grekaa 01.11.04, 14:00 Tak sobie wymyśliłam, że dla 4 letniego Szymonka urosdzę braciszka i dam mu na imię Szaweł. Urodziła się sliczna dziewczynka i problem z imieniem był nie lada, m.in. padła propozycja: Szymon i Symona))) Ktoś słyszał może o Szawle (oprócz biblijnego) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tatjana Re: Szaweł - brat dla Szymona:) 01.11.04, 15:21 Że co-Szawa? Nigdy nie słyszałam.To prawie jak szafaZa to była kiedyś Sawa)) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Szaweł - brat dla Szymona:) 01.11.04, 16:14 W słwoniku Rymuta nie ma żadnego Szawła w PL. Myślę, ze dlatego, iż biblijny Szaweł zwałczał chrześcijaństwo i nie nadawał się na patrona dziecięcia - a kiedy juz przestał zwalczać, to stał się Pawłem. A jak nazwaliście córeczkę? Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Szaweł - brat dla Szymona:) 02.11.04, 10:25 Hmm, wygląda na to, że problem pojawił się w związku z przekładem... Skoro polska forma to Paweł, to ze względu na podobieństwo brzmienia Paweł sprzed nawrócenia został Szawłem. Nie-polska wersja Szawła to po prostu Saul i to imię owszem, jest używane. www.fact-index.com/p/pa/paul_of_tarsus.html W Polsce chyba jednak Saul zaliczał się raczej do imion żydowskich, nie nadawanych katolickim dzieciom. Nie sądzę, żeby w najbliższych czasach spotkała go "rehabilitacja" taka, jak Jakuba czy Dawida. Poza tym faktycznie - Szaweł był prześladowcą chrześcijan i jako taki na katoliskiego patrona raczej średnio się nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_7 Re: Szaweł - brat dla Szymona:) 02.11.04, 10:56 Ja znam Szawła. Koleżanka mojej ciotki dała tak synkowi na imię. Chłopak ma teraz lat 16. Ma jeszcze rodzeństwo: brata Kefasa i siostrę Miriam. Odpowiedz Link Zgłoś
grekaa Re: Szaweł - brat dla Szymona:) 08.11.04, 11:49 coś mi tu zapachniało żydowską rodzinką Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Szaweł - brat dla Szymona:) 08.11.04, 17:07 grekaa napisała: > coś mi tu zapachniało żydowską rodzinką A co, coś jest nie tak??! Brzydko pachnie, czy co?? Nie rozumiem komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
grekaa Re: Szaweł - brat dla Szymona:) 08.11.04, 18:22 ojej, no co ty???? czy wszędzie musisz węszyć jakieś podteksty? po prostu, żydowskie imiona i to wszystko!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Szaweł - brat dla Szymona:) 08.11.04, 19:03 grekaa napisała: > ojej, no co ty???? No nie wiem, skoro nie miałaś tego na myśli, to ok (ulżyło mi!), ale jest wiele osob w PL, które widzialyby w tym cos złego. Nawiasem mówiąc, imiona te wydają mi sie mało typowe dla polskich Żydów lub osób pochodzenia żydowskiego. Obstawiałabym albo zwyczajnie ludzi poszukujących oryginalności, albo jakieś neokatechumenaty. Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_7 Re: Szaweł - brat dla Szymona:) 08.11.04, 21:11 Gaudencjo, Ty to masz nosa. Rodzina rzeczywiście neokatechumenalna. Polacy, nie Żydzi. )) Odpowiedz Link Zgłoś