illka1 29.01.05, 19:53 Czy mogłybyście mi poradzić jak dać na drugie imię Justynce? To imię zdecydowanie wybraliśmy jako pierwsze ale mamy kłopot jakie pasuje jako drugie, z góry dziękuję za pomoc!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
forencja Re: Drugie imię 29.01.05, 20:12 Justyna Idalia Justyna Kornelia Justyna Oktawia Justyna Romana Justyna Liliana Justyna Rozalia Justyna Otylia Justyna Aniela Justyna Matylda Justyna Monika Justyna Cecylia Mam nadzieję, że coś Ci pasuje... Pozdrawiam, Magdalena Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: Drugie imię 29.01.05, 21:31 Justyna Julia Justyna Laura Justyna Ewa Justyna Anna Justyna Eliza Justyna Emilia Justyna Luiza Justyna Marta Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Drugie imię 29.01.05, 22:01 Justyna Ewa ...albo jakieś łacińskie, tak jak Justyna: Justyna Konstancja Justyna Donata Justyna Ignacja Justyna Flawia Justyna Kasja Justyna Liberata Justyna Marcjanna Justyna Marcja Justyna Stella Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Drugie imię 30.01.05, 13:48 Jestem za Justyną Marcją, Justyną Konstancją ewentualnie Justyną Kasją . Ale wszystkie brzmią ładnie Odpowiedz Link Zgłoś
basia027 Re: Drugie imię 30.01.05, 03:04 Justyna Barbara ---takie imiona ma moja córka Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: Drugie imię 30.01.05, 12:15 Dziękuję wszystkim za rady. Najbardziej podoba mi się Justyna Flawia i Justyna Ignacja. Jednak wydaje mi się że do Justynki pasuje dwu-sylabowe imię a nie dłuższe (tym bardziej że mamy trzy-sylabowe nazwisko) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Drugie imię 30.01.05, 12:17 Wiesz, to chyba bardziej zalezy od brzmienia całego zestawu, niz ilosci sylab. Koniecznie napisz, na jakie drugie imię sie zdecydujecie! Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: Drugie imię 30.01.05, 12:43 Poważnie rozważamy zestaw: Justyna Hanna. Jak Wam się podoba? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Drugie imię 30.01.05, 12:47 ...za wczesnie mi się wysłało jest bardzo ok, chociaż najbardziej mi się podoba Justyna Flawia albo Justyna Donata. Ale dużo zależy też od Waszego nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Re: Drugie imię 30.01.05, 12:49 jako Hanna powinnam przyklasnąć, zwłaszcza ze lubie moje imię. Ale .. jednak proponowałabym ci cos oryginalniejszego. Justyna Flawia - super! Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: Drugie imię 30.01.05, 13:55 No właśnie -wolelibyśmy jednak coś bardziej oryginalnego (justynka niestety nie jest zbyt oryginalne - chociaż ostatnio chyba nie za często nadawana). Podoboają mi się imiona typu Ida, Inga, Iga ale nie pasują!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: Drugie imię 30.01.05, 14:21 Brzmi nienajgorzej ale Idalia jakoś do mnie nie przemawia...Wydaje mi się być zbyt "wymyślne" a nie oryginalne..Wiem że jestem niezdecydowana(((( Odpowiedz Link Zgłoś
forencja Re: Drugie imię 30.01.05, 15:58 Według mnie imię Idalia wcale nie brzmi zbyt wymyślnie. Wybredna jesteś )) Ale mam nadzieję, że na coś wkrótce się zdecydujesz Pozdrawiam, Magdalena Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Drugie imię 30.01.05, 16:47 Mi również wydaje się, że jeśli chcesz rzadszego imienia, to powinnaś szukać nie imion typu Ida czy Iga, które teraz są znacznie częstsze, niż kiedyś. Poza tym przy drugim imieniu nie trzeba się aż tak bardzo obawiać, a zestawienie, w którym przynajmniej drugie imię jest rzadsze, wygląda naprawdę ciekawie. Ja, tak jak już pisałam, biorac pod uwagę to, ze Justyna jest imieniem, które samo w sobie zrobiło się znaczne mniej modne, stworzyłabym jakąś całosć łacińską. Ewentualnie, jesli nie, mogę Ci jeszcze doradzić taki zestaw: Justyna Tomiła Odpowiedz Link Zgłoś
forencja Re: Drugie imię 30.01.05, 16:56 gaudencja napisała: Ewentualnie, jesli nie, mogę Ci jeszcze doradzić taki zestaw: > Justyna Tomiła Ładnie O tym nie pomyślałam. Chociaż jeśli tak się głębiej zastanowić, to ja wybrałabym raczej chyba Tomirę ("r" w środku) - też fajnie i oryginalnie, a co najważniejsze - wcale nie trwardo, pomimo faktu występowania wyżej wymienionej litery (wiele imion, które ją zawierają, odbieram jako nieprzyjemnie twarde). Mam nadzieję, że wiesz, o co mi chodzi, chociaż trochę zagmatwałam - ale to dla mnie naturalne Ciekawe, co na to autorka wątku? Pozdrawiam, Magdalena Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Drugie imię 30.01.05, 17:02 forencja napisała: > Ładnie O tym nie pomyślałam. Chociaż jeśli tak się głębiej zastanowić, to ja > > wybrałabym raczej chyba Tomirę ("r" w środku) - też fajnie i oryginalnie, a co > najważniejsze - wcale nie trwardo, pomimo faktu występowania wyżej wymienionej > litery (wiele imion, które ją zawierają, odbieram jako nieprzyjemnie twarde). > Mam nadzieję, że wiesz, o co mi chodzi, chociaż trochę zagmatwałam - ale to dla > > mnie naturalne Wiesz, ja tą Tomiłą tak w ramach proponowania imion staropolskich, bo Tomira jest bardziej południowosłowiańska Odpowiedz Link Zgłoś
forencja Re: Drugie imię 30.01.05, 17:33 gaudencja napisała: > > Wiesz, ja tą Tomiłą tak w ramach proponowania imion staropolskich, bo Tomira > jest bardziej południowosłowiańska Południowosłowiańska, ale też brzmi nieźle I ma pewnie tradycję w języku polskim Pozdrawiam, Magdalena Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Drugie imię 31.01.05, 14:25 Jedno mnie zastanawia, dlaczego dajecie dziecią drugie imie?? Przecież i tak w "normalnym" życiu posługujemy się jednym, tylko na dokumentach widnieją dwa. Czy to wynika z niezdecydowania? Jakiejś mody? Czy może dla lepszej identyfikacji podatkowej W mojej rodzinie wszyscy mamy jedno imie i ja też będę kontynuować tą "tradycję". Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: Drugie imię 31.01.05, 14:51 Mysle ze powody moga byc rozne.Ja z moja siostra kiedys sie umowilam ze jak bedziemy mialy corki to jako drugie imie dostana imie po nas i tak moja corcia to Sara Anna a mojej siostry Ani -Kelly Aleksandra.Mojej kolezanki corka nosi drugie imie po babci Klaudia Helena.Mam tez znajoma ktora ma na imie Jowita Monika i bardzo nie lubi swojego pierwszego imienia dlatego uzywa tylko Monika.Mam tez znajomych ktorzy nie mogli dojsc do porozumienia i teraz ich synek nazywa sie Kevin Oskar (mama chciala Kevina a tata Oskara). Mysle ze czesto drugie imiona nadaje sie po osobach z ktorymi jestesmy emocjonalnie zwiazanych- babciach,dziadkach,przyjaciolac h itd. Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: Drugie imię 31.01.05, 14:56 Jeśli dziecku nie będzie odpowiadało pierwsze imię to zawsze może używać drugiego . Poza tym łatwiej tą osobę rozróżnić, jeśli nazwisko ma szansę się powtarzać (w urzędach, przy autorstwie książek itd) Poza tym niekiedy bardzo ładnie to brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: Drugie imię 01.02.05, 13:06 Wracając do głównego wątku: Justyna Jagoda albo Justyna Aurelia??? Odpowiedz Link Zgłoś
forencja Re: Drugie imię 01.02.05, 13:54 Jeśli już, to Justyna Aurelia Zdecydowanie Pozdrawiam, Magdalena Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Drugie imię 01.02.05, 14:32 Justyna Aurelia. Justyna Jagoda brzmi dla mnie jak wyliczanka Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Drugie imię 01.02.05, 17:34 cysia.b napisała: > Justyna Aurelia. Justyna Jagoda brzmi dla mnie jak wyliczanka Popieram. Poza tym Aurelia pasuje do Justyny pod względem miejsca pochodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Drugie imię 02.02.05, 23:19 Ze wszystkich propozycji, ktore padlyw tym watku najwdzieczniejsza jest Justyna Flawia. Zaproponuje jeszcze: Justyna Maria Justyna Oktawia Justyna Ifigenia Justyna Eunika Odpowiedz Link Zgłoś
mrowkencja Re: Drugie imię 07.02.05, 23:00 A u mnie w rodzinie jest tradycja że pierwsze imie się wymyśla a drugie po rodzicach... ale to dziala tylko na pierworodnych Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.gs po co drugie imię? 02.02.05, 12:31 im więcej imion, tym większy potencjał, czyli szersza gama cech charakteru, które człowiek może w sobie kształcić Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: po co drugie imię? 07.02.05, 15:30 Bardzo ładnie powiedziane!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś