always_angel 15.11.05, 23:27 Mam dylemat. Strasznie podobaja mi sie oba i oczywiscie nie moge sie zdecydowac. Na korzysc Zyty przemawia fakt, ze mamy dlugie nazwisko. I zastanawiam sie tez ktore bedzie latwiejsze dla anglojezycznych, bo mieszkamy poza Polska. Na szczescie jeszcze pare miesiecy na zastanawianie sie zostalo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tawananna Re: Zyta czy Helena 16.11.05, 07:17 DUŻo bardziej podoba mi się Helena. Nie sądzę, żeby stanowiła problem dla anglojęzycznych. To piękne, tradycyjne imię, ze ślicznymi zdrobnieniami (jeśli zdecydujesz się je zdrabniać). Zyta nie podoba mi się ani troszeczkę Odpowiedz Link Zgłoś
always_angel Re: Zyta czy Helena 16.11.05, 07:40 Hmm, boje sie tylko ze "Helcia" bedzie za dluga w stosunku do nazwiska. Myslalam jeszcze nad Blanka, ale maz zglosil veto - czytal nie dawno "Bramy raju" i zle mu sie Blanka kojarzy Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zyta czy Helena 16.11.05, 08:47 Oba bardzo mi sie podobaja, ale Zyta jest imieniem duzo "mocniejszym". Jesli tylko macie na nie chec, doradzalabym Zyte wlasnie. Jak pokazuje przyklad Gilowskiej, dobrze sie to imie nosi i IMO ma ono wiele wdzieku. Odpowiedz Link Zgłoś
agunek1 Re: Zyta czy Helena 16.11.05, 18:32 Moja córcia ma na drugie Zyta - po swojej prababci. Napewno nie będzie problemu z 4 Zytami w klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Zyta czy Helena 17.11.05, 10:12 Mi tez. Helena jest pieknie, Zyta to takie twarde imie, poza tym znam jedna, mowia do niej Zytka, nie kojarzy mi sie najlepiej niestety. Na pewno to oryginalne imie, ale w moim odczuciu Helena jest duzo bardziej kobiece. Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Zyta czy Helena 17.11.05, 12:47 nie jestem zwolenniczka czekania z imieniem az dziecko sie urodzi, ale akurat w takiej sytuacji bym popatrzyla i poczekala... Chyba, ze wczesniej mala sam asobie wybierze. Podobaja mis ie oba, ale Helena jest duzo bardziej miekkie, kobiece, zwiewne, Zyta jest bardziej energiczne i twardsze-w tym przypadku powinno zadecydowac dziecko, jakie imie do niego pasuje... Odpowiedz Link Zgłoś
kajtus6 Re: Zyta czy Helena 17.11.05, 12:50 MI sie lepiej podoba Helena. MOze Lena albo Milena? Zyta nie za bardzo, ale ciekawe. Kasia z Klara Odpowiedz Link Zgłoś
cataluna Re: Zyta czy Helena 17.11.05, 14:06 Jestem za nadaniem dzieciątku dwóch imion w takiej kolejności - Helena Zyta Hej Cata Odpowiedz Link Zgłoś
mug75 Re: Zyta czy Helena 17.11.05, 19:38 Helena! Piękna Helena w końcu była, o nią całą wojna trojańska. A Zyta? Znałam jedną starą i tak samo oschłą jak imię Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Zyta czy Helena 18.11.05, 15:30 Ja na Zyte jestem na NIE! Moja mama ma tak na imie i do dzis nie moze tego darowac swojej mamie.Helena bardzo ladnie . Odpowiedz Link Zgłoś
i_robot Re: Zyta czy Helena 18.11.05, 17:54 Zyta strasznie zgrzyta... bardzo niewdzięczne i w dodatku nie-dzwieczne imię. W ogole nie kojarzy sie z dziewczynką, a pozniej kobietą tylko z jakas brzydką Babą-jagą. A osoby anglojezyczne nie będą wiedzialy jak to wymawiac. Pewnie beda probowac "zajta", albo cos w tym stylu. A Helena - o niebo lepiej! Helen nie bedzie stanowila dla nikogo problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Zyta czy Helena 18.11.05, 19:33 Właśnie Zyta to okropne imię,a Helena bardzo ładne.Zyta fujjjjjjjjjjjjj... brrrrrrrr... Pozdrawiam Linna-Altair Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zyta czy Helena 18.11.05, 19:40 Mma nadzieje, ze nie zniechecicie always_angel do Zyty (( Martka_k dobrze napisala, warto wyczuc, czy dziecko bedzie delikatną Heleną, czy energiczną Zytą. Odpowiedz Link Zgłoś
always_angel Re: Zyta czy Helena 18.11.05, 22:02 Witam ponownie. Czytam wszystkie odpowiedzi i widze, ze ile osob tyle gustow Nie czuje sie zniechecona do Zyty i chyba najbardziej podoba mi sie wlasnie pomysl Martki_k. Poczekam cierpliwie do narodzin i wtedy zdecyduje czy mala bedzie piekna i slodka Helena, czy energiczna i lobuziarska Zyta. A moze jedno i drugie, kto wie?(chociaz nie jestem zwolenniczka nadawanie dwoch imion) Dzieki wszystkim za podzielenie sie opiniami. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zyta czy Helena 20.11.05, 20:28 Tylko nie zapomnij pochwalic sie, jak juz sie mala kobieta urodzi! Promieniowanie i rezonans - mamaemmy to kiedys streszczala na forum, voilà link: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=20514591&a=20517116 Odpowiedz Link Zgłoś
sylwii32 Re: Zyta opis 18.11.05, 22:22 Imieniny obchodzi: 04.27, Osobowość: Ta, co króluje w niebie i na ziemi Charakter: 95 % Promieniowanie: 97 % Rezonans: 120 000 drgań/sek. Kolor: Niebieski Główne cechy: Wola - Uczuciowość - Moralność - Aktywność Totem roślinny: Lilia Totem zwierzęcy: Gołębica Znak: Panna TYP: Choleryczny. Mają niełatwy charakter. To kobiety zdecydowane, pracowite, nieco chmurne, zazdrosne, ale posiadające bogactwo czułości i miłości. PSYCHIKA: Są introwertyczkami, to znaczy, że mają skłonność do zamykania się w sobie i nie zawsze ujawniają swe myśli i uczucia. Są nawet skryte. Mają wielką pewność siebie i dużą dozę zdecydowania. WOLA: Bardzo rozwinięta, nie pozostawia miejsca egoizmowi. Ich totemem jest lilia, symbol piękna, czystości i silnego zapachu, który jednak nie wszyscy znoszą. POBUDLIWOŚĆ: W połączeniu ze zdolnością reakcji daje mieszankę wybuchową! ZDOLNOŚĆ REAKCJI: Silna! Gdy się z czymś nie zgadzają, bardzo ostro się przeciwstawiają. Są uparte. porażki sprawiają im przykrość, ale nie powstrzymują Ich. AKTYWNOŚĆ: Zazwyczaj są wzorowymi uczennicami. Pociągają je zajęcia, w których trzeba dawać dużo z siebie, a najpiękniejszym z nich jest pozycja matki rodziny. Lubią także zawody, w których mają kontakt z dziećmi i z chorymi: mogą być lekarkami, pielęgniarkami, nauczycielkami, zakonnicami. INTUICJA: Mają dobrą intuicję, ale nie ufają jej. Wolą spokojnie podążać utartymi ścieżkami, niż rzucać się w przygody. Stoją mocno nogami na ziemi. INTELIGENCJA: Nie starają się błyszczeć, a nawet wykazują pewną nieufność wobec ludzi, którzy próbują za wszelką cenę przyciągnąć uwagę. Mają inteligencję analityczną, to znaczy interesują się raczej szczegółami, niż ogólnymi zarysami. UCZUCIOWOŚĆ: Łatwo je obrazić czy zranić. Są zaborcze, ale bardziej z chęci ochraniania innych, niż posiadania ich. Zdolne są do głębokiej przyjaźni, ale ograniczają liczbę przyjaciół i starannie ich dobierają. MORALNOŚĆ: Przestrzegają bardzo surowych zasad. Posiadają wrodzony zmysł moralny, który zawsze objawia się w przełomowych chwilach. ZDROWIE: Posiadają dużą żywotność i solidne zdrowie. Powinny prowadzić regularny tryb życia, aby nie dopuścić do nadmiernego rozwinięcia się i tak silnej pobudliwości. Słabe punkty: jelita, płuca i skóra. ZMYSŁOWOŚĆ: Stanowi ważną część ich życia uczuciowego. Wszystkie przyjemności życia i wszystkie popędy wiążą się dla nich z miłością - w najszczytniejszym znaczeniu tego słowa. Najważniejsza jest dla nich radość dawania. DYNAMIZM: Sprawiają wrażenie, że wszystko przychodzi im z łatwością, podczas gdy w istocie muszą walczyć, by stanąć na wysokości zadania, którym jest "królowanie w niebie i na ziemi" dzięki zaletom serca. TOWARZYSKOŚĆ: Czują się swobodnie w towarzystwie, chociaż nie potrzebują innych. PODSUMOWANIE: Jako dzieci nie stwarzają problemów, albo raczej od najmłodszych lat umieją same rozwiązywać swe problemy, i później, kiedy staną przed nieuniknionymi trudnościami życia, doskonale potrafią same sobie poradzić. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwii32 Re: opis Helena 18.11.05, 22:25 Opis imienia: HELENA Imieniny obchodzi: 03.02, 05.22, 07.31, 08.18, Osobowość: Istota doskonała, piękność królestwa Charakter: 92 % Promieniowanie: 92 % Rezonans: 110 000 drgań/ sek. Kolor: Żółty Główne cechy: Intuicja - Towarzyskość - Uczuciowość - Pobudliwość Totem roślinny: Orchidea Totem zwierzęcy: Wątłusz Znak: Bliźnięta TYP: Bardzo pobudliwe i uczuciowe. Są wrażliwe na wszystko, co stanowi urok życia, mają wrodzony zmysł poezji, piękna, elegancji. Nie trzeba pozwalać, by jako dzieci grały rolę małych królowych, mają bowiem skłonność do lenistwa, do powolnego reagowała i odkładania wszystkiego na później. Jak ich kwiat totem, orchidea, są cieplarnianymi kwiatami, potrzebującymi słońca i ciepła! PSYCHIKA: Są to typy silnie introwertyczne, czujące się dobrze tylko w swym własnym świecie. Tam marzą o klejnotach, pałacu i uroczym księciu. Są zaborcze. Żyją w wyimaginowanym świecie, co prowadzi je do ciągłego i częstego mimowolnego kłamstwa. WOLA: Pod pozorami "kobiety-dziecka " kryją się zadziwiające zasoby woli. POBUDLIWOŚĆ: Jest bardzo silna i daje im ten kapryśny charakter, stanowiący zarazem ich urok i słabość. Mało przyjaźni z kobietami. Trochę więcej z mężczyznami, ale ich nadmierna kobiecość bierze wówczas górę i szybko przekształcają tych nieszczęśników w niewolników. Porażki stanowią dla nich zniewagę, rzuconą ich czarowi. ZDOLNOSC REAKCJI: Z trudem wybaczają i są pamiętliwe. Na ogół czują wstręt do nauki, albo też podchodzą do niej wedle swej fantazji, interesując się geografią, bo profesor ma ładne oczy. AKTYWNOŚĆ: Uważają, że sam ich udział w czymś wart jest wynagrodzenia. Interesuje je wszystko, co ma związek ze sztuką, elegancją, sprzedażą biżuterii. Mogą być malarkami lub modelkami, ale nie wymagajcie od nich stawiania się o siódmej rano w fabryce. Są bardzo niezależne. Dobrze piszą. Potrzebują luksusu i bogatych mężczyzn. INTUICJA: Służy planowi życiowemu, gdyż są trochę intrygantkami. INTELIGENCJA: Mają inteligencję syntetyczną, chwytają całość i nie zadają sobie trudu wchodzenia w szczegóły. Są ciekawskie jak kotki, gadatliwe, mają niebezpiecznie dobrą pamięć w sprawach uczuciowych.. UCZUCIOWOŚĆ: Kochają albo nie kochają. Kiedy nie kochają to proste, trzeba odejść. Kiedy kochają, jednego dnia "wszystko gra", drugiego dnia wprost przeciwnie! MORALNOŚĆ: Byłoby dziwne, gdyby charakter, dla którego każdy kaprys jest święty, nie dochodził do pewnych kompromisów z klasyczną moralnością. ZDROWIE: Nie jest całkowicie zadowalające. Drobne dolegliwości, których większość jest pochodzenia psychicznego. Trzeba jednak uważać na trzustkę i ner ki, dbać o kręgosłup (dwie godziny marszu codziennie!) i o jelita. ZMYSŁOWOŚĆ: Niełatwo wytłumaczyć mechanizm zmysłów tych kobiet, tak bardzo nakładają się na siebie kokieteria, towarzyskość, pragnienie komfortu, zmian, podróży, mniej czy bardziej niewinne flirty. To typowe kobiety-dzieci, kobiety- kwiaty, które niepokoją, zachwycają, doprowadzają do rozpaczy adoratorów, aż do dnia, gdy trafią na mężczyznę-ojca, który nie cofnie się przed klapsami i wytresuje je, ale na jak długo? DYNAMIZM: Posiadają dar wykorzystywania dynamizmu innych, zwłaszcza swych niezliczonych wielbicieli. TOWARZYSKOŚĆ: Są towarzyskie, choć nie tyle pragną uczestniczyć w życiu innych, co włączyć innych w swoje życie. PODSUMOWANIE: Muszą panować nad zalewającą wszystko uczuciowością, która prowadzi je do szalonych marzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
always_angel Re: opis Helena 18.11.05, 23:39 Mozesz podac linka do tego? I niech mi ktos wytlumaczy co to promieniowanie i rezonans, bo to co pamietam z fizyki nijak do imion nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
always_angel Re: opis Helena 18.11.05, 23:45 Ok, juz znalazlam skad sa te opisy. Jakas malo spostrzegawcza w ciazy jestem. Szkoda ze mojego imienia nie uwzglednili, mialabym porownanie. p.s. pytanie o promieniowanie i rezonans ciagle aktualne Odpowiedz Link Zgłoś
magda.holdun Re: Zyta czy Helena 19.11.05, 02:55 well.. ja mam Helene Aniele pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Zyta czy Helena 20.11.05, 20:48 Helena,jak dla mnie,neutralne,Zyty wprost nie cierpie.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś