polik17 28.02.23, 12:25 Jestem ciekawa, czy znacie jakieś Ale, które mają w papierach wpisane po prostu Ala, nie Alicja? Moja mama miała kiedyś w przedszkolnej grupie Ulę, która była „po-prostu-Ulą”. Moim zdaniem jest to bardzo problematyczne całe życie tłumaczyć, że ma się na imię po prostu Ala, nie Alicja😅 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
remigia1 Re: Ala, nie Alicja 28.02.23, 12:52 Tak, to bardzo problematyczne. Nie znam żadnej osoby, która ma imię Ala w dokumentach. Znam natomiast Adę-nie-Adriannę, która musi całe życie tłumaczyć, że nie jest Adrianną. Pełne imię Ada istnieje, ale mimo wszystko jest również problematyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Ala, nie Alicja 01.03.23, 07:11 Nie jestem fanką zdrobnień nadawanych jako pełne imię, ale za to uwielbiam nieoczywiste zdrobnienia. Jeśli ktoś chce mieć Alę, ale nie lubi Alicji, to może nadać Alinę, Aleksandrę, Aldonę, a nawet wolałbym choćby Alisę od po prostu Ali. Ala też mogłaby być zdrobnieniem od Eulalii Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Ala, nie Alicja 01.03.23, 09:57 Nie znam i nie podobaja mi sie imioma skladajce sie z trzech liter. Wydaja sie mi takie ubogie, a juz szczegolnie te gdzie litery sie powtarzaja. Jako zdrobnienie od wielu imion juz lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Ala, nie Alicja 01.03.23, 10:39 Nie znam i zdecydowanie nie lubię nadawania imion zdrobniałych jako pełnych. Magdalena nie Magda, Jakub nie Kuba, Radosław nie Radek, Katarzyna nie Kasia... I nie, zamieszkiwanie za granicą nie jest argumentem "za". Jeśli nie może być Radosław, bo będą problemy w wymowie - to na litość nadajcie Adama, Eryka czy coś, co wspomnianych problemów nie wygeneruje, a nie będzie zdrobnieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
karoleena Re: Ala, nie Alicja 01.03.23, 11:58 Nie znam Ali, ale znam Izę, która nie jest Izabelą, tylko po prostu Izą. Zdecydowanie nie jestem fanką trendu nadawania zdrobnień jako imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Ala, nie Alicja 01.03.23, 15:43 Trend nadawania zdrobnień jako samodzielnych imion coraz bardziej się umacnia. Niektórzy sięgają już po imiona dwuliterowe. Z numerologicznego punktu przywidzenia oznacza to znaczne zubożenie wibracji oraz możliwości rozwoju osoby noszącej szczególnie imię pochodzące ze skrótu. Nie wiem, czy wierzyć w podobne teorie, być może wpływają na nasz start pośrednio. Podobają mi się także krótkie imiona ale raczej nie w stylu Ali od Alicji. Tam wystąpią wtedy dwie takie same samogłoski i tylko jedna spółgłoska. Jeżeli ktoś nie przepada za imionami kończącymi się na - cja, może nadać np. Alissa, czy Alana, wygląda i brzmi ciekawiej niż pełna forma Ala na co dzień. Gdybym mogła złożyć samodzielne, zmiksowalabym Alicję z innymi imionami, np. Alaniela, Alicelia, Alisonia, Aliksenia, Alabella, Alaluna, Alamia, Alara, Alamelia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ala, nie Alicja 07.03.23, 00:01 niii napisała: > Z numerologicznego punktu przywidzenia Dobrze określiłaś tzw. numerologię. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Ala, nie Alicja 07.03.23, 09:37 Prawdą jest to, że każda litera, głoska niesie określoną wibrację, ponieważ używana lub widziana potrafi zmienić część pola torsyjnego, które składa się z naszych myśli oraz aktywnych energetycznie wyobrażeń. Jestem daleka od tego, żeby uważać, że to my nie mamy wpływu na życie, a numerologia, uważam jednak, że każde wypowiadane, pomyślane, zarejestrowane w umyśle SŁOWO oraz DŹWIĘK ma swoją niezaprzeczalną MOC sprawczą, a zwłaszcza zbiorowe natężenie myśli wielu ludzi i wspominał o tym również jeden z moich 'idoli' - geniuszy, czyli Nikola Tesla Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja OT 07.03.23, 22:33 Tak, każda głoska jest dźwiękiem, więc niesie wibrację. A numerologia ma tylko nazwę podszywającą się pod naukę (-logia), bo nie jest to żadna nauka. Na forum nie promujemy opisów charakterów imion, numerologicznych wyliczeń ani innych pseudonaukowych teorii. Odpowiedz Link Zgłoś