gunka2 06.05.05, 18:50 Kochani! Ponieważ "Chocian" spotkał się z tak stanowczym odrzuceniem przez forum, natomiast istniejące "Chociebor", "Chociemir" oraz "Chociesław" nie wchodzą w grę, proszę o ocenę poniżej podanych nowo utworzonych wersji. Mają pasować do imienia "Maksymin" i do typowego poskiego nazwiska ("Kowalski" jest tu nazwiskiem zastępczym). 1. Chociewid Maksymin Kowalski / Maksymin Chociewid Kowalski znaczenie: pragnący widzieć - widziany z chęcią 2. Chociegor Maksymin Kowalski / Maksymin Chociegor Kowalski znaczenie: pragnący gorąco - gorąco upragniony 3. Chociebog Maksymin Kowalski / Maksymin Chociebog Kowalski znaczenie: pragnący Boga, dobrego losu itp. - chciany przez Boga, los itp. 4. Chociewit Maksymin Kowalski / Maksymin Chociewit Kowalski znaczenie: pan swoich pragnień 5. Chocipraw Maksymin Kowalski / Maksymin Chocipraw Kowalski znaczenie: z uprawnieniem pragnący / pragnący prawości 6. Chociwiedz Maksymin Kowalski / Maksymin Chociwiedz Kowalski znaczenie: pragnący wiedzy / wiedzący czego pragnać 7. Chociczest Maksymin Kowalski / Maksymin Chociczest Kowalski znaczenie: pragnący z czcią / pragnący czci Ogłaszam też konkurs na utwożenie nowych tego typu imion. Zasady: 1. Choci(e)- na początku 2. jakaś z przyjętych koncówek poza "-mir (mierz)", "-bor", "-sław" jak na stronie: pl.wikipedia.org/wiki/M%C4%99skie_imiona_s%C5%82owia%C5%84skie 3. sensowne i pozytywne znaczenie 4. do wymówienia i do napisania (na polskie warunki, oczywiscie) 5. w szerokim znaczeniu do przyjęcia Miłej zabawy. I prosze o ocenę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
poliksena Re: Konkurs: Choci(e)-? 06.05.05, 19:07 Chociegniew, Chocielub, Chociemił albo Chocierad. Takie imiona przyszły mi na myśl. Może któreś Ci się spodoba. Czego jak czego ale wszystkim tym imionom braku oryginalności zarzucić nie można, a osoba o którymś z tych imion prędzej trafi 6 w lotka niż spotka imiennika. Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Konkurs: Choci(e)-? 07.05.05, 14:09 Chociegniew - Chocigniew: chce z gniewem, a moze: rzada z gniewem? +- Chocielub - lubi chciec (a kto nie?) +- Chociemił - pragnie milosci - taki niedokochany? - Chocierad - pragnie radosci, chce z radoscia + > ... a osoba o którymś z tych imion prędzej > trafi 6 w lotka niż spotka imiennika. No coz, to nie moja wina ze wola dac np. Brajan itp. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Konkurs: Choci(e)-? 06.05.05, 20:53 Podobają mi się wszystkie, moze z wyjątkiem Chociczesta, który po namyśle kojarzy mi się z kocicą. Z propozycji Polikseny podoba mi się jeszcze Chociegniew i Chocierad, a sama proponuję, hmmm... na razie nie proponuję, skoro obowiązkowe jest przeanalizowanie znaczenia Ale jeszcze pomyślę. Co ciekawe, oryginalne "Chocie" przechodziło też w "Kocie", i stad istnieją tak wdzięczne imiona, jak np. Kocimiar albo Kociebor. Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Konkurs: Choci(e)-? 06.05.05, 21:00 > Co ciekawe, oryginalne "Chocie" przechodziło też w "Kocie", i stad istnieją > tak wdzięczne imiona, jak np. Kocimiar albo Kociebor. Hm. Troche za "kocie" jak na mnie. Ale "K" i "Ch" czesto byly wymienne i niekiedy nawet mowiono "kciec" zamist "chciec". Odpowiedz Link Zgłoś