gaudencja 20.03.05, 21:01 ...nie było jeszcze oddzielnego wątku o Szczęsnym, choc imię to było wymieniane ki;kla razy zwłaszcza przez mader1, której synek ma Szczęsny na drugie. Co sądzicie o Szczęsnym? Mi to imię podoba się pasjami i od dzieciństwa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
idaaa Re: Szczęsny 20.03.05, 21:47 Piękne tak jak i Feliks, którego jest - z tego co pamietam- odpowiednikiem. Aczkolwiek chyba wolałabym Feliksa (byle nie w zdrobnieniu Felek) ze wzgledu na jego wieksza "miedzynarodowosc". Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Szczęsny 20.03.05, 22:26 Feliks,owszem to piękne imię.Szczęsny kojarzy mi się ze słowem nieszczęsny Odpowiedz Link Zgłoś
chuda_w-w Re: Szczęsny 20.03.05, 22:52 Imię to kojarzy mi się głównie ze Szczęsnym Potockim A tak poza tym uważam że jest ładne i nie miałabym żadnych oporów by nadać je swojemu dziecku Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Szczęsny 21.03.05, 12:37 Brzmi ładnie, choć ja nie dałabym tak synkowi na imię. Kojarzy mi się ze Szczęsnym Potockim oraz Maciejem Szczęsnym (bramkarzem ). Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Szczęsny 21.03.05, 13:26 Dla mnie jakoś za przymiotnikowe, przynajmniej na pierwsze imię. Poza tym trzeba zauważyć, że ze wszystkich polskich imion to należy do najgorszych do używania za granicą (nie powinno to być główne kryterium oceny, ale jako ktoś często wyjeżdża, lepiej wziąć pod uwagę). Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Szczęsny 21.03.05, 15:44 Inne imiona z serii "typowo polskie, acz zupełnie niezjadliwe dla obcokrajowców" to Szczepan, Błażej oraz Czesław. Nawiasem mówiąc nie trawię żadnego z powyższych (pomimo miłych skojarzeń z ostatnim). Ale jak sie okazało wcale nie małe kłopoty Anglicy mieli również z wymówieniem mojego ulubionego Zbigniewa Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Szczęsny 21.03.05, 15:48 Kiedy w ostatniej chwili pojechałam w delegację do Danii na miejsce pewnego Grzegorza (który miał także typowo polskie nazwisko zawierające dwie zbitki typu 'rz'), z pięć razy mnie na miejscu pytano, czy on sie aby na pewno tak dziwnie nazywa, czy może coś się w mailu pokręciło. A wymówić to już nikt nie próbował ) Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Szczęsny 21.03.05, 15:48 przypomina mi też trochę klimaty dwudziestolecia międzywojennego (Dołęga- Mostowicz) jako drugie imię ok, jako pierwsze trochę zbyt zakręcone. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Zdrobnienia?? 21.03.05, 15:54 A właśnie jak zdabniać Szczęsnego?? Szczerze mówiąc absolutnie nic sensownego nie przychodzi mi do głowy... Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Zdrobnienia?? 21.03.05, 15:57 Mnie się podoba, w przeciwieństwie do Feliksa, który kojarzy mi się nieodmiennie sie Dzierżyńskim. A jak zdrabniać, nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zdrobnienia?? 21.03.05, 16:44 idaaa napisała: > A właśnie jak zdabniać Szczęsnego?? Szczerze mówiąc absolutnie nic sensownego > nie przychodzi mi do głowy... Szczech, Szczechu Odpowiedz Link Zgłoś
mader1 Re: Szczęsny 21.03.05, 17:17 chyba nie musze pisac, ze mi sie podoba? ;0) Jestem z imion synka zadowolona wprawdzie ( nie mowcie mu nigdy), gdy juz o nich zdecydowalismy,musialam sie do nich jakis czas przyzwyczajac ( bo nie slychac ich na codzien),ale potem z kazdym dniemm,coraz bardziej podobaly mi sie. Jak sie urodzil, pasowaly idealnie Odpowiedz Link Zgłoś
kachnab Re: Szczęsny 21.03.05, 17:41 Lubie imiona meskie z "y" na koncu (Jerzy, Ksawery, Konstanty, Ignacy). Dzieki temu "y" i Szczesny jest "zjadliwy", ale bez zachwytow. Chociaz to imie jak dobra wrozba. Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: Szczęsny 21.03.05, 22:53 W brzmieniu ładne, ale jakoś dziwnie wygląda na papierze. Może ta zbitka czterech spółgłosek. Aż sobie napisałam na kartce, żeby się oswoić wizualnie. Usiłowałam sobie wyobrazić jak wymówiłby to obcokrajowiec, ale moja wyobraźnia nie sięga tak daleko . Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Szczęsny 22.03.05, 10:15 Przypuszczam, że byłoby to zapewne coś w stylu "Sssny" ew "Sisi" Odpowiedz Link Zgłoś