Dodaj do ulubionych

Dylematy...

30.01.22, 16:47
Zacznę od tego, że spodziewam się z mężem pierwszego dziecka (będzie córka).. Zawsze podobały mi się imiona w stylu retro.. W sumie przed ciążą nie miałam wymarzonego imienia, mąż również. Wiemy, że imię nie może być bardzo popularne, więc na starcie odpadły te z pierwszej dziesiątki rankingu.. Prześledziłam wiele wątków w tym temacie, poszukując tego idealnego imienia, myślałam, że nie będę musiała w ogóle udzielać się na forum, ale jednak sama nie dam rady, potrzebuje opinii.. Znalazłam kilka, które zwróciły moją uwagę, ale mamy wątpliwości, czy nie będą zbyt "wyszukane".. Także pomyślałam, że podam te, które nam się podobają i może dostanę od Was jakieś wskazówki..

Anatola- tu głównie podoba nam się skrót Tola.

Franciszka- urzekła mnie bardzo, ale tu niestety siostra ma syna Franciszka i chyba to byłoby bez sensu..

Konstancja- w sumie, nie wiem co podoba mi się w tym imieniu.. Ale coś w sobie ma, tu mamy problem ze zdrobnieniami...

Józefina- tu bardziej mój typ, chociaż martwi mnie jaki będzie jej odbiór... Czy nie będzie dla niej obciachowe?

Idalia- chyba nasza faworytka, ale tu podobnie jak przy Franciszce, siostra męża ma córkę Igę i boję się, że skrót Ida będzie zbyt podobny...

Felicja- w miejscowości w której mieszkamy jest kilka starszych posiadaczek tego imienia i boimy się, że będzie odbierana babcinowato... chociaż ogromnie nam się podoba..

Antonia- podoba mi się bardzo Antonina, ale ze względu na popularność odpadła i Antonia to taka alternatywa..

Florentyna- to moje ostatnie odkrycie z każdym dniem podoba mi się bardziej, ale boję się reakcji innych..

Eleonora- tu mam dylemat czy nie jest za ciężka i jak ją skracać?

Z tych bardziej popularnych na liście mamy Różę,Łucję i Matyldę, ale właśnie przeraża mnie rosnąca popularność...

Z góry dzięki za podpowiedzi i opinie..

Obserwuj wątek
    • ilia.1 Re: Dylematy... 30.01.22, 18:37
      Z podanych imion wybrałabym osobiście Idalię, Florentynę, Różę lub Łucję.

Sugestie: Michalina, Liwia, Leonia, Lea, Weronika, Estera, Teresa, Irena, Klara, Kalina, Alina, Urszula, Olimpia, Ludwika, Florianna, Adela, Rozalia, Malwina, Jaśmina, Kornelia, Klementyna, Celina, Marcelina.
      • milalips Re: Dylematy... 31.01.22, 09:10
        Dziękuję za propozycje. Podoba mi się Adela- ale mamy w rodzinie Adę, więc w sumie nie brałam tego imienia pod uwagę. Zwróciłam też uwagę na Celinę i Rozalię, chociaż ta druga robi się chyba z każdym rokiem popularniejsza, osobiście znam trzy małe Rozalki i na grupie też kilka dziewczyn pisało, że wybrały właśnie to imię. Celinka do rozważenia.
        • ilia.1 Re: Dylematy... 31.01.22, 10:47
          A imiona: Adelina, Adelajda lub Adelinda (zdrobnienia np. Adela, Adelia, Adelka, Adelinka).
          • milalips Re: Dylematy... 31.01.22, 14:59
            Mama Ady pieszczotliwie zwraca się do niej Adulka, Adusia, Adunia i mam wrażenie, że może być szczególnie mylące dla dzieci, takie mam odczucia, ale być może są nad wyrost ?🤔
    • polik11 Re: Dylematy... 30.01.22, 18:48
      Szczerze... Ja bym wybrała Antoninę (mimo popularności). Ważne że wam się podoba. Antonia może i rzadsza ale zastanówcie się czy w przyszłości córka nie będzie miała problemów. Mam koleżankę wiolete, która wszystkich musi poprawiać, że jest wioleta nie wioletta, i o ile jeszcze chodzi o zwykle przekręcenie imienia np w kolejce u lekarza, to nie jest to wielkim problemem, ale gdy chodzi np o błąd w świadectwie maturalnym, lub podaniu na studia, to może być dość kłopotliwe. Pozatym, ja sugerowałabym się statystykami wg województwa, nie w skali kraju.

Z waszych kolejnych propozycji, to Łucja i Matylda są ślicznymi imionami, zarówno dla małej dziewczynki, jaki i dorosłej kobiety.
      Od Róży wolę Rozalie.

Od siebie dorzucę:
      Jadwige- mała Jadzia, można naciągnąć pod Jagódke
      Rite- ma super patronkę
      Irmine - znam dwie
      Miriam - pierwowzór Marii
      Urszulę - mała Ulcia, średnia Ulka, pani Urszula
      Anielę - moja Malutka się tak nazywa wink
      Julitę lub Jowite
      Marianne
      Klementynę

A wracając do popularności, to się nie przejmuj. Ja w znam tylko jedna Anie i dwie Kaśki, ale za to cztery Wiktorie i pięć Sylwii. Gdy moja siostra się urodziła, to wszyscy twierdzili, że ma nietypowe imię, gdy poszła do szkoły, to na Kornelie zaczą się BUM i już nikogo jej imię nie dziwi.
      Ps. Może być tak, że dopiero po narodzeniu Malutkiej, będziecie wiedzieć jak ma się nazywać.
      • milalips Re: Dylematy... 31.01.22, 15:04
        Z Antoni rezygnujemy, Antonina tym bardziej odpada ze względu na popularność.. Osobiście znam już kilka dziewczynek o tym imieniu, ale bardzo ubolewam nad jej popularnością.. Z Twoich propozycji podoba mi się Jadwiga ( ale tu niestety mamy w rodzinie Ige, wiem, że nie muszę używać tego skrótu do Jadwigi, ale dla mnie to te same imiona..) i Aniela o której zupełnie zapomniałam..🙈
    • sulimira Re: Dylematy... 30.01.22, 20:16
      Anatola, Idalia, Felicja, Antonia i Florentyna bardzo mi sie podobaja. Nie wiem jednak czy to jest duza pomoc. Imie musi sie wam podobac.
      Przy tylu imionach, ktore wam sie podobaja zdecydowanie odrzucilabym Franciszke jezeli masz siostrzenca Franka. Podobne dla mnie jest imie Stefania jezeli jestescie zainteresowani.
      Osobiscie popatrzylabym jak imiona wspolgraja z nazwiskiem jezeli trudno sie zdecydowac.
      • milalips Re: Dylematy... 30.01.22, 20:32
        Mamy jedno z najpopularniejszych nazwisk w Polsce - Kowalski/Kowalska, więc wydaje mi się, że pasować będzie do każdego imienia.. Franciszkę skreślamy, tak samo jak Idalię że względu na Igę. Reszta ma równe szanse.. I w tym problem..
        • sulimira Re: Dylematy... 30.01.22, 21:34
          Odrzucilabym rowniez Konstancje jezeli macie problem ze zdrobnieniami i jedno imie mniej.
          Jezeli podoba sie wam Tola to podrzuce wam Tolisławe moze sie spodoba i was przekona.
          Kolejnym sposobem rozpatrzenia tych imion jest sprawdzenie ich znaczen jezeli jeszcze tego nie zrobiliscie.
          • 1.wetta.1 Re: Dylematy... 30.01.22, 22:31
            Może Aurelia? Do bardzo popularnego nazwiska szukałabym imienia z dolnych pól rankingu nadań.
            • milalips Re: Dylematy... 31.01.22, 09:03
              Aurelia, odpada.. najlepsza przyjaciółka mojej mamy ma tak na imię i całe życie słyszałam Aurela... I jakoś przez to nie mogę się do niego przekonać, tym bardziej, że to bardzo charakterystyczna kobieta...
    • gaudencja Re: Dylematy... 30.01.22, 23:13
      Witaj smile

Zacznę od tego, że chyba wszystkie imiona pasują Wam do nazwiska. Lepiej byłoby postawić na coś mniej popularnego, żeby zminimalizować ryzyko mylenia córki z innymi osobami o tych samych personaliach. Dodatkowo można rozważyć nadanie drugiego imienia, również nie ze ścisłej czołówki.

> Anatola- tu głównie podoba nam się skrót Tola.

Bardzo fajnie brzmi z nazwiskiem. Tolą może być też staropolska Tolisława.

> Franciszka- urzekła mnie bardzo, ale tu niestety siostra ma syna Franciszka i c
      > hyba to byłoby bez sensu..

Nie wykluczałabym jej. Możliwe, że dzieci nie będą w tak ścisłym kontakcie przez całe życie, a zdrabniać można inaczej. Franek i Fraszka - brzmi całkiem dobrze wink

> Konstancja- w sumie, nie wiem co podoba mi się w tym imieniu.. Ale coś w sobie
      > ma, tu mamy problem ze zdrobnieniami...

Zdrobnienia faktycznie są nieoczywiste, na forum sporo propozycji już padło, co można sprawdzić, wpisując "Konstancja zdrobnienia" w okienko wyszukiwania z lupką nad wątkami.

> Józefina- tu bardziej mój typ, chociaż martwi mnie jaki będzie jej odbiór... Cz
      > y nie będzie dla niej obciachowe?

Myślę, że nie... ale trudno powiedzieć - w pewnym momencie bardzo popularne imiona, jak Andrzej, Janusz czy Jarosław zmieniły swój wydźwięk. A sama znam osoby o popularnych imionach, nieakceptujące ich. Nie ma na to wpływu. Jeśli będziecie wymawiać imię córki z miłością i dumą, sądzę, że nie powinna go odrzucać.

> Idalia- chyba nasza faworytka, ale tu podobnie jak przy Franciszce, siostra męż
      > a ma córkę Igę i boję się, że skrót Ida będzie zbyt podobny...

Jeśli szwagierka ma Igę, to faktycznie nie zdrabniałabym przynajmniej w okolicznościach rodzinnych Idalii do Idy, ale do Idalki.

> Felicja- w miejscowości w której mieszkamy jest kilka starszych posiadaczek teg
      > o imienia i boimy się, że będzie odbierana babcinowato... chociaż ogromnie nam
      > się podoba..

Felicja to jest imię babcine, które wraca... za 20 lat będą miały tak na imię głównie młode dziewczęta. Agnieszka i Katarzyna też były 120 lat temu imionami starodawnymi, ale wróciły do łask i obecnie nikt by ich nie nazwał babcinymi.

> Antonia- podoba mi się bardzo Antonina, ale ze względu na popularność odpadła i
      > Antonia to taka alternatywa..
      >
      > Florentyna- to moje ostatnie odkrycie z każdym dniem podoba mi się bardziej, al
      > e boję się reakcji innych..

Miałam koleżankę Florentynę - miałam tylko pozytywne odczucia. Reakcja innych akurat nie jest warta brania pod uwagę, bo inni się dostosują, jeśli się tylko odważysz. A poza tym ludzi jest wielu i każdy ma inne zdanie, jak napisała Marta Frej; wszystkim i tak nie dogodzisz. Florentyna nie jest imieniem ośmieszającym, trudnym do zdrobnienia, nieznanym nikomu, trudnym w wymowie... Ma same zalety. Grunt to pokonać własne opory i się po prostu odważyć. Zwłaszcza, że naprawdę nie wiadomo, czy za 5 lat nie zacznie się popularyzować, a Ty się będziesz tylko martwić, że zrezygnowałaś ze swojego wybranego imienia, choć wcale nie trzeba było tego robić.

> Eleonora- tu mam dylemat czy nie jest za ciężka i jak ją skracać?

W moich uszach - najpiękniejsza ze wszystkich powyższych, zdrabniałabym do Orci. Może mieć oczywiście wiele innych zdrobnień, jak Onoszka, Elenka, Lenka... Warto też poszukać w lupce, ten temat był wałkowany w różnych wątkach.

Róża, Łucja i Matylda - też mi się podobają, oczywiście masz rację, że są bardziej popularne od powyższej listy.
      • milalips Re: Dylematy... 31.01.22, 15:08
        Dziękuję za tak piękną analizę 😊 Pomogłaś mi spojrzeć na wszystko z boku. I dzięki Twojej pomocy lista nam się zmniejszyła 🤩
    • annthonka Re: Dylematy... 31.01.22, 09:41
      Anatola - w moim odbiorze razem z nazwiskiem tworzy trochę ciężki zestaw.

Franciszka - śliczna, ale jeżeli w najbliższej rodzinie jest Franek, to bym się nie zdecydowała.

Konstancja - miałabym taki sam problem jak Ty. Koko? Konia? Kocia? Kostka? Nieeee.

Józefina - zupełnie nie w moim guście, ale obciachowe raczej nie jest.

Idalia - piękna, ale Iga i Ida w najbliższej rodzinie to za dużo

Felicja - ja akurat nie przepadam, ale nie powinno być odbierane babciowato, zresztą sporo babciowatych imion powraca.

Antonia - dla mnie to taka urwana Antonina. Poza tym będziecie ciągle tłumaczyć, że nie jest Antoniną i nie unikniecie zdrobnienia Antosia albo Tosia. Jeżeli zależy Wam na imieniu niepopularnym to tutaj bym zrezygnowala.

Florentyna - do nazwiska pasuje, jeżeli Wam Florka odpowiada to nadawajcie śmiało.

Eleonora - piękna w pełnym brzmieniu. Znam trzy - jedna zdrabniana do Eli, druga do Nory, a trzecia do Leny.

Róża - w porządku, do nadania.

Łucja i Matylda są na pewno bardziej popularne od pozostałych.

Ja sama wybrałabym Eleonorę, bo - oprócz Franciszki - jest jedynym imieniem z tej listy, które mi się podoba.
      • milalips Re: Dylematy... 31.01.22, 15:10
        Dziękuję za pomoc 🤩
    • losninos Re: Dylematy... 31.01.22, 10:43
      Eleonora super, zdrabniałabym do Nory. Antonia i Matylda też w moim guście.
      Podrzucam od siebie Adelajdę, która bardzo mi się spodobała.
    • polik17 Re: Dylematy... 31.01.22, 10:54
      Cześć smile Ogólnie rozważacie bardzo ładne imiona. Nie przepadam jedynie za Franciszką, Antonią i Józefiną.
      Przede wszystkim warto dopasować imię do nazwiska. Nie znam go, więc mogę tylko doradzić „w ciemno” smile
      Anatolia bardzo mi się podoba w pełnej formie, tylko ja akurat nie przepadam za zdrobnieniem Tola. Ogólnie jest mało popularna, ale wydaje mi się, że nie powinna budzić jakiegoś zdziwienia. Jeśli pasuje do nazwiska i wam się podoba śmiało nadawałabym😀
      Franciszka u kogoś jest dla mnie w porządku, doceniam ją chociażby za oryginalność, jednak skoro Twoja siostra ma syna Franka to chyba bym się nie zdecydowała. Zbyt podobnie smile
      Bardzo lubię Konstancję, jednak tutaj mam taki sam problem jak ty - no jak ją ładnie zdrabniać? 😂 Osobiście przemawia do mnie jak na razie tylko Nastka. Jest to oczywiste zdrobnienie od Anastazji, jednak od Konstancji tak trochę „na siłę” też może być. Ogólnie pomijając problem ze zdrobnieniami imię jest piękne, takie królewskie, mało popularne smile Tylko powinno pasować do nazwiska. Z innych zdrobnień Konstancji przychodzi mi do głowy jeszcze Kostka (chyba najbardziej oczywiste), Kosia, Koni. Może być też Kostusia, Tusia smile
      Józefina z kolei wydaje mi się, że nie jest obciachowa. Teraz w modzie są babcine imiona smile Może po prostu odpowiedz sobie na pytanie, czy sama chciałabyś nosić takie imię. To czasami pomaga smile Imię jest mało popularne, takie dostojne i melodyjne. Jeśli tylko pasuje wam do nazwiska - spokojnie nadawałabym. Najwyżej, gdyby córka dorosła i nie lubiła swojego imienia zawsze może go zmienić po skończeniu 18 lat smile Ja mam na imię Oliwia, ale od jakiegoś czasu przedstawiam się jako Pola, bo po prostu od dziecka nienawidzę swojego imienia.
      A co do Idalii - bardzo, ale to bardzo mi się podoba😀 Myślę, że z waszych propozycji zdecydowałabym się właśnie na nią, nawet pomimo Igi w bliskiej rodzinie. Idalia nie musi koniecznie być nazywana Idą, przy spotkaniach rodzinnych możecie zdrabniać ją do Idalki. A wtedy Iga i Idalka nie brzmią podobnie smile Poza takimi spotkaniami córka może być dla was Idą. Imię naprawdę jest bardzo ładne, kobiece, nieoklepane, kojarzy się kwiatowo😊 Jeśli pasuje do nazwiska bez zastanowienia nadawałabym🥰
      Felicja również bardzo mi się podoba. Nie przepadam tylko podobnie jak w przypadku Anatolii za jej zdrobnieniami. Nie wydaje mi się, że będzie odbierana babciowato, mi w ogóle się tak nie kojarzy. A jeśli nawet to jak już pisałam obecnie w modzie są takie właśnie imiona smile Przykładowo Zosia czy Antek to szczyty rankingów. Naprawdę bardzo ładne, kobiece, mało popularne imię. Jeśli tylko odpowiadają wam zdrobnienia od Felicji i pasuje do nazwiska również śmiało nadawałabym😀❤️
      Jeśli chodzi o Antonię, dla mnie to taka właśnie ucięta Antonina. Poza tym zdrabnia się ją tak samo jak Antoninę (Tosia, Antosia), więc córka byłaby jedną z wielu Toś-Antonin. A wtedy trochę na nic takie oryginalne, mniej popularne imię. Osobiście odrzuciłabym ją.
      Florentyna również bardzo mi się podoba😊 To takie bardzo kobiece, romantyczne imię smile Absolutnie nie bałabym się reakcji innych - to Wasze dziecko i macie prawo dać mu na imię tak, jak wam się tylko podoba😀 To prawda, że Florentyna jest mało popularna, jednak mimo tego wydaje mi się znana. W lekturze szkolnej „Lalka” była Florentyna smile A kto nie zna „Lalki”?😀 Moim zdaniem ma dużą szansę się spopularyzować. Nie rezygnowałabym z niej. Później możesz żałować, że nie wybrałaś wymarzonego imienia, a jeszcze okaże się, że reakcja otoczenia będzie bardzo pozytywna smile
      I zostaje nam Eleonora…Także bardzo mi się podoba. Tylko tutaj znów mam podobnie jak przy Anatolii i Felicji - nie przepadam za jej zdrobnieniami. Ela, Nora czy Lena kompletnie mi nie podchodzą, ale pełna forma brzmi naprawdę pięknie smile Nie wydaje mi się również „za ciężka”, bardziej taka dostojna i królewska😀 Lubię takie imiona. Tylko powinna pasować do nazwiska. Jest mało popularna, jednak nie powinna budzić wielkiego zdziwienia smile Jeśli wam się podoba śmiało możecie ją nadać, bo bardzo ładne imię😊
      Róża, Łucja i Matylda także bardzo mi się podobają. Najbardziej chyba Matylda, bo sama ją rozważam dla ewentualnej córki kiedyś smile Tylko właśnie ta rosnąca popularność…Naprawdę bardzo nad nią ubolewam. Jeśli przeszkadza wam to, że te imiona gdzieś coraz częściej się przewijają odrzuciłabym je i wybrała coś rzadszego właśnie z pozostałych propozycji smile Osobiście jak już pisałam zdecydowałabym się chyba na Idalię. Ale generalnie czego nie wybierzecie z waszej listy, będzie pięknie!😀😍💕
      • milalips Re: Dylematy... 31.01.22, 15:10
        Jej, pięknie dziękuję za pomoc 🤩
        • polik17 Re: Dylematy... 31.01.22, 15:34
          Nie ma za co big_grin
    • olinininka Re: Dylematy... 31.01.22, 14:23
      Wszystkie typy są ok. Odrzucilabym (chyba) tylko Franciszke obok Franka jakoś zbyt podobne.
      Idalia oraz Felicja podobaja się mi najbardziej.
      Józefina Kowalska też brzmi świetnie.
      Eleonora Kowalska jak dla mnie troszkę trudna do wymowy. Ale od biedy może być.
      Konstancja Kowalska też może być ale jakoś zestaw mnie nie powala.
      W związku z tym jestem za Felicja, Idalia, Lucja lub Józefina. Spójrz na malutka jak się urodzi i wtedy będzie Ci łatwiej wybrać.
    • milalips Re: Dylematy... 31.01.22, 15:19
      Nasza lista się skróciła dziejów Waszej pomocy, to był chyba jednak bardzo dobry pomysł, żeby tu napisać 😊
      Więc na liście zostały, bądź doszły:
      Tolisława ( boję się jaka będzie reakcja, sama jestem zaskoczona, ale bardzo spodobała się mężowi),
      Eleonora ( tu trochę mąż zaczął kręcić nosem, bo zdrobnienia mu się w ogóle nie podobają).
      Felicja, Florentyna, Celina, Aniela ( tu trochę boję się rosnącej popularności, ale podoba nam się). Także będziemy wybierać z tych sześciu.. Na ten moment do żadnego nie ciągnie nas bardziej..
      • teija_urte Re: Dylematy... 31.01.22, 16:24
        Wow, jestem pod wrażeniem Waszej skróconej listy!

Dla mnie na pierwszym miejscu Florentyna 😍 Sama bym chętnie nazwała tak córkę, gdyby tylko to imię bardziej pasowało do mojego nazwiska. wink Z Waszym brzmi dużo lepiej! Piękne, oryginalne imię 👍

Eleonora też ma coś w sobie, tylko właśnie kwestia zdrobnień... Ale zawsze można wymyślić własne. Eleonora wydaje się być bardzo plastyczna pod tym względem. wink

Tolisława cudna 🤩 Jeśli Wam obojgu się spodobało, to może właśnie to jest to? Warto się odważyć i nie patrzeć na opinie ludzi, bo i tak wszystkim nie dogodzisz. wink

Felicja podoba mi się w pełnej formie, jednak zdrobnienie Fela mnie nie przekonuje.

Celina ma piękne znaczenie, ale też nie jestem przekonana, choć przeżyłam krótkotrwałe zauroczenie tym imieniem właśnie ze względu na jego znaczenie.

Aniela dla mnie za mało charakterna. wink Aurelia brzmiałaby lepiej, ale jeśli odpada, to trudno.

Trzymam kciuki za zgodny wybór, z którego będziecie zadowoleni Wy jako rodzice. smile
      • dalenia Re: Dylematy... 31.01.22, 16:36
        Piękne imiona!

Moje faworytki to Florentyna i Felicja. Na chwilę obecną sama miałabym ciężki orzech do zgryzienia, wybierając jedną z nich dla własnej córki.

Bardzo lubię Anielę, chyba jeszcze bym ją nadała, choć rzeczywiście pnie się w górę.

Doceniam Celinę. Może trochę za bardzo "zalatuje" mi koleżanką Bożeny i Haliny, ale ogólnie jest w porządku. Bardzo urocza, szczególnie jako Celinka.

Mam delikatny problem z Eleonorą. Zawsze ją bardzo lubiłam, choć dziś myślę, że jest nieco przesadzona i pompatyczna. Z drugiej strony ma wiele zdrobnień i jest bardzo elegancka. Do Waszego nazwiska też dobrze pasuje.

Nie przekonuje mnie natomiast jedynie Tolisława. Mogę ją docenić, lubię "Tolowe" Zdrobnienia, ale pelna wersja jakoś nie bardzo.
      • paula.anna Re: Dylematy... 31.01.22, 18:05
        Widzę 2 moje ulubione imiona 🙂.
        Eleonorę i Felicję.
        Felicja ma cudowne znaczenie.
        Eleonorę skracałabym np do Leonki. Inne opcje na pewno wyjdą "w praniu". Tu padało sporo pomysłów, w różnych wątkach.
        Moja babcia Eleonora była nazywana po prostu, Elą.
      • sulimira Re: Dylematy... 31.01.22, 21:22
        Teraz wszystkie wasze imiona podobaja mi sie na waszej liscie smile
        Eleonora jest ladna, ale zdrobnienia sa dla mnie rowniez problematyczne. Nie chodzi mi o wasze zdrobnienia poniewaz pewnie znalezlibyscie takie, ktore wam sie podoba, ale otoczenie to inna sprawa. Przy tylu pieknych imionach to brak zadowalajacego zdrobnienie to dobra wymowka do skrocenia listy.
        Dodam jeszcze, ze Eleonora Kowalska traci troszeczke protensjonalnoscia. Nie na tyle, zeby nie nadac, ale ciezki wybor wiec mozna na to zwrocic uwage.

Tolisława do nazwiska jest swietnie dopasoowana, brzmi swojsko. Swojsko, ale imie jest malo uzywane wiec jednak wyroznia. To imie ze zdrobnieniem Tola jest jednym z moich ulubionych wiec trudno mi znalezc w nim jakies negatywy. Reakcja otoczenia jest chwilowa i wszyscy szybko sie przyzwyczaja. Dodatkowo to jak bedziesz wolala na coreczke Tola poza domem to nikogo to imie nie zdziwi. I znalazlam maly minus- moze byc mylona z Pola, ktora jest bardzo popularna. Tola jest jednak nadawana wiec nie powinna nikogo dziwic. Pelne imie pewnie zaskoczy, ale to tylko w papierach, az dziewczynka bedzie dorosla i bedzie piekna Tolislawa.

Aniela robi sie bardzo popularna wiec z tego powodu wrzucilabym ja na ostatnie miejsce z Eleonora. Piekne imiona, ale ktores trzeba odrzucic wiec jezeli szukacie powodow to popularnosc moze byc jednym z nich

Felicja, Florentyna i Celina pomimo tego, ze zaczynaja sie pojawiac coraz czesciej sa dalekie od popularnych. Osobiscie podobaja mi sie zdrobnienia Fela i Cela, ale wiem, ze nie jest powszechne odczucie. Jezeli jednak wam sie podobaja to nadawajcie. Felicja ma piekne znaczenie. Tak jak z Tola- ludzie sie przyzwyczaja i beda mieli mile skojarzenia z coreczka. Florentyna ma swietne zdrobnienie, Flora- nic dodac, nic ujac.

Bardzo podoba mi sie wasza lista i gdyby nie bylo na niej Tolislawy, ktora jest mi tak bliska, to sama nie wiedzialabym, ktore imie wybrac (poza Eleonora).

Otoczeniem nie przejmowalabym sie. Ludzie nadaja przerozne imiona. Obecnie te retro i slowianskie sa w modzie wiec moze bedzie lekkie zaskoczenie na poczatku, ale wszystkie imiona na waszej liscie sa klasyczne i nie jakis odlotowe. Ostatecznie to nie ma imienia, ktorym wszystkim dogodzisz wiec wybierz te, ktore wam sie najbardziej podoba.

Zawsze mozecie poczekac, az niunia sie urodzi i zobaczyc czy ktores bardziej pasuje. A na kiedy masz date?
        • milalips Re: Dylematy... 31.01.22, 23:00
          Termin mam na koniec maja, trochę czasu zostało, ale jakoś tak dziwnie mówić do brzuszka maleńka 🤭 po wieczornej pogawędce odrzuciliśmy Eleonorę (tu ubolewam, ale mąż jest na nie), Celinę i Anielę..

Więc została ostatnia trójka Tolisława, Florentyna, Felicja.. tu już będzie gorzej z wyborem..
          • sulimira Re: Dylematy... 31.01.22, 23:53
            Wybor robi sie coraz ciezszy. Moja ulubiona jest Tolislawa, ale wszystkie trzy imiona sa piekne i nie potrafie nic nowego wymyslic smile Ciezka decyzja przed wami, nie zazdroszcze...
          • paula.anna Re: Dylematy... 01.02.22, 09:32
            W takim razie kibicuję Felicji- szczęśliwej 🙂.
            Florentyna na drugiej pozycji.
            Za -sławami nie przepadam, wolałabym Tolę od innego imienia. Jednak docieniam, że to nie kolejna Zośka czy Julka 🙂.
            • milalips Re: Dylematy... 01.02.22, 09:46
              No właśnie moje imię i Felicja mają to samo znaczenie.
              • paula.anna Re: Dylematy... 01.02.22, 10:38
                A jak się nazywasz?
                • milalips Re: Dylematy... 01.02.22, 10:54
                  Beata😁
                  • sulimira Re: Dylematy... 01.02.22, 17:22
                    Tez masz ladnie na imie. W takim przypadku to fajna bylaby Felicja. Felicja i Tolislawa wyszly w takim razie na prowadzenie. Wszystkie trzy maja piekne znaczenia. Byl watek pod koniec ubieglego roku gdzie rodzice chcieli nadac imie Tolislawa, ale nie wiem czy nadali.
                    Jezeli popularnosc jest dla was bardzo wazna to kolejnosc bylaby: Tolislawa, Florentyna i Felicja. Felicja i Florentyna ida do gory, ale powoli i raczej nie stana sie bardzo popularne w ciagu nastepnych kilku lat wiec ten czynnik moze liczyc tylko jezeli wazne jest dla was nadanie imienia bardzo wyjatkowego.
                    Moje serce jest nadal za Tola, ale Felicja dzielilaby znaczenie imienia z toba co jest bardzo fajne.
            • olinininka Re: Dylematy... 01.02.22, 10:08
              Podpisuję się pod Paula.anna😀

1 Felicja
              2 Florentyna
              Tutaj może zbyt podobna do Faustyny Kowalskiej ale jak Wam nie przeszkadza to też fajne zestawienie

Za 3 imieniem nie przepadam w tej wersji
              • paula.anna Re: Dylematy... 01.02.22, 10:42
                Nie pomyślałam o Faustynie Kowalskiej 🤔.
                Właśnie zepsułaś mi Florentynę 😉, już bym ją pewnie odrzuciła przy tym nazwisku 🤷.
          • dalenia Re: Dylematy... 01.02.22, 13:42
            Florka albo Felka. Już wspomniałam, że samej trudno byłoby mi podjąć decyzję przy takim wyborze. Może nieco lepiej z nazwiskiem brzmi Felicja? Więc niech będzie - mój głos na Felutkę.
      • polik17 Re: Dylematy... 01.02.22, 13:00
        Kurcze, szkoda, że Idalka odpadła smile Chociaż pozostałe propozycje również są bardzo ładne.
        Mnie osobiście nie zachwyca Tolisława, zdecydowanie wolę Anatolię, ale jeśli wam się podoba śmiało możecie nadać. Eleonora faktycznie podobnie jak Konstancja jest ciężka do zdrabniania. W takim wypadku odrzuciłabym ją, skoro mężowi nie podobają się jej zdrobnienia. Ostatecznie chyba wybierałabym między Felicją, Florentyną, a Anielą smile Z tym, że Anielka właśnie jest coraz bardziej popularna sad Jeśli wam to przeszkadza również bym ją usunęła z listy. W takim razie zostaje Felicja i Florentyna. Z racji tego, że dużo bardziej podobają mi się zdrobnienia od Florentyny zdecydowałabym się właśnie na nią big_grin Piękne imię. Felicja też jest bardzo ładna, ma cudowne znaczenie, ale niestety mi zupełnie nie podoba się Fela. Z tego powodu nie mogłabym jej nadać.
      • gramag Re: Dylematy... 01.02.22, 20:30
        Mój głos na Felicję. To jedyny powód dla którego żałuję, że nie mam córki - nie mogłam nadać tego imienia. Zazdroszczę takiej możliwości wink Fela, Felusia, Felutek - cudo.
      • krinjo Re: Dylematy... 26.05.22, 23:32
        Znam dwie starsze Eleonory i do jednej mowia Leonka a do drugiej Lora wiec wydaje mi sie, ze to bardzo fajne zdrobnienia. Moze to jakos przekona meza 😁
    • milalips Re: Dylematy... 02.02.22, 09:22
      Wczoraj odpadła Tolisława po dłuższej rozmowie doszliśmy do wniosku, że to jednak nie to...

Jeśli chodzi o Florentynę nie przeszkadza mi w ogóle, że może kojarzyć się z Faustyną Kowalską.. Myślę, że nie każdy będzie to w ten sposób łączył.. Ewentualnie jeśli nie Florentyna może być Flora.. Wczoraj mąż tak stwierdził..

Więc została Florentyna (Flora) i Felicja..

Cieszę się, że lista się skróciła, ale z drugiej strony imiona są dla mnie na podobnym poziomie, niestety dla męża również.. I nie wiem w jaki sposób podjąć decyzję. Na nasze "nieszczęście" podobają nam się zdrobnienia zarówno Florkowe jak i Felutkowe... A to nie ułatwia decyzji.
      • polik17 Re: Dylematy... 02.02.22, 10:30
        Tak szczerze to pierwsze słyszę, żeby Florentyna mogła kojarzyć się z Faustyną Kowalską😀 Dla mnie osobiście Faustyna to zupełnie inne imię niż Florentyna, nie łączę ich. W każdym razie, jeśli naprawdę ciężko jest się wam zdecydować między tymi 2 imionami może wybierzcie imię po narodzinach córki? smile Podobno, kiedy dziecko się już urodzi często widać, na jakie imię „wygląda” 😊 I wtedy zobaczycie, czy to Felka czy Florka😀 Ja np. miałam mieć na imię Kornelia, ale podobno moim rodzicom nie wyglądałam na Kornelkę wink Może dlatego, że urodziłam się bardzo malutka i drobniutka😅 Dlatego zostałam Oliwką.
      • sulimira Re: Dylematy... 02.02.22, 15:19
        Ja lubie dluzsze imiona wiec stawiam na Florentyne
        • teija_urte Re: Dylematy... 02.02.22, 17:22
          Mój głos również na Florentynę (właśnie w tej formie).
      • paula.anna Re: Dylematy... 02.02.22, 18:12
        Mam nadzieję, że niewielu osobom Florentyna Kowalska skojarzy się z Faustyną Kowalską.
        Choć kto wie w tzw katolickim kraju 🤔.

W kwestii Florentyna vs Flora- jestem zwolenniczką Florentyny.

Skoro w grze zostały już tylko 2 imiona, proponuję zostawić wybór na po porodzie.
        Najwyżej rzucicie monetą 😉.
        A ile czasu zostało do porodu?
        • milalips Re: Dylematy... 02.02.22, 20:20
          Jeszcze trochę czasu jest, termin mam na koniec maja. Ale jakoś tak chciałoby się już mówić po imieniu.. chociaż decyzja bardzo trudna..
          • paula.anna Re: Dylematy... 02.02.22, 20:50
            Rozumiem.
      • zamarzenia90 Re: Dylematy... 02.02.22, 22:15
        Lubię Florentynę, a jeszcze bardziej Florę 😉
        Felicja tez jest świetna, była u nas mocnym faworytem przy wyborze imienia.

A co powiesz na Leonię?
        • milalips Re: Dylematy... 02.02.22, 23:59
          To mi teraz pomogłaś 🙈🙈 śliczne imię, nie pomyślałam o nim.. to znaczy przewinęło mi się gdzieś, ale tak jakoś nie zwróciłam większej uwagi.. A teraz jak tak sobie powtarzam... To podoba mi się bardzo..
          • sulimira Re: Dylematy... 03.02.22, 08:30
            Zawsze mozecie tez przejrzec liste imion jeszcze raz i moze jakies imie zlapie was za serce najbardziej smile
          • zamarzenia90 Re: Dylematy... 04.02.22, 01:21
            To ja bardzo kibicuje Leonii!
            Bardzo ładne i oryginalne imię, ale myśle ze jednoczenie Leonia nie będzie wywoływać zdziwienia.
            Dla mnie pięknie brzmi, sama mogłabym rozważyć, ale niestety nie przejdzie u męża ze względu na wymowę w jego kraju.
          • gaudencja Re: Dylematy... 02.05.22, 01:38
            I jak przemyślenia? Czy już wybraliście ostatecznie?
            • milalips Re: Dylematy... 06.05.22, 16:34
              Florka, ale odwieczny problem trwa Flora czy Florentyna ❤️
      • dalenia Re: Dylematy... 03.02.22, 12:07
        Może z tymi dwoma poczekajcie już do porodu? Jeśli teraz nie potraficie wybrać, to może córka będzie bardziej wyglądała na Florkę albo na Felcię? Jest szansa, że nie wink Ale skoro i tak nie potraficie zdecydować, to może akurat ...
    • hanna_konstancja_wraca Re: Dylematy... 03.02.22, 07:18
      Idalia- przepiękne, Florentyna- nie bój się reakcji innych. Franciszka, Eleonora również super.
    • krinjo Re: Dylematy... 04.05.22, 22:19
      Jesli moge zapytac, jakie imie zostalo wybrane ?
      Powiem Ci, ze wiele z Twoich dylematow jest moimi dylematami 😅 przede wszystkim zycze duzo zdrowia dla obydwu Pan ( jakkolwiek im na imie 😁 ) pozdrawiam Was cieplutko
      • milalips Re: Dylematy... 06.05.22, 16:34
        Florka tylko mamy dylemat między Florą, Florentyną 🙈
        • krinjo Re: Dylematy... 26.05.22, 13:47
          A ja jeszcze miedzy Florianna….
        • gaudencja Re: Dylematy... 15.08.22, 22:45
          I na czym się skończyło? smile
          • milalips Re: Dylematy... 14.10.22, 11:47
            Mamy w domu małą Florę i o dziwo nikt nie zdrabnia do Florki tylko do Flo ☺️
            • niii Re: Dylematy... 14.10.22, 14:30
              Gratuluję Córeczki smile Urocze i melodyjne zdrobnienie - Flo smile
            • n.ataleczk.aa Re: Dylematy... 14.10.22, 21:21
              Gratulacje 😊
            • sulimira Re: Dylematy... 15.10.22, 06:15
              Gartuluje! Sliczne imie i zdrobnienie, ktore kojarzy mi sie z bajka Nemo smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.