ennya 14.10.04, 13:42 Taką propozycje usłyszałam od ... ale proszę o Wasze opinie są bardziej cenniejsze. Może ktoś sie wstawi za tym imieniem i się przekonam. Przytocznie argumenty za i przeciw. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hanna73 Re: Gloria mi się nie podoba. 14.10.04, 13:54 A mnie się nawet podoba. Nie jest oklepane i brzmi calkiem nieźle. Dla dorosłej kobiety - świetne. A dla dziewczynki tez sie jakos przekreci, zeby było dziecinniej. No ale imię musi sie podobac przede wszystkim rodzicom dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Gloria mi się nie podoba. 14.10.04, 14:14 Mnie się też nie podoba, więc Cię raczej nie przekonam do tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
ma.pi Re: Gloria mi się nie podoba. 14.10.04, 15:18 ennya napisała: > Taką propozycje usłyszałam od ... > ale proszę o Wasze opinie są bardziej cenniejsze. Może ktoś sie wstawi za tym > imieniem i się przekonam. Przytocznie argumenty za i przeciw. Ale jak Ci sie nie podoba to gdzie sens przekonywania sie do tego imienia. Nadasz go corce, a pozniej cale zycie bedziesz o tym myslala, ze Ci sie nie podoba. Chyba najcenniejsza jest Twoja wlasna opinia. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ennya Re: do ma.pi 14.10.04, 16:16 odpowiedź nie na temat przeczytaj uważnie co napisałam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: do ma.pi 14.10.04, 19:16 Dokładnie tak samo zrozumiałam Twoj list. Że Ci się to imię nie podoba (a jest to propozycja ...). I że nasze opinie są dla Ciebie cenniejsze, niż opinia ... (męża?). Mi też się niestety Gloria nie bardzo podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: do ma.pi 14.10.04, 19:20 Aha - miał być argument przeciw. Choc to wyraz łaciński, oznaczający "chwałę", "sławę", to kojarzy mi sie jako imię zbyt amerykańsko i sugerowałoby mi, że rodzice fascynują sie USA i lekceważą własną kulturę. Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: do ma.pi 14.10.04, 19:40 Gaudencja czy ty aby przypadkiem nie przesadzasz? Wedlug ciebie ,juz po imieniu mozna osadzic calutka rodzine ,kim sa ,jakie maja wykszalcenie ,z jakiej warstwy spolecznej sie wywodza... Czy naprawde nadanie dziecku imienia Gloria sugeruje ,ze rodzice fascynuja sie Ameryka i lekcewaza polska kulture???!! A moze to imie im sie po prostu podoba? Mnie akurat Gloria ,nie kojarzy sie ani ciupine z USA. Raczej z aniolami. A jesli chodzi o lecewazenie polskiej kultury...Boshe ,czemu ty tak uogalniasz?? Mozna nazwac dziecko Kevin i kochac Polske lacznie z jej kultura ,historia i obyczajami,a mozna nazwac i Czeslaw i miec Polske w glebokim powazaniu. Smieszne ,ze klasyfikujesz ludzi ,wedle imion jakie nadaja dzieciom... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: do astomi 14.10.04, 19:45 astomi25 napisała: > Czy naprawde nadanie dziecku imienia Gloria sugeruje ,ze rodzice fascynuja sie > Ameryka i lekcewaza polska kulture???!! Astomi, nie rozpoczynajmy dyskusji na nowo. Owszem, nadanie imienia Gloria czy Kewin to właśnie mi sugeruje, ponieważ ludzie, którzy nie lekcewazą kultury polskiej, zazwyczaj znajdują w niej zaskakująco ładne imiona, może i ładniejsze od wyżej wymienionych. Lekceważenie rozumiem przy tym również jako brak wiedzy i kontaktow z kulturą polską, co jest rekompensowane wchodzeniem w kontakty z kulturą zagraniczną, najczęsciej masową. Rzecz jasna, nie wykluczam pojedynczych innych motywacji imienniczych, dlatego napisałam, że nadanie tego imienia "sugeruje" mi coś, a nie "oznacza". Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: do astomi 14.10.04, 19:50 No dobrze ,ale jestem przekonana ,ze wiekszosci ludziom akurat Gloria nie kojarzy sie z AMERYKA! Bo niby dlaczego?... Czy jesli ktos nadal dziecku imie Milena (jak ja) ,tez oznacza ,ze ma polska kulture w d...a czci Czechy? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: do astomi 14.10.04, 20:02 Cokolwiek mi rece opadają, bo naprawdę nie chcę rozpoczynas kolejny raz tej samej dyskusji od nowa. Czy nie możesz przyjąć, że piszę o swoich własnych skojarzeniach, i niekoniecznie należy przyjąć misję "wyprostowywania ich" na swój obraz i podobieństwo? Co do nadawania imienia Milena, uwazam, ze to cokolwiek bezrefleksyjne w większosci przypadków - oczywiście, z wyjątkiem ludzi, którzy chcą kogoś szczególnie uczcic tym imieniem, np. są wielbicielami Kafki albo mają jakąkolwiek inną osobę na myśli (nianię?). Naturalnie wielu ludzi nadaje imiona dość przypadkowo i malo refleksyjnie, i takie ich święte prawo. Gloria jest imieniem, które zdecydowanie kojarzy mi się z Ameryką, bo niemal wyłacznie nieliczne Glorie, z którymi się stykałam lub o których czytalam, były Amerykankami. Podobno jest to imię, którego jako pierwszy użył George Bernard Shaw, Irlandczyk oczywiście, dla swojej postaci - jeśli wierzyć Wikipedii. Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: do astomi 14.10.04, 20:28 Gaudencja ,jasne ,moge przyjac ze opierasz to wylacznie na swoich skojarzeniach ,kazdy zreszta jakies tam skojarzenia ma. Ale przykre jest wiedzac ,ze sa tacy ludzie jak ty tzn. tacy, ktorzy wedle swoich gustow i upodoban klasyfikuja ludzi. Mnie np.imie Nadia ,kojarzy tylko i wylacznie z Rosja.I choc imie to, jest juz rozpowszechnione w Polsce ,to slyszac je nie zastanawiam sie, czy przypadkiem rodzice zywia niechec do polskiej kultury czy w ogole do Polski.Jedyne co sobie mysle ,to to ,ze jest w ich guscie ,takie im sie spodobalo. Analogicznie, slyszac imie Wieslaw czy Bronislawa,nie padam na kolana i nie mysle sobie : "coz z nich za patrioci! Tacy to na pewno wywodza sie z wyzszych sfer..." Nie chce sie z toba klocic. Apeluje tylko o troche tolerancji. Uwazam ze generalizujesz.I patrzysz na swiat ,przez swoje wlasne okularki. Dlatego tez ranisz co po niektorych. pozdr. a. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: do astomi 14.10.04, 21:00 astomi25 napisała: > Mnie np.imie Nadia ,kojarzy tylko i wylacznie z Rosja.I choc imie to, jest juz > rozpowszechnione w Polsce ,to slyszac je nie zastanawiam sie, czy przypadkiem > rodzice zywia niechec do polskiej kultury czy w ogole do Polski. No cóż, a mi sie kojarzy z popkulturą, fascynacją zestawem dźwięków i brakiem jakiejkolwiek refleksji nad tym, że jest to dzialanie analogiczne, jak np. nazwanie przez Francuza córki Madzia. Moze i fajne, ale dla Polaków trochę śmieszne. To samo z Rosjanami i rosyjskimi zdrobnieniami zamiast imion - jakiś czas temu znajoma Rosjanka tłumaczyla mi na przykład, że nie ma imienia Lena, kiedy ją poinformowałam, ze w Polsce ostatnio pewną popularność zyskują rosyjskie imiona i jako przykład podałam Lenę właśnie. Przejawiam podobny "brak tolerancji", jak osoby wyśmiewające sie z imion typu Bronisława czy Wiesław, a ich jakosnikt za to o dziwo nie gani. > Analogicznie, slyszac imie Wieslaw czy Bronislawa,nie padam na kolana i nie > mysle sobie : "coz z nich za patrioci! Tacy to na pewno wywodza sie z wyzszych > sfer..." No cóż, chyba źle mnie odczytałaś. Pisałam o tych imionach, że stanowią teraz szczyt mody inteligenckiej. Z drugiej strony, mało jest śmiałków, którzy je nadają. Ja też bym takim śmiałkiem nie została, bo jest wiele innych staropolskich imion, które podobają mi się o wiele bardziej. Bardzo jednak szanuję to, ze ktoś nadaje takie imiona w powodzi Dżesik i Kewinów. > I patrzysz na swiat ,przez swoje wlasne okularki. A przez czyje miałabym niby patrzeć??? Mam święte prawo do patrzenia przez właśne okularki, tak jak i inni mają święte prawo do patrzenia przez swoje. > Dlatego tez ranisz co po niektorych. No cóż, oczekiwanie stuprocentowej i bezwarunkowej akceptacji otoczenia jest przywilejem wieku wczesnodziecięcego, ale ludzie nieco starsi powini już zdążyć zauwazyć, ze osiągnięcie jej nie jest możliwe. Imiona, które mi sie najbardziej podobają, też bywają na tym forum krytykowane, ale niby czemu miałoby mnie to ranić? Gusta są rózne. Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Gloria mi się nie podoba. 14.10.04, 23:03 Czesc ! Samo imie takie sobie.Ale chyba nie nadalabym je mojej corci.Kojarzy mi sie z kosciolem.Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
nata76 Re: Gloria mi się nie podoba. 15.10.04, 12:07 Witaj, moj mąż jest Włochem,tam imie Gloria jest dośc często spotykane. U nas obciążone raczej negatywnymi konotacjami.Jak pisały dziewczyny własnie z Kosciolem, Ameryką....W mojej rodzinie mówiło się"co siedzisz jak taka gloria"(w sensie,taka naburmuszona))Więc na rodzimym gruncie nadając to imię- zastanowiłabym się. Ale samo w sobie podoba mi się. Takie w moim guscie;krótkie,dzwięczne,ma ciekawe znaczenie. Pozdrawiam, mama NADII i SONII(aczkolwiek nie fantyczna miłosniczka popkultury,choć w dzwonku do komórki szlagier mam O-Zone)))) Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Gloria mi się nie podoba. 15.10.04, 18:11 Mnie sie też średnio podoba. Przemyślałam skojarzenia, i jak mnie się tez kojarzy z Ameryką, kościołem i jeszcze królową Elżbietą I (Gloriana), to stwierdziłam, ze pierwsze, co przychodzi na myśl, to kolędy - Gloria, gloria, gloria in excelsis Deo. I mogę zagwarantowac, że nie tylko mnie sie to będzie przypominać - dzieci uwielbiają z reguły Boże Narodzenie i kolędy też znają. Nie jest to najgorsze skojarzenie z mozliwych, ale lepsze tez mogłyby być. Odpowiedz Link Zgłoś