laleczka_czaki 11.11.05, 20:53 Jestem w siodmym m-cu ciazy.Podobno mam urodzic dziewczynke.Nie mozemy z mezem porozumiec sie co do wyboru imienia!Jemu bardzo podoba sie Emilia,a mnie Eliza.Co wy sadzicie o tych imionach? Ktore bardziej wam sie podoba? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pinada Re: Eliza czy Emilia? 11.11.05, 21:11 Wg mnie ładniejsze jest Emilka.Bardziej miękkie.Emilka,Emilcia,Emisia Eliza,Elizka? Chyba bardziej od Elizy podoba mi się Luiza(Luśka,Lusia) Ja nie wybrałabym żadnego z tych imion ale to Wasza decyzja.Mnie tez odwodzono od mojego wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Eliza czy Emilia? 11.11.05, 21:13 Oba mi się bardzo podobają, ale wybrałabym Elizę. Odpowiedz Link Zgłoś
ja77771 Re: Eliza czy Emilia? 15.11.05, 18:38 jezeli musialabym wybrac tylko z tych to eliza Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Eliza czy Emilia? 11.11.05, 21:23 Jak Eliza, to może podobne, ale ładniejsze: Liza. No i była piękna Liza Minelli w kultowym filmie Kabaret. Sama Eliza to się kojarzy z babskiem Orzeszkową. Zaś Luiza (jaką ktoś lansuje) brzmi zbyt pretensjonalnie, bo nie dostatecznie fonetycznie spolszczone. A Emilia? Patriotyczna namolność z lansowaniem Emili Plater dostatecznie to imię obrzydziła. Dla warszawiaka się to kojarzy dodatkowo z ohydnym sklepem ("pawilonem") Emilia, zresztą przy ulicy Emilii Plater. Najważniejsze by się zdowa urodziła i zdrowo chowała. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Eliza czy Emilia? 11.11.05, 21:24 A co Twój mąż sądzi o imieniu Eliza? I co Ty sądzisz o imieniu Emilka? Może mogłoby się któreś z Was poświęcić? A może najlepszym rozwiązaniem byłoby znalezienie trzeciego imienia, które obujgu by Wam się podobało? Ja chciałam Emilkę, mąż Klarę. Ja jestem skłonna zrezygnować z Emilki na rzecz Klary (która także mi się podoba) i mąż jest skłonny zrezygnować z Klary na rzecz Emilki (która także mu się podoba). Wygrywa u nas Emilka ze względu na zdanie reszty rodziny. Jeśli jednak Twojemu mężowi nie odpowiada Eliza, a Tobie nie odpowiada Emilka, to trzeba szukać czegoś innego. W innym wypadku albo niech któreś się poświęci albo niech zadecydują najbliżsi. Odpowiedz Link Zgłoś
vesna-matisse Re: Eliza czy Emilia? 12.11.05, 16:23 Raczej Emilia - jest bardziej miękkie, przy wymawianiu "Elizy" coś mi skrzypi Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Eliza czy Emilia? 12.11.05, 17:24 Trudny wybór.Zarówno Eliza jak i Emilia bardzo mi się podobają,ale wybrałabym Emilię,ponieważ to jedno z moich ulubionych imion. Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Emilia 12.11.05, 17:47 bardzo ladne imie. za to Elize, moze niesprawiedliwie, odbieram jako imie dosc pretensjonalne... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Emilia 12.11.05, 23:43 Wybralabym tylko i wylacznie Emilie; Elize odbieram podobnie, jak Martka. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
itymonka Re: Eliza czy Emilia? 13.11.05, 00:00 Rzadne mnie nie przekonuje w 100% na dzien dzisiejszy wybrałabym Emilke Odpowiedz Link Zgłoś
madamczu Re: Eliza czy Emilia? 13.11.05, 13:42 Zdecydowanie Emilia. Gdybym miał córkę, nazwałbym ją właśnie tak. Ładne, nie pospolite.. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Eliza czy Emilia? 13.11.05, 15:50 Emilia adniejsze (oczywiście moim zdaniem), ale dość populane. Eliza też ładnie i oryginalnie Odpowiedz Link Zgłoś
anieczkapoleczka Re: Eliza czy Emilia? 14.11.05, 15:44 Mi się żadne z tych dwóch nie podoba. Ale jeśli już to raczej Emilia. Odpowiedz Link Zgłoś
cataluna Re: Eliza czy Emilia? 16.11.05, 09:33 Jestem za Emilią. Choc propopnowalabym zupelnie inne imie. Eliza w ogole mi sie nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
llora Eliza!!! 16.11.05, 11:55 Emilia mi sie tez podoba ale Emilka brzmi dziwnie i nie wiem czemu zawsze kojarzy mi sie z "głupiutką"dziewczynką. Wiem że to głupio brzmi ale coż...na skojarzenia nic sie nie poradzi wolę zdrobnienia Emila czy Emi Odpowiedz Link Zgłoś