milalips
30.01.22, 16:47
Zacznę od tego, że spodziewam się z mężem pierwszego dziecka (będzie córka).. Zawsze podobały mi się imiona w stylu retro.. W sumie przed ciążą nie miałam wymarzonego imienia, mąż również. Wiemy, że imię nie może być bardzo popularne, więc na starcie odpadły te z pierwszej dziesiątki rankingu.. Prześledziłam wiele wątków w tym temacie, poszukując tego idealnego imienia, myślałam, że nie będę musiała w ogóle udzielać się na forum, ale jednak sama nie dam rady, potrzebuje opinii.. Znalazłam kilka, które zwróciły moją uwagę, ale mamy wątpliwości, czy nie będą zbyt "wyszukane".. Także pomyślałam, że podam te, które nam się podobają i może dostanę od Was jakieś wskazówki..
Anatola- tu głównie podoba nam się skrót Tola.
Franciszka- urzekła mnie bardzo, ale tu niestety siostra ma syna Franciszka i chyba to byłoby bez sensu..
Konstancja- w sumie, nie wiem co podoba mi się w tym imieniu.. Ale coś w sobie ma, tu mamy problem ze zdrobnieniami...
Józefina- tu bardziej mój typ, chociaż martwi mnie jaki będzie jej odbiór... Czy nie będzie dla niej obciachowe?
Idalia- chyba nasza faworytka, ale tu podobnie jak przy Franciszce, siostra męża ma córkę Igę i boję się, że skrót Ida będzie zbyt podobny...
Felicja- w miejscowości w której mieszkamy jest kilka starszych posiadaczek tego imienia i boimy się, że będzie odbierana babcinowato... chociaż ogromnie nam się podoba..
Antonia- podoba mi się bardzo Antonina, ale ze względu na popularność odpadła i Antonia to taka alternatywa..
Florentyna- to moje ostatnie odkrycie z każdym dniem podoba mi się bardziej, ale boję się reakcji innych..
Eleonora- tu mam dylemat czy nie jest za ciężka i jak ją skracać?
Z tych bardziej popularnych na liście mamy Różę,Łucję i Matyldę, ale właśnie przeraża mnie rosnąca popularność...
Z góry dzięki za podpowiedzi i opinie..