cynthia 25.08.05, 00:30 Wiem, że są w Polsce Cynthie, jestem jedną z nich Może znajdzię się jeszcze jakaś Cynthia ? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theodorka Re: Cynthia 25.08.05, 08:47 Pewnie się znajdzie, ale w większości są to Cyntie bez "h". Oryginalne Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
wana Re: Cynthia 25.08.05, 08:49 Albo: Syntia. A skąd u Ciebie takie oryginalne imie? Pozdrawiam wana Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Cynthia 25.08.05, 10:51 Wiem,że jest taka aktorka pani Cyntia Kaszyńska. Też bez "h". To juz jesteście we dwie Odpowiedz Link Zgłoś
cynthia Re: Cynthia 25.08.05, 11:11 Imię wybrali mi Rodzice. Usłyszeli je kiedyś i ogromnie im się spodobało. W moim akcie urodzenia figuruje oryginalna pisownia z "h" w środku, i od niepamiętnych czasów jest ono wymawiane zgodnie wymogami języka angielskiego. W języku angielskim brzmi bardziej miękko. Polska wymowa Cyntia dodaje temu imieniu pewnej twardości i dostojności Uwielbiam moje imię, bo choć oryginalne w Polsce, to w krajach anglosaskich jest bardzo popularne. Ma fajniutkie zdrobnienie - Cindy. Pasuje do mojego również obcobrzmiącego nazwiska, jestem zwolenniczką doboru imienia tak aby dobrze brzmiało z nazwiskiem. Cieszy mnie, że to piekne imie nigdy nie padło ofiarą mody w Polsce, że nie nosiła go żadna serialowa bohaterka, ani inna megagwiazda. Oczywiście słyszałam o aktorce - Cyntii Kaszyńskiej, wydaje mi się, że jej córka również nosi to imię. Miałam też okazje poznać osobiście jeszcze jedną Cynthię - Polkę, mieszka podobnie jak ja w Warszawie. Napisałam tu, bo może jeszcze sie jakaś pokaże Imię Cynthia ma greckie źródło, było jednym z imion-przydomków bogini Ateny. W wersji greckiej oznaczało "pochodząca z góry Kynthos na wyspie Delos" Imieniny 22 stycznia. Pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cynthia 30.08.05, 09:39 Według słownika Rymuta, w 1994 roku było: 24 Cynthii 27 Cyntii 1 Cyndia 1 Cinthia 10 Cindy 2 Syndi 5 Syndii 48 Syntii 3 Synthie Wersją obowiązującą w PL jest oczywiście Cyntia. Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Cynthia 07.01.06, 20:40 cynthia napisała: > Imię Cynthia ma greckie źródło, było jednym z imion-przydomków bogini Ateny. W > wersji greckiej oznaczało "pochodząca z góry Kynthos na wyspie Delos" > Imieniny 22 stycznia. Kiedyś się zastanawiałam, czy angielska Cynthia, albo włoska Cinzia nie mają przypadkiem czegoś wspólnego z hiszpańską Jacintą, czyli krótko mówiąc Hiacyntą po naszemu. We Włoszech wiele imion figuruje zarówno w wersji prawidłowej jak i oficjalnie uznanym skrócie np. Franco i Francesco, Massimiliano i Massimo, Mauro i Maurizio. Podejrzewałam, że Cinzia i Giacinta to to samo. Dzięki za rozwianie wątpliwośći. Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cynthia 06.06.06, 19:12 skoro "z góry Kynthos", to po polsku własciwie powinna to być Kyntia? Odpowiedz Link Zgłoś
gupi_kaowiec Re: Cynthia 07.06.06, 14:47 > skoro "z góry Kynthos", to po polsku własciwie powinna to być Kyntia? Bardzo wiele greckich słów z "k" trafiło do polszczyzny przez łacinę i "po drodze" "k" zmieniło się w nich w "c". Np. encefalografia, Bucefał, cykl, ceramika itp. Z imionami jest podobnie. pzdr. Michał Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cyntia 04.11.06, 22:43 Fakt. A w takim razie wymowa z angielska przez "s" jest zupełnie ni przypiął, ni przyłatał. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Cynthia 06.11.06, 17:17 Cynthia w Polsce - bardzo mi to nie pasuje. Do Cyntii MOŻE przekonałabym się. Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Cynthia 02.09.05, 14:58 Śliczne imię!Ja też kocham swoje.Dziwną,indiańską Linayię Odpowiedz Link Zgłoś
panda74 Re: Cynthia 07.06.06, 14:34 Witajcie . Moi znajomi zamierzają tak nazwać swoją córkę, która urodzi się za kilka miesięcy . Jej mama wychowała się w Stanach i też nosi anglosaskie imię, chociaż jest Polką Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś