beata1233 12.01.05, 15:37 czesc pewno kazda z was ma ten sam dylemat co ja - jakie imie wybrac zeby bylo najladniejsze , dziecko kiedy dorosinie bylo zadowolkone ja na razie zastanawiam sie nad takimi imionami: PATRYCJA WIKTORIA PATRYK NATANIEL co myslicie napiszcie prawde moze wy cos zaproponujecie jaki wasze dzieci maja imionka beata lilypie.com/days/050410/3/21/1/+1 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: ktore imie wybrac? co myślicie 12.01.05, 15:43 Beato 1233, to moje zdanie: PATRYCJA - wogole mi sie nie podoba, WIKTORIA - odradzalabym ze wzgledu na ogromna popularnosc, dodatkowo mnie sie nie podoba PATRYK - podobnie jak Patrycja NATANIEL - dla mnie najladniejsze ze wszytskich podanych przez Ciebie imion. A moze spodoba ci sie Blanka, Wiktor, Hubert, Hanna? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: ktore imie wybrac? co myślicie 12.01.05, 16:03 Myślę podobnie, jak Abiela. Patrycja i Patryk nie za bardzo mi sie podobają (Patryk jeszcze jako tako, ale bardzo nie lubię Patrycji i niestety oba te imiona są zbyt podobne), Wiktoria - ostatnio niesłychanie popularna. Nataniel - imię z tradycjami wśród mieszczan gdanskich, jak to ostatnio wykryłam, o wschodzącej popularności. Podobają mi się imiona, które zaproponowała Ania, a oprócz tego może spodobają Ci się Laura, Łucja, Marcelina lub Marcjanna, Eryk lub Eryka, Marceli, Fabian, Radosław, Olgierd? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: ktore imie wybrac? co myślicie 12.01.05, 16:05 A, byłabym zapomniała, moze jeszcze Kornelia albo Anastazja? Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: ktore imie wybrac? co myślicie 12.01.05, 18:35 Nataniel- bardz ok. Patrycja + Patryk- nie bardzo ale z dwojga złego wolę Patrycję Wiktoria- fajne, ładne i miłe. A co do innych imion co powiesz na takie: Flora, Filip, Dawid, Kamil, Jerzy, Blanka, Idalia, Dalia, Paulina, Liwia, Ligia, Cyprian, Melchior, Kordian, Marika i Marina?? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: ktore imie wybrac? co myślicie 12.01.05, 18:41 Oj, Marina to raczej Maryna... Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: ktore imie wybrac? co myślicie 12.01.05, 22:28 Ale istnieje też jako samodzielne imię Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: ktore imie wybrac? co myślicie 12.01.05, 22:34 idaaa napisała: > Ale istnieje też jako samodzielne imię Tak Zagranicą Którego odpowiednikiem jest polska Maryna właśnie Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: ktore imie wybrac? co myślicie 12.01.05, 23:11 No wiec znalazlam je w kalendarzu dodam, ze polskim. To raz. Dwa imeniny 18 czerwca, wiec ktos je jednak w Polsce nadal. A trzy to: "Imię pochodzenia łacińskiego. Wywodzi się od Boga wojny - Marsa. W celtyckich legendach imię Marek nosił szlachetny i prawy król Kornwalii, mąż Izoldy.Cieszy się dużą popularnością dzięki św. Markowi Ewangeliście". Jasne, ze moze miec polski odpowienik. Nie przecze. Ale jakos ten poslki odpowiednik nazbyt kojarzy mi się z Panią Janosikową a z Mariną mam skojarzenia co najwyżej wodne Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: ktore imie wybrac? co myślicie 12.01.05, 23:20 Nie nie, to niezupełnie tak. Jest to widocznie jeden z tych kalendarzy, który przepisuje jeden od drugiego, ale niekoniecznie sprawdzone wieści. Można w nich zobaczyć różne cuda. Marina pochodzi od "morska" i po polsku jest to Maryna. Analogicznie mamy tez imię Maryn. Oczywiście są nadania imienia Mariny, ale są też Thomasowie, Philippe'owie itd. choc jasne jest, że powinni to byc Tomaszowie i Filipowie. Tylko ze świadomośc, iż Marina ma polski odpowiednik, jest o wiele mniejsza, niż w przypadku Thomasa czy Philippe'a. Jeśli mi nadal nie wierzysz, to tu jest dość dobre wyjaśnienie: shangri-la.radiozet.wp.pl/imiona.html?POD=2&imie=Maryna Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: ktore imie wybrac? co myślicie 12.01.05, 23:26 Ależ ja cały czas wierzę!! Tylko że MAryna mi się mniej podoba. A to, co Ci zacytowałąm pochodzi nie z kalendarza, tylko ze strony internetowej Mi sie po prostu Maryna mniej podoba niz Marina. i w tym caly moj problem Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: ktore imie wybrac? co myślicie 13.01.05, 11:29 Problem w tym, że w języku polskim kombinacja "ri" nie występuje naturalnie. Kiedyś automatycznie się zamieniała na "ry" (Rita -> Ryta, Marina -> Maryna, Corinne, Korynna, Larissa - Larysa itp.) Dzisiaj w dobie internetu i fascynacji wszystkim, co obcojęzyczne różnie to wygląda, ale zasady języka polskiego się pod tym względem nie zmieniły. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: ktore imie wybrac? co myślicie 13.01.05, 12:58 Ależ ja wcale nie twierdzę, że się zmieniały. Tylko trudno wymagać, żeby wszystkim podobała się np Maryna. Nie podoba mi się i już. A co do kombinacji "ri" to być może rzeczywiścioe nie występuje ale niegdyś w języku polskim nie występowała także literka "j" zamiast której używano "y" (woysko polskie) ale to przecież wcale nie znaczy, że ma tak być nadal (Yagna, Yadwiga). To naturalne, że w dzisiejszych czasach w naszym jezyku istnieje wiele zapożyczeń (biznesmen a nawet krawat) ale przecież na tym, między innymi polega rozwój. Także rozwój jezyka. Trudno wymagać, żebyśmy wciąż mówili i zachowywali sie jak bysmy zyli w wiekach srednich. Analogicznie do imion. Co najmniej dziwnym bylo by gdyby nadawano ew wolno bylo nadac dzieciom imiona tylko polskie takie, ktore zaiweraja "kombinacje liter występujących naturalnie w jezyku polskim". I dlatego też uważam, że ma prawo podobać mi się Marina. Nie Maryna i nie Maria (rowniez z nie polskim zestawem "ri"). I jakos trzeba pogodzic sie z tym, ze to imie również może być nadawane i że to imię także istnieje w polskim kalendarzu. A nawiasem mowiąć skoro kobinacja "ri" nie wystepuje w polskim jezyku to moze przestanmy uzywac słów "wariat" czy "riposta". W końcu też są "nienaturalne"... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: ktore imie wybrac? co myślicie 13.01.05, 13:17 idaaa napisała: > > I dlatego też uważam, że ma prawo podobać mi się Marina. Nie Maryna i nie Maria > > (rowniez z nie polskim zestawem "ri"). > > A nawiasem mowiąć skoro kobinacja "ri" nie wystepuje w polskim jezyku to moze > przestanmy uzywac słów "wariat" czy "riposta". W końcu też > są "nienaturalne"... Zwroc uwage na roznice miedzy "ri"+spolgloska i "ri"+samogloska - to zupelnie inny dzwiek. W jezyku polskim nienaturalna jest kombincaja ri i spolgloski. Riposta to slowo obce i pewnie dlatego wystepuje w nim zbitka "ri" - mowie, bez powolywania sie na slowniki. BTW, mnie osobiscie Maryna tez mniej podchodzi od Mariny. A swoja droga ciekawe czy beata1233 wogole sie odezwie jakie imiona z proponowanych sie jej podobaja? Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: ktore imie wybrac? co myślicie 13.01.05, 13:35 Dokładnie tak. W słowach typu "Maria" czy "wariat" 'i' pełni rolę "zmiękczenia" i nie mamy tu do czynienia z "ri+a" tylko z "r+i+a (lub inna samogłoska)". Zresztą jeszcze niedawno pisane były one przez 'j' (do chwili oficjalnej reformy ortografii). "Riposta" jest zapożyczeniem. Z kolei słowa takie, jak "biznesmen" czy "komputer" pojawiają się wraz znowymi zjawiskami, które trzeba nazwać. I - zwracam uwagę - ich pisownia została dostosowana do zasad języka polskiego, bo nie uzywamy form "businessman" czy "computer". Mnie się Maryna jako imię też nie podoba, bo a) bardziej mi się wydaje byc formą Marii niż osobnym imieniem i b) kojarzy się okropnie "wiejsko" (to nie ma być obraźliwe, po prostu kojarzy mi się z wiejską gospodynią. Albo z margaryną). Ale Marina też mi się nie podoba, bo dla mnie to przystań dla jachtów a nie imię. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: ktore imie wybrac? co myślicie 13.01.05, 14:23 Co do riposty to wiem, ze jest zapożyczeniem , co do Mariny to mi się podoba i już (moze dlatego, że miałam kiedys tak nazywającą się lalkę...) A jesli chodzi o różnorodność imion to wydaje mi się, że- co już zresztą nadmieniłam- trudno bysmy wciaż uzywali tych samych, bo to doprowadziło by do tego, że na przykład nie mielibyśmy w naszym języku Marka, Dawida, Filipa czy Mariusza. To, ze mamy coraz wiecej imion do wyboru to efekt tego, ze kultury coraz bardziej mieszaja sie miedzy soba. I dobrze, ze tak jest bo przynajmniej mamy pewną różnorodność. A co do margaryny to rzeczywiście jest taka?? Jeeeej to ja sie chyba do sklepu przejsc musze. Bo jak dotąd to Maryna kojarzyla mi sie wylacznie z Pania Janosikową A no wlasnie tez jestem ciekawa czy wreszcie poznamy decyzje przyszlej mamy dotyczącą imienia Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: ktore imie wybrac? co myślicie 13.01.05, 14:38 idaaa napisała: > tego, że na przykład nie mielibyśmy w naszym języku Marka, Dawida, Filipa czy > Mariusza. To, ze mamy coraz wiecej imion do wyboru to efekt tego, ze kultury > coraz bardziej mieszaja sie miedzy soba. I dobrze, ze tak jest bo przynajmniej > mamy pewną różnorodność. Masz racje, ale mamy Marka - nie Markusa czy Marca, Dawida - nie Davida, Filipa - nie Philippa itp. Ja sie w margarynach nie orientuje, bo tu polskich nie sprzedaja Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: ktore imie wybrac? co myślicie 13.01.05, 18:59 abiela napisała: > Masz racje, ale mamy Marka - nie Markusa czy Marca, Dawida - nie Davida, > Filipa - nie Philippa itp. Otóż to, nie mam nic przeciwko zapożyczeniom z obcych jezyków, pod warunkiem, z imiona są adaptowalne i adaptowane do polszczyzny, a także - mój dodatkowy warunek - że inspiracja rodziców jest bardziej pogłębiona niż popularny serial czy film. Ale, jakkolwiek Maryna nie jest też imieniem, które kocham (złe skojarzenia z osobą o tym imieniu, bo samo w sobie nie brzmi mi źle, no i można je zdrabniać "Marynia", a Marynię przeuwielbiam), wolę, zeby proces rozwoju jezyka nie wyglądał tak, że rodzice importują do polszczyzny JESZCZE RAZ w wersji obcojęzycznej imię, ktore już raz zostało zaimportowane i przystosowane. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Marina cd. 13.01.05, 19:01 Aha, a Marina mi się podoba, ale raczej nie dla Polki. No cóż, Manon czy Oceane też mi się podoba, i też wiem, że nigdy córki tak nie nazwę... Odpowiedz Link Zgłoś
noshadow Re: ktore imie wybrac? co myślicie 12.01.05, 20:26 na Patrykow i Patrycje ostatnio jest taka moda, ze co drugie dziecko tak sie nazywa... Odpowiedz Link Zgłoś
megi79 Re: ktore imie wybrac? co myślicie 12.01.05, 22:42 Dla mnie Nataniel(b.ładnie i Wiktoria (chociaż jest teraz popularne) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: ktore imie wybrac? co myślicie 13.01.05, 08:54 Witaj Beato Ja oczywiście jestem za NATANIELEM . To imię mojego synka, jestem nim cały czas zachwycona od kiedy pierwszy raz je wyczytałam Gaudencja wyszukała dla mnie informacje o tym imieniu,za co jestem niezmiernie wdzięczna. To przepiękne imię, a do naszego synka bardzo pasuje. Zdrobniale mówimy- Nati,Natuś, Natanielek, Natek, Natan. PATRYK - także mi się podoba, to drugie imię mego synka. PATRYCJA - nie wiem, juz jakos mniej niz kiedys, dziwne, bo lubie Patryka,a Patrycję juz tak sobie WIKTORIA - odradzałabym ze względu na bardzo dużą popularność tego imienia. Pozdrawiam madzia Odpowiedz Link Zgłoś
cwiatooschec Re: ktore imie wybrac? co myślicie 13.01.05, 09:52 Bardzo podobają mi się imiona twarde, takie które zawierają "r" (choć nie lubię, gdy tego "r" jest w nadmiarze, np. Robert, czy Norbert). Dlatego tez Patryk, Patrycja i Wiktoria brzmią dla mnie bardzo ładnie, natomiast Nataniel wydaje mi się imieniem zbyt mdłym (zaznaczam, że kieruję się brzmieniem, nie wiem nic o znaczeniu tego imienia). Jednak jeśli wziąć pod uwagę popularność, to z w/w tylko Nataniel jest obecnie imieniem oryginalnym i niebanalnym. Poznałam w życiu kilka Patrycji i jeśli nie miały nic przeciwko temu, to mówiłam do nich Patryka (podobnie do Karolin zwracałam się Karola).Być może jest to jakiś pomysł, żeby imię było odmienne niż to powszechnie nadawane, choć nie orientuję się, czy Patryka i Karola mogą funkcjonować jako samodzielne imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
patrywi Re: ktore imie wybrac? co myślicie 13.01.05, 11:21 a moim zdaniem Nataniel jest okropne, wrecz pretensjonalne. Podoba mi sie Patrycja, sama tak mam na imie i musze przyznac ze docenilam je po latach. Bardzo fajnie mnie zdrabniaja: Patunia, Patka, Patry, Patrysia. A jak slysze o propozycjach typu Kornelia czy Anastazja to rece mi opadaja. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: ktore imie wybrac? co myślicie 13.01.05, 11:40 Szczerze mówiąc nie wybrałabym żadnego z nich Odpowiedz Link Zgłoś
kartoflanka Re: ktore imie wybrac? co myślicie 13.01.05, 12:10 PATRYCJA - nie lubie WIKTORIA - klimat kojarzy mi sie z Nicolą, niestety a kiedys lubiłam PATRYK - wybitnie nie lubie NATANIEL - nawet fajne Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: ktore imie wybrac? co myślicie 13.01.05, 12:18 Jedynie Nataniel Wiktoria jest teraz megapopularna, Patryk mi się nie podoba, Patrycja jeszcze bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
tatjana Re: ktore imie wybrac? co myślicie 13.01.05, 13:07 Kiedyś podobała mi się Wiktoria, ale w obliczu rosnącej popularnosci tego imienia nie nazwałabym już tak córeczki. Reszta imion przez Ciebie podanych też mi nie leży. Odpowiedz Link Zgłoś
jagodabranicka Re: ktore imie wybrac? co myślicie 13.01.05, 14:44 ja obstawiam Maksymiliam Stanisław Olga Hanna juz dawno ustalilam, ze tak nazwe swoje dzieci a skromnie proponuje JAGODA (ktoz sie oprze Jagódce...) Odpowiedz Link Zgłoś