaż czasem żałuję, że dziewczyny nie maja na drugie Róża i Aniela, ale i tak jest oksmile
                  • meggan79 Re: Jeremi czy Gustaw 29.05.15, 12:19
                    A Leosiowi mogliśmy na 2gie Jeremi dać też, ale wtedy żałowałabym Antka-jest mega popularny, ale nadal mi się podoba.Na forum była też kiedyś mama Idalii Mai.
                  • paula.anna Re: Jeremi czy Gustaw 29.05.15, 12:33
                    meggan79 napisała:

> Moze i inna bajkasmile Ale jestem zadowolona z wszystkich 3 zestawów.

Dla mnie inna, dla ciebie niekoniecznie.
                    Jesteś zadowolona i o to chodzi smile.
                    A Róża i Aniela nie mogły być na II?
                    • meggan79 Re: Jeremi czy Gustaw 29.05.15, 14:05
                      Mogły, jak i Matylda, Klara i inne śliczne imiona, ale chcieliśmy wszystkim na drugie dać popularne imiona, taki klucz - rzadkie plus popularne. Chociaż przy 4tym bym pewnie zaszalał dajac już obydwa rzadkiesmile
                  • lily-beth Re: Jeremi czy Gustaw 29.05.15, 15:52
                    Mnie się bardzo podoba zestaw Lilianna Maja, zwłaszcza że Maję lubię tylko w pełnej formie, nie podoba mi się Majka czy Majeczka, tak mi jakoś zwiewnie brzmi, jak zestaw dla wróżki smile
                    • meggan79 Re: Jeremi czy Gustaw 29.05.15, 17:40
                      Dzięki Lily-Beth, nam właśnie też takie zestawienie podobało się,trochę przez moja sympatię do anglojęzycznej Lily Mae czy Lily Maysmile
          • 4emalia Re: Jeremi czy Gustaw 29.05.15, 11:03
            Piękne smile Jeremi pasowałby doskonale
            • meggan79 Re: Jeremi czy Gustaw 29.05.15, 11:10
              Dziękujęsmile
          • nataszaasza Re: Jeremi czy Gustaw 29.05.15, 11:04
            Jakie śliczne smile Gdy będę miała kiedyś córę, też marzy mi się Lila tylko przez jedno n. Leonard i Idalia również bardzo mi się podobają smile
            • meggan79 Re: Jeremi czy Gustaw 29.05.15, 11:11
              DziękismileŻyczę Ci wymarzonej Liliankismile
    • mandolinka.bramborova Re: Jeremi czy Gustaw 30.05.15, 09:00
      Ja też oddam głos na Gustawa - głównie ze względu na zdrobnienie Gutek.
      Co do nazwiska, to wydaje mi się, że jeśli Twój syn będzie się posługiwał formą imię+nazwisko, to imię będzie raczej w postaci pełnej, a nie zdrobnionej, więc skojarzeń z Guciem bym się nie bała.
    • meggan79 Re: Jeremi czy Gustaw 31.05.15, 15:17
      Coraz bardziej przekonuję się do Gustawa i nawet do Gutka i Gucia...ciekawe, że przed narodzinami Leosia nawet nie rozważałam Gustawasmile
      • angelina7-83 Re: Jeremi czy Gustaw 03.06.15, 15:01
        Ja swój głos oddaję na Gustawa smile Jeremi także jest ładnym imieniem, ale wolałabym pełniejszą formę Jeremiasz, który mógły zarówno Jeremiaszem jak i Jeremim. Ponadto Gustaw brzmi wg mnie również dostojnie tak jak imię brata, Leonard.
    • meggan79 Re: Jeremi czy Gustaw 01.06.15, 11:25
      Ze zdrobnień jest jeszcze znany Gustlik, ale znalazłam też Gucciwink i całkiem do użycia GuStek, trochę brzmi jak Kostek.
    • olinininka Re: Jeremi czy Gustaw 01.06.15, 23:06
      Gdybym sama wybierała spośród tych dwóch wybrałabym Jeremiego. Za Gustawem nie przepadam, ale to Twoje dziecko więc sama musisz być pewnasmile które imię będzie bardziej pasowało do Twojego synka.
    • liliowewzgorze Re: Jeremi czy Gustaw 01.06.15, 23:57
      Fajny pomysł nazwać synka Gustaw a w nazwisku Ul smile ale mnie bardziej podoba się Jeremi choć oba są niezłe, ale ze względu na nazwisko wybrałabym Gustawa smile
    • nati_28 Re: Jeremi czy Gustaw 02.06.15, 19:04
      Obydwa piękne. Trudny wybór. Jak kiedyś planowałam Gucia, a teraz gdybym miała wybierać imię to wybrałabym Jeremiego.
      Wybierz, to które bardziej pasuje do nazwiska i jest bliższe Twemu sercu
      --
    • meggan79 Re: Jeremi czy Gustaw 02.06.15, 19:46
      Bardzo dzięki wszystkim za tak liczny odzewsmileWyjaśnię, że nawet nie wiem czy będę kiedyś podejmować tę decyzję tzn. czy będzie u nas czwarte, ale w razie czego nasza dyskusja moze przyda się komuś innemu, nic straconegosmileNa tę chwilę mam fazę "na Gutka".Pozdrawiam serdecznie,megi
      • mossiam Re: Jeremi czy Gustaw 02.06.15, 23:36
        Megi, mój mąż ze spreparowanej przeze mnie długiej listy męskich imion akceptuje tylko... Gustawa i Jana. Więc gdyby przytrafił się chłopak nr 2, to też zdecydowanie Gustaw jak dla mnie wink
        • meggan79 Re: Jeremi czy Gustaw 03.06.15, 08:08
          Mossiam-no widzisz-a mój jeszcze Jeremiego,a sam optuje za Witoldem lub Adamem...ale i tak byłby Jeremi lub Gustaw.Pisałam wcześniej,że dziadek męża,Leonard,miał brata Gustawa,była też na forum mama Leonarda i Augustyna i ten zestaw- Leonek i Gutek dla braci według mnie fajny!
          • gajonka80 Re: Jeremi czy Gustaw 05.06.15, 23:21
            Mój Gustaw funkcjonuje jako: Gutek, Gucio, Gustek (wersja siostry), Gustavo, Gustavson, Gucci, Guczilla (starszy kuzyn tak nazwał synka, kiedy ten niszczył mu budowle z piasku), Guu. Za niemowlaka bywał Gucinkiem i Guciolkiem. Lubi Klimta, nie czyta jeszcze Junga wink
            • aledziwok Re: Jeremi czy Gustaw 07.06.15, 00:38
              Wybrałabym Jeremiego.
    • malga.p Re: Jeremi czy Gustaw 07.06.15, 17:18
      Gustaw jest ciekawy, ale ja wybrałabym Jeremiego. Jeremi Gustaw- fajny zestaw smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.