losninos 24.12.23, 08:04 Co sądzicie o tych imionach na polskim gruncie? Mają piękne znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dasza_dm Re: Ruben, Abel 24.12.23, 13:31 Ruben zaczął mi się podobać od kiedy Mamajastado nazwała tak swojego synka. Abla nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Ruben, Abel 26.12.23, 17:34 Obydwa imiona są podobne głoskowo i w konstrukcji, pasują jako imiona braci albo zestaw np. z Gabrielem. Bardziej przekonuje mnie Ruben, niż Abel. W moim odczuciu brzmią 'ceramicznie', taki efekt daje b, r, g, l oraz przestrzenność samogłosek. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ruben, Abel 26.12.23, 18:29 Nie przepadam za Rubenem, który kojarzy mi się bardzo latynosko. Abel bardziej mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Ruben, Abel 28.12.23, 12:43 Oba lubię, choć oba nie dla moich dzieci. Kojarzą mi się bardzo religijnje, ze środowiskami protestantów, świadków Jehowy itd. Kiedyś przechodziłam fascynację Rubenem, na fali odkrycia, że istnieją jeszcze jakieś imiona poza tymi mi znanymi Znam ze słyszenia jednego dorosłego Rubena, jego brat to Aaron (rodzina bodaj świadków Jehowy). Abel podoba mi się dziś nawet bardziej niż Ruben. Nieco przeszkadzają mi silne skojarzenia z biblijnym Ablem. A do tego jestem z Lubelszczyzny i dla mnie Abel to przede wszystkim tutejszy prawosławny arcybiskup. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Ruben, Abel 18.01.24, 18:34 Abel ma zbyt oczywiste skojarzenie. Ruben - nie dla mojego dziecka, ale coraz bardziej mi się podoba. Kiedyś jego brzmienie przywodziło mi na myśl damy o rubensowskich kształtach, od paru lat ich pupy ustępują nieco bohaterowi serialu "Jessica Jones". Może kiedyś te obrazy zblakną w mojej głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Ruben, Abel 24.01.24, 12:50 Rubena kiedyś bardzo lubiłam, obecnie już mnie tak nie zachwyca, jak kiedyś Abel u mnie odpada, jednoznaczne skojarzenie z Kainem i Ablem. Odpowiedz Link Zgłoś