fragola333 25.09.15, 22:02 Szukam imienia dla synka, córeczka ma na imię Łucja. Zależy mi na tym żeby nie było to imię zbyt popularne (imiona z czołówki list odpadaja) ale też nie chciałabym żeby było dziwaczne, cos takiego jak Łucja dosc tradycyjne ale w przedszkolu raczej trzech koleżanek o tym imieniu nie będzie miała. Wolalabym imię dość krótkie, dwusylabowe. Raczej nie podobaja mi się "nowe" imiona (takie które ostatnio zyskały na popularności) typu Marcel, Tymon itp. Będę wdzięczna za sugestie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dolcevita007 Re: Braciszek Łucji 25.09.15, 22:26 Jeremi, Olaf, Hugo, Roch, Brunon, Walter, Tymon, Kosma, Aleksy Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Braciszek Łucji 25.09.15, 22:28 Zamiast Tymona dorzucam Ignacego. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Braciszek Łucji 25.09.15, 22:45 Aleksy, Bruno(n), Błażej, Bernard, Cyryl, Cyprian, Ernest, Feliks, Gustaw, Ignacy, Józef, Jędrzej, Klemens, Kajetan, Leon, Ludwik, Miron, Olgierd, Stefan, Witold Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Braciszek Łucji 26.09.15, 07:43 Feliks Gustaw Stefan Jerzy Witold Brunon Henryk Tytus Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Braciszek Łucji 26.09.15, 11:30 Olaf, Fryderyk, Leonard, Hubert, Bazyli, Juliusz, Konrad, Artur Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Braciszek Łucji 27.09.15, 14:44 Pasuje mi Teodor, Feliks, Konstanty, Ignacy, Tadeusz. Odpowiedz Link Zgłoś
vi0let Re: Braciszek Łucji 28.09.15, 11:52 Moja pierwsza myśl to Bruno(n), może jeszcze Ludwik lub Anatol? Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Braciszek Łucji 28.09.15, 13:33 Może Ignacy? Ksawery, Emil, Kornel, Jeremi? Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Braciszek Łucji 28.09.15, 15:11 Moja pierwsza myśl to Leon (pod warunkiem, że pasuje do nazwiska ) Inne propozycje: Łucja i Ignacy Łucja i Julian Łucja i Gustaw Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Braciszek Łucji 28.09.15, 21:47 Ignacy, Walenty, Konstanty, Bruno Leopold, Julian, Wincenty, Wawrzyniec, Gustaw, Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Braciszek Łucji 29.09.15, 18:38 Kierując się podobnym do Łucji poziomem popularności: Julian Tymon Tymoteusz Ksawery Ignacy Gabriel Błażej Kajetan Odpowiedz Link Zgłoś
izzak0 Re: Braciszek Łucji 30.09.15, 14:30 Łucja piękne imie, keidy zaszłam w ciąze dla chłopca wybralismy imię KORNEL a dla dziewczynki własnie ŁUCJA.... na swiecie pojawił sie KORNELEK a ja czekam z nieciepliwościa na małą ŁUCJE. Odpowiedz Link Zgłoś
ilia.1 Re: Braciszek Łucji 30.09.15, 14:37 Ludwik Olaf Konrad Konrad Fabian Jan Hubert Maksymilian Odpowiedz Link Zgłoś
flawianna Re: Braciszek Łucji 01.10.15, 22:23 Gustaw, Feliks, Jeremi, Julian, Ignacy, Leon, Ludwik, Witold, Jerzy. Odpowiedz Link Zgłoś
mel_bi Re: Braciszek Łucji 02.10.15, 11:51 Emil Eryk Konstanty Olaf Filip Feliks Cyryl (choć chyba z tych "udziwnionych") Mikołaj Odpowiedz Link Zgłoś
fragola333 Re: Braciszek Łucji 02.10.15, 12:46 Dziękuję bardzo za wszystkie propozycje, ostateczna decyzja jeszcze nie podjęta, zresztą mamy jeszcze kilka miesięcy Wiele Waszych propozycji pokrywa się z imionami, które nam chodzą po głowie. Na daną chwilę na pierwszym miejscu chyba jest Gustaw. Myślimy jeszcze o Florianie, podoba mi się zestawienie Łucja i Florian, tylko nie jestem pewna co do zdrobnienia - Florek? Nie wiem czy mi się podoba. Na naszej liście są też m.in. Feliks (znowu zdrobnienie - Felek? ), Leon, Fryderyk, Aleksy, Leonard, Ignacy, August. Ale jakoś na razie zeszły na dalszy plan. Czekam na Wasze opinie Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Braciszek Łucji 02.10.15, 13:12 Florian cudowny! *.* byłaby super parka: Łucja i Florian świetnie Odpowiedz Link Zgłoś
mel_bi Re: Braciszek Łucji 02.10.15, 16:12 Fragola, a jesteście z tych zdrabniających? Jak mówicie na Łucję? Bo wiesz, moja Łucja właśnie poprosiła swoją wychowawczynię w szkole (I klasa), żeby nie mówiła do niej Lusia, bo ona ma na imię Łucja. I mimo wielu zdrobnień stosowanych na codzień, to najczęściej jest Łucją właśnie i rozkochana jest w swoim imieniu. Może więc i z synkiem nie będziecie musieli się martwić zdrobnieniami? No, ale w sumie nie wiem, jak jest u Was... To ja pozwolę sobie na moje "tak" i "nie": TAK: 1 - Feliks - po prostu Feliks, imię o przepięknym znaczeniu 2 - Fryderyk - zdrobnień będzie wiele 3 - Leonard - cudne imię, Leo, Leoś, i Leonkowe wariacje 4 - Gustaw - Gutek 5 - Florian neutralnie : Ignacy i Leon (dla mnie oba zbyt popularne) NIE: Aleksy i August (po prostu nie moja bajka) Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Braciszek Łucji 02.10.15, 18:50 > Myślimy jeszcze o Florian > ie, podoba mi się zestawienie Łucja i Florian, tylko nie jestem pewna co do zdr > obnienia - Florek? Myślę, że Florek to tylko jedna z możliwości, reszta wyszłaby "w praniu". >Na naszej liście są też m.in. Feliks (znowu zdrobnienie - Felek? ) A co jest nie tak z Felkiem? Mój Feliks jest zarówno Felkiem, jak i Felutem, Felutkiem, czasem nawet Felisiem. A najczęściej po prostu mówimy do niego Feliks. Gustaw i Feliks bardzo mi się podobają, choć i Florian jest ok. I Leonard. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Braciszek Łucji 02.10.15, 23:36 Ciesze sie ze tak wiele imion z proponowanych przypadlo Wam do gustu. Gustaw swietnie pasuje do imiona siostry i nie jest zbyt popularny. Florek i Felek mi osobiscie sie nie podobaja, a nastepne juz Leon, Fryderyk, Aleksy, Leonard i Ignacy nawet bardzo sie podobaja. Skoro sa na dalszym planie to stawiam na Gustawa. Odpowiedz Link Zgłoś
fragola333 Re: Braciszek Łucji 02.10.15, 23:48 Chyba jesteśmy z tych zarabiających nasza Łucja ma niecałe 14 miesięcy, więc jeszcze sobie nie życzy jak do niej mówić My zdrabniamy do Łusia, choć Łucja to właśnie takie imię, którego można nie zdrabniac, szczególnie kiedy dziecko będzie już trochę starsze. Imię dla synka też byśmy chcieli takie, które w dość oczywisty i ładny sposob można zdrobnic lub które nie wymaga zdrobnienia - chodzi szczególnie o czas kiedy dziecko będzie w przedszkolu czy szkole, bo w domu zawsze się coś wymyśli. Odpowiedz Link Zgłoś
fragola333 Re: Braciszek Łucji 02.10.15, 23:54 Z tych imion najbardziej do nas trafiają Gustaw (Gucio, Gutek), Florian i Feliks (rzeczywiście dużo zdrobnien może być, trochę się ewentualnie bym obawiała skojarzeń u dzieci Felek kartofelek paula.anna, jak jest u Was?). Feliks rzeczywiście ma ładne znaczenie, w przeciwieństwie do Gustawa hmmm, musimy to poważnie przemyslec Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Braciszek Łucji 03.10.15, 07:30 > Feliks (rzeczywiście dużo zdrobnien może być, trochę się ewentualnie bym obawiała s > kojarzeń u dzieci Felek kartofelek paula.anna, jak jest u Was?) Mamy morze dystansu do tego typu "skojarzeń" . Podobnie jak do skojarzeń z Dzierżyńskim. Po prostu. Sami mówimy do niego Felek kartofelek (byle mi się z kaczynskim kartoflem nie kojarzyło, to jest ok!), Felek wafelek itp. Spiewamy kawałki o Felku bez szelek. Starsze córki przysłały w tamtym roku kartkę z wakacji: "Kochani rodzice, pozdrówcie od nas Felka, małego kartofelka"- uznałam to za urocze. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Braciszek Łucji 03.10.15, 10:22 Jako matka Gustawa jestem oczywiście gotowa wychwalać zalety imienia, wszyscy się nim zachwycają Ale właściwie wszystkie wymienione mi się podobają. Prawie do końca synek miał być Leonem lub Leonardem. Aleksy i Florian też mi się bardzo podobają, a najbardziej Fryderyk, gdybym kiedyś miała jeszcze syna, mógłby być Fryckiem. Feliksa ma moja koleżanka i Felek kojarzy mi sie tylko z uroczym czteroletnim łobuziakiem blondynkiem. Do Łucji najbardziej pasują mi Florian, Feliks i Gustaw. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Braciszek Łucji 04.10.15, 22:06 Popieram Gustawa i Feliksa. Nie bałabym się Felka-kartofelka, a generalnie to uważam za całkiem sympatyczną rymowankę Feliks robi się coraz powszechniejszy, więc nie powinien nikogo dziwić czy zaskakiwać. Podoba mi się też Fryderyk, Aleksy i Ignacy, choć ten ostatni nieco popularny. Co do Floriana - nie jestem jego fanką. Pełna wersja niby okej, ale dla dojrzałego pana - podobnie jak Julian np.. Generalnie jednak Floriana, Juliana czy np. Emiliana wraz ze zdrobnieniami uważam za zniewieściałe imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Braciszek Łucji 05.10.15, 07:59 dalenia napisała: >Feliks robi się coraz powszechniejszy Serio? A po czym wnioskujesz? Ja tego jeszcze nie dostrzegam i niech tak zostanie... Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Braciszek Łucji 05.10.15, 09:56 Nie jest popularny i myślę, że jeszcze długo nie będzie ale po prostu jest dużo powszechniejszy i bardziej "znany" niż jeszcze 2-3 lata temu, przynajmniej w moim odczuciu. Raz, że w którymś serialu był mały Feliks. Dwa - ja w swoim otoczeniu mam 2 małych Feliksów. Jednego kojarzę ze słyszenia, a drugi to brat Szymona i jego rodzice raczej nie są fanami hardkorowo-oryginalnych imion Ale tak jak mówię - raczej nie chciałam nikogo zniechęcać do Feliksa, bo popularny zdecydowanie nie jest. Raczej chodziło mi o to, że po prostu nie dziwi tak bardzo, jak jeszcze jakiś czas temu. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Braciszek Łucji 05.10.15, 10:08 dalenia napisała: > Nie jest popularny i myślę, że jeszcze długo nie będzie Oby! Przecież jest "fe" > ale po prostu jest d > użo powszechniejszy i bardziej "znany" niż jeszcze 2-3 lata temu, przynajmniej > w moim odczuciu. Ja w sumie nie wiem jakie mam odczucia. Dla mnie to imię jest znane od zawsze . Odpowiedz Link Zgłoś
jotka_k Re: Braciszek Łucji 05.10.15, 20:15 mam Łucję Łucja ma brata brat Łucji to Kostek Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Braciszek Łucji 06.10.15, 08:35 WSZYSTKIE imiona z Twojej listy BARDZO mi się podobają, to chyba zbieg okoliczności, że najpierw do Łucji pomyślałam o Gustawie. Florian i Feliks są super. I pozostałe też Odpowiedz Link Zgłoś
fragola333 Re: Braciszek Łucji 01.03.16, 23:50 26 lutego urodził się Feliks wybór nie był łatwy, ale teraz jestem bardzo zadowolona z imienia. Do synka wydaje się pasować i ma całe mnóstwo zdrobnień. Paula.anna, masz rację, bardzo fajne imię dziękuję bardzo za wszelkie sugestie Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Braciszek Łucji 02.03.16, 00:03 Świetne imię! Takie... "szczęśliwe" Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Braciszek Łucji 02.03.16, 08:58 Gratulacje! Witam kolejnego szczęściarza. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Braciszek Łucji 02.03.16, 09:36 Moje gratulacje! Bardzo ładne imiona nosi teraz Wasza dwójka Odpowiedz Link Zgłoś
fragola333 Re: Braciszek Łucji 02.03.16, 16:36 Dziękuję bardzo też mi się podobają Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Braciszek Łucji 03.03.16, 22:51 fragola333 napisał(a): > 26 lutego urodził się Feliks wybór nie był łatwy, ale teraz jestem bardzo z > adowolona z imienia. Do synka wydaje się pasować i ma całe mnóstwo zdrobnień. > Paula.anna, masz rację, bardzo fajne imię dziękuję bardzo za wszelkie suges > tie Gratulacje, świetne imię! Odpowiedz Link Zgłoś