Dodaj do ulubionych

ktore imie wybrac? co myślicie

12.01.05, 15:37

czesc
pewno kazda z was ma ten sam dylemat co ja - jakie imie wybrac zeby bylo
najladniejsze , dziecko kiedy dorosinie bylo zadowolkone
ja na razie zastanawiam sie nad takimi imionami:
PATRYCJA
WIKTORIA
PATRYK
NATANIEL
co myslicie napiszcie prawde moze wy cos zaproponujecie jaki wasze dzieci
maja imionka
beata
lilypie.com/days/050410/3/21/1/+1
Obserwuj wątek
    • abiela Re: ktore imie wybrac? co myślicie 12.01.05, 15:43
      Beato 1233, to moje zdanie:

PATRYCJA - wogole mi sie nie podoba,
      WIKTORIA - odradzalabym ze wzgledu na ogromna popularnosc, dodatkowo mnie sie
      nie podoba
      PATRYK - podobnie jak Patrycja
      NATANIEL - dla mnie najladniejsze ze wszytskich podanych przez Ciebie imion.

A moze spodoba ci sie Blanka, Wiktor, Hubert, Hanna?
    • gaudencja Re: ktore imie wybrac? co myślicie 12.01.05, 16:03
      Myślę podobnie, jak Abiela. Patrycja i Patryk nie za bardzo mi sie podobają
      (Patryk jeszcze jako tako, ale bardzo nie lubię Patrycji i niestety oba te
      imiona są zbyt podobne), Wiktoria - ostatnio niesłychanie popularna. Nataniel -
      imię z tradycjami wśród mieszczan gdanskich, jak to ostatnio wykryłam, o
      wschodzącej popularności.

Podobają mi się imiona, które zaproponowała Ania, a oprócz tego może spodobają
      Ci się Laura, Łucja, Marcelina lub Marcjanna, Eryk lub Eryka, Marceli, Fabian,
      Radosław, Olgierd?
      • gaudencja Re: ktore imie wybrac? co myślicie 12.01.05, 16:05
        A, byłabym zapomniała, moze jeszcze Kornelia albo Anastazja?
    • idaaa Re: ktore imie wybrac? co myślicie 12.01.05, 18:35
      Nataniel- bardz ok.
      Patrycja + Patryk- nie bardzo ale z dwojga złego wolę Patrycję
      Wiktoria- fajne, ładne i miłe.

A co do innych imion co powiesz na takie: Flora, Filip, Dawid, Kamil, Jerzy,
      Blanka, Idalia, Dalia, Paulina, Liwia, Ligia, Cyprian, Melchior, Kordian,
      Marika i Marina??
      • gaudencja Re: ktore imie wybrac? co myślicie 12.01.05, 18:41
        Oj, Marina to raczej Maryna...
        • idaaa Re: ktore imie wybrac? co myślicie 12.01.05, 22:28
          Ale istnieje też jako samodzielne imię smile
          • gaudencja Re: ktore imie wybrac? co myślicie 12.01.05, 22:34
            idaaa napisała:

> Ale istnieje też jako samodzielne imię smile

Tak smile Zagranicą smile Którego odpowiednikiem jest polska Maryna właśnie smile
            • idaaa Re: ktore imie wybrac? co myślicie 12.01.05, 23:11
              No wiec znalazlam je w kalendarzu dodam, ze polskim. To raz. Dwa imeniny 18
              czerwca, wiec ktos je jednak w Polsce nadal. A trzy to: "Imię pochodzenia
              łacińskiego. Wywodzi się od Boga wojny - Marsa. W celtyckich legendach imię
              Marek nosił szlachetny i prawy król Kornwalii, mąż Izoldy.Cieszy się dużą
              popularnością dzięki św. Markowi Ewangeliście". Jasne, ze moze miec polski
              odpowienik. Nie przecze. Ale jakos ten poslki odpowiednik nazbyt kojarzy mi się
              z Panią Janosikową a z Mariną mam skojarzenia co najwyżej wodne smile
              • gaudencja Re: ktore imie wybrac? co myślicie 12.01.05, 23:20
                Nie nie, to niezupełnie tak. Jest to widocznie jeden z tych kalendarzy, który
                przepisuje jeden od drugiego, ale niekoniecznie sprawdzone wieści. Można w nich
                zobaczyć różne cuda. Marina pochodzi od "morska" i po polsku jest to Maryna.
                Analogicznie mamy tez imię Maryn. Oczywiście są nadania imienia Mariny, ale są
                też Thomasowie, Philippe'owie itd. choc jasne jest, że powinni to byc
                Tomaszowie i Filipowie. Tylko ze świadomośc, iż Marina ma polski odpowiednik,
                jest o wiele mniejsza, niż w przypadku Thomasa czy Philippe'a.

Jeśli mi nadal nie wierzysz, to tu jest dość dobre wyjaśnienie:
                shangri-la.radiozet.wp.pl/imiona.html?POD=2&imie=Maryna
                • idaaa Re: ktore imie wybrac? co myślicie 12.01.05, 23:26
                  Ależ ja cały czas wierzę!! Tylko że MAryna mi się mniej podoba. A to, co Ci
                  zacytowałąm pochodzi nie z kalendarza, tylko ze strony internetowej smile Mi sie
                  po prostu Maryna mniej podoba niz Marina. i w tym caly moj problem wink
                  • aniadm Re: ktore imie wybrac? co myślicie 13.01.05, 11:29
                    Problem w tym, że w języku polskim kombinacja "ri" nie występuje naturalnie.
                    Kiedyś automatycznie się zamieniała na "ry" (Rita -> Ryta, Marina -> Maryna,
                    Corinne, Korynna, Larissa - Larysa itp.)

Dzisiaj w dobie internetu i fascynacji wszystkim, co obcojęzyczne różnie to
                    wygląda, ale zasady języka polskiego się pod tym względem nie zmieniły.

• idaaa Re: ktore imie wybrac? co myślicie 13.01.05, 12:58
                      Ależ ja wcale nie twierdzę, że się zmieniały.

Tylko trudno wymagać, żeby wszystkim podobała się np Maryna. Nie podoba mi się
                      i już.

A co do kombinacji "ri" to być może rzeczywiścioe nie występuje ale niegdyś w
                      języku polskim nie występowała także literka "j" zamiast której używano "y"
                      (woysko polskie) ale to przecież wcale nie znaczy, że ma tak być nadal (Yagna,
                      Yadwiga). To naturalne, że w dzisiejszych czasach w naszym jezyku istnieje
                      wiele zapożyczeń (biznesmen a nawet krawat) ale przecież na tym, między innymi
                      polega rozwój. Także rozwój jezyka.

Trudno wymagać, żebyśmy wciąż mówili i zachowywali sie jak bysmy zyli w wiekach
                      srednich. Analogicznie do imion. Co najmniej dziwnym bylo by gdyby nadawano ew
                      wolno bylo nadac dzieciom imiona tylko polskie takie, ktore
                      zaiweraja "kombinacje liter występujących naturalnie w jezyku polskim".

I dlatego też uważam, że ma prawo podobać mi się Marina. Nie Maryna i nie Maria
                      (rowniez z nie polskim zestawem "ri"). I jakos trzeba pogodzic sie z tym, ze to
                      imie również może być nadawane i że to imię także istnieje w polskim
                      kalendarzu.

A nawiasem mowiąć skoro kobinacja "ri" nie wystepuje w polskim jezyku to moze
                      przestanmy uzywac słów "wariat" czy "riposta". W końcu też
                      są "nienaturalne"...
                      • abiela Re: ktore imie wybrac? co myślicie 13.01.05, 13:17
                        idaaa napisała:

>
                        > I dlatego też uważam, że ma prawo podobać mi się Marina. Nie Maryna i nie
                        Maria
                        >
                        > (rowniez z nie polskim zestawem "ri").
                        >
                        > A nawiasem mowiąć skoro kobinacja "ri" nie wystepuje w polskim jezyku to moze
                        > przestanmy uzywac słów "wariat" czy "riposta". W końcu też
                        > są "nienaturalne"...

Zwroc uwage na roznice miedzy "ri"+spolgloska i "ri"+samogloska - to zupelnie
                        inny dzwiek. W jezyku polskim nienaturalna jest kombincaja ri i spolgloski.
                        Riposta to slowo obce i pewnie dlatego wystepuje w nim zbitka "ri" - mowie, bez
                        powolywania sie na slowniki.

BTW, mnie osobiscie Maryna tez mniej podchodzi od Mariny.

A swoja droga ciekawe czy beata1233 wogole sie odezwie jakie imiona z
                        proponowanych sie jej podobaja?
                        • aniadm Re: ktore imie wybrac? co myślicie 13.01.05, 13:35
                          Dokładnie tak. W słowach typu "Maria" czy "wariat" 'i' pełni rolę "zmiękczenia"
                          i nie mamy tu do czynienia z "ri+a" tylko z "r+i+a (lub inna samogłoska)".
                          Zresztą jeszcze niedawno pisane były one przez 'j' (do chwili oficjalnej
                          reformy ortografii).
                          "Riposta" jest zapożyczeniem.

Z kolei słowa takie, jak "biznesmen" czy "komputer" pojawiają się wraz znowymi
                          zjawiskami, które trzeba nazwać. I - zwracam uwagę - ich pisownia została
                          dostosowana do zasad języka polskiego, bo nie uzywamy form "businessman"
                          czy "computer".

Mnie się Maryna jako imię też nie podoba, bo a) bardziej mi się wydaje byc
                          formą Marii niż osobnym imieniem i b) kojarzy się okropnie "wiejsko" (to nie ma
                          być obraźliwe, po prostu kojarzy mi się z wiejską gospodynią. Albo z
                          margaryną). Ale Marina też mi się nie podoba, bo dla mnie to przystań dla
                          jachtów a nie imię.
                          • idaaa Re: ktore imie wybrac? co myślicie 13.01.05, 14:23
                            Co do riposty to wiem, ze jest zapożyczeniem smile, co do Mariny to mi się podoba
                            i już (moze dlatego, że miałam kiedys tak nazywającą się lalkę...) smile
                            A jesli chodzi o różnorodność imion to wydaje mi się, że- co już zresztą
                            nadmieniłam- trudno bysmy wciaż uzywali tych samych, bo to doprowadziło by do
                            tego, że na przykład nie mielibyśmy w naszym języku Marka, Dawida, Filipa czy
                            Mariusza. To, ze mamy coraz wiecej imion do wyboru to efekt tego, ze kultury
                            coraz bardziej mieszaja sie miedzy soba. I dobrze, ze tak jest bo przynajmniej
                            mamy pewną różnorodność.
                            A co do margaryny to rzeczywiście jest taka?? Jeeeej to ja sie chyba do sklepu
                            przejsc musze. Bo jak dotąd to Maryna kojarzyla mi sie wylacznie z Pania
                            Janosikową wink
                            A no wlasnie tez jestem ciekawa czy wreszcie poznamy decyzje przyszlej mamy
                            dotyczącą imienia smile
                            • abiela Re: ktore imie wybrac? co myślicie 13.01.05, 14:38
                              idaaa napisała:

> tego, że na przykład nie mielibyśmy w naszym języku Marka, Dawida, Filipa czy
                              > Mariusza. To, ze mamy coraz wiecej imion do wyboru to efekt tego, ze kultury
                              > coraz bardziej mieszaja sie miedzy soba. I dobrze, ze tak jest bo
                              przynajmniej
                              > mamy pewną różnorodność.

Masz racje, ale mamy Marka - nie Markusa czy Marca, Dawida - nie Davida,
                              Filipa - nie Philippa itp.

Ja sie w margarynach nie orientuje, bo tu polskich nie sprzedajabig_grin
                              • gaudencja Re: ktore imie wybrac? co myślicie 13.01.05, 18:59
                                abiela napisała:

> Masz racje, ale mamy Marka - nie Markusa czy Marca, Dawida - nie Davida,
                                > Filipa - nie Philippa itp.

Otóż to, nie mam nic przeciwko zapożyczeniom z obcych jezyków, pod warunkiem, z
                                imiona są adaptowalne i adaptowane do polszczyzny, a także - mój dodatkowy
                                warunek - że inspiracja rodziców jest bardziej pogłębiona niż popularny serial
                                czy film. Ale, jakkolwiek Maryna nie jest też imieniem, które kocham (złe
                                skojarzenia z osobą o tym imieniu, bo samo w sobie nie brzmi mi źle, no i można
                                je zdrabniać "Marynia", a Marynię przeuwielbiam), wolę, zeby proces rozwoju
                                jezyka nie wyglądał tak, że rodzice importują do polszczyzny JESZCZE RAZ w
                                wersji obcojęzycznej imię, ktore już raz zostało zaimportowane i przystosowane.
                                • gaudencja Marina cd. 13.01.05, 19:01
                                  Aha, a Marina mi się podoba, ale raczej nie dla Polki. No cóż, Manon czy Oceane
                                  też mi się podoba, i też wiem, że nigdy córki tak nie nazwę...
    • noshadow Re: ktore imie wybrac? co myślicie 12.01.05, 20:26
      na Patrykow i Patrycje ostatnio jest taka moda, ze co drugie dziecko tak sie
      nazywa...
    • megi79 Re: ktore imie wybrac? co myślicie 12.01.05, 22:42
      Dla mnie Nataniel(b.ładniesmile i Wiktoria (chociaż jest teraz popularne)
      Pozdrawiam
    • madziarek_edziecko Re: ktore imie wybrac? co myślicie 13.01.05, 08:54
      Witaj Beato smile
      Ja oczywiście jestem za NATANIELEM . To imię mojego synka, jestem nim cały czas
      zachwycona od kiedy pierwszy raz je wyczytałamsmile
      Gaudencja wyszukała dla mnie informacje o tym imieniu,za co jestem niezmiernie
      wdzięczna.
      To przepiękne imię, a do naszego synka bardzo pasuje. Zdrobniale mówimy-
      Nati,Natuś, Natanielek, Natek, Natan.

PATRYK - także mi się podoba, to drugie imię mego synka.
      PATRYCJA - nie wiem, juz jakos mniej niz kiedys, dziwne, bo lubie Patryka,a
      Patrycję juz tak sobie
      WIKTORIA - odradzałabym ze względu na bardzo dużą popularność tego imienia.

Pozdrawiam

madzia
    • cwiatooschec Re: ktore imie wybrac? co myślicie 13.01.05, 09:52
      Bardzo podobają mi się imiona twarde, takie które zawierają "r" (choć nie
      lubię, gdy tego "r" jest w nadmiarze, np. Robert, czy Norbert). Dlatego tez
      Patryk, Patrycja i Wiktoria brzmią dla mnie bardzo ładnie, natomiast Nataniel
      wydaje mi się imieniem zbyt mdłym (zaznaczam, że kieruję się brzmieniem, nie
      wiem nic o znaczeniu tego imienia). Jednak jeśli wziąć pod uwagę popularność,
      to z w/w tylko Nataniel jest obecnie imieniem oryginalnym i niebanalnym.

Poznałam w życiu kilka Patrycji i jeśli nie miały nic przeciwko temu, to
      mówiłam do nich Patryka (podobnie do Karolin zwracałam się Karola).Być może
      jest to jakiś pomysł, żeby imię było odmienne niż to powszechnie nadawane, choć
      nie orientuję się, czy Patryka i Karola mogą funkcjonować jako samodzielne
      imiona.
    • patrywi Re: ktore imie wybrac? co myślicie 13.01.05, 11:21
      a moim zdaniem Nataniel jest okropne, wrecz pretensjonalne. Podoba mi sie
      Patrycja, sama tak mam na imie i musze przyznac ze docenilam je po latach.
      Bardzo fajnie mnie zdrabniaja: Patunia, Patka, Patry, Patrysia.
      A jak slysze o propozycjach typu Kornelia czy Anastazja to rece mi opadaja.
    • cysia.b Re: ktore imie wybrac? co myślicie 13.01.05, 11:40
      Szczerze mówiąc nie wybrałabym żadnego z nich
    • kartoflanka Re: ktore imie wybrac? co myślicie 13.01.05, 12:10
      PATRYCJA - nie lubie
      WIKTORIA - klimat kojarzy mi sie z Nicolą, niestety a kiedys lubiłam
      PATRYK - wybitnie nie lubie
      NATANIEL - nawet fajne
      • monikaj1 Re: ktore imie wybrac? co myślicie 13.01.05, 12:18
        Jedynie Natanielsmile Wiktoria jest teraz megapopularna, Patryk mi się nie podoba,
        Patrycja jeszcze bardziej.
        • tatjana Re: ktore imie wybrac? co myślicie 13.01.05, 13:07
          Kiedyś podobała mi się Wiktoria, ale w obliczu rosnącej popularnosci tego
          imienia nie nazwałabym już tak córeczki.
          Reszta imion przez Ciebie podanych też mi nie leży.
    • jagodabranicka Re: ktore imie wybrac? co myślicie 13.01.05, 14:44
      ja obstawiam
      Maksymiliam Stanisław
      Olga Hanna
      juz dawno ustalilam, ze tak nazwe swoje dzieci

a skromnie proponuje JAGODA (ktoz sie oprze Jagódce...)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.