03.12.25, 12:05
Bazylek w 2025/2026 r. Jak Wam sie się podoba?

Mnie bardzo. Moglabym tak nazwać syna. Po fascynacji Jordanem, Melchiorem, Rochem, teraz stawiam na Bazyla.
Obserwuj wątek
    • seryeen Re: Bazyli 03.12.25, 18:35
      nie jest na mojej liście ulubionych imion, ale całkiem mi się podoba. zdrobnienie Bazylek jest słodkie
    • gaudencja Re: Bazyli 03.12.25, 23:31
      Zawsze bardzo mi się podobał, ale z Melchiorem w moim sercu konkurować nie może.
      Jest imieniem trochę bardziej z prawosławnego kręgu kulturowego i dlatego szanse na popularyzację ma chyba relatywnie mniejsze.
    • dalenia Re: Bazyli 04.12.25, 12:05
      Bardzo lubię. Choć mnie akurat martwią skojarzenia "bazylowe". Nie wiem, czy ciągle się tak określa niezbyt urodziwe osoby 🙈
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Bazyli 06.12.25, 21:52
        Mam tak samo.
      • nokturnus Re: Bazyli 07.12.25, 19:53
        O! Ja o takim określeniu słyszę pierwszy raz i nie wiem czy to wynika z wieku czy z regionu. smile
    • remigia1 Re: Bazyli 05.12.25, 04:10
      Nie podoba mi się, silnie kojarzy się z bazylią.
    • muezza Re: Bazyli 05.12.25, 08:20
      Mój mąż by odmówił mi nadania naszemu dziecku takiego imienia, bo on nie lubi skojarzeń żywieniowych, ale mi nie przeszkadza, jest ładne i dobrze mógłby się nosić dla malca i dorosłego mężczyzny potem.
    • nokturnus Re: Bazyli 07.12.25, 19:52
      Mi się przede wszystkim kojarzy z Domisiami (co jest na plus dla dzieci w kwestii przyzwyczajenia się jeśli jeszcze jest ten serial puszczany) i z dyrektorem Europejskiego Centrum Solidarności w Gdańsku bo kiedyś widziałem o nim artykuł (tylko jego imię jest zangielszczone).
      Miłoby było zobaczyć małego Bazylego - Bazio i Bazyś brzmią słodko. smile
    • aequoreavictoria Re: Bazyli 11.12.25, 18:51
      Wczoraj spotkałam ok. 6 letniego Bazylego.
      • gaudencja Re: Bazyli 15.12.25, 22:27
        To rzadkość!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.