marijohanna 17.10.04, 13:41 nie znalazlam na forum. sorry, jesli powtarzam... co sadzicie o tym imieniu?? tak ma na imie moja najlepsza przyjaciolka, na mame mowia danka (ma na imie daniela) i dobrze brzmi po niemiecku Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Danuta 17.10.04, 13:50 Oddzielnego watku nie było; był tylko taki: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=15622051&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
marijohanna Re: Danuta 17.10.04, 13:54 dzieki choc nikomu sie nie podoba. tutaj przekrecaja to imie na hanuta)) bardzo lubie te wafelki i mam mile skojarzenia) Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Danuta 17.10.04, 20:25 Witaj ! Kiedys jechalam autobusem i uslyszalam jak jakas mama wola "Danusiu poczekaj prosze!"i ujrzalam piekna blondyneczke moze 3 latka.Tak sobie pomyslalam,Boze!takie stare imie a tak ladnie brzmi. A tak wogole moja mama miala na imie Daniela i w tej wlasnie wersji podoba mi sie to imie najlepiej.Danuta nie za bardzo. Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Danuta 17.10.04, 21:07 Podoba mi sie zdrobnienie Danka, natomiast sama Danuta jakoś nie za bardzo. Może przez to "u" (jakis taki wydźwięk nadaje), a może dlatego, że miałam taka starą ciotke w rodzinie. Teraz nikt za nia specjalnie nie tęskni (fakt, że całe zycia pracowała na to, żeby nikt jej nie lubił). Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Danuta 17.10.04, 21:38 Tez wole Daniele od Danuty, nawet myslalam o zalozeniu watka o tym imieniu :] Odpowiedz Link Zgłoś
marijohanna Re: Danuta 17.10.04, 22:28 daniela w niemczech jest tak oklepana jak nie przymierzajac julia w polsce( Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Danuta 18.10.04, 11:02 Mimo, ze znam mile osoby o tym imieniu i skojarzenia (chocby Danusia z "Krzyzakow", ja lubie te postac), to jednak imie nigdy nie przypadlo mi do gustu. W sumie nie lubie imion, ktore zmiekcza sie na -sia. Gosia, Basia, Zosia, Marysia, Jasia. A zdrobnienia na -śka (Zośka, Jaśka) brzmia jakos obcesowo i nieprzyjemnie. Wyjatkiem jest Gabrysia. Odpowiedz Link Zgłoś
mwarszaw1 Re: Danuta 18.10.04, 22:37 Moja koleżanka tak ma na imię i nienawidzi go, chce aby zwracac sie do Niej Danka. Mi się podoba, bo lubię Dankę! Odpowiedz Link Zgłoś
rozwoodka Re: Danuta 18.10.04, 22:46 Imie to kojarzy mi sie z moja kolezanka - Danuta Marta ,ktora po osiagnieciu pelnoletnosci zmienila sobie imie na Marta Danuta. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaadama4 Re: Danuta 18.10.04, 23:16 Sama mam tak na imię i musze przyznać, że nie lubię go. Znam parę osób o tym imieniu i maja do niego podobny stosunek. Odpowiedz Link Zgłoś
lady Re: Danuta 19.10.04, 08:21 Nie podoba mi się. Chyba,że w sdrobnieniu Niusia, ale: 1. MOże to być zdrobnienie od wielu imion (Aniusia chociażby) 2. Przejdzie tylko dla małej dziewczynki Odpowiedz Link Zgłoś