madziarek_edziecko 29.12.04, 11:25 Oto imiona dzieci z przedszkola, do którego chodzi Nataniel. Nie są to wszystkie, jedynie te co pamiętam: - Piotr - Mateusz x 2 - Marcin - Staś - Łukasz - Kacper x2 - Nataniel - Weronika x 2 - Wiktoria - Ula - Zosia - Jessika - Ewelina - Adrianna - Paulina x 2 - Zuzanna - Maja Chyba imiona dziewczynek bardziej zapamiętałam. W przedszkolu jest 27 dzieci, a wiec nie wszystkie wymieniłam. Pozdrawiam Madzia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lukrecja_mniam Re: Imiona przedszkolaków 29.12.04, 11:52 no jakze tak? a Julia i Kuba? u mojego synka jest: 4 Kubusiow Piotrek Kornel Franek 2 Julie Klaudia i wiecej dzieci nie pamietam niestety Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam uaktualniam 29.12.04, 20:50 jest jeszcze: Stas Dawid Hubert Klaudie sztuk 2 Karolina Zofia wiecej nie zapamietalam. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Imiona przedszkolaków 29.12.04, 14:24 madziarek_edziecko napisała: > Oto imiona dzieci z przedszkola, do którego chodzi Nataniel. Nie są to > wszystkie, jedynie te co pamiętam: > - Piotr > - Mateusz x 2 > - Marcin > - Staś > - Łukasz > - Kacper x2 > - Nataniel > > - Weronika x 2 > - Wiktoria > - Ula > - Zosia > - Jessika > - Ewelina > - Adrianna > - Paulina x 2 > - Zuzanna > - Maja > > Chyba imiona dziewczynek bardziej zapamiętałam. W przedszkolu jest 27 dzieci, > a wiec nie wszystkie wymieniłam. > Pozdrawiam > Madzia A i jeszcze Klaudia Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Imiona przedszkolaków 29.12.04, 14:45 A u moich dzieci: 2 Kubusiów 2 Filipów 2 Bartków 2 Arków Konrad Michał Dawid Eryk 2 Julie Oliwia Patrycja Wiktoria Weronika Kasia Justyna Natalia Andżelika No i moje: Zbigniew i Danuta. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Imiona przedszkolaków 29.12.04, 19:07 U moich dzieciaków w przedszkolu są: CHŁOPCY: Jaś*2 Piotruś Mateusz Michał*2 Franek Tadzio Kacper Paweł Kajetan DZIEWCZYNKI: Hania Maja Wiktoria Marysia*2 Kamilka Mirelka( Mela ) moje to Daniel i Gabrysia Pewnie kogoś pominęłam, ale więcej sobie nie przypominam Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Imiona przedszkolaków 30.12.04, 14:04 Sytuacje przedszkolana Dawida wyglada tak: Piotrus Kubus *2 Jasio Maciek*2 Julia Zosia Karolina Krysia i Agnieszka Jak to dobrze, że mała grupa. Przynajmniej nie było trudno zapamiętać Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Imiona przedszkolaków 30.12.04, 14:07 A u drugiego synka- Filipka jest: Szymon Łukasz Przemek Marcin Kubuś Aleksander i Ania Ewa Madzia Joasia Paulinka Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: Imiona przedszkolaków 31.12.04, 23:20 Wiktoria x2 Agatka x3 Weronika Julia Karolinka Matylda Małgosia Natalia x2 Ania (moja) Kubuś x2 Mateusz Bartek Szymon Michał Wojtek Kacper Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Imiona przedszkolaków 21.03.05, 12:47 Odświeżam wątek, może ktoś zechce się jeszcze wypowiedzieć.. I dodam, bo doszli: -Adrian -Jakub Pozdr, M. Odpowiedz Link Zgłoś
carthia Re: Imiona przedszkolaków 21.03.05, 13:05 No to dla porównania z berlińskiego przedszkola mojej Amayi: Chłopcy: Justin Justin Leon Philip Christopher Davin Maximilian Paul Noah David Jonas Dziewczynki: Lisa Lisa Marie Angelique Emely Annabelle Amaya Pozdrowienia, Carthia Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Imiona przedszkolaków 21.03.05, 17:40 O ludzie, toz to procz Paula zupelnie nie niemieckie imiona!!!! .... A gdzie jest Hans, gdzie Johann, gdzie Hermann, Bigitte, Sabine? Czy dzieciom niemieckim nie nadaje sie juz typowych niemieckich imion? U nas sa powroty Marys, Stasiow, Frankow i Zos, a tam??? Bardzo jestem ciekawa.... Pozdrawiam Berlin (ale przede wszystkim Drezno ) Odpowiedz Link Zgłoś
nie_stara Re: Imiona przedszkolaków 21.03.05, 18:39 -> O ludzie, toz to procz Paula zupelnie nie niemieckie imiona!!!! .... A > gdzie jest Hans, gdzie Johann, gdzie Hermann, Bigitte, Sabine? Czy dzieciom > niemieckim nie nadaje sie juz typowych niemieckich imion? U nas sa powroty > Marys, Stasiow, Frankow i Zos, a tam??? Bardzo jestem ciekawa.... Pozdrawiam Nie z Drezna, ale zawsze....Nowonarodzone w ostatnich dwóch tygodniach(pomijam dzieci pochodzenia tureckiego, bo ich rodzice nadają konsekwentnie imiona tureckie): Leon Joel Chantal Josephie Celina Julia Zoe Kate Laura Sophie Ruben Jasper Fiona Antonio (nazwisko hiszpańskie) Samantha Chantal Meik Lennart Kimberly Neyla Emily Evelyn Jonas Leonie-Michelle Jan-Niklas Jannik Emre (nazwisko greckie) Fabian Megan Jacqueline Nele Viola Lukas Megan Lara Jonathan Sven Żadne imię nie powtórzyło się. Pozdrawiam. -- Powiedz mi co o mnie myślisz, a ja ci powiem, co ty mi możesz... Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Imiona przedszkolaków 21.03.05, 23:52 Tja..... Kimberly - doprawdy baaardzo niemieckie imie... Odpowiedz Link Zgłoś
madraszka Re: Imiona przedszkolaków 22.03.05, 19:30 bonnie75 napisała: > O ludzie, toz to procz Paula zupelnie nie niemieckie imiona!!!! .... A > gdzie jest Hans, gdzie Johann, gdzie Hermann, Bigitte, Sabine? Czy dzieciom > niemieckim nie nadaje sie juz typowych niemieckich imion? U nas sa powroty > Marys, Stasiow, Frankow i Zos, a tam??? Ano własnie.Tylko u nas Wielka Inteligencja ma nasrane do głowy,żeby dawać tylko TYLKO POLSKIE IMIONA...Wątpie,żeby w Niemczech były takie segregacje,że Ci dają takie,a tamci takie... Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Imiona przedszkolaków 22.03.05, 19:37 Przepraszam cie, ale nie bardzo zrozumialam. Ze niby kto ma "nasrane w glowach" (jak to dosadnie okreslilas)? Ci, ktorzy nadaja dzieciom polskie imiona? Tzn. wg ciebie osoby, ktore nazwa swoje dziecko Wladyslaw, Stanislaw albo Mieszko sa "Wielka Inteligencja" i maja nie po kolei w glowie, a rozumni ludzie to ci, ktorzy daja imiona zagraniczne typu: Nikol, Dżesika i Dejwid? Czy moglabys mi to bardzie dokladnie wyjasnic? Odpowiedz Link Zgłoś
madraszka Re: Imiona przedszkolaków 22.03.05, 19:44 bonnie75 napisała: > Przepraszam cie, ale nie bardzo zrozumialam. Ze niby kto ma "nasrane w glowach" > > (jak to dosadnie okreslilas)? Ci, ktorzy nadaja dzieciom polskie imiona? Tzn. > wg ciebie osoby, ktore nazwa swoje dziecko Wladyslaw, Stanislaw albo Mieszko > sa "Wielka Inteligencja" i maja nie po kolei w glowie, a rozumni ludzie to ci, ktorzy daja imiona zagraniczne typu: Nikol, Dżesika i Dejwid? > Czy moglabys mi to bardzie dokladnie wyjasnic? Nie podobają mi się zadne Dżesiki ale Bronki też nie,wg mnie to krzywda nazywac tak małe dzieci-Kazimierz,Władysław-czy to imiona dla słodkiego bobaska?Nie,ale rodzice po prostu przez takie imie chcą podkreślić przynależność do lepszej sfery...To zjawisko chyba tylko w Polsce.Nic to nie dało,że "weszlismy do Europy" Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona przedszkolaków 22.03.05, 20:32 madraszka napisała: > Nie podobają mi się zadne Dżesiki ale Bronki też nie,wg mnie to krzywda nazywac > tak małe dzieci-Kazimierz,Władysław-czy to imiona dla słodkiego bobaska? Słodkim bobaskiem jest się przez rok - dwa, żyje się przeciętnie ponad 70 lat. Kazimierz i Władysław to imiona dla dorosłych, poważnych ludzi (a nasze dzieci spędzą jako dorosli ludzie przytłaczającą większosć swojego życia). A Kazio czy Władzio to doskonałe imiona dla małych chłopców. > fery...To zjawisko chyba tylko w Polsce.Nic to nie dało,że "weszlismy do Europy > " Owszem, dało - nastąpił zgodny z ogólnoswiatowymi i europejskimi tendencjami powrót do korzeni i dążenie do pielęgnowania własnego dziedzictwa kulturowego. Wszystko jak najbardziej w zgodzie z Europą. Odpowiedz Link Zgłoś
kartoflanka Re: Imiona przedszkolaków 29.04.05, 19:51 "nastąpił zgodny z ogólnoswiatowymi i europejskimi tendencjami > powrót do korzeni i dążenie do pielęgnowania własnego dziedzictwa kulturowego." Chyba to sobie gdzieś wydrukuję, może na koszulce?...w kazdym razie pod cała wypowiedzią podpisuję sie obiema rekami. Piotruś DLACZEGO Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Imiona przedszkolaków 22.03.05, 21:23 Czy to znaczy, ze jesli nazwe swojego synka Franek .... ups... Franciszek, ktore to imie bardzo mi sie podoba (ale wg ciebie nalezy do wspomnianej wczesniej "wielkiej inteligencji") to bedzie to znaczylo, ze mam kompleksy (tylko jakie i z jakiego niby powodu) albo chce w ten sposob "podpiac sie" po jakas lepsza sfere? I dlaczego wg ciebie skrzywdze dziecko nadajac mu imie Kazimierz? (moj tato tez byl kiedys bobaskiem, a ma wlasnie na imie Kazimierz i bardzo je zawsze lubil). Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Imiona przedszkolaków 23.03.05, 22:44 madraszka napisała: > Nie podobają mi się zadne Dżesiki ale Bronki też nie,wg mnie to krzywda nazywac > tak małe dzieci-Kazimierz,Władysław-czy to imiona dla słodkiego bobaska? Nie,al > e rodzice po prostu przez takie imie chcą podkreślić przynależność do lepszej s > fery...To zjawisko chyba tylko w Polsce.Nic to nie dało,że "weszlismy do Europy > " Po pierwsze-od dawna wiadomo, ze nie wszystkim musi sie podobac to samo i to, ze Tobie sie nie podoba Kazimierz czy Władysław, to o niczym nie świadczy. Po drugie-krzywda jest myslec o dziecku w kategoriach "slodkiego bobaska"-to jest czlowiek i bedzie samodzielny, dorosly, powazny itd a ktoregos dnia sam bedzie mial dzieci a nawet wnuki. Po trzecie-do slodkiego bobaska mozna mowic Misiu, Kotku, itd itp, dowolnie dosyc. Dla mnie duzo gorzej brzmia imiona "dzieciece" u doroslych ludzi. Po czwarte-nie rozumiem jednego-dlaczegow edlug Ciebei ludzie nalezacy do lepszej sfery musza to podkreslac imieneim dziecka? I dlaczego wg Ciebie robia to wymuszenie? I co ma do tego Europa? Odpowiedz Link Zgłoś
nie_stara Re: Imiona przedszkolaków 22.03.05, 20:21 > Ano własnie.Tylko u nas Wielka Inteligencja ma nasrane do głowy,żeby dawać tylk > o TYLKO POLSKIE IMIONA...Wątpie,żeby w Niemczech były takie segregacje,że Ci da > ją takie,a tamci takie... Zapewniam cię, tutaj "Wielka Inteligencja" też ma "nasrane". Osobiście są mi znaneophie, Christina i Christiane, Barbara, Heidi, Stefan, Johannes,Benedikt, Korbinian, Heinrich, Andreas, Michael, Ursula, Heike, Bernhard, że o Leonardzie nie wspomnę - przedział wiekowy 0-13. Segregacji z pewnością nie ma, a nawet jeżeli, to nie podejmuję się określić poszczególnych grup, choć wymienione przeze mnie dzieci pochodzą raczej z rodzin o wyższym statusie społecznym. Co jeszcze rzuciło mi sie w oczy, to fakt zwracania się do dziecka imieniem w pełnym jego brzmieniu lub - o ile dziecko ma -obydwoma imionami(np.Gabriel Konstantin) Co ciekawe, rodzice poch. tureckiego, włoskiego czy greckiego nadają swym dzieciom raczej imiona charakterystyczne dla kraju swego pochodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imiona przedszkolaków 23.03.05, 22:12 Zgadzam sie w pelni z nie_stara. I dodam, ze imiona typu Kimberly, Normen i Chayenne spotykane sa raczej wsrod osob o nizszym statusie spolecznym, co nie oznacza, ze z pewnoscia zdarzaja sie wyjatki w obie strony. Przyznaje takze racje jesli chodzi o nadawanie imion wsrod imigrantow: Turcy, Grecy itp. trzymaja sie z zelazna konsekwencja imion pochodzacych z ich kregow kulturowych. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona przedszkolaków 22.03.05, 20:28 madraszka napisała: > Ano własnie.Tylko u nas Wielka Inteligencja ma nasrane do głowy,żeby dawać tylk > o TYLKO POLSKIE IMIONA...Wątpie,żeby w Niemczech były takie segregacje,że Ci da > ją takie,a tamci takie... Na pewno jest taka segregacja, skoro we Francji i w USA jest. Pisała zresztą już o tym trochę abiela, chwilowo "na wyjeździe", ale myślę, ze zabierze w tej kwestii głos. Generalnie z tego co pisała, tendencja również jest taka, ze imiona, umownie nazwijmy je "serialowe", nadawane sa przez gorsze środowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imiona przedszkolaków 23.03.05, 22:15 gaudencja napisała: > Na pewno jest taka segregacja, skoro we Francji i w USA jest. Pisała zresztą > już o tym trochę abiela, chwilowo "na wyjeździe", ale myślę, ze zabierze w tej > kwestii głos. Generalnie z tego co pisała, tendencja również jest taka, ze > imiona, umownie nazwijmy je "serialowe", nadawane sa przez gorsze środowiska. Juz wtracilam moje 3 grosze i potwierdzam ta obserwacje. Prawdopodbnie musialabym poglebic moje "badania" zeby udokumentowac ta teze Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imiona przedszkolaków 23.03.05, 22:08 bonnie75 napisała: > O ludzie, toz to procz Paula zupelnie nie niemieckie imiona!!!! .... A > gdzie jest Hans, gdzie Johann, gdzie Hermann, Bigitte, Sabine? Czy dzieciom > niemieckim nie nadaje sie juz typowych niemieckich imion? U nas sa powroty > Marys, Stasiow, Frankow i Zos, a tam??? Bardzo jestem ciekawa.... Pozdrawiam > Berlin (ale przede wszystkim Drezno ) Bonnie, to nie calkiem, tak. Zwroc uwage na imiona Phillip, Christopher, Maximilian czy nawet Jonas - to imiona nadawane w Niemczech od lat i bardzo zakorzenione w niemieckiej tradycji. Ponadto Maximilian i Paul uchodzily do niedawna za przestarzale. Bardzo populrany jest aktualnie tez Leon, JOhannes, Sophie, Johanna - imiona kategorii naszego Franka czy Stasia. Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
sdomitrz Re: Imiona przedszkolaków 22.03.05, 19:22 W grupie mojego synka (3 latek, przedszkole publiczne, Warszawa-Mokotów) to wygląda tak: CHŁOPCY: Jaś Piotrek Mateusz x 3 Michał Konrad Rafał Robert Kuba Igor x 2 Adrian Bartek DZIEWCZYNKI: Agnieszka Aleksandra x 2 Patrycja Paula Paulina Natalia x 2 Ula Zuzia O kimś jeszcze zapomniałam.... wiadomo jest 25 osób Odpowiedz Link Zgłoś
gag10 Re: Imiona przedszkolaków 25.03.05, 12:20 U mojego Radusia w grupie: Chłopcy: Kuba x 4 Maksymilian x 2 Kacper x 3 Michał x 2 Antek Jas Dawid Dominik Edzio i mój Raduś DZIEWCZYNKI: Ala x 2 Marika Weronika Magda Ewa Karolina Daria Natalia Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Imiona przedszkolaków 25.03.05, 22:25 w grupie mojej Milenki (przedszkole niemieckie) Chlopcy David, Hannes, Lukas, Martin, Julien, Niklas, Gino. Dziewczynki: Nadja, Vivien, Maja, Hannah, Lilly-Marie, Angelika, Emelie, Lilly-Jo. W sumie zadne wymyslne imiona. Jak na niemieckie warunki, gdzie w wyborze panuje wolna amerykanka, imiona te sa calkiem normalne. Lukasz, Marysia, Hania, Marcin,Maja, Emilia. Najbardziej oryginalnym jest tam chyba moja Milena pozdr. a Odpowiedz Link Zgłoś
maja45 Re: Imiona przedszkolaków 26.03.05, 17:09 U nas na wsi : chłopcy : Dawid x4 Krzyś, Adrian, Igor, Konrad, Adam, Wiktor, Bartek, Kuba x2, Daniel, Paweł Dziewczynki : Natalia x2, Kasia, Daria, Marlena, Agatka, Milena, Dominika x2 Ines, Gosia Wiktoria Odpowiedz Link Zgłoś
reynevan_a Re: Imiona przedszkolaków 28.04.05, 16:32 W grupie moich dzieci są: Tomek, Paweł, Rysio, Markos, Dovydas, Julia x2, Ola, Sonia, Patrycja, Dominika, Maciek, Borys, Odpowiedz Link Zgłoś
barcellona Re: Imiona przedszkolaków 29.04.05, 08:22 U mojego syncia w żłobciu: Albert Kuba x2 Witold Olaf Krzysztof Oliwier Filip Berenika Partycja Emilia Małgorzata Gabriela Maja x2 Marlena Olga Ewelina Odpowiedz Link Zgłoś
andaba A może z pierwszej klasy? 29.04.05, 09:45 Pojechało na wycieckę dziesiecioro dzieci z klasy . 7 dziewcząt i 3 chłopców. Chłopców sie nie czepiam,bo mieli normalne imiona, ale dziewczynnki były: Martyna Marlena Andżelika Sandra Roksana Klaudia Oliwia Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: A może z pierwszej klasy? 29.04.05, 12:35 O tyle o ile Martynę lubię (może ze względu na to, że przyzwyczaiłam się do tego imienia??) a Oliwię jestem w stanie zaakceptować to o tyle Roksana, Marlena, Sandra (swego czasu podobało mi się to imię, ale- jak to zauważyła Mama Emmy- jam nie krowa i jako taka poglądy swe zmieniam) i Andżelika (wciąż zastanawia mnie CZEMU u licha ludzie nadają imię Andżelika, Angelika, Angelica czy jakkolwiek by go ie napisać zamiast Anieli??) kojarzą mi się... Dziwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: A może z pierwszej klasy? 29.04.05, 13:49 idaaa napisała: > O tyle o ile Martynę lubię (może ze względu na to, że przyzwyczaiłam się do > tego imienia??) a Oliwię jestem w stanie zaakceptować to o tyle Roksana, > Marlena, Sandra (swego czasu podobało mi się to imię, ale- jak to zauważyła > Mama Emmy- jam nie krowa i jako taka poglądy swe zmieniam) i Andżelika (wciąż > zastanawia mnie CZEMU u licha ludzie nadają imię Andżelika, Angelika, Angelica > czy jakkolwiek by go ie napisać zamiast Anieli??) kojarzą mi się... Dziwnie. Ja też niedawno polubiłam imię Martyna, chociaż brzmi trochę "warcząco". Znam jedną sympatyczną. W porównaniu z innymi imionami z tamtej listy wydaje mi się być całkiem ok, chociaż dziecku bym nie nadała. I uważam, że lepiej brzmiałoby chyba w formie Marcina, ale skoro już się ta Martyna utarła... Ale za to inne imiona - czarna rozpacz! Wspomnę, że mi swego czasu podobała się Roksana, ale też już zmieniłam swoje poglądy... A w moim niewielkim miasteczku w pobliskiej podstawówce to też same Kamile, Marleny, Adriany i Damiany są w większości... Niedawno byłam też w przedszkolu (nie mam dzieci, ale koleżanka musiała odebrać dziecko) - tam też tak samo... Jakby ludzie na tym Podlasiu innych imion nie znali. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A może z pierwszej klasy? 29.04.05, 13:43 Ojoj, co za dobrany zestaw! Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: A może z pierwszej klasy? 29.04.05, 13:52 gaudencja napisała: > Ojoj, co za dobrany zestaw! Nie da się ukryć... Na pocieszenie powiem, że chłopcy to Szczepan, Janusz i Michał. Trochę lepiej, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A może z pierwszej klasy? 29.04.05, 13:53 andaba napisała: > Na pocieszenie powiem, że chłopcy to Szczepan, Janusz i Michał. > Trochę lepiej, prawda? Dużo lepiej! Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: A może z pierwszej klasy? 29.04.05, 14:02 gaudencja napisała: > andaba napisała: > > > Na pocieszenie powiem, że chłopcy to Szczepan, Janusz i Michał. > > Trochę lepiej, prawda? > > Dużo lepiej! > Zwłaszcza ten Szczepan Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja odświeżam - zaczął się nowy rok, 26.09.05, 19:17 może mamy przedszkolaków się dopiszą? Odpowiedz Link Zgłoś