bea-sjf 06.09.05, 18:29 Chodzi za mną to imię od roku (ujrzane na nekrologu ,w małej wiosce ),ciekawa jestem czy ktoś zna osobę o tym imieniu i jak się wam podoba? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andaba Re: Prakseda 06.09.05, 18:51 Imię raczej rzadkie... Zastanawia mnie, czy nie jest to nasz odpowiednik ukraińskiej Paraksewii, Paraski, imienia bardzo tam popularnego, przynajmniej kilka dziesięcioleci wstecz. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Prakseda 06.09.05, 19:46 Praskowia, Paraskewa, Paraska (pl. Prascewia, jesli wierzyc słownikowi Ossolineum) to inne imię, niż Prakseda. Prakseda kojarzy mi się z prakseologią, a poprzez to ze żmudną pracą, pracowitościa, praktycznością itp. śmiertelnie nudnymi cnotami; stawiałam ją kiedyś w jednym szeregu z Hermenegildą oraz tym podobnymi imionami. Ale i tak solidaryzuję się, beo, z Twoją sympatią do Praksedy, bo też podoba mi się kilka bardzo mało popularnych imion (np. Placyda - do tego stopnia, że moglabym tak nazwać córkę). Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Prakseda 06.09.05, 19:49 gaudencja napisała: Ale i tak > solidaryzuję się, beo, z Twoją sympatią do Praksedy, bo też podoba mi się kilka > > bardzo mało popularnych imion (np. Placyda - do tego stopnia, że moglabym tak > nazwać córkę). Mi też Placyda się podoba, natomiast Prakseda wcale Gaudencjo, sprawdź pocztę Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Prakseda i Placyda 07.09.05, 11:19 Mi wpadł w oko ( i w ucho )Placyd przy poszukiwaniach drugiego imienia Gwiszkowego ( jakoś tak ,myślę ,ze dzieki temu forum nabrałam apetytu na bardzo rzadkie imiona ,dużo imion do tej pory omijanych ,niezauważanych nabrało uroku )-ma śliczne znaczenie "przyjemny ,życzliwy" ,przeszukałam forum w tym kierunku i znalazłam troszkę o obronie Placydy - ha , mnie też się więc podoba ,to co Tobie Gaudencjo. A prakseologia współstworzona przez Kotarbińskiego jest mi wielce bliska ,akurat taka filozofia pasuje mi jak najbardziej - nawet smiałam się niedawno ,ze mam męża prakseologa-praktyka I bynajmniej nie o pracowitość tu chodzi! Przyznam sie Wam ,że obmyślowywuję sobie drugie imię ,bo nie mam ,i ta Prakseda mnie kusi i ciągnie do siebie Czy Pryska to zdrobnienie od Praksedy? To imie jest greckie ,więc możliwe ,ze zawędrowało na wschód i jakoś tam ewoluowało ,trzeba by to jeszcze sprawdzić ,tylko czasu mi brak Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Prakseda i Placyda 07.09.05, 13:48 bea-sjf napisała: > kierunku i znalazłam troszkę o obronie Placydy - ha , mnie też się więc > podoba ,to co Tobie Gaudencjo. Bardzo mi miło )) A Pryska to jeszcze inne imię - łac. Prisca, Priscilla. Prakseda na drugie - a czemużby nie? W końcu nie ma obaw, że jako dziecko czegoś sie będziesz przypadkiem wstydzić. Imię Ci się podoba, sama je wybrałaś, będzie brzmiec dumnie Jako pierwsze nosi je 2125 osób (dane z Grzeni), do tego jeszcze (Rymut) jest 1 Praksed, 1 Praksedios, 4 Praksady, 3 Praksedie, 8 Preksed, 3 Praksele, 10 Praksyd i 3 skrzyżowania Praksedy z Praskewią -> Praksewie, oraz 4 inne skrzyżowania - Praskedy. Większość z tych wariantów była zapisywana w latach 20. albo przed rokiem 1920, co moze wytłumaczyć wyraźny brak panowania nad pisownią. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Prakseda 06.09.05, 19:35 Na pewno jest to bardzo stare imię - Santa prassede to jeden z najstarszych kościołów w Rzymie. www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=772 Legenda jest wątpliwa (Św. Pudencjana została uznana za fikcję i chyba skreslona z oficjalnego spisu świętych), ale tradycja jest. Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Prakseda 11.09.05, 19:54 Mnie nawet dość sie podoba,ale pierwsze słyszę o tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
glista_ludzka Re: Prakseda 12.09.05, 00:12 A ja mogę powiedzieć, że znałam jedną Praksedę - tak miała na imię siostra mojej koleżanki z podstawówki. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Prakseda 12.09.05, 00:33 glisto, a czy wiesz, jak jej się żyło z jej imieniem? Odpowiedz Link Zgłoś
glista_ludzka Re: Prakseda 12.09.05, 10:38 Niestety nie. Ta dziewczyna chodziła ze mną do podstawówki, kiedy z niej odeszła, byłam chyba w szóstej klasie i od tamtej pory nie mamy kontaktu. Jej dwie siostry - bliźniaczki - Melania i Prakseda - były od niej sporo młodsze, miały wtedy chyba z jakieś 5-6 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
quadri Re: Prakseda 17.09.05, 14:12 Heh, ale numer! Zbieżność imion nie może być w tym wypadku raczej przypadkowa: dziewczyna o której piszesz to ja Mam trzy młodzsze siostry: Melanię, Praksedę i Stefanię. Z tym że Melania i Prakseda nie są bliźniaczkami, urodziły się w tym samym roku, ale jest między nimi 11 mies. różnicy. Za to zgadza się, że są ode mnie 5 lat młodsze. Co do pytań o Praksedę- historia tego imienia w mojej rodzinie jest następująca: moja prababcia miała w szkole koleżankę/przyjaciółkę Praksedę, którą lubiła tak bardzo, że postanowiła, iż jej imieniem nazwie swoją córkę. Tak moja babcia dostała na imię Prakseda. Żyło jej się z tym imieniem raczej nieźle, choć od czasu do czasu jeszcze zdarza jej się wzdychać, że wolałaby nieco mniej oryginalne imię. Niemniej pękała z dumy, kiedy rodzice postanowili nazwać moją siostrę Praksedą. Dla odmiany młoda Prakseda nigdy nie narzekała na swoje imię. Żadna z Praksed nigdy nie przezyla żadnych "szykan" z powodu imienia. Moja siostra, zwana zdrobniale Pysią, twierdzi że imię pomaga jej przełamać pierwsze lody we wszelkich kontaktach z ludźmi, również na egzaminach, w urzędach etc. Stanowi świetny wstęp- wszyscy dopytują się o źródło i tym sposobem Prakseda z miejsca ma ułatwione zadanie w dalszym załatwianiu spraw. A wszyscy krewni i znajomi i tak nazywają ją Pysią. Z wyjątkiem babci, która mówi do niej 'Praksiu', 'Praksiuniu' tak jak zawsze sama była "zdrabniana". Dodam, że wszystkie moje siostry są zadowolone ze swoich imion Pozdrawiam wszystkich, Karo P.S. Pysia nie ma nic wspólnego z "cnotami" prakseologii!!! (Babcia Praksia bardziej, ale to może być różnica pokoleniowa.) Obie są za to b. dobroduszne i prostolinijne, Pysia ma b. filozoficzne podejście do życia i ogromne poczucie humoru (zwłaszcza sytuacyjnego, jest świetną obserwatorką), obie pełne uroku i wdzięku, obie mają duży talent do "prac ręcznych" i zdolności plastyczne. Ale to już pewnie geny... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Prakseda 17.09.05, 14:27 Niezły przpadek, a jaki sympatyczny! W imieniu forumowiczek serdecznie pozdrawiam Ciebie i Twoje siostry Odpowiedz Link Zgłoś
glista_ludzka Re: Prakseda 17.09.05, 20:29 Talent plastyczny... hmmm... pamiętam obraz Twojego taty - miasto stojące na konstrukcji przeplatających się rur Napisałam do Ciebie na priv - mam nadzieję, że doszło... Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Prakseda 17.09.05, 22:40 Jetsem pod wrazeniem, nigdy bym nie pomyslala, ze na forum sie w taki sposob mozna spotkac! Odpowiedz Link Zgłoś
glista_ludzka Re: Prakseda 17.09.05, 22:44 Dla mnie to też szok, nie mamy kontaktu od bodajże 1992 roku... Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Prakseda 17.09.05, 23:40 Ale się cieszę -fantastycznie ,że się "odnalazłyście" .Jednak warto mieć /nadawać rzadko spotykane imiona !!!!!Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
quadri Re: Prakseda 18.09.05, 12:23 Dziękuję za pozdrowienia, bardzo się cieszę, że tu wpadłam, szczerze mówiąc w życiu nie spodziewałabym się wątku o Praksedzie! Podpisuję się pod zdaniem bea-sjf, warto nadawać niespotykane imiona! Pozdrawiam wszystkich! Karo Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Prakseda 19.09.05, 00:21 Znalazłam zdrobnienie od Praksedy -Prachna ,śmieszne ,bo kojarzy mi się ze słoniową córeczką Trąbalskiego ( wałkujemy z Frydkiem ten wierszyk co noc ).Nawet nie wiecie jak mnie cieszy ,że zmienia się nastawienie do tego imienia Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Prakseda 12.02.06, 10:26 bea-sjf napisała: > Nawet nie wiecie jak mnie cieszy ,że zmienia się nastawienie do tego > imienia Być może zmienia się jedynie na naszym bardzo tolerancyjnym, jeśli chodzi o imiona forum - przez większość ludzi z zewnątrz nadal Prakseda będzie odbierana jako imię obciachowe i narażające na śmieszność, a szkoda Z podobnych przyczyn nie zaryzykowałabym nadania imion typu Placyda, Teodora, Klotylda... Choć są bardzo ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Prakseda 12.02.06, 11:09 Myślę, że jest to wysoce indywidualna kwestia - różni ludzie mogą mieć różny odbiór. Wspomniana już młoda Prakseda była bardzo zadowolona ze swojego imienia i nie wyglądała na traktowaną przez otoczenie dyskyryminacyjnie ze względu na imię. Mimo to ja sama imienia Prakseda bym nie zaryzykowała, a Klotyldę byłabym w stanie zaryzykować, ale po bardzo mocnym zastanowieniu. Natomiast Placyda MSZ nie należy do tej kategorii, bo jest za mało znana - i mogłaym nadać to imię, aczkolwiek na pewno z pewną ostrożnością. Teodora zaś jest IMO pięknym imieniem i nawet jeśli komuś się z czymś kojarzy, to jest to jego problem i wcale nie oznacza, że skojarzenie jest powszechne. Jak widziałaś na tym forum, wiele różnych imion kojarzy się różnym ludziom z najróżniejszymi rzeczami, więc gdyby się tym kierować, nasze dzieci byłyby bezimienne. Teodorę nadałabym bez oporów (pomijając fakt, że o wiele bardziej podoba mi się Teodozja i Teofania). Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Prakseda 12.02.06, 22:12 theodorka napisała: > Być może zmienia się jedynie na naszym bardzo tolerancyjnym, jeśli chodzi o > imiona forum - przez większość ludzi z zewnątrz nadal Prakseda będzie odbierana > > jako imię obciachowe i narażające na śmieszność, a szkoda A ja ciągle nie wiem dlaczego obciachowe i ośmieszające ,skąd to się bierze ? Wyjaśnijcie mi Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Prakseda 13.02.06, 13:52 bea-sjf napisała: > A ja ciągle nie wiem dlaczego obciachowe i ośmieszające ,skąd to się bierze ? > Wyjaśnijcie mi Z tego, że niektórzy ludzie ogólnie są niewychowani, przynajmniej niektórzy Ale gdyby tak przejmować się wszystkimi takimi typkami, to w całym Rymucie (a różnych wymysłów tam co niemiara) byłyby tylko imiona typu Katarzyna czy Joanna, a to już na pewno nie byłoby ani wygodne, ani ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Prakseda 23.10.06, 21:50 bea-sjf napisała: > A ja ciągle nie wiem dlaczego obciachowe i ośmieszające ,skąd to się bierze ? > Wyjaśnijcie mi Kiedyś Prakseda jawiła mi się w szeregu z Hermenegildą i Onufrą, tudzież paroma innymi tego typu imionami. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Prakseda 18.09.05, 08:52 Po tych wszystkich postach Prakseda zaczyna mi się podobać, nawet bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
itymonka Re: Prakseda 18.09.05, 13:39 theodorka napisała: > Po tych wszystkich postach Prakseda zaczyna mi się podobać, nawet bardzo Mi też Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Re: Prakseda 12.02.06, 14:15 Mi się kojarzy tylko z ujrzaną niegdyś na nagrobku "Praksedą Mendyką"... Odpowiedz Link Zgłoś
mam6lat Re: Prakseda 26.05.06, 17:53 szukałam Paraskewi - Paraski więc podciągam ten wątek, a jak tam u koleżanek ktore się odnalazły na forum? Odpowiedz Link Zgłoś
kit.kat Re: Prakseda 23.10.06, 22:22 Siostra mojej babci miała na imię Prakseda. Zmarła młodo i niewiele o niej wiem. A imię kompletnie mnie zaskoczyło, dopiero na forum spotkałam się z nim ponownie. Z tego co wiem, do ciotecznej babci zwracano się Seda lub Sedzia. Prachna podoba mi się o wiele bardziej Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Prakseda 11.04.22, 01:57 Ja bardzo lubie to imie, takie z charakterem. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Prakseda 11.04.22, 04:47 Lubię. Kojarzy się ze wschodem Polski, trochę prawosławnie. Nie do końca moje brzmienia, nie nadałabym, chyba że sobie zamiast Emnildy. Nic w niej nie widzę ośmieszającego czy dziwacznego. Może trochę postarza, jak Tekla, ale to właściwie można traktować jak klimat retro. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Prakseda 11.04.22, 15:42 Nie podoba mi się. Nie znam żadnej kobiety o tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Prakseda 12.04.22, 11:49 Znałam przeuroczą panią o imionach Prakseda Eufemia. Ta Prakseda jej nie leżała, więc na co dzień posługiwała się dość luźnym zdrobnieniem od Eufemii. Odpowiedz Link Zgłoś
dierde Re: Prakseda 13.04.22, 12:18 Prakseda według mnie jest taka nieporęczna do posługiwania się na codzień. Niemniej jednak doceniam za oryginalność. Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Prakseda 16.04.22, 22:26 Nie mój styl, ale fajnie by było spotkać Praksedę. Odpowiedz Link Zgłoś