theodorka 19.06.05, 20:21 Czy podoba Wam się to imię? Mi tak, jedyną jego wadą jest chyba brak zdrobnień. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cysia.b Re: Hortensja 20.06.05, 11:37 Siostra Narcyzy Żmichowskiej miała tak na imię. Mówiono na nią Horcia Mnie się Hortensja raczej nie podoba. Kojarzy mi się z ciotką zażywającą często sole trzeźwiące. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Hortensja 12.04.06, 21:54 Tesia wydaje mi sie być ślicznym zdrobnieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Hortensja 20.06.05, 16:59 Podoba mi się. Od kiedy je wyczytalam w Panu Kleksie - a musiałam mieć wtedy 5-6 lat Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Hortensja 20.06.05, 17:03 Dla mnie też podoba się od dawna (tzn. od okresu, w którym miałam jakieś 5-6 lat), chociaż nie czytałam wtedy "Pana Kleksa" Zupełnie nie wiem, skąd je wytrzasnęłam Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Hortensja 20.06.05, 18:05 To moze mnie poratujesz: matka byla Multiflora, ojciec Anemon. A corek bylo piec: Roza, Dalia, Hortensja, Rezeda i...? Bo mnie gryzlo wlasnie ostatnio, za diabla sobie przypomniec nie moglam... Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Hortensja 20.06.05, 18:09 martka_k napisała: > To moze mnie poratujesz: matka byla Multiflora, ojciec Anemon. A corek bylo > piec: Roza, Dalia, Hortensja, Rezeda i...? > Bo mnie gryzlo wlasnie ostatnio, za diabla sobie przypomniec nie moglam... Była jeszcze Piwonia. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Hortensja 20.06.05, 18:27 Nie ma za co Dla mnie Piwonia się bardzo, bardzo podoba, ale jest to imię bez tradycji w PL i może kojarzyć się z piwem... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Hortensja 13.11.05, 18:02 Mimo ze jestem przeciwniczka imion kwiatowych, zaczyna mi sie podobac... Odpowiedz Link Zgłoś
tora99 Re: Hortensja 21.04.06, 07:54 a jak to sie ma do nazwiska? (nigdy nie zapomne Konfucjusza skrzydelko...) Odpowiedz Link Zgłoś
tora99 Re: Hortensja 21.04.06, 14:24 Konfucjusz Skrzydelko sie chlopak nazywal..... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Hortensja 21.04.06, 14:46 Mocne, a widziałaś nasz wątek o najdziwniejszych zestawieniach imion i nazwisk? Pytałaś, jak się Hortensja ma do nazwiska i tego dotyczyło moje pytanie - bo to jest jeden z wątków o imionach jako imionach, a nie o tym, jakie imię nadać konkretnemu dziecku pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tora99 Re: Hortensja 21.04.06, 15:19 a rozumiem, pierwszy raz zajrzalam na to forum Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Hortensja 21.04.06, 15:29 tora99 napisała: > a rozumiem, pierwszy raz zajrzalam na to forum W takim razie witamy i bardzo się cieszymy Odpowiedz Link Zgłoś
st_karolka Re: Hortensja 18.09.06, 22:59 to wspaniałe imie ! moja przyjaciółka ma tak na imie ;D Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Hortensja 04.01.23, 08:06 Podoba mi się imię, ale nie umiem znaleźć ładnych zdrobnień. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Hortensja 04.01.23, 08:10 Dodatkowo na plus skojarzenie z Hortensją żyjącą dawno temu w Starożytnym Rzymie, której życiorys bardzo mnie kiedyś interesował. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Hortensja 04.01.23, 10:34 Fajne, choć brzmi trochę jak "pretensja". Myślę też, że ciężko ją dopasować do nazwiska, żeby nie było groteskowo. Zdrabniałabym pewnie do Horty, Hortusi, Hortuni - trochę jak Martę. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Hortensja 04.01.23, 14:38 Hortensja - Tenia, Tensa, Tesia, Hosia, Hosa, Hortena, Hoja, Hota, Hosja, Horta. Imię o ciekawym, naturalnym znaczeniu ale dość wymagającym i trudnym wybrzmieniu w moim odczuciu. Nie jestem obiektywna też, bo przeważnie nie przepadam za imionami zaczynającymi się od ' H'. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Hortensja 04.01.23, 19:46 Ładne imię, ale za bardzo kojarzy mi się z sokiem Hortex. Odpowiedz Link Zgłoś