madziagirl 25.04.05, 17:05 wiecie jaki jest polski odpowiednik imienia Jennifer ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziagirl Re: sprawdziłam, 25.04.05, 17:33 najbardziej rozśmieszyło mnie to że według rady języka polskiego lepiej dziecko nazwać polskim odpowiednikiem imienia Jennifer - mnie się Jennifer nie podoba ale Wenefryda to już totalna porażka Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: sprawdziłam, 25.04.05, 17:42 E, lepsza Wenefryda od Jennifer (IMO) Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 A Ginewra? 25.04.05, 20:15 e > E, lepsza Wenefryda od Jennifer (IMO) Tak, lepsza o wiele! O ile oryginal celtycki Gwenhwyfar lub Gwenhwyvar ujdzie sam w sobie (tam oczywiście, skąd pochodzi), a pochodne romańskie: Guenievre, Guinevere, Ginevra a nawet Guenhumara (ta ostatnia forma to nawet nie wiem z jakiego języka)nawet mnie się podobają, to ta zanglicyzowana Jenefer lub Jennifer zawsze zdawała mi się jednym z najbrzydszych imion żeńskich wszechczasów (i przykładem zgubnych skutków anglicyzacji w ogóle)! Ale czy Ginevra to nie zlatynizowana forma tego imienia? Ginewra mi sie nawet sama w sobie podoba a i chyba bardziej kojarzy się z Okrąglym Stołem niż Jennifer. Kogo Wenefryda odstrasza temu polecam Ginewrę! Odpowiedz Link Zgłoś
itymonka Re: zagadka 25.04.05, 17:42 Wenefryda?? hmm pierwszy raz spotykam sie z takim imieniem.. podoba mi sie chyba nawet bardziej od Jennifer Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: zagadka 26.04.05, 15:31 jednak Jennifer jest bardziej miękka i kobieca (choć jak dla mnie w grupie imion anglojęzycznych "pospolita" i ciężko mi zrozuzmieć tę popularność w Polsce). Wenefryda - zbyt kanciaste w brzmieniu. ale info jest super Odpowiedz Link Zgłoś
melissa79 Re: zagadka 19.08.05, 08:18 a mój maz załatwiał ostatnio sprawę urzędową z rodzicami rocznej Ginevry. Rodzice z małego miasteczka, mausia wyraźnie wymawiała "Dżinewra, proszę Pana, ale pisana przez fał" Szkoda tylko, że dziewczynka miała na nazwisko Śliwa.... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: zagadka 19.08.05, 10:06 melissa79 napisała: > a mój maz załatwiał ostatnio sprawę urzędową z rodzicami rocznej Ginevry. > > Rodzice z małego miasteczka, mausia wyraźnie wymawiała "Dżinewra, proszę Pana, > ale pisana przez fał" > Przez fal??? Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: zagadka 26.08.05, 10:49 Żadna z tych form nie jest za ładna,ale już wolę Jennifer niż inne. Odpowiedz Link Zgłoś
cataluna Re: zagadka 24.01.06, 10:06 Nie podoba mi sie ani Ginewra ani Wenefryda. Jennifer moze byc,ale nie w Polsce. Hej. Odpowiedz Link Zgłoś