losninos 03.12.25, 12:05 Bazylek w 2025/2026 r. Jak Wam sie się podoba? Mnie bardzo. Moglabym tak nazwać syna. Po fascynacji Jordanem, Melchiorem, Rochem, teraz stawiam na Bazyla. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
seryeen Re: Bazyli 03.12.25, 18:35 nie jest na mojej liście ulubionych imion, ale całkiem mi się podoba. zdrobnienie Bazylek jest słodkie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Bazyli 03.12.25, 23:31 Zawsze bardzo mi się podobał, ale z Melchiorem w moim sercu konkurować nie może. Jest imieniem trochę bardziej z prawosławnego kręgu kulturowego i dlatego szanse na popularyzację ma chyba relatywnie mniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Bazyli 04.12.25, 12:05 Bardzo lubię. Choć mnie akurat martwią skojarzenia "bazylowe". Nie wiem, czy ciągle się tak określa niezbyt urodziwe osoby 🙈 Odpowiedz Link Zgłoś
nokturnus Re: Bazyli 07.12.25, 19:53 O! Ja o takim określeniu słyszę pierwszy raz i nie wiem czy to wynika z wieku czy z regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Bazyli 05.12.25, 04:10 Nie podoba mi się, silnie kojarzy się z bazylią. Odpowiedz Link Zgłoś
muezza Re: Bazyli 05.12.25, 08:20 Mój mąż by odmówił mi nadania naszemu dziecku takiego imienia, bo on nie lubi skojarzeń żywieniowych, ale mi nie przeszkadza, jest ładne i dobrze mógłby się nosić dla malca i dorosłego mężczyzny potem. Odpowiedz Link Zgłoś
nokturnus Re: Bazyli 07.12.25, 19:52 Mi się przede wszystkim kojarzy z Domisiami (co jest na plus dla dzieci w kwestii przyzwyczajenia się jeśli jeszcze jest ten serial puszczany) i z dyrektorem Europejskiego Centrum Solidarności w Gdańsku bo kiedyś widziałem o nim artykuł (tylko jego imię jest zangielszczone). Miłoby było zobaczyć małego Bazylego - Bazio i Bazyś brzmią słodko. Odpowiedz Link Zgłoś
aequoreavictoria Re: Bazyli 11.12.25, 18:51 Wczoraj spotkałam ok. 6 letniego Bazylego. Odpowiedz Link Zgłoś