27.05.05, 18:29
Witajcie ponownie, jak widać ciągle szukam imienia dla córeczki.. Mój mąż
dziś stwierdzil, ze najbardziej lubi 2-sylabowe - więc po namysle zaczęłam
sie zastanawiac na d Ingą.. Co sądzicie o tym imieniu? ładne? czy jest
obecnie popularne? jakie macie propozycje zdrobnień? i z czym Wam się
kojarzy? z góry dziękuję za wszystkie wypowiedzi!!!
Obserwuj wątek
    • martka_k Re: Inga 27.05.05, 19:52
      Mnie sie bardzo zdecydowanie nie podoba, kojarzy dosyc pretensjonalnie (ok,
      moze nie jest, ale kojarzy sie) a jedyna Inga jaka znalam nie polepszyla tego
      wrazenia... Inne Twoje poszukiwania duzo bardzie mi odpowiadaly.
    • gaudencja Re: Inga 27.05.05, 19:59
      Ja też myślę, ze Twoje poprzednie propozycje były wyrazistsze i ładniejsze...
    • emi28 Re: Inga 27.05.05, 21:45
      Nie podoba mi się, choć mam bardzo miłe skoajrzenia z tym imieniem związane.
      Do mojej przyjaciółki zdrobniale mówiło się Ingunia, Ingusia, ale raczej
      rzadko, bo serdecznie tych zdrobnień nie lubiła, a pomysłu na inne nie miała smile
    • anamd Re: Inga 28.05.05, 04:18
      Znam 2 letnia Inge. A samo imię SUPER!
    • theodorka Re: Inga 28.05.05, 09:37
      Nienie, raczej odradzam. Nieodparcie kojarzy mi się z Kingą (która popularyzuje
      się ze względu na telenowele).
    • theodorka A co do zdrobnień 28.05.05, 09:42
      To chyba tylko Inka, Ingutka, Gutka, Gusia. Pozostałe (Ingunia i Ingusia)
      kojarzą mi się z imieniem, o którym mówiłam wcześniej.
    • ingutka Re: Inga 28.05.05, 12:38
      Bardzo ładne imię big_grin
      Może nieco twarde w wymiowie, ale jak ktoś chce może znaleźć miękkie
      zdrobnienia (Ingusia, Gusia).
      Cieszę sie, że mam tak na imię, podoba mi się ono i naprawdę fajnie mieć
      oryginalne imię. Zawsze byłam jedyną Ingą wśród znajomych.

pozdrawiam
      • illka1 Re: Inga 28.05.05, 13:42
        A czy to imię staje się obecnie coraz bardziej popularne? czy widać obecnie
        zwiekszoną ilość nadań ? czy macie jakies dane na ten temat? czy duzo w Polsce
        Ing? i w ogóle czy wiecie cos więcej na jego temat bo ja tylko że jest
        pochodzenia germanskiego i imieniny obchodzi 25.X
        • theodorka Re: Inga 28.05.05, 13:45
          Inga jest skrótem od imienia Ingeborga. Ostatnio widać zwiększoną liczbę nadań
          tego imienia, ale nie jest ona lawinowa.
          • abiela Re: Inga 31.05.05, 14:20
            Mnie sie baaaardzo podoba, duzo bardziej od Letycji. Ma dla mnie o wiele wiecej
            wyrazu.
          • ingutka Re: Inga 31.05.05, 14:40
            Tu bym polemizowała - Inga to jest osobne imię. Nie wiem jak było w
            przeszłości, może to imię pochodzi od Ingeborgi. Ja doczytałam, że Inga
            pochodzi od germańskiej bogini płodności - to jest dopiero opiekunka wink)
            • gaudencja Re: Inga 31.05.05, 17:51
              ingutka napisała:

> Tu bym polemizowała - Inga to jest osobne imię. Nie wiem jak było w
              > przeszłości, może to imię pochodzi od Ingeborgi.

No tak - osobne, ale pochodzące od Ingeborgi i innych imion złożonych z członem
              "Ing". Patrz:
              kalendarz.pwn.pl/dzien.php?y=2005&m=9&d=2
              Ta bogini to chyba pomysł autorów kompendiów internetowych; często niestety
              można w nich wyczytać różne historyjki, nie zawsze prawdziwe.
              • trissie Re: Inga 24.07.05, 21:15
                acha i zapomniałam dodać, że to imię kojarzy mi sie teraz z literaturą
                skandynawską , tam Ing i Ingeborg, (Ingebjorg) było zawsze dużo. A ja uwielbiam
                literaturę skandynawską. Zajrzyj chociażby do "Krystyny córki Lavransa", tam
                jest też mnóstwo ciekawych imion żeńskich
              • gaudencja Re: Inga 21.12.05, 13:34
                gaudencja napisała:

> Ta bogini to chyba pomysł autorów kompendiów internetowych; często niestety
                > można w nich wyczytać różne historyjki, nie zawsze prawdziwe.

Mała autokorekta - rzeczywiście Ing- nie jest imieniem boginii płodnosci, ale
                jednak coś tu jest na rzeczy, bo chodzi o boga płodnosci. Pozdrawiam smile
    • poliksena Re: Inga 31.05.05, 14:44
      Nie podoba mi się. To już Kinga lepsze. Zresztą będzie z nim mylone i trzeba
      będzie ludziom tłumaczyć: "Córka ma na imię Inga, a nie Kinga, nie to nie Iga
      ale Inga..."
    • bonnie75 Re: Inga 31.05.05, 15:28
      Mnie sie to imie bardzo podoba smile Znalam kiedy pewna Inge - strasznie piekna
      dziewczyne, wiec polecam z calego serca wink
      • gaudencja Re: Inga 24.05.06, 18:53
        Ja tez znałam bardzo ładną Ingę, niestety życiowo bardzo nieszczęśliwą.
    • tawananna Re: Inga 02.06.05, 18:33
      Nawet, nawet. Całkiem ładne, ale będzie mylone i z Kingą, i z Igą.

Tylko, że Twoje poprzednie pomysły imiennicze - a było już ich sporo smile -
      podobały mi się dużo bardziej.

Jeśli uważasz za ładne zdrobnienie Inka (mnie bardzo przypada do gustu), znajdź
      imię kończące się na -ina, które Ci się podoba. Tradycyjnie polecam
      Jaśminkę smile.
    • batinka1 Re: Inga 24.07.05, 15:33
      Pierwszy raz jestem na tym forum i nie wiem jaką decyzję podjęłaś jeżeli chodzi
      o wybór imienia. Ja mojej córeczce dałam właśnie na imię INGA - bardzo mi się
      ono spodobało i dlatego, że nie jest ono zbyt popularne, wybralam je dla mojej
      Małej. Pierwszy raz to imie usłyszałam rok temu i jak ttylko usłyszałam, to
      pomyślałam - to imie i żadne inne, chociaż wtedy jeszcze nie byłam w ciąży.
      Faktem jest, że jest ono mylone z Kingą, ale trudno - znajomi przeciez nauczą
      się, ze jest to INGA, a nieznajomi - pal ich licho. Pozdrawiam i daj znać, bo
      jestem ciekawa na jakie imię zdecydowałaś się.
      • ingutka Re: Inga 24.07.05, 21:44
        Batinka, gratuluję wyboru! smile)
        Faktycznie, czasem mylono mnie z Kingą, nigdy z Igą, ale to nic strasznego. W
        sumie to miło słyszeć, ze ma sie oryginalne, piękne imię smile
    • trissie Re: Inga 24.07.05, 21:11
      Inga to imie mojej kuzynki i tylko z nią mi sie kojarzy, Inga ma w tej chwili 30
      lat, więc nadanie jej tego imienia w tamtych czasach było wielką ekstrawagancją
      cioci. Chcę tylko powiedzieć, że nie słyszałam nigdy, żeby ktokolwiek zwracał
      sie do Ingi jej normalnym imieniem. Nazywano ją: Gunia, Guńka, Inia, a w końcu
      została Grochem, nie mam pojęcia dlaczego smile Teraz, kiedy powtarzam sobie to
      imie, wydaje mi sie nawet fajnie, zdecydowanie lepsze od Kingi, której bardzo
      nie lubię. Ale te zdrobnienia były paskudne.
      • cysia.b Re: Inga 25.05.06, 14:31
        Moja córka jest Ingą, więc imię oczywiście mi się podoba. Faktem jest, że jak
        na razie nazywana jest tylko zdrobniale i funkcjonuje jako Isia. Groch, też
        ładniesmile
    • isztaria Re: Inga 22.12.05, 19:27
      nie podoba mi się - twarde, zimne, zdecydowanie zbyt krótkie i żle brzmiące. w dodatku jedyna Inga, jaką znałam, jest osobą kompletnie pozbawioną wdzięku i tylko potęguje chłód swojego imienia.
    • linna-altair Re: Inga 25.12.05, 19:32
      Inga-takie sobie,ale lepsze od imienia Iga.
    • inga300 Re: Inga 25.12.05, 23:18
      Mi się podoba!!!ciekawe dlaczego co wink
      A tak na poważnie to nie lubiłam swojeo imenia jak byłam dzieckiem tak
      właściwie to sama nie wem dlaczego, chyba za bardzo różniło się od innych, a
      wiadomo dzieci nie lubią odstawać od reszty. Teraz je lubie mimo że jest mylone
      z Kinga albo z Igą. Kiedyś poprawiałam - "nie Kinga tylko Inga" ale
      teraz...zależy od sytuacji.
      Ogólnie imię jest fajne, polecam!!!
    • trrruskawa Re: Inga 25.05.06, 17:28
      Mi sie bodoba! O wiele ładniejsze od Kingismile
      • zaino Re: Inga 27.05.06, 15:29
        Zdecydowanie ładniejsza jest Kinga. Inga jest trochę za "twarde". Jak słysze
        zdrobnienia Gusia czy Guśka to mnie poraża.
        • gaba99 Re: Inga 27.05.06, 21:09
          Mi się bardzo podoba. Kinga czy nawet Iga są moim zdanie brzydkie i takie
          jakieś zimne i nieprzyjemne. Może to dlatego że moja ciocia ma na imię Inga.
          Teraz ma ok. 30 lat, wtedy to imie było straszną ekstrawagancjąsmile Pani w
          urzędzie nie chciała jej zarejestrować jako Ingeborga więc została Inga.
          Zdrobinienia Ingusia, Gusia, Ingunia nie przypadają mi do gustu. Lepiej bez
          tego 'g' Inusia, Inuś. Śliczniesmile
          • mamamichalka1 Re: Inga 29.05.06, 00:21
            Nie podoba mi się. Znałam kiedyś pewną Ingę, osobę niestety wyjątkowo
            nieatrakcyjną. Teraz to imię kojarzy mi się głównie z nią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.