agga_w 25.02.05, 22:43 Za 6 tyg. ma przyjść na świat nasza córeczka. Mamy juz 2-letniego synka Michałka. Mamy 3 pomysły na imię dla dziewczynki: 1. Hania 2. Ida 3. Marta Mamy długe nazwisko (13 liter) pochodzące od jednego z imion męskich - jak np. Pawłowski czy Maciejewski. Dodam jeszcze, że jak byłam w ciąży z synkiem to byłam przekonan, że urodzi nam się Hania i trąbiłam o tej Hani w kółko i naokrągło - również bliskiej kuzynce męża, rodzącej 4,5 mies. przede mną, no i kuzynce urodziła się córeczka Hania (do dziś mam wrażenie, że jej podsunęłam pomysł) - na szczęście nam urodził się synek. I dlatego się zastanawiam czy druga Hania w rodzinie to dobry pomysł. Będę wdzięczna za pomoc. Chciałabym już wybrać imię, żeby synek sie przyzwyczajał, bo jak narazie to mówimy dzidziuś lub siostrzyczka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zaino Re: Pomóżcie mi wybrać... 25.02.05, 22:50 proponuję Marta Michał i Marta brzmi całkiem nieźle Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Re: Pomóżcie mi wybrać... 25.02.05, 22:50 Choc sama jestem Hanna, to odradzałabym Ci Hanie w tej sytuacji, jestem przeciwna dublowaniu imion w rodzinie, zwłaszcza w tym samym pokoleniu. Z imion, które podałas wybrałabym zdecydowanie Ide, a jeszcze lepiej Idalię (skracana w domu na Idę). Odpowiedz Link Zgłoś
alex41 Re: Pomóżcie mi wybrać... 26.02.05, 09:00 z tych wsztstkich wybralabym Hanne choc nie cierpie imienia Anna, ale Hania, Hanka, dobrze sie kojarzy fajne teraz i 50 lat temu Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pomóżcie mi wybrać... 26.02.05, 09:37 lukrecja_mniam napisała: > Z imion, które podałas wybrałabym zdecydowanie Ide, a jeszcze lepiej Idalię > (skracana w domu na Idę). Podpisuję sie w całości pod Lukrecją. Ew. w zaistniałej sytuacji zamiast Hanny można by pomyśleć o Helenie? Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: Pomóżcie mi wybrać... 26.02.05, 11:37 Macie już w rodzinie małą Hanię, więc odradzałabym nazywanie córuni tym imieniem. Nie wiem co doradzić w kwestii Idy i Marty, bo obydwa imiona podobają mi się w takim samym stopniu. Kierowałabym się tym, które bardziej pasuje do nazwiska. A może jednak poczekajcie do czasu narodzin malutkiej i wtedy zobaczycie, które imię bardziej do niej pasuje. Tym właśnie sposobem jeden z moich synków, który miał być Julianem stał się Bronisławem - Julian jakoś "na wygląd" do niego nie pasował Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pomóżcie mi wybrać... 26.02.05, 14:15 aurelia_b napisała: A może jednak poczekajcie do czasu narodzin malutkiej i wtedy > zobaczycie, które imię bardziej do niej pasuje. Tym właśnie sposobem jeden z > moich synków, który miał być Julianem stał się Bronisławem - Julian jakoś "na > wygląd" do niego nie pasował O, właśnie miałam pytać, jak to się stało, ze zmieniliście zdanie pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
kalinosia Re: Pomóżcie mi wybrać... 26.02.05, 15:33 zdecydowanie najbardziej podoba mi się Hania, śliczne jest Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Pomóżcie mi wybrać... 26.02.05, 15:53 Z podanych przez ciebie najbardziej podoba mi się Marta. Odpowiedz Link Zgłoś
anilia Re: Pomóżcie mi wybrać... 26.02.05, 16:07 Jestem za Idą/Idalią, ewentualnie Hanią, ale teraz robi się mocno popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
anilia Re: Pomóżcie mi wybrać... 26.02.05, 16:38 Wycofuję Hanię, bo zapomniałam, że jest w bliskiej rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
ala1002 Re: Pomóżcie mi wybrać... 26.02.05, 16:26 Proponuje (spotykane już w Polsce) dla dziewczynki Ines to po Hiszpańsku Agnieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Pomóżcie mi wybrać... 26.02.05, 16:33 Zdecydowanie nie Hania. Przede wszystkim dlatego, że w Waszym bliskim otroczeniu jest już jedna Dziewuszka o tym imieniu, co z czasem może nastręczać wielu problemów... Za Martą nie przepadam, wiec... Zosteje moja, ulubiona Ida Odpowiedz Link Zgłoś
agga_w Re: Pomóżcie mi wybrać... 26.02.05, 21:23 Dziękuję za pomoc. Mi najbardziej podoba się Idusia a mojemu mężowi Martusia. Może Wasze głosy pomogą nam wybrać to właściwe imię (lub przekonać męża ). Odpowiedz Link Zgłoś
elki70 Re: Pomóżcie mi wybrać... 26.02.05, 23:32 Nie krytykuje pomyslow- warto jednak pomyslec jak bedzie sie czulo dziecko uzywajac imienia. Ida - fatalne. Jesli juz nie Hania (moim zdaniem nie ma znaczenia, ze juz jedna jest) to zdecydowanie Marta - choc brzmi troche "oschle". Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia11 Re: Pomóżcie mi wybrać... 28.02.05, 00:29 Zdecydowanie Marta. Wszystkie Marty, ktore znam sa bardzo oryginalne. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Pomóżcie mi wybrać... 28.02.05, 07:11 Ja rowniez ze wzgledu na dublowanie odrzucilabym Hanie. I zdecydowalabym sie na Ide, zwlaszcza, ze macie dlugie nazwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam do elki 28.02.05, 16:33 > Nie krytykuje pomyslow- warto jednak pomyslec jak bedzie sie czulo dziecko > uzywajac imienia. Ida - fatalne. Mysle, ze bedzie czulo sie swietnie. Patrz przyklad naszej forumowej Idy. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: do elki 08.03.05, 20:41 A no fakt. Na samopoczucie- także to "imionowe"- nie narzekam Odpowiedz Link Zgłoś
agga_w Re: Pomóżcie mi wybrać... 05.03.05, 11:34 Podciągam wątek w górę - może jeszcze ktoś się wypowie. Za wszystkie dotychczasowe opinie - serdecznie dziekuję! Pozdrawiam! Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
kartoflanka Re: Pomóżcie mi wybrać... 05.03.05, 12:51 Jesli nie Hania to Ida. Nie przepadam za imieniem Marta, niby twarde ale jakies takie bezdzwieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
silwe_iwo Re: Pomóżcie mi wybrać... 05.03.05, 13:14 Witam.Do długiego nazwiska pasuje krótkie imię-IDA. Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Pomóżcie mi wybrać... 05.03.05, 19:35 ZAlezy jak bliskie utrzymujecie stosunki z kuzynka... Jesli widujecie sie dwa razy do roku to spokojnie mozesz nazwac corke Hania. Jak co drugi dzien, to moze lepiej nie... Marta brzmi dobrze z Michałkiem Ida-mam mieszane uczucia, wole Idalie... Odpowiedz Link Zgłoś
ennya Re: Pomóżcie mi wybrać... 06.03.05, 13:16 Ida, Idka, Ideczka, Idzia, Idol, Iduś, Idek mogę tak w nieskończoność ha,ha a imie ma tylko 3 litery i barzo pasuje do długich nazwisk, wiem coś o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: Pomóżcie mi wybrać... 08.03.05, 10:20 Jestem zdecydowanie za IDĄ !!! Piękne imię Po prostu. A Marta tez jest nienajgorsze wg mnie , ma ładne zdrobnienia ale o wiele bardziej popularne i osłuchane, znam mnóstwo Mart!! Idusia -ślicznie!! Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Pomóżcie mi wybrać... 08.03.05, 20:44 Dorzucam jeszcze Idusię, Iduńkę, Iduńkę, Idulca, Idulka, Idenię Odpowiedz Link Zgłoś