Dodaj do ulubionych

Timur, Tamerlan

21.10.22, 17:28
Chyba to imię nie doczekało się jeszcze wątku smile
Z tureckiego i mongolskiego oznacza żelazo. Niestety trudno jest mi znaleźć oficjalne dane, ale wydaje mi się, że jest popularne w krajach byłego ZSSR. Na Ukrainie Timur aktualnie jest w pierwszej 20. nadawanych, a Timurlan wśród rzadko nadawanych.

Czy Tamerlan był i jest jedynym spolszczeniem Timura? Tak naprawdę jest to spolszczenie imienia władcy razem z przydomkiem: Timur e Lang, czyli Timur Chromy/Kulawy. Znalazłam nawet opinię RJP w tej kwestii.
rjp.pan.pl/opinie-o-imionach-main/1601-tamerlan
Tak czysto teoretycznie - czy dałoby się spolszczyć to imię bez przydomka?

Moja opinia:
Tamerlan - brzmieniowo mi się podoba, jednak odrzuca mnie znaczenie i skojarzenie z okrutnym władcą.
Timur - moje ulubione imię ze wschodnich zagranicznych. Wiem, że niektórzy mają skojarzenia z komunistyczną lekturą, mnie to imię kojarzy się mongolsko-tatarsko-turkijsko, nawet nie rosyjsko.
Obserwuj wątek
    • kocynder Re: Timur, Tamerlan 21.10.22, 17:54
      Timur, jak chyba wszystkim ciut starszym, kojarzy mi się głównie z "Timur i jewo kamanda". Brrr... Brzmienie nawet ok, ale dla mnie kontekst nie do przeskoczenia. Zdecydowanie na "Nie".
      Tamerlan... Brzmienie bardzo. Dość dźwięczne, melodyjne, to "rl" daje pewną lekkość. Skojarzenie może nie do końca, ale... Jeremi to dla jednego będzie dość mało łagodny Wiśniowiecki, a dla drugiego uroczy Przybora. Józef jednemu się skojarzy patriotycznie z Piłsudskim, a drugiemu z drugiego bieguna że Stalinem.
      Z tych dwóch jeśli w ogóle - to zdecydowanie podoba mi się bardziej Tamerlan.
      • adalwinka Re: Timur, Tamerlan 22.10.22, 17:09
        Właśnie - znanych Józefów czy Jeremich było więcej, a Tamerlanów? W Polsce chyba znamy tylko jednego (chociaż gdyby zrobić sondę uliczną, mogłoby się okazać, że i jego mało kto kojarzy big_grin). Ale muszę przyznać, że coraz bardziej mi się podoba.
        • kocynder Re: Timur, Tamerlan 23.10.22, 19:15
          A co do skojarzeń: chyba od wojny imię Adolf w Polsce nie występuje/występuje sporadycznie. Oczywiście z powodu Hitlera, ale po pierwsze w Hiszpanii czy Francji jest normalnym, normalnie nadawanym imieniem (być może tamte nacje nie zostały tak mocno wyniszczone, więc i "pamięć społeczna" łaskawsza), a po drugie wszak komuś może się kojarzyć z genialnym i uroczym Adolfem Dymszą. smile
    • sulimira Re: Timur, Tamerlan 21.10.22, 18:09
      Brzmieniowo, Tamerlan jest kapitalny, Timur tez mi sie podoba. Nie kazdy znaczenie zna czy go obchodzi np Blazej czy Balbina.
    • sulika Re: Timur, Tamerlan 22.10.22, 02:02
      Timur mi się podoba. Po polsku to byłby chyba Tymur?
      • adalwinka Re: Timur, Tamerlan 22.10.22, 17:17
        Może... Zastanawiam się tylko nad brzmiącą dla mnie nieco nienaturalnie zbitką "ur". Ale w sumie - mamy przecież np. Urszulę. A Tymur jest już używany, na Białorusi.
        • sulika Re: Timur, Tamerlan 23.10.22, 02:23
          A urodziny? Uroczystość? Piechur?
      • remigia1 Re: Timur, Tamerlan 31.10.22, 22:17
        Tymur także mi się podoba.
    • adalwinka Re: Timur, Tamerlan 22.10.22, 17:06
      A jednak, już było. Google mi nie wyświetlił.
      forum.gazeta.pl/forum/w,12924,17365262,17365262,Timur_.html
    • remigia1 Re: Timur, Tamerlan 23.10.22, 20:06
      Obydwa mi się podobają.
      Jak zresztą już ktoś wcześniej powiedział, znaczenie Tamerlana nie przeszkadza mi, bo podobne znaczenie mają np. Balbina czy Błażej.
    • emnilda.wolna Re: Timur, Tamerlan 23.10.22, 23:54
      Może to dziwne, ale mnie się Tamerlan w ogóle nie kojarzy z postacią historyczną, tylko z operą, której jest bohaterem, więc imię brzmi mi miło i łagodnie - sztuka, muzyka, klasyka. big_grin
      • emnilda.wolna Re: Timur, Tamerlan 23.10.22, 23:55
        Mały Tamerlanuś, czemu nie. smile
    • dalenia Re: Timur, Tamerlan 24.10.22, 10:20
      Wolałabym Timura, choć tez bez zachwytu. Zbitka "ti" mnie nie powala. Ale Tymur byłby jeszcze gorszy wink Tamerlan też mnie nie przekonuje. Jakoś mało imiennie mi brzmi.
    • sferoplast Re: Timur, Tamerlan 24.10.22, 12:55
      Timura zaakceptowałabym tylko w formie Tymur, generalnie brzmi zbyt wschodnio. Tamerlan cakiem mi się podoba. Skoro można nazwać dziecko Balbina ('jąkała') i Cecylia ('ślepa'), to 'Kulawy' aż tak nie dziwi.
    • annthonka Re: Timur, Tamerlan 24.10.22, 13:15
      Tamerlan mi się nie podoba ze względu na zbitkę "rl". Poza tym jak zdrabniać? Tamek? Lanek?

Timur też mi się nie podoba, chociaż w sumie nie wiem dlaczego.

• gaudencja Re: Timur, Tamerlan 30.10.22, 00:22
      Brzmieniowo wolę Tamerlana niż Timura. Timur jako realnie nadawane imię kojarzy mi się wyłącznie z radziecką młodzieżą wyznającą ideały komunistyczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.