mam6lat 10.02.05, 15:01 ....o tym imieniu i chłopacach - co wiecie? pozdrawiam - mama Ignasia od 3 dni ))))))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Ignaś 10.02.05, 15:41 Gratuluję wyboru imienia! Uwielbiam je! A wiecej o nim na pewno przeczytasz na forum, było o nim już sporo. A tu znajdziesz informację o jego pochodzeniu: kalendarz.pwn.pl/dzien.php?y=2005&m=2&d=1 Odpowiedz Link Zgłoś
maga30 Re: Ignaś 10.02.05, 19:22 bardzo się podoba, mam na liście imion chłopięcych, branych pod uwagę w przypadku kolejnego brzuszka, z chłopczykiem w środku, oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Ignaś 10.02.05, 19:23 Bardzo lubie to imie Jeszcze nie spotkalam zadnego Ignasia. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Ignaś 10.02.05, 21:01 PRZEśliczne, PRZEcudne i PRZEurocze imię Gratuluję Małego Ignasia Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Ignaś 10.02.05, 22:10 cudo, u mnie tez na czele listy. gratuluje synka-niech sie zdrowo chowa!! Odpowiedz Link Zgłoś
sparkling Re: Ignaś 11.02.05, 10:02 Mnie również bardzo podoba się to imię i biore je pod uwagę na przyszłość. Mam do Was w związku z tym dodatkowe pytanie. Czy istnieje jakieś "oczyswiste" zdrobnienie tego imienia (o którym nie wiem), czy tez mozna mieć nadzieję, że chłopczyk tak nazwany będzie na podwórku, w szkole a póżniej w pracy po prostu Ignacym? Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Ignacy zdrobnienie 11.02.05, 11:07 Moim zdaniem nie ma oczywistego zdrobnienia, bo przecież do dorosłego nikt obcy nie będzie mówił Ignaś. W szkole mogą mówić Ignac Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ignacy zdrobnienie 11.02.05, 15:49 cysia.b napisała: > Moim zdaniem nie ma oczywistego zdrobnienia, bo przecież do dorosłego nikt obcy > > nie będzie mówił Ignaś. W szkole mogą mówić Ignac Ignac - ślicznie. Jest w tym jakaś taka fajna przekora i indywidualizm (MSZ oczywiscie). Świetnie pasuje do wyrywającego się do dorosłości młodzieńca. Odpowiedz Link Zgłoś
sparkling Ignac 14.02.05, 12:30 Mam podobne zdanie. W Ignacu jest coś zawadiackiego, bo to raczej nie zdrobnienie tylko twórcza modyfikacja! Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Ignaś 11.02.05, 13:01 Wydaje mi sie, ze jedynym, narzucajacym sie zdrobnieiem jest Ignaś brzmiacy równie ślicznie jak pełna forma Ignacy. Chociaż spotkalam sie także ze zdrobnieniami takimi jak Ignacek i Ignasiątko. Odpowiedz Link Zgłoś
renata20 Re: Ignaś 11.02.05, 21:56 My mamy ignasia od 20.10.2004 - używamy zdrobnień - Ignaś, Iguś, Ignaszek (to moje ulubione!), a mąż ostatnio mówi do niego Słoniątko (ma takie żółte śpioszki ze słonikiem i to stąd właśnie). GRATULUJĘ WYBORU! NAJCUDOWNIEJSZE IMIĘ JAKIE ZNAM Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Ignaś 14.02.05, 14:55 Muszę powiedziec ,ze nawet ok, zaczyna mi sie podobac Odpowiedz Link Zgłoś
momikak Re: Ignaś 16.02.05, 10:15 Piekne imię. Pochodzi od ignis, -is, co oznacza ogień w jęz. łacińskim. I takie są Ignasie Pełne żaru, energii i poświęcenia. Mam 7 latka o takim własnie imieniu. To bardzo poukładany młody człowiek, spod zanku koziorożca. Jego pradziad, pochodzący ze Lwowa także nosił to imię. Mówimy do niego właśnie Ignaś, Ignac (nic złego, albo żle brzmiącego nie widzę w tym zdrobnieniu, co więcej załam, i znam, jedego Ignaca baaardzo przystojnego 30-latka i dla większości było to całkiem normalne zwracać sie do niego w ten sposób). Oprócz tego, od małego w chwilach najiększej czułości mówiliśmy do malucha Gucio, a ja cazsem z przymrużeniem oka, kiedy cos przeskrobie mówie Gutek (Igutek). Teraz będziemy szukać i wymyślać imię dla jego rodzeństwa, które pojawi sie, jak wszystko dobrze pójdzie we wrześniu... Odpowiedz Link Zgłoś