26.03.17, 19:47
Dafroza - imię żeńskie, oznaczające „pas ozdobiony różami”. Patronką tego imienia jest św. Dafroza, żona św. Flawiana i matka św. Bibiany (IV wiek).

Dafroza imieniny obchodzi 4 stycznia.

Jak Wam się podoba?

ps. Nie mogę znaleźć zbyt wielu informacji na temat tego pięknego imienia, jak coś znajdziecie podzielcie się.
Obserwuj wątek
    • karola1705 Re: Dafroza 26.03.17, 20:44
      Mnie nie za bardzo się podoba, właściwie pierwszy raz o takim imieniu słyszę.
    • dalenia Re: Dafroza 26.03.17, 21:44
      Niezłe z brzmienia, takie magiczne. Ale nie miałabym odwagi, by nadać.
    • abiela Re: Dafroza 26.03.17, 22:44
      Zupełnie mi się nie podoba, kojarzy mi się z cukrami typu fruktoza, laktoza.
    • slonecznynokturn Re: Dafroza 26.03.17, 23:17
      Dafrozę odkryłam dawno temu i od razu polubiłam. Jakiś czas temu stawiałam ją zaraz po Eufrozynie, ale obecnie to jednak Dafroza ma dla mnie więcej uroku. To imię jest dla mnie zarazem nieco słodkie, ale nie mdłe, z charakterem, szlachetne, zimne, romantyczne, jednocześnie miękkie i twarde smile Mimo, iż preferuję imiona oryginalne, ale jednak znane, Dafrozę mogłabym nadać córce. Sama dowiem się chętnie czegoś więcej o tym imieniu. smile
    • lily-beth Re: Dafroza 27.03.17, 10:46
      Pierwsze skojarzenie - jednostka chorobowa, pewnie przez końcówkę -oza. Zdecydowanie mi się nie podoba.
    • nomen.omen89 Re: Dafroza 29.03.17, 19:45
      Wielbię pasjami to imię <3 Kojarzy mi się ze średniowieczną damą, czekającą z utęsknieniem na swego rycerza.
    • gaudencja Re: Dafroza 02.04.17, 11:13
      nome di origine siriana e significa "cinta di rose" - ale nie wiem, czy etymologia jest w tym serwisie dobrze opisana.

www.santiebeati.it/nomi/Detailed/1941.html
    • gaudencja Re: Dafroza 02.04.17, 11:13
      nome di origine siriana e significa "cinta di rose" - ale nie wiem, czy etymologia jest w tym serwisie dobrze opisana.

www.santiebeati.it/nomi/Detailed/1941.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.