rycheza 24.07.05, 12:44 Prześliczne imię - czy mogłabym prosić o sprawdzenie ile osób w Polsce je nosi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Mirogniewa - raz jeszcze 24.07.05, 13:06 Przyłączam się do głosów zachwytu. Jak się można było spodziewać, ewentualna Mirgniewa będzie pionierką Odpowiedz Link Zgłoś
rycheza Re: Mirogniewa - raz jeszcze 24.07.05, 13:15 Bardzo dziękujęUwielbiam "gniewne" imiona! Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Mirogniewa - raz jeszcze 24.07.05, 13:18 Dla mnie też zaczyna się podobać A czy istnieją jeszcze jakieś imiona z cząstką "gniewa" i czy mają jakieś nadania? Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Mirogniewa - raz jeszcze 24.07.05, 14:02 Gniewomirow bedzie chyba najwiecej. Jarogniewow tez troche byc powinno, choc niewielu. Ale nie posiadam Ramuta, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Mirogniewa - raz jeszcze 24.07.05, 14:34 Gniewomir 223 nadania Gniewomira 2 Jarogniew 108 Jarogniewa 3 Odpowiedz Link Zgłoś
poliksena Re: Mirogniewa - raz jeszcze 24.07.05, 14:45 Na pewno są to imiona nadawane sporadycznie albo wcale (z wyjątkiem Zbigniewa). Ja znam takie, które są poświadczone w źródłach rosyjskich (Gaudencja powie mam nadzieję, które z nich znane są w źródłach staropolskich, a może są też inne). Jeśli była zantowana forma i męska i żenska podaję żeńską, jeżeli tylko męska to męską: Dobiegniewa Dobrogniewa Domagniew Gniewoj, Gniewosz, itd. (ale co ciekawe nie ma Gniewomira) Izbygniew Jarogniew, Jarygniew Lutogniew Mirogniew Mościgniew ("Mostignev") Mścigniew Naczęgniew ("Nachegnev") Nasięgniew ("Nashegnev") Niesigniew, Niesiegniew Ninogniew Ogniew ("Ognev", może skrót od innego imienia?) Przybygniew Sięgniew ("Segnev, Signev") Spycigniew Stogniew, Stoigniew Stupogniew ("Stupognev") Toligniew Zbigniew Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mirogniewa - raz jeszcze 24.07.05, 15:49 W takim razie już podaję ze źródel polskich (takie formy, jak zapisano): Gniewomir, Gniewomiar, Gniewomier; z uproszczonym członem pierwszym: Gniemir (?) Gnierad lub Gnierat; Gniewosądka(?) (to z gniewem w członie początkowym; te akurat nie bardzo mi się podobają) ________________________________________________________________________ Borzygniew, Borzgniew Dobiegniew Dobrogniewa Dobrzegniew Izbygniew Izbygniewa (Chezbogneua) Jarogniew, Jerogniew Lutogniew Minigniew Mirogniew Mścigniew Nasięgniew Ninogniew Osięgniew Ostrogniew Przybygniew Rościgniew Sęczygniew Sięgniew Spycigniew Stogniew Stoj(i)gniew Suligniewa (Sulinea) Toligniew Wszegniew, Świegniew, Śwsiegniew Zbygniew, Zbyhniew Z tych imion nadane są, oprócz Gniewomira(y) i Jarogniewa(y), o których pisała Abiela; patrzyłam również na wersje żeńskie: Dobiegniew (5 razy) Dobrogniew (2) Dobrogniewa (22) Lutogniew (2) Mirogniew (1) Mścigniew (11) Przybygniewa nie ma, ale jest Przybigniew (1) Stoigniew (13) Stojgniew (10) Zbygniew (2) ...i oczywiscie Zbigniew (359 056, 17. co do popularności imię męskie w Polsce wg danych z 2004 roku) Odpowiedz Link Zgłoś
rycheza Re: Mirogniewa - raz jeszcze 24.07.05, 16:09 W tym zestawieniu brakuje mi Maxigniewa Bo skoro jest Minigniew, dlaczego nie!? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mirogniewa - raz jeszcze 24.07.05, 16:17 Minigniew to takie urocze imię, prawda? Ale nie oznacza "mały gniew": pl.wikipedia.org/wiki/Minigniew Odpowiedz Link Zgłoś
poliksena Re: Mirogniewa - raz jeszcze 24.07.05, 16:43 Minigniew "za Chiny" nie kojarzy się staropolsko, mam nadzieję, że informacja na Wikipedii jest wiarygodna. Swoją drogą szkoda, że opis imion słowianksich ogranicza się tam prawie wyłącznie do imion polskich, z chęcią bym poczytała o innych imionach słowiańskich, np. o Stępogniewie (po namyśle tak przetłumaczyłabym Stupogneva), wiążąc go albo ze stąpaniem (np. koń chodzi stępa) albo stępieniem (stępić gniew, to by nawet pasowało). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mirogniewa - raz jeszcze 24.07.05, 16:45 poliksena napisała: > Minigniew "za Chiny" nie kojarzy się staropolsko, mam nadzieję, że informacja > na Wikipedii jest wiarygodna. Jest wiarygodna, sama ją sprawdziłam w słowniku. Swoją drogą szkoda, że opis imion słowianksich > ogranicza się tam prawie wyłącznie do imion polskich, z chęcią bym poczytała o > innych imionach słowiańskich, np. o Stępogniewie (po namyśle tak > przetłumaczyłabym Stupogneva), wiążąc go albo ze stąpaniem (np. koń chodzi > stępa) albo stępieniem (stępić gniew, to by nawet pasowało). Do tego trzeba by już niestety poważnych specjalistów, a na razie Wikipedię piszą raczej amatorzy... Odpowiedz Link Zgłoś
poliksena Re: Mirogniewa - raz jeszcze 24.07.05, 17:16 gaudencja napisała: > Do tego trzeba by już niestety poważnych specjalistów, a na razie Wikipedię > piszą raczej amatorzy. Dobrze, że piszą. Może kiedyś dołączą i profesjonaliści i rozbudują istniejące hasła, poprawiając ewentualne nieścisłości i błędy. Odpowiedz Link Zgłoś
rycheza Re: Mirogniewa - raz jeszcze 24.07.05, 16:48 Rzeczywiście uroczeI nawet znaczenie mi sie podoba, lecz cóż - u mnie 'mini' zawsze chodzi w parze z 'maxi' - takie "skrzywienie zawodowe" Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mirogniewa - raz jeszcze 21.12.05, 12:28 Minigniew(a) należy do moich faworytów wśród różnych "gniewów" Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: A Ninogniew? 20.05.06, 23:32 Kojarzy mi sie z gniewem na nine Terentiew)). Od czego niby to Nino- mialoby pochodzic? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A Ninogniew? 21.05.06, 00:39 Ninogniew, Minogniew – staropolskie imię męskie, złożone z członów Nino- ("nowy, młody") oraz -gniew. Mogło oznaczać "ten, którego gniew jest świeży". pl.wikipedia.org/wiki/Ninogniew Odpowiedz Link Zgłoś