iambrad 16.09.17, 22:43 Czy tylko mi się podoba imię Alfons, nie kojarzy mi się dwuznacznie i zupełnie negatywnie? Otóż natrafiło mi się na nie dwukrotnie w ostatnim czasie: -postać Alfons Borek w serialu "Wojenne dziewczyny" odc. 6 -Jerzy Popiełuszko (wcześniej Alfons Popiełuszko) Czekam na wasze opinie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lily-beth Re: Alfons? 17.09.17, 10:54 Mnie się nie podoba, niezależnie od skojarzeń, ma takie ą w brzmieniu ("Alfąs"). Zdecydowanie wolę Adolfa, brzmieniowo. Odpowiedz Link Zgłoś
vi_san Re: Alfons? 17.09.17, 21:34 Fonsio? To imię nosił przyjaciel mojego pradziadka i zachowało się w listach. I mówiono o nim zawsze "Fonsio z Mikołajewa", co sugeruje, że zdrobnienie było nie "wyjątkowe" - ponieważ zachodziło konieczność dookreslenia, że chodzi o TEGO Fonsia z tego miasta, a nie jakiegoś innego - to sugeruje, że jakiś inny Fonsio też mógł być znany... Odpowiedz Link Zgłoś
listek_a Re: Alfons? 22.09.17, 13:49 Zachowałabym to imię w listach jednak. Syn będzie miał ciężko w szkole... Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Alfons? 18.09.17, 00:49 Do Alfa może? Alf nie jest zły, za to zdrobnienie Alfik, które przyszło mi do głowy, kojarzy się z psem . Odpowiedz Link Zgłoś
alik-w-plomieniach Re: Alfons? 21.09.17, 16:57 Moja matka nazwała kota Alf. Toteż nazywam drania Alfonsem. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Alfons? 18.09.17, 00:48 Alfons wzbudza w Polsce kojarzenia z sutenerem i to już zostanie w naszej zbiorowej świadomości. Mnie się też tak zresztą kojarzy. Nieco lepsze skojarzenie mam z wersją Alfonso - przywołuje mi na myśl bohatera brazylijskiej telenoweli . Odpowiedz Link Zgłoś
delfina77 Re: Alfons? 22.09.17, 07:41 Chciałam tak kiedyś nazwać chomika, ale mama wytłumaczyła mi drugie dno tego imienia Nie podoba mi się, jest dużo lepszych imion Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Alfons? 22.09.17, 10:46 Mam wprawdzie bardzo pozytywne skojarzenia z Alfonsem Muchą, ale niestety konotacje sutenerskie są zbyt silne, poza tym brzmieniowo mi też nie pasuje. A zdrobnienie Fonsik czy Alf to już w ogóle porażka. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Alfons? 29.09.17, 21:52 Poza wszystkim, brzmieniowo zupełnie mi nie odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
ania1987bz Re: Alfons? 22.10.17, 18:36 Mi osobiście nie podoba się imię Alfons tak jak i Adolf, ale możliwe, że ciążą na mnie złe skojarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Alfons? 24.10.17, 13:15 Ksiądz Jerzy też nie miał ochoty się tak nazywać... Pomimo wszystkich zdrobnień, Alek, Alf, Alfik, Fonsio, Funio - imię zawsze skądś wylezie. Jeden biskup Nossol nosi swojego Alfonsa z godnością i jakoś tam mu on pasuje. Może przez niepolskie nazwisko? Gdybym miała wybierać coś w tym stylu, wybrałabym Alfreda. Odpowiedz Link Zgłoś