Dodaj do ulubionych

Aniela, Helena, Irena?

16.07.16, 21:44
Nie możemy się zdecydować na imię dla córki. A do porodu tuż tuz. Nazwisko mamy 3sylabowe, zakończone na icz , w zasadzie pasuje każde imię. Starsza córka jest Hanną Alicją. Nadając jej imię nie zdawałam sobie sprawy z rosnącej popularności Hanny, ale i tak by to pewnie nic nie zmieniło, bo żadne inne tak nam się nie podobało. A Alicja po mojej babci.
Chwilowo moja top lista to, jak w temacie:
Aniela, Anielka, Nela-uwielbiam Nelę,
Helena, Helenka-bardzo mi się podoba, Hela zdecydowanie mniej. Dodatkowo to imię mojej drugiej babci,
Irena, Irenka-uważam, że slicznie, chociaż już Irka mnie tak bardzo nie przekonuje.
Mąż zaakceptowałby każde z nich, ale do końca przekonany nie jest. Sam proponował Łucję, ale jakoś mi nie pasuje, chociaż imię samo w sobie mi się podoba. Odrzucił moją ulubioną Stefanię, a także Leonię, Mariannę, Kalinę i Gaję. Rozważaliśmy też Karolinę, Elżbietę, Krystynę i Małgorzatę.
Doradźcie cos proszę, bo co myślę, że już podjęłam decyzję, to nachodzą mnie wątpliwoścismile
Obserwuj wątek
    • domi_33 Re: Aniela, Helena, Irena? 16.07.16, 21:53
      Mój głos na Aniele.
    • lus.sia Re: Aniela, Helena, Irena? 16.07.16, 22:10
      Wybrałabym Helenkę smile
      ewentualnie Anielkę
    • meggan79 Re: Aniela, Helena, Irena? 16.07.16, 22:51
      Helenka też coraz popularniejsza, Irena to imię mojej babci,ale według mnie brak ładnych zdrobnień, Aniela super i sama mogłabym nadać, ale maż nie lubi. Anielka, Nela zdecydowanie!
    • meggan79 Re: Aniela, Helena, Irena? 16.07.16, 22:54
      Helenka też coraz popularniejsza, Irena to imię mojej babci,ale według mnie brak ładnych zdrobnień, Aniela super i sama mogłabym nadać, ale maż nie lubi. Anielka, Nela zdecydowanie! I mam tak jak Ty Nelę uwielbiam, za Hela nie przepadam i chociaż Helenę z kolei maż proponowal to ja odrzucilam.
    • liliowewzgorze Re: Aniela, Helena, Irena? 16.07.16, 23:04
      Helena najładniejsza, ale po pierwsze jest coraz popularniejsza, po drugie siostra to Hanna, osobiście wolę jak imiona rodzeństwa nie zaczynają się na tą samą literę (ale to moje zdanie)
      Irena w pełnej formie brzmi nawet ładnie, ale nie do zaakceptowania jest u mnie Irka!
      Dlatego wybrałabym z tych 3 Anielę.
      Skoro lubisz Nelę to może Kornelia?
      • iliri Re: Aniela, Helena, Irena? 17.07.16, 22:47
        Kornelia dla mnie zbyt wydumana jednak- rozważałamsmile. A dla męża zupełnie nie do zaakceptowania.
    • dolcevita007 Re: Aniela, Helena, Irena? 16.07.16, 23:18
      Wybralabym Aniela Helena. Irena jest ladne jednak podoba mi sie najmniej. Helena podoba mi sie najbardziej , ale Hela juz nie i jest coraz bardziej popularne , a ze to imie babci to moglabys je dac na drugie. Pierwsza corka pisalas ma drugie po pierwszej babci . Aniela ma za to piekne zdrobnienia i nie jest zbyt popularne.
      Opcja meza Lucja podoba mi sie rowniez i tez moznaby je polaczyc z Helenka.
      • iliri Re: Aniela, Helena, Irena? 17.07.16, 22:53
        Polaczenie Aniela Helena byłoby jakimś rozwiązaniem, ale nie jestem pewna, czy dobrze brzmi. Każde z nich zdecydowanie bardziej podoba mi się w połączeniu z Łucją. z drugiej strony jeśli ostatecznie wybierzemy Anielę, to na drugie pewnie jednak będzie Helena- ze względu na babcię.
        • dolcevita007 Re: Aniela, Helena, Irena? 17.07.16, 23:38
          Faktycznie Lucja Helena brzmi najlepiej. Najwazniejsze, zeby pierwsze imie wybrac takie, ktore bedzie sie WAm obojgu podobalo. A co myslisz o Rozy lub Rozalii ? Roza Helena brzmi slicznie.
          Aniela Helena jest w porzadku.
        • lily-beth Re: Aniela, Helena, Irena? 18.07.16, 12:40
          Mnie też Aniela Helena nie brzmi, taka nela-lena, za to Aniela Łucja - boskie!
        • dalenia Re: Aniela, Helena, Irena? 18.07.16, 17:54
          Mnie też Aniela Helena średnio pasuje brzmieniowo. No ale jeśli ma być po babciach, to pewnie bym tak nadała. Nie jest to duet w stylu Maria Marianna, Nela Lena czy Helena Marlena, więc nie ma dramatu wink
          • lily-beth Re: Aniela, Helena, Irena? 18.07.16, 18:10
            Po Annie Hannie to już mi się w sumie żaden podwójny zestaw nie wydaje straszny wink
    • paula.anna Re: Aniela, Helena, Irena? 17.07.16, 09:34
      Trudny wybór...
      Za Heleną nie przepadam, dodatkowo zniechęciłaby mnie jej rosnąca popularność.
      Anielę lubię.
      Natomiast Irena- hm, niby nieco ciotkowata (koleżanka ma ciotkę, ok 70 letnią, o tym imieniu, stąd skojarzenie), z drugiej strony kojarzy mi się dobrze, brzmi nieco zadziornie. A skrócone formy podobają mi się- Irka na przykład.
      Podsumowując- Aniela lub Irena, które imię wygrałoby u mnie- nie mam pojęcia wink.
    • ilia.1 Re: Aniela, Helena, Irena? 17.07.16, 09:40
      Wybrałabym Irenę. Niemniej, Helena i Aniela to również bardzo ładne imiona. Łucja, Kalina i Leonia mogą być także dobrym wyborem.
      Sugestie (w oparciu o wspomniane wcześniej imiona): Antonina/Antonia, Bianka/Blanka, Cecylia, Emilia, Eliza, Ida(lia), Janina, Jaśmina, Klara, Kornelia, Lilia(na), Liwia, Serafina, Zofia.
      • iliri Re: Aniela, Helena, Irena? 17.07.16, 22:56
        Antonię, Cecylię i Janinę mąż odrzucił, Klara ok, ale brakuje mi fajnych zdrobnień, pozostałe-nie.
        • ilia.1 Re: Aniela, Helena, Irena? 18.07.16, 09:49
          Dodaję jeszcze kilka sugestii: Adela, Aurelia, Dorota, Jadwiga, Laura, Lidia, Malwina, Marcelina, Matylda, Natalia, Rozalia, Róża, Stefania, Urszula, Weronika. Być może na tej liście jest jakieś imię do rozważenia. Myślę jednak, że Irena, Helena i Aniela to bardzo ładne imiona i pasują do Hanny.
    • lily-beth Re: Aniela, Helena, Irena? 17.07.16, 10:26
      Odrzuciłabym Helenę, nie dość, ze rośnie szybko jej popularność, to jeszcze siostry Hania i Helenka to bardzo często spotykany zestaw, więc IMO zbyt banalny. Samo imię bardzo ładne, choć też nie lubię Heli ani Lenki.
      Irena jest ładna, choć również nie przepadam za Irką ani Renią, do tego mało popularna.
      Hanna i Aniela, Hania i Nela - piękne imię, ładnie się zdrabnia, ślicznie brzmią razem, wybrałabym właśnie to imię.
      Hanna i Łucja, Hania i Łusia - uwielbiam Łucję, też doskonały zestaw.
      Z pozostałych rozważanych lubię też bardzo Elżbietę - Hania i Ela smile
    • karola1705 Re: Aniela, Helena, Irena? 17.07.16, 11:09
      Anielka do Hani pasuje chyba najbardziej (przynajmniej wg mnie wink ). Helenka też ładnie, ale Hania i Helenka w duecie jakoś mi "nie leżą". Irena podoba mi się najmniej, ale jak ją ładnie zdrabniać? Ja jestem za Anielką.
      • annthonka Re: Aniela, Helena, Irena? 17.07.16, 13:24
        Mogę się tylko podpisać pod Karolą smile
    • bo_gna Re: Aniela, Helena, Irena? 17.07.16, 11:25
      Jeśli nie leży Ci Hela i Irka to zdecydowanie lepiej wybrać Anielę, która ma fajne zdrobnienia i jest bardzo miła dla ucha. Z tych, które rozważaliście bardzo podoba mi się Elżbieta. Inne, które IMO są fajne: Lidia, Urszula, Otylia, Olga, Wanda, Kornelia (też zdrabniana do Neli).
    • koralina78 Re: Aniela, Helena, Irena? 17.07.16, 12:34
      Mój głos na Irenę. Moim zdaniem najładniejsze z tych trzech. Ja tam lubię zdrobnienie Irka, jest fajne.
      Ale można też inaczej zdrabniać, np Inka, Ika albo Rena.
      • iliri Re: Aniela, Helena, Irena? 17.07.16, 23:00
        Ika- podoba mi się. Myślałam tylko o Irence i Ince.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Aniela, Helena, Irena? 17.07.16, 14:17
      Irena > Helena > Aniela smile
    • spanki Re: Aniela, Helena, Irena? 17.07.16, 17:55
      Aniela - śliczne i rzadko spotykane.
      Helena - przepiękne ale popularne.
      Irena - w ogóle mi się nie podoba.
    • dalenia Re: Aniela, Helena, Irena? 17.07.16, 21:21
      Aniela podoba mi się najbardziej, głosowałabym właśnie za nią. Helenka też cudna, ale po pierwsze - jej popularność niepokojąco wzrasta, a po drugie - dla mnie Helena i Hanna są jakieś takie zbyt podobne (tak samo mam z Weroniką i Wiktorią np.). Dość podoba mi się też Irena, ale ja mam średnie skojarzenia z jedną taką ciotką Irką wink

Podsumowując - Aniela, ewentualnie ta Irenka, ale to raczej bardzo ewentualnie wink Odrzuciłabym jedno z imion, a z pozostałymi dwoma zaczekałabym do porodu. Może coś się rozjaśni, gdy spojrzycie na córkę.
    • dasza_dm Re: Aniela, Helena, Irena? 17.07.16, 22:25
      Mój głos na Irenkę smile
    • lidianek Re: Aniela, Helena, Irena? 18.07.16, 08:58
      Anielka. Skoro najbardziej Ci leży, a mąż nie protestuje to bierzcie Anielkę wink Też bym bardzo chętnie nazwała tak kiedyś córcię (na razie synuś w drodze), ale wieloletnia miłość męża do imienia Judyta jest nie do przebicia big_grin
    • paula.anna Re: Aniela, Helena, Irena? 18.07.16, 10:20
      Jeszcze przyszło mi do głowy- jeśli Helena miałaby być skracana do Leny, to tym bardziej jestem na nie.
      • iliri Re: Aniela, Helena, Irena? 19.07.16, 04:16
        Zdecydowanie żadnych Lenek- już to mężowi wybiłam z głowy, brrrsmile.
        Właśnie ze zdrobnieniami mam największy problem( jak zresztą i w przypadku wielu innych imion- w ten sposób odpadła Krystyna i Elżbieta), bo Helena i Helenka podoba mi się bardzo. Ostatnio mnie jeszcze Hesia rozbawiła. Z Anielą pod tym względem nie mam problemów. Jest co prawda duży opór rodziny, ale przy Hance był chyba większy i jakoś przeżylismile.
        Już więc prawie się zdecydowałam na Anielkę,ale dziś mnie moja babcia rozczuliła, tym co zrobiła. Babcia ma 96 lat, od jakichś 2-3 lat prawie nie widzi, ale stara się być maksymalnie samodzielna. W sobotę zadzwoniła po fryzjerkę i tłumaczyła, że musi mieć głowę zrobioną, bo wnuczka niedługo rodzi i ona musi być przygotoana, bo może będę potrzebowała jej pomocy. Wzruszyłam się.
        Tak więc jeszcze względy emocjonalne wchodzą w grę.
        • blaszany_dzwoneczek Re: Aniela, Helena, Irena? 19.07.16, 06:17
          Ja ze swej strony niezbyt obiektywnie polecam Anielkę. Sprawdza się u nas doskonale już 9 rok. Na córkę mówimy właśnie Anielka, Nela nie funkcjonuje. Zdrobnienie Nela mi się podoba, ale nigdy tak na córkę nie mówiliśmy, mężowi się nie podobało, poza tym kuzynka urodziła w tym samym czasie córkę i również nazwała ją Aniela, cóż, i tamta dziewczynka w rodzinie funkcjonuje właśnie jako Nela. W szkole córka najczęściej funkcjonuje pod pełną formą imienia - Aniela, tak najczęściej mówią na nią rówieśnicy.
          Lada moment rodzę drugą córkę i ta z kolei będzie Łucją smile
          Z imion, które jeszcze rozważasz, bardzo podoba mi się Irenka. Irena, mam wrażenie, jeszcze nie powróciła, więc to taki świeży powiew, a Inka to świetne zdrobnienie, które bym forsowała zamiast Irki. Do Heleny mam stosunek pozytywny, ale dość obojętny.
          Babcia świetna, to ta Helena? To może faktycznie Aniela Helena, mnie się ten zestaw nie gryzie. Gorzej z Ireną.
          • iliri Re: Aniela, Helena, Irena? 28.07.16, 17:45
            Tak,to ta Helenasmile.
    • dolcevita007 Re: Aniela, Helena, Irena? 19.07.16, 10:48
      Czyli Aniela Helena drugie na czesc wspanialej babci.
    • luska.s Re: Aniela, Helena, Irena? 19.07.16, 20:43
      Aniela i Helena są ok, Irena nie podoba mi się wgl. Myślę jednak, że w późniejszym czasie Helena będzie dla otoczenia Helą.
    • penelope.ia Re: Aniela, Helena, Irena? 20.07.16, 08:49
      Najbardziej podoba mi się Irena- Irka, Inka - dla mnie rewelacja. Helena brzmi pięknie , ale do Heli nie mogę się przekonać a Hesia pasuje tylko dla małej dziewczynki. Ale jako drugie imię sentymentalne to świetny wybór. Anieli nie lubię, wydaje mi sie mdla i nijaka, jednak przyznaje ze zdrobnienia ma zgrabne. Jeśli Aniela Helena to ten zestaw to śmiało nadawaj smile
    • basia776 Re: Aniela, Helena, Irena? 21.07.16, 19:51
      zdecydowanie Aniela ! po prostu sliczne
    • martab-b Re: Aniela, Helena, Irena? 23.07.16, 08:21
      Helen za dużo! Aniela spoko, ale ja swój głos oddaję na Irenę. Piękne imię. Pasuje do Hanny najbardziej. Dodatkowo chcę podzielić się wielką i nieuzasadnioną sympatią do Łucji. Łucja była na liście top 10 dla mojej córki, podobnie Irena smile
    • iliri Re: Aniela, Helena, Irena? 28.07.16, 17:43
      Dziękuję za wszystkie opiniesmile. Mąż też podczytywałsmile. Ostateczną decyzję chyba jednak podejmiemy po porodzie. Dam znaćsmile.
      • paula.anna Re: Aniela, Helena, Irena? 29.07.16, 08:42
        TP niedługo?
        Czekam na wieści, trzymając kciuki za Irenę i/lub Anielę smile
      • abiela Re: Aniela, Helena, Irena? 02.08.16, 22:28
        iliri napisała:

> Dziękuję za wszystkie opiniesmile. Mąż też podczytywałsmile. Ostateczną decyzję chyba
        > jednak podejmiemy po porodzie. Dam znaćsmile.

Koniecznie daj! Ja, tak przy okazji, opowiadam się za Anielą Łucją.
      • dalenia Re: Aniela, Helena, Irena? 02.08.16, 23:37
        Dużo zdrowia! Niecierpliwie czekam na wieści o tym, kto się narodzi smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.