monkglobe 13.08.05, 06:04 Moja prababcia miala na imie Hieronima - jak wam sie podoba? Dziwne prawda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamaanieli Re: Przedziwne imie... 13.08.05, 11:55 Tak ma na imię siostra mojego ojca, czyli moja ciocia Mówimy na nią Heronka (nobo inaczej się nie da, hihi), ale "obcy" - spoza rodziny - zrwacają się do niej drugim imieniem - Marysiu. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Przedziwne imie... 15.08.05, 10:35 Imie mnie nie dziwi, a co wiecej nawet mi sie podoba! Odpowiedz Link Zgłoś
glista_ludzka Re: Przedziwne imie... 15.08.05, 15:54 Ta Heronka jest świetna! (mowa o zdronieniu, bo cioci nie znam - ale pewnie też jest świetna Odpowiedz Link Zgłoś
mamaanieli Re: Przedziwne imie... 15.08.05, 20:30 Ciotla Heronka jak ciotka Heronka Nic dodać, nić ująć. Ps. Jak byłam mała i dowiedziałam się od jakiego imienia pochodzi to zdrobnienie - byłam w strasznym szoku. Imię wydawało mi się jakieś upiorne - kojarzyło mi się z.... czarownicą... Hihi Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Przedziwne imie... 16.08.05, 00:13 Heronka, a może też byc Hirka Imię jak imię, chyba to raczej kwestia przyzyczajenia niż obiektywnej urody. W każdym razie mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
monkglobe Re: Przedziwne imie... 16.08.05, 22:31 U mnie nikt nigdy tego imienia nie wymawial. Nie bylo tego jak zdrabniac. Wszyscy w domu wolali zawsze "Babunia". Z tego co pamietam, to jako male dziecko nawet nie wiedzialem jak ona ma na imie, zawsze tylko ta Babunia i Babunia. Podobnie bylo z sasiadka Marysia, ktora mieszkala pod nr 6. Zawsze wolali na nia "spod szóstki" co fonetycznie wychodziło jako "spotszuski - jako dziecko bylem przekonany że ona jest "Spotszóska" i strasznie mnie to zastanawiało. Hieronima i Edward - taka byla u mnie para Swoja droga do imienia Edward tez mam sentyment (gdyby tylko nie to nieszczesne "Edziu") Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Przedziwne imie... 01.09.05, 19:52 Mnie sie kojarzy z Hermioną.Hehe Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Przedziwne imie... 29.01.06, 00:09 Może tych Hermion teraz będzie więcej, ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
tippi Re: Przedziwne imie... 29.01.06, 00:12 dzisiaj było coś w telewizji, że pełno teraz małych Hermion i Harry'ch- i że teraz może to i modne te dzieci, ale za ileś tam lat to tylko współczuć Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Przedziwne imie... 29.01.06, 11:34 Tylko ze Harry'ego akurat rejestrować nie powinni, bu Odpowiedz Link Zgłoś
bombonierka Re: Przedziwne imie... 30.01.06, 13:09 moj maz takie wlasnie nosi imie. ma 30 lat, ale jest obcokrajowcem. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Przedziwne imie... 26.11.06, 21:39 tippi napisała: > dzisiaj było coś w telewizji, że pełno teraz małych Hermion i Harry'ch- Chyba to jednak nieprawda, sadzac po obserwacjach Wnsiów i świata forumowego... Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Przedziwne imie... 30.01.06, 17:54 Hieronima - no cóż, rzadkie, ale nieładne. Hieronim już o wiele lepsze. Te A na końcu jakoś psuje rytm imienia. Hmm, zdrobnienia od Hieronimy? Hera, Herka, Hercia, Heńka, Henia, Rona, Ronia, Roni, Ronka, Hima, Himcia, Jeronka, Jercia, Ira, Ina, Ima, Irka, Inka, Imka, Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Przedziwne imie... 29.06.06, 23:02 kaeira napisała: > Hieronima - no cóż, rzadkie, ale nieładne. Hieronim już o wiele lepsze. Te A na > końcu jakoś psuje rytm imienia. Kwestia przyzwyczajenia zapewne. Czy w Kamili "a" psuje rytm imienia? Odpowiedz Link Zgłoś