gawronka 14.05.05, 12:48 Bardzo podobają mi się imiona celtyckie. Czy któreś w niżej wymienionych mają polskie odpowiedzniki? Pozdr Ceara Eadan Grian Muirín Nuala Ríona Úna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Imiona celtyckie 14.05.05, 13:35 Obawiam się, że jeszcze nie mają W kazdym razie nie znalazłam takowych. Natomiast jeśli chodzi o pragmatykę tworzenia, to początkowe "Ea" jest zazwyczaj zastępwane w spolszczeniach przez "A". Nie wiem, jak z "ea" w środku wyrazu. Odpowiedz Link Zgłoś
ajlii Re: Imiona celtyckie 14.05.05, 20:00 Pochodzenie celtyckie ma imię Ewelina (oznacza światło) Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Imiona celtyckie 16.05.05, 13:13 Riona i Una sa po prostu fantastyczne. Mnie jednak juz dawno temu zwalila z nog Eowina (Wladca Pierscieni). Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Imiona celtyckie 13.10.05, 02:02 Niektóre są świetne. Ale ta Eowina? Jak pępowina. Albo Siobhan... Odpowiedz Link Zgłoś
nata76 Re: Imiona celtyckie 17.05.05, 09:17 Dla mnie REWELACJYJNE jest Siobhan!!!!!!no i reszta podanych też. aż szkoda,że nie mam za męża jakiegoś Celta)))) pozdrawiam,nata Odpowiedz Link Zgłoś
polichymnia Re: Imiona celtyckie 17.05.05, 15:15 Znam Bretonkę szczycącą się swym pochodzeniem i starym bretońskim imieniem:Gaelle,z tym,że nad "e"są dwie kropki.Wymawia się "Gael". Odpowiedz Link Zgłoś
bir.ke Re: Imiona celtyckie 17.05.05, 23:11 a ja lubie: Niamh (wym. Niw) Eoin (jak ang. Owen) Diarmuid (jak Dermot) Eimear (Imer) Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imiona celtyckie 12.10.05, 13:09 Odswiezam dla osob zainteresowanych kultura celtycka. Odpowiedz Link Zgłoś
mixin Re: Imiona celtyckie 12.10.05, 16:06 ponoc Iwona tez celtyckie i zwiazane z krzewem cisu Odpowiedz Link Zgłoś
megy Re: Imiona celtyckie 13.10.05, 18:41 imiona celyckie jakie znam to: dla chlopcow: Ewen Berven Brendan Erwan Gael Gwendal Jelven Killian Loic Malo Mewen ect dla dzewczynek pozniej...... Odpowiedz Link Zgłoś
megy Re: Imiona celtyckie 13.10.05, 20:28 ciag dalszy.... imiona dla dziewczynek: Annick Armel Gwenn Nolwenn Segolen Tifenn moja corka ma na imie Gwenaëlle ale jej tatus jes rodem z Bretanii. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Imiona celtyckie 30.10.05, 14:12 Bardzo ładne te imiona! Pozdrawiam Linna-Altair Odpowiedz Link Zgłoś