Dodaj do ulubionych

Rebeka i Zachariasz - co powiecie na ten zestaw??

23.03.05, 06:39
Dzieci mojej dawnej znajomej maja takie imiona. Teraz sa juz w liceum i ich
imiona nie budza takiej euforii jak kilkanascie lat temu. Oj, bylo starym
plotkarom co opowiadac smile
Jesli o mnie chodzi, to Rebeka cos w sobie ma (znajomi mowia do nie
zdrobniale Rebi).
Obserwuj wątek
    • forencja Re: Rebeka i Zachariasz - co powiecie na ten zest 23.03.05, 08:09
      Ładnie smile Zwłaszcza Zachariasz.
      • madziarek_edziecko Re: Rebeka i Zachariasz - co powiecie na ten zest 23.03.05, 08:45
        Obydwa mają cos w sobie. Podobają mi się smile
        • chuda_w-w Re: Rebeka i Zachariasz - co powiecie na ten zest 23.03.05, 09:11
          Rebeka zupełnie odpada uncertain Zachariasz jest ok smile
          • verdana Re: Rebeka i Zachariasz - co powiecie na ten zest 23.03.05, 09:19
            A jak zwracać się do Zachariasza? Zach? Zacharek? Eee
            • bonnie75 Re: Rebeka i Zachariasz - co powiecie na ten zest 23.03.05, 15:08
              Rodzice zwracali sie do niego po prostu Zachariasz, zdrobniale Zachuś.
              Przypomnialo mi sie dzis jescze, ze siostra tej znajomej nazwala swojego synka
              Samuel (w skrocie Sam). Nie wiem, czy mieli zydowskie korzenie, czy tez tak
              bardzo podobaly im sie biblijne imiona...... ?
    • portalegre Re: Rebeka i Zachariasz - co powiecie na ten zest 23.03.05, 09:45
      BARDZO ladne hebrajskie imiona smile
      • cysia.b Re: Rebeka i Zachariasz - co powiecie na ten zest 23.03.05, 10:07
        Przykro mi, ale imię Rebeka jest dla mnie paskudne. Zachariasz może być,
        chociaż bez zachwytu
    • basia027 Re: Rebeka i Zachariasz - co powiecie na ten zest 23.03.05, 13:18
      bardzo ładne imiona!!
    • forencja Re: Rebeka i Zachariasz - co powiecie na ten zest 23.03.05, 13:21
      Verdano, dla mnie właśnie wymienione przez Ciebie zdrobnienie Zacharek
      najbardziej się podoba smile Choć wiem, że Ty gustujesz raczej w "normalnych"
      imionach wink
    • margala i jeszcze Jonasz 23.03.05, 13:38
      jeszcze Jonasza bym dodał do tego zestawu... wink
      • verdana Re: i jeszcze Jonasz 23.03.05, 16:26
        Wolę normalne, fakt. Poza tym,kierując się własnymi doswiadczeniami, nigdy bym
        nie dała dzieciom zydowskich imion, o ile oczywiście nie są Żydami i nie chcą
        tego podkreślić.
        • biedrona1 Re: i jeszcze Jonasz 23.03.05, 18:06
          popieram, też bym nie nadała żydowskich imion i to nie dlatego że mi się nie
          podobają tylko w naszym świecie panuje niestety antysemitizm i obawiałabym się
          iż dzieci miałyby kiedyś problemy z powodu swoich imion. To smutne, ale
          niestety tak jest. Poza tym nie bardzo znam tą kulturę i histrorię tych imion a
          chciałabym dziecku nadać świadomie imię.
          • rosynanta Re: i jeszcze Jonasz 14.02.14, 09:06
            biedrona1 napisała:

> popieram, też bym nie nadała żydowskich imion i to nie dlatego że mi się nie
            > podobają tylko w naszym świecie panuje niestety antysemitizm i obawiałabym się
            > iż dzieci miałyby kiedyś problemy z powodu swoich imion. To smutne, ale
            > niestety tak jest. Poza tym nie bardzo znam tą kulturę i histrorię tych imion a
            >
            > chciałabym dziecku nadać świadomie imię.

Jakub, Mateusz, Szymon, Adam, Zuzanna, Maria, Marta - to też żydowskie imiona smile
            Nawet Anna, uznawana przez wielu za najbardziej neutralną.
            Pozwolę sobie przypomnieć, że matka Jezusa była Żydówką i nosiła, łojejusiu, żydowskie imię. Bezczelna.

Nie bardzo rozumiem, czemu niektóre imiona hebrajskie czy aramejskie są kategoryzowane jako żydowskie, skoro inne, równie żydowskie, okupują szczyty rankingów od lat tongue_out
    • idaaa Re: Rebeka i Zachariasz - co powiecie na ten zest 23.03.05, 18:57
      Całkiem ładne z przewagą dla Rebeki smile
    • gaudencja Re: Rebeka i Zachariasz - co powiecie na ten zest 23.03.05, 20:24
      Rebeka - piekne imię, ale w Polsce wyraźnie kojarzy mi sie z polskimi Żydami
      (znałam jedną bardzo piękną i fajną Żydówkę o tym imieniu).

Zachariasz - bardzo mi się podoba, żadnych skojarzeń tego typu, jak z Rebeką.
      Jeszcze bardziej podoba mi się w wersji Zachary, a za zdrobnieniem Zacharek po
      prostu przepadam smile)))))))) Kiedyś juz był o Zacharym wątek...
      • mamaemmy Zachary!!!! 23.03.05, 21:43
        gaudencja napisała
        >
        > Zachariasz - bardzo mi się podoba, żadnych skojarzeń tego typu, jak z Rebeką.
        > Jeszcze bardziej podoba mi się w wersji Zachary, a za zdrobnieniem Zacharek po
        > prostu przepadam smile)))))))) Kiedyś juz był o Zacharym wątek... Gaudencjo!!!ZACHAREK!!!Ale świetnie,"ciudnie" po prostu-zakochalam się w tym imieniu!!!Właśnie pytałam męża-też mu się podoba!Zachary-no super!!!!Więc muszę przemyśleć Natana,bo ten Zacharek mnie ujął..że hej!!
    • abiela Re: Zachary!!!! 23.03.05, 22:26
      Podobaja sie mi oba imiona. Rebeka mniej poniewaz uzywane jest wmoim regionie
      jako synonim grubej osoby i znam pewna niesymaptyczna Rebeke (Becky). Zachary
      jest IMO swietny!

Ania
      • forencja Re: Zachary!!!! 24.03.05, 08:07
        Gaudencjo, jakie jeszcze drobnienia imienia Zachary (oprócz Zacharka
        oczywiście, który mi się baaardzo podoba) znasz?

smile
        • forencja Re: Zachary!!!! 24.03.05, 08:08
          forencja napisała:

> Gaudencjo, jakie jeszcze drobnienia imienia Zachary (oprócz Zacharka
          > oczywiście, który mi się baaardzo podoba) znasz?

Miało być "zdrobnienia", oczywiście smile
          • gaudencja Re: Zachary!!!! 24.03.05, 12:37
            forencja napisała:

> Miało być "zdrobnienia", oczywiście smile

Zacharku, Zachareczku, Zachareńku, Zaszku, Zachu (te dwa mniej mi się
            podobają), a też i "Zacharuś", "Zacharulek". I to tyle z regularnych zdrobnień,
            co mi przyszło do głowy smile
            • gaudencja Re: Zachary!!!! 17.04.05, 11:53
              Znalazłam jeszcze staropolskie zdrobnienia. Formy Zachariasza to: Zacharyjasz,
              Zacharyja (m.), Zacharza (m.); Zacharz, (Zachar).

Zdrobnienia:
              Zachar-(ek), Zachar-k, Zachar-k/a (m.), Zachar-(ko);
              Zach, Zachan, Zachaniec, Zachno, Zachucic, Zanek, Zaniec, Zaniek, Zań, Zańka
              (m.), Zańko, Zaszna (m.); Charko, Charz, Charzesz;
              wschodniosł. Chaj, Chaniec, Chań

Ależ oni mieli inwencję smile
    • portalegre Re: Rebeka i Zachariasz - co powiecie na ten zest 24.03.05, 12:08
      Argument, ze imie jest zydowskie jest co najmniej dziwny. A malo to z nas nosi
      zydowskie imiona i jest OK?

Na przyklad:
      Maria
      Ewa
      Adam
      Marta
      Anna
      Łukasz
      Mateusz
      Maciej
      Magdalena

przyklady takich imion pochodacych z hebrajskiego lub aramejskiego mozna mnozyc
      • verdana Re: Rebeka i Zachariasz - co powiecie na ten zest 24.03.05, 13:48
        Istnieje zasadnicza różnica, pomiedzy imionami pochodzenia hebrajskiego, które
        się przyjęły i tymi, które zwyczajowo nadawano w Polsce tylko dzieciom
        zydowskim. Np. Dawid jeszcze niedawno był postrzegany jako imię żydowskie
        (patrz np. wiersz Szymborskiej), a teraz pod wpływem Ameryki nadaje się je
        dzieciom. Nie wątpię, ze Rachela, Rebeka, Chana , Debora, Izrael, Chaim itd.
        będa musiały wyjaśniać swoje pochodzenie
        • alija4 Re: Rebeka i Zachariasz - co powiecie na ten zest 04.04.05, 18:15
          no to wyjasnia. i co bedzie wstyd? nie dajmy sie zwariowac!
          • cynta Re: Rebeka i Zachariasz - co powiecie na ten zest 05.04.05, 08:42
            Ladne imiona, prawda ze sie kojarza ze Starym Testamentem ale co z tego? Dosc
            popularne w Stanach, chlopak to Zach, wiec moze Zachus? a dziewczynka moze
            Bekusia? Ja mam ruskie imie, nadane w samym srodku komunizmu w Polsce i jakos
            nigdy nie musialam sie tlumaczyc, tylko babka psioczyla...
            • gaudencja Re: Rebeka i Zachariasz - co powiecie na ten zest 14.09.05, 15:53
              Dziewczynka Bekusia miałaby chyba ciężkie życie. Niestety trudno ładnie
              zdrobnić Rebekę.
        • szczekuszka Re: Rebeka i Zachariasz - co powiecie na ten zest 05.04.05, 08:57
          verdana napisała:

> Istnieje zasadnicza różnica, pomiedzy imionami pochodzenia hebrajskiego,
          które
          > się przyjęły i tymi, które zwyczajowo nadawano w Polsce tylko dzieciom
          > zydowskim. Np. Dawid jeszcze niedawno był postrzegany jako imię żydowskie
          > (patrz np. wiersz Szymborskiej), a teraz pod wpływem Ameryki nadaje się je
          > dzieciom.

To sie zmienia. Imie Samuel coraz czesciej widac i slychac. A chociazby
          ogladajac programy katolickie, tam mlode malzenstwa czesto maja synkow imieniem
          Samuel. Mysle, ze podobnie bedzie z Debora, Rachela. Imie Estera takze przyjela
          sie na gruncie polskim.

Moim zdaniem Polacy sa jednak tolerancyjni i imiona, ktore wymienilas dziecku
          krzywdy nie zrobia.
        • gaudencja Debora 19.02.06, 20:09
          verdana napisała:

> dzieciom. Nie wątpię, ze Rachela, Rebeka, Chana , Debora, Izrael, Chaim itd.
          > będa musiały wyjaśniać swoje pochodzenie

Debora chyba straciła taką konotację i jest po prostu rzadkim imieniem
          biblijnym.
    • aurelia_b Re: Rebeka i Zachariasz - co powiecie na ten zest 17.04.05, 20:44
      Dobrane perfekcyjnie, ale nie zachwycają mnie ani trochę. Na panie o pokaźnej
      tuszy mówiło się "gruba Rebeka". Zachariasz w pełnym brzmieniu jeszcze może
      być, ale wszystkie zdrobnienia odpadają (moim zdaniem oczywiście), no a trudno
      do przedszkolaka zwracać się per Zachariaszu.
      • andaba Re: Rebeka i Zachariasz - co powiecie na ten zest 17.04.05, 23:32
        Mnie bardzo się kiedyś podobała Rebeka, nawet jeszcze jak byłam w ciąży z moim
        najstarszym. Zrezygnowałam z imienia mniej z powodu żydowskiego pochodzenia, a
        bardziej z powodu amerykańskiego skojarzenia... No i na dziecko mogliby "Beka"
        wołać... Zresztą synowie mi się najpierw rodzili, a potem zmieniłam troche
        upodobania. A Zachariasz mi się zbytnio nie podoba, głównie to, że trudno
        zdrobnić.
        • theodorka Re: Rebeka i Zachariasz - co powiecie na ten zest 15.09.05, 16:22
          andaba napisała:

A Zachariasz mi się zbytnio nie podoba, głównie to, że trudno
          > zdrobnić.

Jak to: trudno?! Przecież mały Zachariasz/Zachary to po prostu Zacharek smile
    • bodomlake Re: Rebeka i Zachariasz - co powiecie na ten zest 16.09.05, 20:13
      Rebeka-ok, Zachariasz mi się nie podoba, a Zachary w ogóle jest dla mnie
      okropne uncertain
    • linna-altair Re: Rebeka i Zachariasz - co powiecie na ten zest 20.09.05, 19:40
      Zachariasz-nie za ładne,ale ostatecznie może być.Natomiast Rebeka to wstrętne
      imię.U mnie obok Zoe i Joshuy jet na liście najgorszych.
    • judyta79 Re: Rebeka i Zachariasz - co powiecie na ten zest 22.09.05, 01:55
      Bardzo mi sie podobajasmilechociaz fakt, zdrobnienia Rebeki troszke mniej( co w
      Polsce -umowmy sie- b.wazne)

jesli chodzi o watek "imion żydowskich" to za nimi przepadam...mialam na roku
      znajomego pochodzenia żydowskiego i jestem zauroczona (imionami, charakterem)
      nim jak i cala jego rodzina ---> kolega Beniamin, siostra Ita Chaja, mama
      Hana...miodzio
      • gracuuja Re: Rebeka i Zachariasz - co powiecie na ten zest 22.09.05, 09:33
        no właśnie...
        czy u nas można by bylo nazwać córkę Hana...?? Hanna mi się bardzo podoba, ale
        wolałabym coś mniej popularnego.. a Hana brzmi przyjemnie...
    • layla12 Re: Rebeka i Zachariasz - co powiecie na ten zest 19.02.06, 20:36
      Mnie także podoba się Rebeka,ale co innego Zachariasz....Rebeka
      takie "niespotykane" (tak jak Zachariasz)ale to imię wydaję mi się"za
      stare"(bez urazy smile
      Pozdrawiam!
    • polifonia1983 Re: Rebeka i Zachariasz - co powiecie na ten zest 14.02.14, 10:44
      Bardzo fajny zestaw, oba imiona mi się podobają.

Znajomi mają syna Zachariasza, mówią na niego Jaszek.
      • nati_28 [...] 14.02.14, 13:43
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • florianne Re: Rebeka i Zachariasz - co powiecie na ten zest 14.02.14, 16:25
        Podobają mi się,zwłaszcza w pełnych formach.
    • szostani Re: Rebeka i Zachariasz - co powiecie na ten zest 15.02.14, 10:27
      jak dla mnie porażka ja bym się załamała jakbym miała mieć na imię Rebeka kojarzy mi się z grubą osobą i wydaje mi sie ze wiele osób ma takie skojarzenia
    • dalenia Re: Rebeka i Zachariasz - co powiecie na ten zest 15.02.14, 13:19
      Oba imiona lubię, choć dla swoich dzieci wybrałabym Rachelę i Zacharego. Sama jednak nie wiem, czy nadałabym takie imiona rodzeństwu - wg mnie jednak nadal jest sporo antysemityzmu w Polsce, do tego jakieś komentarze o Jehowych (nie raz się z tym spotkałam - "Estera? Pewnie Jehówka!") ... Chyba jednak bym się tego bała.

A tak swoją drogą, to pewnie są to imiona dzieci protestantów? Znam takie rodziny właśnie wśród nich.
    • adriankaa.s Re: Rebeka i Zachariasz - co powiecie na ten zest 16.02.14, 18:34
      Rebeka mi się kompletnie nie podoba..
      Zachariasz ładnie, choć wolę wersję Zachary..
      Imiona pasują i nie do siebie.. wydaję mi się, że w wersji Zachary by bardziej pasował do Rebeki
    • misselene Re: Rebeka i Zachariasz - co powiecie na ten zest 20.02.14, 18:29
      Imienia Rebeka nie lubię. Zachariasz jest ok, ale zdecydowanie bardziej wolę Zacharego.
    • malga.p Re: Rebeka i Zachariasz - co powiecie na ten zest 20.02.14, 18:39
      Ogólnie zestaw mi się podoba smile Co prawda swojej córki nie nazwałabym Rebeką przez wzgląd na skojarzenia. Za to synka Zachariasza bez wątpienia mogłabym mieć smile
    • liliowewzgorze Re: Rebeka i Zachariasz - co powiecie na ten zest 20.02.14, 19:06
      bardzo "żydowski" zestaw, jak dla mnie bez entuzjazmu.
    • vi0let Re: Rebeka i Zachariasz - co powiecie na ten zest 14.08.14, 14:05
      Rebeka podoba mi się bardziej niż Zachariasz.
      Co do samych imion hebrajskich - nikt nie jest antysemitą, ale wszystkim się "kojarzą". Nie chodzi mi oczywiście o to, że trzeba lubić te imiona, bo są żydowskie, ale też nie demonizujmy. Czy gdyby było tak źle te popularne/osłuchane imiona miałyby szansę się przebić?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.