24.07.05, 20:37
jak odbieracie to imie? zakochalam sie w nim. duzo zdrobnien, ladne brzienie,
ale slyszalam opinnie, ze jest nijakie. a Wam jak sie podoba? oddzielnej
dyskusji na ten temat nie znalazlam.
Obserwuj wątek
    • portalegre Re: Janusz 24.07.05, 20:42
      Uwazam, ze ladne jest i mile dla ucha. Jedyne co mnie troszeczke razi, to fakt,
      ze kojarzy sie z okreslona epoka, najczesciej nadawane bylo w latach 50.
      Ale z drugiej strony imie to jest popularne juz od sredniowiecza, wiec ma
      dlugie tradycje w jezyku polskim, co tez sie liczy in plus.
      • theodorka Re: Janusz 25.07.05, 08:29
        Sama w sumie nie wiem, dla mnie trochę (nie wiedzieć czemu) kojarzy się z
        Dariuszem i temu podobnymi imionami.
      • gaudencja Re: Janusz 25.07.05, 14:05
        Podpisuję się pod portalegre, z tym że dopiero "na rozum" jestem w stanie
        docenic to, ze jest ładne i miłe dla ucha, bo jego popularnosć spowodowała, że
        odbieram je jako zbyt oklepane. Ale jestem pewna, ze jeszcze wróci, tylko nie
        teraz.
      • blakecarrington Re: Janusz 08.09.05, 13:57
        W wielu mniejszych miejscowościach co drugi to Janusz a co drugi Robert - ale
        to bardziej dotyczylo pokolenia 65-70
    • souhlaska Re: Janusz 25.07.05, 14:20
      hm. moze moj zachwyt wynika troche tez z tego, ze nie znam zadnego Janusza a
      lata '50 znam z podrecznika od historii, bo urodzilam sie dwadziescia kilka lat
      pozniej. wsrod znajomych moich rodzicow, tez nie zauwazam, aby to imie
      wystepowalo czesto. wiec dla mnie oklepane nie jest smile
      • abiela Re: Janusz 25.07.05, 14:33
        Mnie sie nie podoba, wole po prostu Jana. Janusz brzmi dla mnie troche
        sezonowo...
        • nika85 Re: Janusz 29.07.05, 22:33
          Bardzo ładne imię moj narzeczony tak ma na imię mało spotykane fajne zdrobnieniasmile
    • liczy_sie_tylko_1wrazenie Re: Janusz 01.08.05, 22:33
      Mnie sie bardzo podoba. Tylko zawsze myslalalm ze to zdrobnienie od Jana a nie
      oddzielne imie.
      Janusz (Jan zreszta tez) ma wiele pieknych odmian (zdrobnien). Jak bede miala
      chlopca pewenie bede chciala dac mu na imie Januszwink

A ze oklepane? Nie sadze. Moze kiedys ale na pewno nie teraz. Znam tylko trzech
      Januszow z mojego przedzialu wiekowego (rocznik'78). No i mnie Janusz kojarzys
      ie wlasnie z tymi kolegami a nie z Januszami z pokolenia moich rodzicow (zreszta
      Janusze z pokolenia moich rodzicow to swietni goscie byli wiec czemu nie?smile)
      • gaudencja Re: Janusz 05.02.06, 14:25
        liczy_sie_tylko_1wrazenie napisała:

> Mnie sie bardzo podoba. Tylko zawsze myslalalm ze to zdrobnienie od Jana a nie
        > oddzielne imie.

Właściwie jest to zdrobnienie od Jana, które się usamodzielniło. Z drugiej
        strony, było rzymskie bóstwo o imieniu Janus (o dwóch obliczach), a ponieważ
        Julius itp. imiona spolszcza się jako Juliusz, można uznać, że Janusz mógłby
        być spolszczeniem od Janusa. Drugim, bo przyjął się oczywiście Janus własnie w
        tej wersji.
    • linna-altair Re: Janusz 05.09.05, 19:29
      Rownież myśle,że jest nijakie,ale lepsze juz od Jana.
    • mankencja Re: Janusz 05.09.05, 20:24
      Bardzo mi sie podoba. Dużo lepsze od Jana i wzbudza zaufanie. Mój brat ma na
      imię Janusz, dziadek też miał [to znaczy na pierwsze Edwin, ale nie używal].
      Zdrobnienia wobec brata stosuje się następujące: Jaś, Jasiek, Jasiu, Januszek
      [nie lubi], Januszeczek [też nie lubi, bo ja mu tym na złość robię], Janek
    • lilarose Re: Janusz 06.09.05, 14:23
      Mnie sie kojarzy raczej ze starsza osobą. Znacznie bardziej podoba mi sie imie
      Jan
    • diara Re: Janusz 07.09.05, 21:06
      Właśnie mnie tez się podoba Janusz i sama zastanawiałam czy tak nie dać synkowi. Niestety mężowi się nie podoba więc chyba odpada.
      Ale zastanawia mnie jakie macie zdrobnienia do tego imienia? Mi przychodzi do głowy tylko jedno - Januszek.
      Przecież Jaś, Janek to jest od Jana.
      • tawananna Re: Janusz 07.09.05, 23:58
        > Mi przychodzi do g
        > łowy tylko jedno - Januszek.
        > Przecież Jaś, Janek to jest od Jana.

Takie mamy zdrobnienia, jakich używamy. Nic nie stoi na przeszkodzie, by mówić
        na Janusza Jaś czy Janek. Zresztą jednego Janusza, do którego bardzo często
        zwraca się Janek, znam.
    • anilia Re: Janusz 08.09.05, 09:07
      Kojarzy mi się z moim dziadkiem, którego ledwo znałam. Urodził się pod koniec
      lat 30.
    • kajka04 Re: Janusz 06.02.06, 13:34
      o.k.r.o.p.n.e
    • martuszkaw Do souhlaski 06.02.06, 13:38
      1. Imię mi się podoba, ma długą tradycję w języku polskim, tylko nie jest tak do
      końca słowiańskie - analogicznie do Janisława, jest średniowiecznym nowotworem
      językowym łacińsko - słowiańskim.

2. Podoba mi się Twój nick. Pochodzi od souhlasit, czy souhlaskawink Mas nieco
      spolocne z cestinou, jsem zvedava?

Pozdrawiam M.
      • nastka_7 Re: Do souhlaski 06.02.06, 14:43
        A ja ostatnio spotkałam na placu zabaw małego Januszka, tak na oko 3 latka...
    • nataszaasza Re: Janusz 27.12.14, 16:11
      Cioci mojej kuzynki urodził się chłopiec, który miał mieć na imię Januszek (początkowo mial być Jan, ale stwierdziła że za krótkie i za popularne). Niestety, za wcześnie powiedzieli rodzinie o swoich planach, a ta wybiła im to z głowy i chłopiec otrzymał imiona Kacper Jan.
    • lily-beth Re: Janusz 27.12.14, 17:21
      Kiedyś mi się bardzo podobało, teraz mi się trochę wujkowato kojarzy. Wolę Jana, mimo popularności. Zresztą, u kogos odebrałabym dobrze Janusza, tylko sama bym nie nadała.
    • liliowewzgorze Re: Janusz 27.12.14, 17:33
      wolę Jana!!!
    • niwius Re: Janusz 28.12.14, 00:26
      Wyjątkowo nie lubię tego imienia i nie jestem w stanie dostrzec w nim niczego ładnego. Nie kojarzy mi się z latami 50., ponieważ miałam w podstawówce kolegę nieco starszego o tym imieniu - rocznik 1988 lub 1989.
    • mow.mi.boska Re: Janusz 29.12.14, 17:44
      nie podoba mi się. Pierwsze skojarzenie to mem internetowy "typowy Janusz" - około sześćdziesiątki, przemądrzały, chytry, zaściankowy, "obciachowy"

myślę, że to imię szybko nie powróci
      • dalenia Re: Janusz 03.01.15, 14:09
        O, to, to! smile Typowy Janusz. W moim towarzystwie często używa się właśnie Janusza lub Andrzeja na określenie typowego, wąsatego, cwanego "Polaczka". Sam Janusz nigdy mi brzmieniowo nie odpowiadał, a do tego jeszcze te skojarzenia ...

Najmłodszy Janusz jakiego znam ma 16 lat - zawsze uważałam, że ma wybitnie wujkowate imię. Mój dziadek bywa też dla swojej mamy Januszem, a jest Janem oficjalnie.
    • agjato Re: Janusz 31.12.14, 14:42
      Janusz - podoba mi się, chociaż obecnie, chyba brzmi faktycznie trochę "wujkowato". Nie znam żadnego małego Janusza ale gdybym poznała, przyjęłabym to imię z sympatią.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.